Nogomet

Div iz predgrađa pred novim zahtjevnim zadatkom

Igor Šestak • srijeda, 18.07.2012.
Div iz predgrađa pred novim zahtjevnim zadatkom
Foto: Kristijan Komarica

Div iz predgrađa ulazi u svoju 14. prvoligašku sezonu od osamostaljenja Hrvatske. Nakon turbulentnog završetka prošle sezone i za dlaku izbjegnutog ispadanja u niži rang natjecanja, pred Interom je još jedna sezona "držanja brade iznad vode". Liga 12 iz koje će ispasti čak četvrtina klubova ne nosi mnogo prostora za miran san, a na početku 33 kola dugog puta postoji samo jedan cilj - ostanak u prvoligaškom društvu.

Inter Zaprešić

Trener: Borimir Perković
Dolasci: Silvije Čavlina, Matej Bagarić, Ivan Čeliković, Tomislav Haramustek, Tomislav Jurić, Josip Mlinarić, Matija Matko
Odlasci: Krunoslav Škof, Ivan Jurić-Bare, Hrvoje Jančetić, Ivan Mršić, Goran Todorčev, Ernad Skulić, Mario Brlečić, Arber Abilaliaj, Filip Jazvić
Plasman u prošloj sezoni:11. mjesto
Pripremne utakmice: Baku - Inter 1:1, WAC - Inter 1:1, Volyn - Inter 1:1, Aluminij - Inter 1:0, Inter - Kaposvar 2:3, Inter - Dukla Prag 1:2
Raspored u prva tri kola: Dinamo - Inter, Inter - Lokomotiva, Cibalia - Inter

Inter iz Zaprešića je u protekle dvije sezone pokazao mnoga lica. Na ulasku u sezonu 2010./2011. doživio je šest uzastopnih poraza, a onda u idućih 19 utakmica izgubio samo triput i okončao sezonu na odličnom petom mjestu. Prošlu je sezonu pak okarakterizirala Interova prevrtljivost. Za primjer, dvaput je pao Hajduk, ali su bodove protiv Intera uspjeli odnijeti Lučko, Varaždin i Šibenik, klubovi koji su kasnije napustili prvoligaško društvo.

Zahvaljujući nekonstantnosti, zaprešićki je prvoligaš do posljednjih kola živio na rubu prelaska među drugoligaše, a kraj sezone na klupi nije dočekao Ilija Lončarević.

U novoj sezoni Inter si takvo što ne smije dopustiti. Konkurencija će biti znatno jača jer MAXtv Prvu ligu sada čini 12 klubova, više ili manje stabilnih prvoligaša u proteklim sezonama. Ove sezone nema klubova protiv kojih će svi ili većina osvajati bodove. Za očekivati je da će vladati izjednačenost, da će svatko svakoga moći pobijediti (osim Dinama) i da će se velika većina klubova boriti za opstanak. U takvom društvu bi šest uzastopnih poraza stvorilo vjerojatno nedostižni zaostatak.

U novu avanturu Inter kreće bez prevelikih promjena u odnosu na prošlu. Momčad nije doživjela prevelike promjene, a na kormilu je od travnja novi/stari trener Borimir Perković. Promjena se dogodila u Interovoj fotelji sportskog direktora, u koju je sjeo Rajko Magić. Ono što može brinuti navijače su slabi rezultati u pripremnim utakmicama. Inter ih je odigrao šest, protiv ne odveć jakih suparnika i nije uspio ostvariti nijednu pobjedu. Tri poraza u posljednje tri pripremne utakmice zasigurno nisu dobar znak uoči gostovanja na Maksimiru kod prvaka Dinama.

Plus/minus

Iako su financije u Zaprešiću problem, kao i u najvećem dijelu ostalih klubova, Perković bi u novoj sezoni ipak trebao imati nešto jaču momčad od one s kojom je završio prethodnu. Iz Intera je otišlo više igrača, nego što ih je došlo, ali su uglavnom odlazili oni koji su prošle sezone igrali malo ili nimalo poput Škofa, Mršića, Brlečića, Skulića i Jazvića. Od igrača koji su igrali značajniju ulogu, klub su napustili Jančetić, Todorčev i Abilaliaj, ali su za njih dovedene barem podjednako dobre zamjene.

U Inter je stigao iskusni vratar Silvije Čavlina, izrazito visoki stoper Matej Bagarić, koji iza sebe ima nekoliko sezona u Lokomotivi, izdanak Dinamove škole Tomislav Haramustek i čak četiri napadača. S posudbe je vraćen Tomislav Bosec, a novi igrači su Tomislav Jurić, Josip Mlinarić i Matija Matko, koji je već nosio dres Intera u sezoni 2010./2011.

Očigledno je kako su trener Perković i sportski direktor Magić željeli pojačati konkurenciju u napadu, dijelu momeadi koji se prošle sezone nije iskazao. Keramičari su u 30 utakmica postigli 33 pogotka i to je segment igre u kojem svakako postoji veliki prostor za napredak. Novi napadači će se pridružiti Oršiću i Budimiru, igračima koji su izme?u sebe podijelili deset prošlosezonskih pogodaka pa se navijači imaju pravo nadati jednom efikasnijem Divu iz predgrađa.

