Zimski sportovi

Ljeto kada je "ubijao" Nash

Piše:Krešimir Ferlak • subota, 07.07.2012.
Ljeto kada je "ubijao" Nash
Foto: EPA

Prošlo je gotovo tjedan dana od otvaranja mogućnosti potpisivanja slobodnih igrača u NHL-u. Gotovo cijeli hokejski svijet je čekao na odluku Ryana Sutera i Zacha Parisea, a od kada su najtraženiji slobodni igrači šokirali i otišli u Minnesotu, sve su oči, ponovo, uprte u Ricka Nasha i generalnog menadžera Columbusa Scotta Howsona.

Mnogi su očekivali da će potpisi Ryana Sutera i Zacha Parisea za Minnesotu stvoriti domino efekt na tržištu slobodnih igrača, te da će preostala značajna imena brzo naći svoje klubove. No, to se nije dogodilo, a najmanje pomaka ima oko Ricka Nasha, koji je od najtraženijeg igrača, postao jedan od ˝najomraženijih˝.

Naravno, nije riječ o samom igraču, jer je Rick Nash vrlo skroman i povučen, pravi idol igrač i čovjek koji je svuda omiljen. Više se radi o trakavici oko cijelog posla i generalnom menadžeru Scottu Howsonu, koji za svog kapetana traži ˝brda i doline˝, a samim time radi medvjeđu uslugu i klubu i igraču.

Od kada su u drugom mjesecu objavili mogućnost razmjene Nasha, dogovor je bio da će se razmatrati samo klubovi u koje sam igrač želi ići. Njih nije bilo previše, lista je sada ostala gotovo ista, ali sve je manje zainteresiranih strana. Čini se da trenutno pet klubova ima značajne ponude za ovog sjajnog 28-godišnjeg napadača.

To su New York Rangersi, San Jose Sharksi, Philadelphia Flyersi, Detroit Red Wingsi i Carolina Hurricanesi.

Kao prva ekipa iz utrke izgleda ispada Carolina. Razlog jednostavan – Nash ne želi ići u Raleigh jer smatra da Hurricanesi nemaju dovoljno konkurentnu ekipu. Iako su prije šest godina osvojili Stanley Cup, a nedavno iz Pittsburgha doveli i Jordana Staala, momčad je za najveće domete i dalje pretanka.

Glavni favoriti za dovođenje Nasha od početaka su bili New York Rangersi, no do dogovora nije došlo jer je cijena previsoka. Howson je želio mladog Chrisa Kreidera, zatim Brandona Dubinskog, te Ryana McDonagha ili Michaela Del Zotta. Problem je nastao kod zadnje dvojice, jer Rangersi nikako ne žele ostati bez svojih perspektivnih braniča. Također, nakon doigravanja i Kreider je igrač kojeg bi nevoljko poslali u Columbus, pa je stvar trenutno daleko od dogovora. No, sve se to može brzo promijeniti.

San Jose je spreman na posao i poslali bi u Ohio Joea Pavelskog ili Ryana Clowea, u nekim kombinacijama čak i obojicu, te još dva mlađa igrača. No, Howson želi Logana Couturea, a čim se spomene njegovo ime, Sharksi prekidaju svaku komunikaciju, jer nema šanse da razmjene svog najperspektivnijeg, a već sada i jednog od svojih najboljih igrača. Tako da je riječ o pat poziciji, a trenutno niti jedna strana ne popušta.

Pomalo slična situacija je s Philadelphia Flyersima, jer ime koje Howson želi dovesti u Columbus je Sean Couturier. Generalni menadžer Flyersa Paul Holmgren ne pomišlja se riješiti igrača na kojem planira temeljiti budućnost kluba, te koji je sa samo osamnaest godina sjajno odigrao doigravanje. Tako da niti ovdje dogovor nije blizu.

To nas dovodi do Detroit Red Wingsa. Velika momčad je ostala bez umirovljene legende Nicklasa Lidstroma, nisu uspjeli dovesti Sutera i Parisea, pa je nekako logična zainteresiranost za Nasha. Detroit ima i novca i igrača, no, čini se da je cijena za njih znatno veća nego za druge klubove. Naime, riječ je o klubu iz iste divizije, što bi značilo da bi Nash čak šest puta godišnje igrao protiv bivše momčadi, a to Howson niti nitko u Columbusu ne želi.

Neki novinari i analitičari Blue Jacketsa su išli toliko daleko da su rekli kako bi razmjena Nasha u Detroit bio ˝zločin protiv sporta˝. To je, naravno, pretjerivanje, ali cijela atmosfera oko ove razmjene nije dobra. Iako bi Nash volio u Red Wingse, a Ken Holland pristao na pravičnu razmjenu ili čak i nešto preplatio, Howson od Detroita traži puno previše, tako da je i ovaj posao u magli.

Rick Nash sve to promatra iz prikrajka i strpljivo čeka, ali jasno je kako vrijeme prolazi da će i on htjeti neke odgovore i dogovore. Njih i dalje nema na vidiku, a ako Howson ne popusti u zahtjevima neće ih ni biti tako brzo.

Čini se da će ovo biti dugo ljeto za kanadsku zvijezdu, no ipak smo naučili da je u sportu sve moguće i preko noći se može pojaviti novi klub s pravom ponudom ili dogovor s nekim od gore spomenutih. A do tada Nashu ne preostaje ništa drugo nego čekati...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.07.2012. u 00:15
    Mislim da Gomeza i Nasha baš nikako ne možemo uspoređivati, Nash je kao individua genijalan igrač u većini segmenata igre i mislim da on fakat vrijedi to kaj se traži za njega. Columbus ima nesposobnog managera, samog Nasha drže kao kap vode na dlanu u Ohiu ali trebaju mu dovesti gomilu igrača da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.07.2012. u 14:44
    ja također mislim da su i new jersey devilsi u utrci za rick nash-a...jer su izgubili parisea...a i treba im desno krilo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.07.2012. u 13:49
    članci na sportnetu o nhl-u su sve kvalitetniji i informativniji. keep up good worK!
    Obrisan korisnik