Košarka

Svjetska košarka na prekretnici? NBA ne želi zvijezde na Olimpijskim igrama, FIBA uvodi drastične izmjene

Piše:Mario Majdić Natrlin • utorak, 03.07.2012.
Svjetska košarka na prekretnici? NBA ne želi zvijezde na Olimpijskim igrama, FIBA uvodi drastične izmjene
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Predstojeće Olimpijske igre u Londonu na površinu su ponovno dovele neka goruća pitanja u svijetu košarke. NBA sve teže pristaje na odlazak njihovih zvijezda na OI, FIBA želi konkurirati nogometu, a Europska košarkaška federacija bori se protiv prijeteće marginalizacije...

Iz dana u dan pejsaž svjetske košarke sve više nalikuje na kartu svijeta uoči velikog rata. Osjeća se sve veća netrpeljivost glavnih igrača na sceni, a napetosti na granicama su sve veće.

Čekaju li svjetsku košarku drastične promjene i grčevita borba za prevlast?

Siječanj je 2012. U Madridu, jednom od gradova domaćina Svjetskog košarkaškog prvenstva 2014. FIBA i službeno predstavlja početak svog novog projekta i promjenu imena iz world championship u world cup.

"Novo ime je kratko i pamtljivo", pojašnjava glavni tajnik, Patrick Baumann.

U pozadini sve to sa smiješkom odobrava Yvan Mainini, predsjednik Fibe. "Označava prestiž i bit će prepoznato kao jedno od najutjecajnijih sportskih natjecanja na svijetu", dodaje Baumann.

Fibi Europa se cijela ta ceremonija u Madridu vjerojatno i nije previše dopala. Ali, mnogo toga se ovom kontinentalnom ogranku Međunarodne košarkaške federacije u zadnje vrijeme ne sviđa.

Prosinac je 2011. Francuska, Njemačka, Italija i Hrvatska upravo su donijele zajedničku odluku oko povlačenja svoje kandidature za EuroBasket 2015. U zajedničkoj izjavi predsjednika Francuskog i Njemačkog košarkaškog saveza stoji kako je razlog povlačenja nedostatak profesionalnosti Europske košarkaške federacije (FIBA Europa) i nepovjerenje u istu. EuroBasket 2015. dodijeljen je Ukrajini.

Propao je tako pokušaj zajedničke organizacije Francuske, Njemačke, Italije i Hrvatske. U detalje odustanka se nije ulazilo, ali u kuloarima se stalno spominjao Francuz Yvan Mainini. Francuski košarkaški savez navodno je jedini koji u Europi još podupire Fibu. Mnogi tvrde da je razlog upravo u tome što je predsjednik Fibe utjecajni Francuz, spomenuti Yvan Mainini. Neki vjeruju da je FIBA Europa zato odbila surađivati s Francuzima pa je pokušaj zajedničke organizacije propao. Doduše, to su tek špekulacije pa se o pravim motivima odustanka može samo nagađati.

Netrpeljivost između Fibe i njenog ogranka u Europi i nije nekakva tajna. Porječkali su se oko broja igrača koji reprezentacije mogu prijaviti za EuroBasket 2011., a nedavno je nastao i problem oko države koja će organizirati kvalifikacijski turnir za predstojeće OI u Londonu. U Europi su se zalagali za Litvu, FIBA ga je dodijelila Venezueli. Uz pristojnu financijsku "zahvalnicu", naglašavali su kritičari.

"Dat ćemo sve od sebe. Ali let od 15 sati mijenja tvoj cijeli raspored. To je vrlo teško", iznenađen je odlukom Fibe bio ruski reprezentativac Aleksej Šved. "Nismo se odmarali od EuroBasketa. Odigrali smo cijelu sezonu, odradili pripreme i sada putujemo na turnir na drugom kraju svijeta."

"Ova odluka je u potpunosti mistificirajuća", dodao je Šved iznenađen što se kvalifikacije igraju u Južnoj Americi, a Olimpijske igre već istog mjeseca u Londonu.

NBA vlasnici nezadovoljni što šalju svoje igrače, a od toga ne zarađuju

Svibanj je 2012. U SAD-u se slavi 20. godišnjica proslavljenog Dream Teama. 20 godina otkada su Amerikanci rekli: "Dosta je. 1988. i Seul se ne smiju ponoviti" i u Barcelonu 1992. poslali 11 budućih članova "Kuće Slavnih".

Olimpijske igre 2012. u Londonu mogle bi biti posljednje na koje će NBA slati svoje najveće zvijezde. Vlasnicima NBA momčadi se ne sviđa što na OI moraju slati svoje igrači koji se ne stignu odmarati i riskiraju ozljede a oni - ne dijele zaradu. Novac ide Međunarodnom olimpijskom odboru.

Iz nekog razloga, NBA vlasnici smatraju da su "namagarčeni".

"Smatramo da nogomet ima jako dobar model. Svjetsko prvenstvo najveće je natjecanje na svijetu i igra se svake četiri godine. Na Olimpijskim igrama igraju igrači mlađi od 23 godine", pojašnjava Adam Silver, zamjenik povjerenika NBA-a.

Povjerenik David Stern i NBA dužnosnici otišli su toliko daleko da razmatraju organizaciju vlastitog svjetskog prvenstva u čijoj bi podjeli zarade i oni sami sudjelovali. Ideja je da sjednu s Baumannom i Maininijem i dogovore propozicije takvog natjecanja.

