Nogomet

Dinamo gotovo nepromijenjen spreman za osmi uzastopni naslov prvaka

Piše:Ante Zovko • ponedjeljak, 16.07.2012.
Dinamo gotovo nepromijenjen spreman za osmi uzastopni naslov prvaka
Foto: Dejan Popek

Dinamo ulazi u sezonu gotovo neizmjenjenog sastava po svoj osmi uzastopni naslov prvaka. I čini se da ga opet nitko neće moći zaustaviti na tom putu. Međutim, kako će sastav izgledati u rujnu i hoće li biti eventualno oslabljen moglo bi ovisiti o rezultatima u kvalifikacijama Lige prvaka.

Dinamo 2012./2013.

Trener: Ante Čačić
Dolasci: Duje Čop, Ante Puljić
Odlasci: Jakub Sylvestr (posudba u Erzgebirge Aue), Oliver Zelenika (posudba u Rudeš)
Plasman u prošloj sezoni: 1.
Pripremne utakmice: Šmarje 2:1, Slavija Pleternica 2:0, Dynamo Kijev 1:0, Spartak Moskva 1:1, Neftči Baku 0:1 (prekid)
Raspored u prva tri kola: Inter, Cibalia, Istra 1961

"Ništa nova, ništa nova", rekla bi pjesma i najbolje opisala događaje u Dinamu i oko njega. Nakon što je osvojio sedmi uzastopni naslov prvaka i drugi uzastopni Kup, Dinamu je pet igrača bilo u sastavu Hrvatske na Europskom prvenstvu iako je samo Domagoj Vida dobio određenu minutažu.

Dok se nacija zabavljala nastupima momčadi Slavena Bilića, Dinamo je iz Lokomotive vratio Arijana Ademija i Antu Puljića te iz juniora povukao Dina Špehara. Iz Splita je došao Duje Čop, a zajedno s njim trebao je i Marin Tomasov, koji je prošlu sezonu završio u Zadru nakon što ju je počeo u Hajduku. Tomasov je navodno potpisao i ugovor s Dinamom, vijest je Dinamo i bio službeno objavio da bi poslije toga veznjak "zapalio" za München 1860 i ostavio Modre bez pojačanja na krilnoj poziciji.

Ante Čačić, koji je dobio povjerenje nakon duple krune, počeo je pripreme s praktički istom momčadi s kojom je završio prošlu sezonu. Dinamo je neuspješno pokušavao sakriti mjesta odigravanja prijateljskih utakmica u Austriji, uslijedilo je par dobro poznatih incidenata vodstva kluba s Bad Blue Boysima dok se momčad priprema za sudbonosne utakmice drugog pretkola Lige prvaka.

Ove sezone protivnik će biti Ludogorec, koji u Bugarskoj pokušava na sportskom planu postati ono što Dinamo proteklih godina predstavlja u Hrvatskoj. Za Dinamo je taj dvoboj "biti ili ne biti" sezone. I nakon poraznog lanjskog nastupa u Ligi prvaka, cilj je isti zbog izdašne financijske nagrade iako bi se zagrebačka momčad zadovoljila i nastupom u skupini Europske lige čime bi barem produžila kontinuitet nastupa u eurokupovima.

Plus/minus

Dinamo je zadržao momčad na okupu i dodao par igrača poput Duje Čopa u napadu i Arijana Ademija u veznoj liniji. Konkurencija je zaoštrena, što je i logično s obzirom da će Dinamo na početku sezone putovati na više tračnica. Da, Dinamo bi trebao biti bolji nego prošle sezone.

Snaga/slabost

Uigranost, iskustvo, pobjedničke navike, objektivno najbolji sastav u ligi, financijska stabilnost. Teško bi ijedan pojedinac iz drugih momčadi Prve lige našao mjesto u prvoj momčadi Dinamau. Dinamo ima najboljeg vratara u ligi, najbolju obranu, najbolji vezni red, dok će najviše upitnika stajati nad napadačkom linijom.

Dinamo je prošle sezone živio od golova Fatosa Beqiraja i Ivana Krstanovića. Ante Rukavina nije opravdao uloženo u njega, a ove sezone mogao bi biti korišten na krilu, deficitarnoj poziciji na kojoj se nije etablirao Ivan Tomečak. Na Čopu je da dokaže da navijački skepticizam nije opravdan. U prvu momčad ulazi i Dino Špehar nakon što je prošlu sezonu proveo među juniorima.

Uspjeh/neuspjeh

Što se Prve lige tiče, Dinamo ima za koplje bolju momčad od svih drugih momčadi, a to nosi sa sobom status favorita za naslov. Dinamo računa na osmi uzastopni naslov. S pravom, jer ni ove sezone ne bi trebao imati pravog konkurenta. Možda ga nećeti ganjati Hajduk kao proteklih sezona, ali to nije ni briga Zagrepčana. Od njih se očekuje da ispune očekivanja. U ta očekivanja spada i osvajanje Kupa, što bi mogla biti teža misija.

Prošle sezone vidjelo se da Modrima ne leži nokaut-sustav (Istra 1961, Zagreb), a ove moglo bi biti još ozbiljnijih takmaca poput Istre, Splita i Rijeke koja je sa Elvisom Scorijom već osvajala Rabuzinovo sunce. Neuspjeh će prije svega biti izostanak naslova prvaka, dok bi se nešto lakše prebolilo ako treći uzastopni Kup ne nađe put do maksimirskih vitrina.

U fokusu

Eventualni odlasci. Ispadne li Dinamo iz europskih natjecanja prije nego što osigura jesen u nekome od njih, moglo bi to pokrenuti domino-efekt odlazaka. Kapetanu Badelju istječe ugovor na kraju sezone, a čini se da ga ne želi produžiti. Pitanje je što bi u tom slučaju bilo s dvojcem Vida - Tonel odnosno bi li njihovim eventualnim odlaskom obrana bila i više nego bitno oslabljena. Hoće li ostati Beqiraj? On se iskazao kao prva Dinamova napadačka opcija u posljednje dvije sezone, a njegove alternacije u špici zasad ne ulijevaju puno optimizma.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.07.2012. u 19:41
    Moze Rijeka ove sezone biti dobra,cak bi volio da bude pa da se do zadnjeg borimo za naslov(iako ne bi ni Hajduka iskljucio naravno),al da smo najebali od Rijeke???halo?? nije nikakva prepotencija samo realan pogled na zadnje sezone i uspotredbom igraca mislim da je Dinamo jos uvijek koplje ispred... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2012. u 10:10
    Dečko, smiri živce i nauči čitat. Moža Kreilach je dobar, ali sigurno nije bolji od Dinamovog prvotimca Leke, a bome nije bolji ni od Ademija, kad smo već kod toga. I još jednom - prvi stoperski par su Vida i Tonel, i ponavljam - tu nema mjesta za Teretnjaka i Kneževića. Beciraj, kakav god... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2012. u 19:17
    Sve ok,....ali Rukavina.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2012. u 18:01
    odzvonilo je dinamu.
    Obrisan korisnik
  • woogla16.07.2012. u 17:58
    svaka čast dinamu, ali di je kraj vašoj prepotenciji? kreilach nije dobar? tko je onda? poserem ti se ja na callela. promašeno spominjanje kneževića i neretljaka? bi li tako govorio da su igrači dinama? a taj beqiraj je neka vrhunska igračina? nisam navijač rijeke, ali jako dobro znam... [više na forumu]
    woogla