Nogomet

Zagreb sanja o Europi, a realno se nada sezoni bez velike drame

Piše:Mišo Gulić • utorak, 17.07.2012.
Zagreb sanja o Europi, a realno se nada sezoni bez velike drame
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Pitanje od milijun dolara - Što će donijeti nova sezona za momčad iz Ulice Pjesnika? Sudeći po Zagrebovim dobro poznatim sklonostima osciliranju od mila do nedraga, teško se itko može upustiti u neke konkretnije procjene. No, ovaj put izgleda da su pronašli pravi sastojak za prvoligašku juhu, i ne nisu to ni Pavlović, ni Šovšić, ni Abdurahimi, a svakako nisu "uboli" niti neko zvučno pojačanje, jer ovaj put dobili su trenera s nogometnom vizijom, ma koliko to na prvu zvučalo pomalo senzacionalistički.

NK Zagreb 2012/13

Trener: Dražen Besek
Dolasci: Ahmed Guilouzi (Gorica), Kobi Darrick Morris (Zagreb U17), Josip Krezo (Croatia Sesvete - posudba)
Odlasci: Mate Maleš (Lokomotiva), Dinko Trebotić (Hajduk), Vedran Nikšić, Valentino Novosel , Josip Krezo
Plasman u prošloj sezoni: 6.
Pripremne utakmice: Zagreb - Rudar Velenje 1:2; Zagreb - Celje 0:1; Zagreb - Sibir 1:0; Zagreb - Siofok 2:1; Zagreb - Slask 1:1; Zagreb - Sevastopolj 0:5; Zagreb - Zavrč 4:2
Raspored u prva tri kola: 1. kolo Zagreb - Lokomotiva; 2. kolo Osijek - Zagreb; 3. kolo Zagreb - Rijeka

Prošlu sezonu Zagrebaši su skoro pa tradicionalno kašljucali na samom početku, trener je bio Luka Pavlović, bilo je to daleko od onog što se očekivalo, međutim, malo tko se nadao da najgore tek stiže. Sve je krenulo s imenovanjem Gordana Ciprića, čovjek se jednostavno nije snašao, zapao je u velike probleme, klub doveo na rub opstanka, nakon čega je ustoličen Dražen Besek, a s njegovim dolaskom krenula je i serija pobjeda te dobrih igara.

Priče o opstanku u čas su zamijenile one o europskom izletu, polufinale Kupa protiv Dinama odrađeno je na visokom nivou, minute su ih dijelile od prolaska u finale, ali ipak neiskustvo uz dozu nesreće su odigrali svoje, stoga je prilika za međunarodni nogomet otišla u nepovrat.

Pomalo u sjeni i nenametljivo, Zagrebaši su s pripremama krenuli sredinom lipnja i kako je počelo, zaista nije mirisalo na dobro. No, kako Pjesnicima uvodni dio bilo čega nikada nije bila jača strana, zbog dva uvodna poraza nije se dizala prevelika frka.

Vrlo jasnu poruku poslao je Besek odmah na početku priprema, bez alibija, bez izlizane kurtoazije, svjestan da bez visokog cilja, nema niti velikog motiva: "Zagreb se ni u primislima ne smije zadovoljiti prosječnošću. Igračima koji misle drugačije u Zagrebu nema mjesta. Već od prvog dana raspored rada nam je vrlo zgusnut i raznovrstan jer to uvjetuju naši ciljevi, ali i Liga 12 koja će biti vrlo zahtjevna. Ne bježim od toga da kažem kako nam je cilj Europa, ali ostvarenje cilja je ponajprije posljedica rada, kao i težnje prema vrhunskim dosezima."

Trupe Dražena Beseka (a.k.a Spasitelja) prve utakmice odigrale su protiv slovenskih klubova Rudara iz Velenja i Celja te ubilježile minimalne poraze od 1:2 i 0:1, da bi se odlaskom u Sv. Martin na Muri situacija kudikamo popravila pa su redom padali Sibir (1:0) i Siofok (2:1), dok je poljski Slask došao do remija (1:1).

Istina, bilo je tu i pomalo nepotrebne blamaže s ukrajinskim drugoligašem Sevastopoljem (0:5), međutim, olakotna okolnost svakako je postava koja je bila sačinjena mahom od onih najmlađih koji nisu znali odgovoriti tom izazovu i bili su potpuno podređeni fizički puno snažnijoj ukrajinskoj momčadi.