"Vlasnici bi bili puno komodniji prilikom puštanja svojih najboljih igrača na međunarodna natjecanja kada bi i oni sudjelovali u podjeli prihoda", izjavio je jedan neimenovani izvor za Yahoo! Sports.

Mark Cuban, vlasnik Dallas Mavericksa, jedan je od najglasnijih kada je po pitanju kritika aktualnog sustava u kojem NBA igrači odlaze na Olimpijske igre. Velik je zagovornik drastičnih promjena i organizacije novog turnira u čemu bi sudjelovala i NBA.

"Pitanje je zašto bi bili partneri s aktualnim turnirom kada možemo započeti svoj? Kada bi se to napravilo kako treba NBA bi mogla njime upravljati i mogao bi biti jednako velik, ako ne i veći, od svjetskog prvenstva u nogometu", kazao je Cuban naglasivši i kako organizacija USA Basketball u cijeloj toj priči ne bi trebala sudjelovati.

NBA ima veliku moć i u svojoj ruci drži opasno oružje. Odustanu li od slanja NBA zvijezda na Olimpijske igre i vrate li se "studentima", vrijednost, kvaliteta i atraktivnost turnira znatno bi opala. Osobito kada bi i druge države krenule njihovim stopama ili kada bi turnir i službeno poprimio status natjecanja za igrače "ispod 23".

FIBA želi ojačati Svjetsko prvenstvo, ali pod koju cijenu?

U međuvremenu, FIBA se sprema za velike izmjene. Promjena imena u world cup samo je početak i estetički detalj u odnosu na ono što dolazi.

Namjera je da se u potpunosti izmjeni kalendar i sustav natjecanja. U središte svega bi se stavilo Svjetsko prvenstvo kojeg je cilj natjecateljski i marketinški ojačati i proširiti. Prije svega s 24 na 32 reprezentacije.

Nakon toga i maknuti ga iz godine u kojoj se igra Svjetsko prvenstvo u nogometu. Tako bi, prema nacrtu izmjena, nakon 2014. u Španjolskoj novo Svjetsko prvenstvo u košarci bili tek 2019.

"Svjetsko prvenstvo u košarci igralo bi se godinu nakon onog u nogometu, počevši od 2019. Danas nama nije od koristi rivalstvo između ta dva natjecanja u smislu promocije koju dobivamo. Mislim da više ne možemo ići u tom smjeru", rezonira predsjednik Fibe, Yvan Mainini.

Cilj ga je napraviti što konkurentnijim kako bi se što bolje nosilo upravo s nogometnim natjecanjem. Fibi se zbog toga i sviđa mogućnost da se OI ponovno "amateriziraju" i da se što veći naglasak stavi na Svjetsko prvenstvo i iščekivanje istog.

Popriličan udarac doživjela bi kontinentalna natjecanja i to je upravo ono čega se Europska federacija najviše i boji. FIBA inzistira da se EuroBasket igra svake četiri godine, a ne svake dvije kao što je sada slučaj.

Kontinentalna natjecanja više ne bi ni služila kao kvalifikacije za Olimpijske igre čime bi se dodatno umanjila vrijednost EuroBasketa. Namjera je Fibe da se kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igraju tijekom cijele godine i to po principu "doma i u gostima" kako bi se reprezentativna košarka što više približila navijačima i kako bi bila aktualna tijekom cijele godine.

"S obzirom da bi se kvalifikacije igrale tijekom cijele godine, očekujemo od reprezentacija da koriste veći broj igrača što bi posljedično trebalo rezultirati stvaranjem više talenata. Novi sistem baziran je po principu igre kod kuće i u gostima pa bi većina država uživala mogućnost igranja pred svojim navijačima", zaključuje Mainini.

Očito je da NBA i FIBA imaju neke zajedničke ideje, počevši od "amateriziranja" Olimpijskih igara koje 27. srpnja kreću u Londonu. Isto tako je očito i da postoji ogroman rascjep između Fibe i njenih kontinentalnih "podružnica", osobito Europske košarkaške federacije koja bi novim izmjenama uistinu izgubila mnogo i bila poprilično marginalizirana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.07.2012. u 20:29
    Zašto bi zog toga Europsko prvenstvo bilo marginalizirano? Pa ni u nogometu EP ne služi kao kvalifikacijsli turnir za O.I. Zar nije dovoljno to što neka reprezentacija ponese naslov "prvaka Europe" ili osvajača srebra ili bronce u Europi?!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2012. u 00:50
    Do ovog je trebalo doći prije ili kasnije! S jedne strane poslovično poznata FIBA-ina birokracija koju je čak i u Europi pregazilo vrijeme (čitaj ULEB), a o Americi i NBA da ne govorimo. Budući da se košarka definitivno isprofilirala kao druga najvažnija sporedna stvar na Svijetu, ne treba... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.07.2012. u 12:03
    Meni se osobno ove ideje sviđaju! Mislim da bi tako naša repka imala puno više šanse plasirati se na velika natjecanja i tamo nešto napraviti!
    Obrisan korisnik
  • Skarambež06.07.2012. u 16:15
    Neka format natjecanja za EP ostane kao što je bio i dosada. Zašto bismo se ravnali po NBA? NBA možda netkome predstavlja prestiž, ali ovo nisu više vremena od prije 50 godina kad su izgledali kao nekakva nedodirljiva božanstva. Nikoji igrač nije postao bolji nakon što... [više na forumu]
    Skarambež
  • Torca-Dubrava05.07.2012. u 21:47
    hoće i od olimpijade napraviti cirkus..........
    Torca-Dubrava