Ostali sportovi

Košarkaši ili superjunaci? Tri različita karaktera za jedan zajednički cilj

Piše:Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 16.07.2012.
Košarkaši ili superjunaci? Tri različita karaktera za jedan zajednički cilj

Košarkaška reprezentacija SAD-a možda je i najsnažnija momčad općenito na Olimpijskim igrama. Svakako s najviše zvijezda i najveći favorit košarkaškog turnira u Londonu. Unatoč statusu nedodirljivih, košarkašima SAD-a zlato nitko neće pokloniti i za njega će se morati itekako izboriti. Predvodit će ih tri najbolja košarkaša današnjice...

Svim ozljedama uprkos, košarkaška reprezentacija SAD-a i dalje izgleda fantastično. Znanstveno-fantastično.

12 odabranika izbornika Mikea Krzyzewskog ostavljaju dojam skupine superjunaka, a ne košarkaške momčadi. Dojam je da nitko, pa ni braća Gasol, ne bi smio ozbiljnije ugroziti njihovu namjeru da obrane zlato iz Pekinga. Ali u jednoj utakmici je sve moguće.

Kombinacija i previše

Trener Krzyzewski može se izluditi kombinacijama. Brzina, svestranost i širina klupe glavne su odlike ove momčadi. Zbog toga stručni stožer reprezentacije može kombinirati razne petorke. U pripremnoj utakmici s Dominikanskom Republikom, primjerice, Kevin Durant krenuo je s klupe.

LeBron James može igrati na gotovo svim pozicijama, a i sam Durant spomenuo je kako bi ga Krzyzewski mogao često koristiti na poziciji četvorke. S obzirom da je Tyson Chandler jedini tradicionalni centar, za očekivati je velik broj nižih postava čija će brzina biti posebni problem za protivničke ekipe.

I baš je to pristup koji predstavnici SAD-a u Londonu moraju imati.

Marvelovi Osvetnici rušili su rekorde i zagospodarili su kino dvoranama ovoga ljeta. Sve najbolje što Marvel može ponuditi na jednom mjestu. Različiti karakteri s različitim prošlostima i raznolikim moćima. Ujedinili su se za zajednički cilj i stvorili nepobjedivu alijansu. Reprezentacija SAD-a daleko je od superjunaka koji se bore protiv zla, ali okupili su gotovo najbolje što svijet košarke trenutno može zamisliti i u London stižu kao apsolutni favoriti, zvijezde i magnet za medije i navijače. Bit će bez sumnje komercijalni hit Olimpijskih igara, ali kvaliteta i sadržaj ne smiju zbog toga patiti.

Pogotovo na 20. godišnjicu originalnog Dream Teama. Zamislite samo potencijalnu startnu petorku: Paul, Bryant, Durant, James, Chandler. I to je samo jedna od bezbroj kombinacija.

Kao i najpopularniji izdavač stripova, tako i NBA u sklopu ovog projekta predstavlja najbolje što ima i to na najvećoj mogućoj sportskoj platformi. U igri je ne samo zlato za SAD već i golema prilika NBA-u da se dodatno učvrsti i ojača kao jedan od najsnažnijih i najkvalitetnijih brandova u svijetu sporta trenutno. Iako reprezentacija službeno djeluje pod pokroviteljstvom organizacije USA Basketball, nitko nije u zabludi o čijim se ovdje resursima u biti radi.

Ono što je 1992. u Barceloni započeo Dream Team Chucka Dalyja, u Londonu 2012. treba zaokružiti momčad Mikea Krzyzewskog.

A NBA je nakon Barcelone postala golemi sportski div. David Stern i društvo to nisu zaboravili. Michael Jordan predvodio je kompletnu ligu do jedne nove razine i letvicu podigao iznimno visoko za novu generaciju košarkaša. Igre u Londonu stižu u iznimno zanimljivo vrijeme za NBA, u trenutku kada reprezentaciju, baš kao i samu ligu, predvode tri iznimno zanimljiva karaktera i fantastična košarkaša u različitim trenucima u svojim karijerama.