Dodatnu snagu Interovoj momeadi trebalo bi donijeti stasanje mladih igrača poput već spomenutih Oršića i Budimira, ali i Mlinara, Šarića i Šćrbeca, igrača koji su odigrali veliki dio prošlosezonskih utakmica, koji se nalaze u ranim dvadesetim godinama i od kojih se u novoj sezoni očekuje iskorak.

Snaga/slabost

Prednost Intera u sezoni 2012./2013. bi trebala biti činjenica da je kostur prošlogodišnje ekipe uglavnom zadržan i da se igrači međusobno dobro poznaju. Kralježnicu momčadi i dalje čine Santini, Herceg, Gulić, i Šarić, igrači koji su prošle sezone odigrali najviše minuta, a uspije li trener Perković dobro ukomponirati prinove, pred Interom možda i neće biti tako teška sezona.

Interova momčad je izrazito mlada. Čak je 19 igrača mlađih od 23 godine, što u određenim trenucima može biti i prednost i nedostatak. Igrači koji tek dolaze su poletni i željni dokazivanja kako bi izgradili svoje karijere, ali bi im u ključnim trenucima moglo nedostajati ponešto stečenog iskustva.

Probleme bi pak Perkoviću mogla zadati i relativno kratka klupa, posebno u obrambenom dijelu momčadi. U Interu je trenutno tek sedam obrambenih igrača, među kojima su i neki vrlo neiskusni mladići pa bi se trener mogao naći u nezgodnoj situaciji u slučaju većeg broja ozljeda ili kartona. Među veznim igračima je također nekoliko izrazito mladih igrača koji gotovo da i nemaju prvoligaškog iskustva i koji bi teško nadomjestili izostanak ključnih igrača. No, prijelazni rok još uvijek traje pa nije nemoguće da u Zaprešiću osvane još neko iskusnije igračko ime.

Uspjeh/neuspjeh

Jedini cilj s kojim u novu sezonu ulaze Interova uprava, stožer, igrači i navijači je osiguranje prvoligaškog statusa za iduću sezonu, u kojoj će MAXtv Prvu ligu činiti samo deset klubova. Osvajanje devetog mjesta koje donosi spas bi se smatralo uspjehom, a sve iznad toga bio bi veliki bonus za Diva iz predgrađa. Ispadanje iz prvoligaškog društva bi svakako bio sportski neuspjeh, ali ne i tragedija. Valja uzeti u obzir da s istim ciljem u sezonu ulazi još barem šest klubova i da je nemoguće taj cilj svi i ispune.

U fokusu

Na startu nove sezone pod najvećim će povećalom biti trener Borimir Perković. Nekad vrlo uspješni igrač već je vodio zaprešićki Inter i od njega se očekuje veliki napredak u odnosu na prvi mandat koji je trajao od listopada 2008. do travnja 2010. godine. U svojoj prvoj sezoni je smjestio Inter na deveto mjesto u ligi s 12 klubova, dok je u drugoj sezoni na klupi izdržao do travnja. Tada je smijenjen jer je odveo klub u grčevitu borbu za ostanak u ligi 16.

Nakon dvogodišnjeg mandata Ilije Lončarevića, Perković se vratio na klupu zaprešićkog prvoligaša uoči posljednja tri kola prošle sezone. U toj vatrogasnoj misiji je uspio pobijediti splitski Hajduk, što s obzirom na rezultate tog kluba i nije bio tako veliki uspjeh kao što se na prvi pogled čini, a njegova je momčad upisala i tri boda u posljednjem kolu protiv Varaždina. Između ta dva troboda se smjestio poraz od Splita u Parku mladeži.

Inter se tada spasio od ispadanja, što svojim sposobnostima, što tuđim nesposobnostima, a Perković je dobio priliku nastaviti s radom i u nadolazećoj sezoni. Sada se od njega očekuje da potvrdi svoj trenerski potencijal i da zajedno sa svojim suradnicima osigura klubu stabilnu budućnost.

Ispred njega je sezona koja bi mu u velikoj mjeri mogla odrediti trenersku karijeru, veliki izazov i jaka konkurencija, dok iza njega stoji uprava koja u teškoj i neizvjesnoj sezoni neće moći, a niti htjeti tolerirati eventualne rezultatske neuspjehe. Krenu li kola nizbrdo, ponovno će trener biti prvi na udaru.

Pred Divom iz predgrađa je važna sezona koja može rezultirati s dva scenarija. Inter će iz nje izaći ili kao jedan od deset najboljih klubova u Hrvatskoj ili kao novopečeni drugoligaš.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir19.07.2012. u 13:16
    Zanimljivo, niti jedna pobjeda na pripremama........
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik18.07.2012. u 23:20
    ali nedovršen..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2012. u 20:20
    Napokon korektno i solidno napisan članak o Inkeru.
    Obrisan korisnik