Povratak u glavni grad Bijeli su iskoristili i za novi pripremni ogled, a ovaj put za slovenski Zavrč nije bilo popusta i kući su odnijeli četiri gola u mreži, dok su domaćima ostala dva. Svakako vrijedi istaknuti da u posljednjoj provjeri nisu nastupili Pavlović, Abdurahimi i Medić, stoga ostvaren rezultat još i više dobiva na težini.

Sve u svemu, pripreme kao pripreme. Teško je mnogo toga pametnoga zaključiti, dijelom zbog iskušavanja nekih novih strategija, dijelom zbog snage protivnika, dijelom zbog "teških" nogu, a dijelom i zbog skrivanja karata. Dobro, to više zvuči kao jeftino kupovanje alibija, ali da im trener nije tko je, možda bi se i složili.

Plus/minus

Plus, hm. Nije da ih nema, dapače. Relativno stabilan i uređen klub, s ne prevelikim pritiskom i podosta povjerenja mladima što se u prošlosti već nekoliko puta pokazalo kao vrlo dobro rješenje. Uz to svakako treba izdvojiti i Zagrebello kao kompleks koji pruža dobre uvjete za rad, a to je pak, složit će se svi, veliki preduvjet za ozbiljan rad te kontinuitet.

Još jedna pozitivna stvar je i iskustvo. Zagrebaši su godinu stariji, a samim time i iskusniji, što je često i presudna stvar kada dođu "teški dani". Sličnih je stavova i jedna od najvažnijih Zagrebovih poluga Marin Oršulić: "Imamo četiri ili pet igrača koji mogu i sami odlučiti utakmicu, a iskusniji smo, stariji i nema više izvlačenja na mladost. Ovo bi nam trebala biti godina preporoda. Imamo i skupinu nadarenih juniora kojima treba dati priliku tako da nam neka bitnija pojačanja nisu ni potrebna."

Kao glavni minus, kada su Pjesnici u pitanju, nikad se ne može promašiti ako se spomene ime njihova prečesto nekonvencionalnog i ekscentričnog "gazdu" Dražena Medića. Nažalost prečesto smo posljednjih godina bili svjedoci raznih akrobacija dotičnog, a upravo njegova nedosljednost i vladavina po principu "ili po mome ili nikako", velika su opasnost po ambicije Zagreba. No, ne i nužno. Možda nas ove sezone i iznenadi...

Snaga/slabost

Ovo barem nije teško. Dražen Besek se dokazao u proljetnom dijelu prvenstva, kliknuo je s momčadi, izvukao nešto novo iz njih i tako zaradio silan respekt, kako igrača, tako i javnosti. Varaždinski stručnjak u Kranjčevićevu je sletio nakon kineskog iskustva i to s trenutno jednim od najeksponiranijih svjetskih klubova, Shanghai Shenhuanom, istim onim koji u svojim redovima trenutno ima Drogbu i Anelku. Čujte, ako dvije milijarde Kineza nisu u pravu kad kažu da čovjek zna znanje, onda mislim stvarno...

"Sigurno će biti padova, podmetanja, drugih klubova, neprihvaćanja... No ja za nikime neću plakati. Svakog igrača izuzetno poštujem, ali se s nijednim nisam oženio. Oni samo moraju prihvatiti rad, a ja ću im dati sve da uspiju, ostao je na njima", riječi su koje je bez vrzmanja ispalio strateg Zagreba u ekskluzivnom razgovoru s novinarkom Sportneta.

Veliko iskustvo koje sa sobom nosi, izražena osobnost, ali i sklonost disciplini, donijeli su momčadi komponentu koja im je bila nasušno potrebna da neosporan talent pretvore u nešto konkretno na terenu. Mogla bi ovo zaista biti godina procvata Pavlovića, Abdurahimija, Oršulića i ostalih potentnih mladih Pjesnika.

Isto tako, neke stvari će trebati i popraviti da bi sve prije navedeno dobilo neke konkretnije obrise. Prije svega trebat će kvalitetno nadomjestiti odlazak Maleša i Trebotića, a zatim i pojačati klupu koja je trenutno najveći Zagrebov problem.