Rijetko kada u jednoj momčadi možete vidjeti tri najbolja košarka današnjice. Bryant, James i Durant razlog su zbog kojeg je ova momčad toliko intrigantna i povijesno relevantna. Ali i razlog zbog kojeg bi, da snime film, bili apsolutni kino-hit.

Njima to nije dovoljno, jer ovi momci prije svega žele osvojiti Oscar.

Walter White se ovog ljeta ostavlja kemije i hvata košarke

Možda je ove sezone napokon izgubio status "najboljeg košarkaša na planeti Zemlji", ali neke stvari moraju biti jasne - Kobe Bryant je još uvijek glavno i zaštitno lice NBA-a.

Zvuči čudno i pogrešno nakon svega što je napravio LeBron James i nakon njegove medijske eksponiranosti, ali Bryant je i dalje najprepoznatljivije košarkaško lice. Možda nije zagriženom fanatiku NBA košarke, ali ovdje se ni ne radi o takvima već o prosječnom košarkaškom zaljubljeniku.

NBA je upravo potvrdila da Bryant ove sezone ima najprodavaniji dres u svijetu. Ne u SAD-u (Derrick Rose) već u svijetu - a to je tržište kojem se NBA obraća na ovim Olimpijskim igrama. Bryant je godinama radio na statusu najboljeg i najpoznatijeg i to se ne mijenja preko noći.

"Bit će to možda i najveći izazov. Ali učit ću usput. Želim od svih tih igrača pokupiti što više informacija mogu, ali u isto vrijeme i doprinijeti sa svojom oštrinom i atributima vođe. Kada nešto primijetim, trebam biti glasan i trebam biti primjer ostalima. Veselim se tomu."

Kevin Durant o igranju s Bryantom i Jamesom

Kao ni njegova uloga alfa mužjaka u reprezentaciji. Ovo je njegova momčad i on se to ne srami priznati. "Jedan prsten nije dovoljan, ako me razumijete", izjavio je nedavno Bryant. Naravno da te razumijemo, Kobe.

Stoga je neobično osvježavajuća njegova uloga okorjelog veterana koji je prošao kroz sito i rešeto. Baš kao i njegova nova, Breaking Bad, bradica. Bryant je taj koji će imati zadnju riječ i Bryant je taj koji kontrolira situaciju.

Ili riječima Waltera Whitea: "Ja sam TAJ koji kuca!"

On ne mora biti taj koji zabija najviše koševa, ne mora odigrati ni najviše minuta. Neobično za Bryanta za kojeg se uvijek vezivalo "pumpanje" statistike i trpanje koševa, ali ovo je upravo okruženje u kojem plodno tlo mogu pronaći brojne Bryantove košarkaške i karakterne kvalitete koje se ne odražavaju u statistici.

Bryant je veoma inteligentan košarkaš i igri pristupa na iznimno studiozan način. Isto tako je i bolesno velik natjecatelj i to ga je i dovelo da statusa najboljeg igrača svoje generacije. Talent sam po sebi nikada nije dovoljan za ovakve visine. U Londonu će s njim rame uz rame igrati Chris Paul i bit će to obrambeni tandem iz snova jer su obojica nepopustljivi braniči.

Izvršni direktor Jerry Colangelo priznao je 2008. da je pristanak Kobeja Bryanta da se pridruži "projektu Peking" pokrenuo svojevrsni domino efekt jer su NBA zvijezde jedna za drugom krenule kucati na njegova vrata. Postalo je to stvar prestiža. 1992. ista stvar se dogodila i s pristankom Jordana.

Kevin Durant i nevjerojatna lakoća postojanja

Bryantova potpuna suprotnost je Kevin Durant, ali mladi Durant krunski je svjedok i nekih novih vjetrova koji su proteklih godina zapuhali u NBA-u.

