Nogomet

Zebić rekorder, Čačić ovisi o europskom rezultatu, Scoria mora opravdati ulaganja

Piše:Igor Šestak • srijeda, 18.07.2012.
Zebić rekorder, Čačić ovisi o europskom rezultatu, Scoria mora opravdati ulaganja
Foto: Sandro Donda

U petak 20. srpnja kreće nova sezona MAXtv Prve lige. U zanimljivu avanturu kreće 12 klubova, a na njihovim klupama 12 hrvatskih trenera. Od svakog od njih se očekuju čuda, uz minimalan utrošak novca i vremena. Ispuniti (pre)često nerealna očekivanja klupskih uprava i navijača nije lako, što su se gotovo svi do sada već uvjerili iz vlastitog iskustva. Sportnet vam donosi pregled trenera u MAXtv Prvoj ligi, s obzirom na ciljeve koji su pred njih postavljeni i njihov status uoči početka nove sezone.

Nakon tjedana teških treninga, pripremnih utakmica i prijelaznog roka, za hrvatske prvoligaše kreće ono za što su se spremali. Još jedno izdanje MAXtv Prve lige. U ovogodišnjem natjecanju sudjelovat će 12 momčadi, od kojih svaka ima velike ambicije i još veća očekivanja od svojih trenera, koji će od samog početka ponovno biti pod velikim pritiskom.

Dok pri vrhu ne bi trebalo biti ništa nova, najzanimljivije bi moglo biti u donjem dijelu ljestvice gdje se može očekivati velika bitka za izbjegavanje jedne od tri pozicije koje vode u niži rang natjecanja. No, krenimo redom od trenera čija su radna mjesta na početku sezone sigurna.

Za rekordera svake godine isti cilj

Dalibor Zebić je među sadašnjim trenerima apsolutni rekorder po stažu na klupi svog kluba. Sa Zadrom ulazi u još jednu sezonu u kojoj će imati samo jedan cilj, a to je izbjegavanje Druge lige. Do sada se u ispunjavanju tog cilja pokazao kao pravi majstor, budući da je klupi Zadra od posljednjih šest godina proveo pet i pol i u čitavom tom periodu klubu sačuvao prvoligaški status.

Zebić je pokazao kako može odlično funkcionirati u teškim uvjetima i kada na raspolaganju nema veliki broj kvalitetnih igrača, a isto se od njega očekuje i ove godine. Njegova je pozicija sigurna, a posla bi ga mogao koštati jedino niz poput onog iz 2008. godine, kad je njegova momčad skupila tek jedan bod u devet utakmica. Upravo zbog te crne serije je privremeno morao napustiti klupu Zadra, ali se ubrzo vratio. Sudeći po rezultatima u narednim godinama, bio je to dobar potez zadarskog kluba.

Četiri "starosjedioca"

Roy Ferenčina, Tonći Bašić, Igor Pamić i Samir Toplak treneri su koji iza sebe imaju godinu dana iskustva u vođenju svojih aktualnih klubova, što je u Hrvatskoj rijetkost. Ferenčina i Pamić su u Slaven Belupu i Istri 1961 odradili čitave prošle sezone, dok su Bašić i Toplak stigli u Split i Cibaliju nakon početka prošlog prvenstva, ali još u kolovozu 2011. godine. Bašiću je ovo drugi mandat u klubu s Parka mladeži, nakon što ga je na godinu dana zamijenio Ivan Katalinić.

Četiri stratega su uoči početka nove sezone u otprilike sličnoj poziciji. Slaven Belupo, Split, Istra i Cibalija žele nastaviti kontinuitet dobrog minulog rada i treneri koji su polučili uspjehe u novu sezonu ulaze s prilično stabilnih radnih mjesta. Iz sedla bi ih mogao izbaciti jedino izrazito negativni niz rezultata ili neispunjavanje klupskih očekivanja, koja se u spomenutim klubovima ipak razlikuju.