Naime, na provjeru stigli Šarić, Buden i Rak, koji su prošle sezone nastupali za Lučko, te Jelavić iz Karlovca, priliku za dokazivanje dobila su i dva talentirana kadeta, no dojam je da to još uvijek nije dovoljno. Liga 12 nudi mnoge zamke, bit će tu i podosta korekcija, a tek ostaje za vidjeti kakav se materijal može pronaći unutar vlastitog kadra.

Uspjeh/neuspjeh

Bez "trpanja" sa strane i vodstvo i trener i igrači bili su jednoglasni - Europa i "ni feninga niže".

Svima ostalima koji su na ovaj ili onaj način involvirani u HNL zbivanja onda zaista ne preostaje ništa drugo nego reći, ok, to se tražili, spremite se i za kritiku sukladnu takvim najavama. Hrabro i pošteno, pa kud puklo. Fine by me.

Nema sumnje kako će naredna sezona, barem ako je suditi po najavama, biti izuzetno zanimljiva što se tiče borbe za prvu pratilju aktualnim prvacima. Riječani su pronašli "naftu", Split neke nove "tunele", Hajduk svoju mladost, Belupo standardnost, Cibalia Toplaka, pa se stoga biti izuzetno zanimljivo pratiti koja će uloga dopasti Zagrebaše u tom "europskom" filmu.

Realno, cilj će biti gornja polovica Lige 12, a svaki korak naprijed na toj ljestvici bit će adekvatno vrednovan novim plusom, dok će sve u suprotnom smjeru biti neuspjeh. S obzirom na ono što Pjesnike čeka u uvodnom dijelu, već nakon prvih mjesec dana znat će se i njihov objektivan domet i cilj.

U fokusu

Ono što posebno intrigrira jest silno težak raspored koji je dopao Zagreb i koji će odmah jasno odrediti njihov put. Izuzev prva dva kola, gdje za protivnike imaju neugodnu Lokomotivu kod kuće i gostovanje u Osijeku, ostatak im nudi pravi pakao te sudare iz kola u kolo s aspirantima za najviše pozicije.

Bijeli će tako na domaćem travnjaku snage odmjeriti s redizajniranom Rijekom, zatim Slaven Belupom, Cibalijom i Splitom, dok će između tih dvoboja gostovati kod Hajduka, Dinama i Istre. Sedam i to svih sedam koji imaju, više-manje, slične ciljeve.

Cijela stvar s početnim teškim ždrijebom može se promatrati iz dva kuta. Naime, ukoliko im se neke stvari poklope pa usto poluče i dobar rezultat u izravnim sudarima, u ostatak prvenstva ući će sa silnim samopouzdanjem i s dobrim kapitalom pred nastavak natjecanja. S druge strane, krene li loše, pitanje je što donosi budućnost.

Sve u svemu, dobar start u prvenstvo nameće se kao imperativ, pogotovo prva dva kola koja im nose nešto lakše protivnike, ukoliko se u ovogodišnjem prvenstvu uopće može rabiti riječ "lako". Svjestan je toga i Besek, stoga je od starta udario paklen ritam, bez popusta za bilo koga, bez tapšanja po ramenu, jer na kraju krajeva on će prvi platiti eventualan loš rezultat.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2012. u 19:29
    Ajmo bjeli. :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2012. u 16:01
    Nema mene... Taj dan nisam mogao... :)) Maleš će faliti sigurno, za ove ostale ne znam baš... Trebotić i Nikšić se nisu baš nešto naigrali i iskazali... Rekao bih da je kostur (ne onaj iz ormara) ostao i da su godinu dana iskusniji i da imaju boljeg trenera... Nadam se odličnoj sezoni, no to su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2012. u 13:04
    sva tri navijača zagreba su na slici lol
    Obrisan korisnik
  • Dinaminjo17.07.2012. u 12:29
    Istekla mu posudba pa dobio slobodne papire ako se ne varam..
    Dinaminjo
  • Torca-Dubrava17.07.2012. u 11:39
    Josip Krezo (Croatia Sesvete - posudba) Odlasci: Mate Maleš (Lokomotiva), Dinko Trebotić (Hajduk), Vedran Nikšić, Valentino Novosel , Josip Krezo....!? ...jel KREZO na krajo došo il ' ošo....?
    Torca-Dubrava