"Ja nemam određenu poziciju. Samo me stavite na parket. Moja je uloga jednaka onoj koju imam u Miamiju, a to je da napravim što god je potrebno da pobijedimo. Ako moramo igrati s visokom petorkom, onda ćemo tako igrati. Isto tako i za nisku postavu. Igrat ću i razigravača i čuvat ću razigravača. Moj mentalni sklop se nikad ne mijenja."

LeBron James

Kada je Bryant stigao u ligu i krenuo nizati uspjehe, činio je to na ekstravagantan i pompozan način. Bio je zvijezda u pravom smislu te riječi. Ne nužno uzor za djecu, ali svejedno zvijezda koju su mnogi idolizirali. Durant to radi nekako drugačije.

Zajedno s Derrickom Roseom predvodnik je nove generacije košarkaša i zvijezda koje odišu skromnošću, pristojnošću i svim pohvalnim obiteljskim kvalitetama. Ni po odjeći ni po govoru ni po ponašanju ne ostavljaju dojam umišljenosti i bahatosti. Iznimno su pristupačni.

Durant je takav i danas kada je ušao u povijest nakon što je postao najmlađi igrač koji je triput za redom predvodio NBA u zabijenim poenima. Predvodio je i svoju momčad do NBA finala, ali svjetska javnost i dalje nije u potpunosti upoznata s likom i djelom Kevina Duranta.

NBA to zna i namjerava to promijeniti ovog ljeta u Londonu. Jer u rukama ima dragulj. Radišnog i nesebičnog momka koji košarku igra s takvom lakoćom da vam izgleda kao da se ne znoji dok to radi. I ponašanje i igra puno su zreliji od njegove 23 godine. Durant je prirodno talentirani košarkaš koji nema potrebu to nikome nabijati na nos.

I dojam je da se radi o mladiću koji skromno čini svoje prve reprezentativne korake.

Dojam griješi jer Durant je još 2010. u Turskoj bio najbolji igrač SAD-a, uvršten je u prvu petorku turnira i proglašen njegovim najkorisnijim igračem. S lakoćom i nenametljivo. Držao je prosjek od 22,8 poena, 6,1 skoka, 3,1 asistencije i 1,4 ukradene lopte. Srušio je rekord reprezentacije za najviše zabijenih poena u turniru (205) i u jednoj utakmici (38 u polufinalu protiv Litve).

Zadivljujuće je što je Durant od tada nevjerojatno napredovao!

Jednako tako nije zaboravio ni 2008. kada je zadnji otpao s popisa za Olimpijske igre u Pekingu. "Volim ljudima dokazivati da griješe. Valjda je to stvar ponosa."

Durant i njegov ruksak doputovat će u London sa željom da se svijetu pokažu kao jedni od najdragocjenijih blaga NBA-a. Sportski ljubitelji za Duranta znaju, ali još uvijek ga ne prepoznaju kao, primjerice, Bryanta. Ako je Bryant "zločesti dečko" reprezentacije SAD-a, onda je Durant svakako njezin "zlatni dečko". Novo zaštitno lice novog NBA-a. Durantov dres deseti je na listi najprodavanijih u svijetu. On nije jak na riječima i nije kontroverzan. Nameće se samo svojom suptilnom igračkom genijalnošću.

I nevjerojatnom lakoćom postojanja na košarkaškom parketu.

Silna mu krila ne daju da hoda

Negdje između te dvojice, i karakterno i generacijski, smjestio se LeBron James. Zbog svojih će vještina u potpunosti privatizirati svaki kadar baš kao i neodoljivo simpatični Robert Downey Jr.

Naravno, tu je i ona druga strana Jamesa zbog koje je, osim što je najbolji košarkaš današnjice, ujedno i jedan od najomraženijih sportaša trenutno i iznimno polarizirajuća pojava. Velikim dijelom zbog svoje nemogućnosti da kvalitetno balansira između onog kakvim se želi predstaviti i kakvim se stvarno na kraju i predstavi.

Nezgrapno poput "Albatrosa" Charlesa Baudelairea: "Silna mu krila ne daju da hoda."