Slaven Belupo već godinama teži plasmanu u europska natjecanja, istom cilju od prošle godine teži i Split, dok bi Istru 1961 i Cibaliju svakako zadovoljio plasman u gornji dio tablice i izbjegavanje borbe za ostanak.

Iako su u njihove trenerske karijere još uvijek vrlo mlade, ovi treneri su svojim radom dokazali svoje sposobnosti i pred njima bi svakako trebala biti svijetla trenerska budućnost.

Kvalitetno odrađeno proljeće puše u njegova jedra

Iza Dražena Beseka je odlično odrađena polusezona u Zagrebu te se od njega u novoj sezoni očekuje nastavak kvalitetnog rada, ali i dobrih rezultata.

Besek je preuzeo Zagreb u proljetnom dijelu prošle sezone i u vrlo kratkom vremenu polučio odlične rezultate te na kraju sezone smjestio klub na peto mjesto prvenstvene tablice. U novoj sezoni se očekuje nastavak pozitivnog niza i osiguranje stabilne budućnosti prvoligaša iz Kranjčevićeve, ali Besek svakako ima kredita iz prošle sezone i njegov bi posao trebao biti među najsigurnijima u ligi u ovom trenutku.

Završetak prošle sezone dobar temelj za novu

Stanko Mršić i Tomislav Ivković preuzeli su svoje klubove za vrijeme prošlog prvenstva i rezultatima zadovoljili klupske uprave. U sezoni 2012./2013. se od njih očekuju novi pozitivni pomaci.

Stanko Mršić je početkom prošle sezone napustio Cibaliju, a drugog slavonskog prvoligaša je preuzeo krajem travnja ove godine. Opravdao je kratkoročna očekivanja, uveo klub u finale Kupa i kvalifikacije za Europsku ligu, a u novoj sezoni se od njega očekuje mirna "plovidba" domaćim natjecanjem te prije svega izbjegavanje donjeg dijela ljestvice. Najiskusniji od 12 trenera iza sebe ima brojne uspjehe upravo u takvim misijama i njegova je pozicija na startu sezone prilično sigurna.

Tomislav Ivković se krajem 2011. skrasio u zagrebačkoj Lokomotivi i svoje je igrače odveo do sedmog mjesta prvenstvene ljestvice. Njegova je momčad jedno vrijeme bila i kandidat za plasman u Europsku ligu, ali u završnici ipak nije mogla pratiti ritam Slaven Belupa. Ivkovićeva trenerska karijera traje već petnaestak godina i u Lokomotivi se od njega očekuju barem jednako dobri rezultati kao u prošloj sezoni. Njegova je pozicija na startu sezone sigurna, ali povjerenje mora opravdati dobrim startom u novo natjecanje.

Sudit će mu Europa

Prema iskustvima u posljednjih nekoliko godina, posao Ante Čačića zasigurno neće biti ugrožen u MAXtv Prvoj ligi. Tkogod je bio Dinamov trener u posljednjim sezonama, lakoćom je vodio svoju momčad do titula na domaćem frontu. Jednako je bilo i u Čačićevom slučaju, koji se ovog proljeća sa svojom momčadi prošetao do dvostruke krune. Iako igra Modrih nikoga nije posebno impresionirala, rezultatski mu se nema što prigovoriti.

Trajanje Čačićevog mandata na klupi Dinama ovisit će isključivo o europskim postignućima. Plasman u skupine jednog europskog natjecanja je apsolutni imperativ pred strategom Modrih, a ukoliko u tome ne uspije, lako je moguće da vrlo brzo završi svoj mandat na klupi Dinama. Uspije li se plasirati u Ligu prvaka ili Europsku ligu, od Čačića će se očekivati da Dinamo bude konkurentniji nego je to bio prošle sezone.