LeBron James je na parketu nenadmašan i nezaustavljiv. Sezona iza njega jedna je od najdominantnijih u košarkaškoj povijesti i prikladno je zaokružena osvajanjem naslova. James je skinuo to golemo breme sa svojih leđa i sada može uživati u svojim trećim Olimpijskim igrama u svojoj 27. godini života.

Košarkaš Miami Heata je, industrijskim rječnikom, najkvalitetniji proizvod iz kreativne NBA radionice. Ono što je za sebe izjavio njegov kolega Carmelo Anthony vrijedi i za Jamesa, a to je da se u reprezentaciji ne treba opterećivati oko toga da mora zabiti 20, 30 koševa. Kvalitete je dovoljno i uvijek ima tko će zabiti.

James u takvom okruženju može postati iznimno razigran i opasan, a njegova svestranost lako može zagospodariti parketom. Ali može se dogoditi i da se uspava i isključi.

Jasno je da se James želi nametnuti i na ovoj pozornici. Osobito u sandwichu između britkog Bryanta i motiviranog Duranta. Košarkaško igralište je njegovo utočište jer izvan njega nije ni približno tako efikasan i očaravajuć. U dvorani mu "zli jezici" ne mogu ništa. Kao i albatrosima, mjesto mu je u zraku, a ne zemlji gdje je van svog elementa i ranjiv.

...

Ozljede su učinile svoje. Svakako bi bilo lijepo u rosteru SAD-a vidjeti i najboljeg centra današnjice, Dwighta Howarda, ali daleko od toga da će Tyson Chandler biti slaba točka ovog sastava. Tko god je pogledao i jednu njegovu utakmicu u zadnje dvije godine svjestan je klase o kakvoj se radi. I svjestan je da je to baš tip igrača koji je potreban zvjezdanoj reprezentaciji SAD-a.

Ova momčad nudi uistinu mnogo za svakog sportskog i košarkaškog zaljubljenika. Imperativ zlata, meta na leđima, velika očekivanja, ali i velik potencijal. Do sada su se pokazali nesebičnima i spremnima žrtvovati pojedinačno za viši cilj.

Od velike pomoći bit će im Bryantov natjecateljski duh, Durantova snajperska preciznosti i Jamesova jedinstvena polivalentnost. Nema tu ničeg znanstveno-fantastičnog. Samo mukotrpan rad i odricanje.

I zato ih nema smisla stigmatizirati. Ti momci nemaju nikakve supermoći. Zbog toga su njihove vještine i toliko očaravajuće i nevjerojatne.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.07.2012. u 16:07
    @darkydark Ovo će ti odgovorit na tvoj nevjerojatno glup post. http://www.youtube.com/watch?v=TIgmXTaLeBM&feature=BFa&list=PL4E18135A9E936190
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2012. u 06:45
    ok, za njih se akcija radi.. ali ako igraca za kojeg se akcija radi pokrivaju 3 obrambena igraca, zar stvarno mislis da je bolje da sutira on, nego neko ko stoji sam ko duh?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2012. u 06:44
    znam da nije tema ali ne mogu se ne sjetiti ovog divnog trenutka  http://www.youtube.com/watch?v=3cS5uDMErOE
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2012. u 04:07
    U ključnim trenucima i završnim minutama utakmice sve lopte idu na najboljeg igrača momčadi, to je tako, to tako mora biti, pogotovo u NBA-u, najbolji igrač mora uzeti zadnji šut, na njemu mora biti najveći teret, nemaju šta u zadnjim sekundama neki Blakeovi, Haslemi ili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade16.07.2012. u 23:32
    1. Uz sve ovo što si nabrojio oko Jordana i Bryanta i to da on ima još 3-4 godine za odradit ... Kobe je završio 16. sezonu, ulaiz u 17. i do sada je odigrao u regularnom djelu u prosjeku više od 76% utakmica po sezoni. Jordan ima 15 sezona od koje je jedna... [više na forumu]
    LeBronWade