Nakon velikih ulaganja čekaju se rezultati

Nakon turbulentne prošle sezone u kojoj je jedva izboren ostanak u prvoligaškom društvu, za Rijeku bi trebali doći bolji dani. Ulaganjima novih klupskih vlasnika složena je potpuno nova momčad, koja je dana u ruke Elvisu Scoriji. Od njega se očekuje da podigne Rijeku na prvenstvenoj tablici, minimalno u gornju polovicu, a s obzirom na ulaganja, na Kantridi bi voljeli zaigrati u Europi već iduće sezone.

Scoria je do sada u karijeri pokazao svoje trenerske kapacitete i zasigurno je trener koji Rijeku može odvesti visoko. Posao će mu otežati veliki broj novih igrača koje neće biti jednostavno uigrati. Ukoliko rezultati ne budu u skladu s očekivanjima, upitno je koliko će strpljenja imati čelnici s Kantride i koliko dugo će tolerirati fazu uigravanja.

Na Poljudu ništa nije sigurno

Kakva je pozicija Miše Krstičevića uoči nove sezone teško je ocijeniti. Iako su Hajdukovi rezultati na proljeće bili daleko ispod očekivanja, Krstičević je dobio priliku povesti momčad i u novu sezonu, što do sada u Hajduku nije bio čest slučaj.

Dok je radio u omladinskoj školi pod njegovim vodstvom je Hajdukova mladost napredovala, a sada silom prilika veliki dio te mladosti ima i u seniorskom sastavu. Na glasu je kao trener koji mnogo polaže u kondicijsku pripremljenost igrača pa je za očekivati kako će na isti način pokušati nadoknaditi nedostatak kvalitete i iskustva u Hajdukovoj momčadi.

Ostaje vidjeti koliko će strpljenja imati Uprava kluba u slučaju da Krstičevićev Hajduk ne ispuni ni ona minimalna očekivanja.

Drugu priliku ne smije propustiti

Uoči posljednja tri kola prošle sezone, nakon dvije godine je na klupu Intera vraćen Borimir Perković. U istom je klubu već imao svoju prvu priliku u MAXtv Prvoj ligi, ali ju nije u potpunosti iskoristio već je smijenjen u travnju 2010. godine. Nakon dvogodišnjeg stolovanja Ilije Lončarevića, Perković je vraćen na klupu i sada je pravo vrijeme da dokaže svoje kvalitete.

Izgledno je da će se Inter naći u skupini klubova koja će se boriti za ostanak u prvoligaškom društvu, a samim time je i Perkovićev glavni zadatak osvojiti deveto mjesto koje donosi spas. Očekuje ga težak posao jer s istim ciljem u sezonu ulaze još mnogi, možda i snažniji klubovi. Dogodi li se Interu niz slabijih rezultata, teško je očekivati da će uprava tako nešto dugo tolerirati, s obzirom na specifičnosti ove sezone.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.07.2012. u 22:24
    Scoria je doktor za ove
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2012. u 22:53
    Scoria je za svih njih i preškolovan trener. Zašto je (prije) nakon Rijeke glatko odbio Mamića i Dinamo? Osim što ga nije zanimao - čovijek je otišao na doškolovanje u inozemstvo. Zašto malo nakog toga nije prihvatio klupu Hajduka? Isto zbog škole (Firenza/Torino)... 95% trenera mu nisu niti do... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • javasluk18.07.2012. u 14:28
    Ma Scoria previše komplicira.... Gospodin(?) Mršić(?) Ali najneotesanije se ipak pokazao Jurčić! Prostak u ohođenju prema novinarima, nemam u ravnog..... barem u prvoj ligi.......
    javasluk
  • Kit Karson18.07.2012. u 14:20
    Zeba je naš Ferguson... ;) ;) ;)
    Kit Karson
  • Obrisan korisnik18.07.2012. u 13:32
    Profiliranje svih trenera uoči sezone. Vrlo zanimljivo osvježenje. Scoria mi je najdraži jer je gospodin čovjek. Mršić mi je posebno mrzak jer je suprotno.
    Obrisan korisnik