Nogomet

Podjela oko neizvjesnosti i europskih predstavnika, sloga oko "riječkog novog ruha" i Pjesnika

Ante Zovko, Maj Gašparac, Ivan Dominik • petak, 20.07.2012.
Podjela oko neizvjesnosti i europskih predstavnika, sloga oko "riječkog novog ruha" i Pjesnika
Foto: FaH

U petak počinje Prva liga, a trojica Sportnetovih novinara u panelu uglavnom su podijeljenih mišljenja kako će izgledati hrvatski predstavnici u europskim natjecanjima i koja je najneizvjesnija utakmica prvog kola. Vlada poprilična sloga po pitanjima starta obnovljene riječke momčadi i Zagreba pod vodstvom istog trenera.

Koliko će Inter, Cibalia, Istra 1961 i Zadar biti u prednosti u prvom kolu s obzirom na koncentraciju svojih protivnika na nastupe u Europi?

Ante Zovko: Inter, uvjeren sam, neće imati što tražiti u Maksimiru. Dinamo nije oduševio u Razgradu i bit će to prilika za uigravanje za uzvrat u drugom pretkolu Lige prvaka. Modri uz to imaju pregršt iskustva u ovakvim utakmicama, imaju momčad koja je ostala na okupu za razliku od gostujuće i jednostavno je mnogo kvalitetnija da to ne bi došlo do izražaja. Možda ne uvjerljivim rezultatom, ali pobjedom svakako. Istra je s mnogo optimizma dočekala novu sezonu, a iako se donedavno očekivalo kako bi Hajduk mogao kiksati već na startu, utakmica protiv Skonta pokazala je da Hajduk ima mnogo potencijala u svojoj pomlađenoj momčadi. Ako je uz to dobro fizički pripremljena, vidim Hajduk kao favorita. Najmanje šansi dajem Osijeku na tradicionalno neugodnim Stanovima gdje će domaćin htjeti produžiti negativan start momčadi Stanka Mršića. Slaven je po meni i dalje favorit protiv Cibalije koja je bila daleko od odlične na pripremama.

Maj Gašparac: Europske obveze neće mnogo utjecati na predstave Dinama, Osijeka, Slaven Belupa i Hajduka u prvom kolu. Momčadi su gradile formu za europske kvalifikacije i susreti preko tjedna ne bi im trebali predstavljati veliki problem. Vjerojatno najteže će biti nogometašima Slaven Belupa koji putuju na zahtjevno gostovanje kod Cibalije, no "lagana" utakmica i uvjerljiva pobjeda protiv sjevernoirskog Portadowna samo im je povećala samopouzdanje.

Ivan Dominik: Početak svake sezone dokazano je najbolje vrijeme za "male" i slabije klubove da naprave što bolji rezultat i da što uspješnije startaju u novo prvenstvo. Naravno, to je već postalo nepisano pravilo, kako u jačim europskim ligama, tako i u hrvatskoj Prvoj ligi. Nerijetko se znalo događati da slabiji klubovi u početku sezone iznenade velike favorite te zasjednu na čelo ljestvice i na njemu provedu duže vrijeme pa čak i ponekad osvoje prvi dio sezone. U zadnjih desetak godina se u Francuskoj to događalo s Montpellierom i St.Etienneom, u Engleskoj s Readingom, u Španjolskoj s Getafeom i Levanteom, u Njemačkoj s Hoffenheimom... Stoga bi i hrvatski prvoligaši ove sezone mogli i trebali biti u blagoj prednosti nad klubovima koji igraju u Europi te bi, pogotovo na svojim terenima, mogli šokirati favorite. Osobitu bi prednost mogli imati Istra, Cibalia i Zadar koji su već godinama u prvoj ligi, koji imaju kontinuitet vrlo dobrih rezultata te koji su, u slučaju Zadra, više nego nezgodan domaćin. U svakom slučaju, prvo kolo bi moglo biti plodno za takve klubove i oni bi trebali "otkinuti" koji bod favoriziranim ekipama s obzirom na okolnosti početka prvenstva.

Kako će izgledati "riječko novo ruho" u prvih 90 minuta u natjecateljskoj utakmici?

Ante Zovko: Riječani gotovo nisu mogli poželjeti teži test na startu od također jako ambicioznog Splita koji, kao ni oni, nije mirovao tijekom prijelaznog roka. Neigranje Leona Benka, najboljeg strijelca Rijeke na pripremama, trebalo bi se osjetiti jer je ušao u ritam s veznim igračima, posebno onim krilnim, dok Andrei Mutombu treba razdoblje adaptacije. Pred Rijekom su velika navijačka očekivanja, a nije nepoznato da takve, na brzinu okupljene momčadi, na početku "kašljucaju". Iako tu ima mnoštvo iskusnih HNL igrača, da moram, stavio bih novac na Split.

Maj Gašparac: U Rijeku je tijekom prijelaznog roka stiglo mnogo igrača i zasigurno će im trebati više vremena za uigravanje. Trener Elvis Scoria pred sobom ima poprilično kvalitetnu momčad koja s pravom može ciljati na vrh MAXtv Prve lige, no realno je očekivati da na početku natjecanja još neće pokazati najbolju igru, a u prvom kolu će imati i vrlo zahtjevnog protivnika.

Ivan Dominik: Rijeka bi po igračkom kadru i događanjima u klubu u posljednje vrijeme trebala biti izuzetno jaka. Odlično je pokrivena na svim pozicijama, stranci koji su stigli na Kantridu nisu loši i mogu dati neku novu "boju" igri Bijelih. Trener Elvis Scoria nedvojbeno je jedan od pet najboljih u državi, a i na pripremama su Riječani pokazali da misle ozbiljno. Međutim, momčadi se ne slažu preko noći, a preko noći se ne dolazi ni do trofeja ni do uspjeha. Ni Manchester City nije osvojio nijedan trofej u prvoj sezoni vladavine šeika, kao što to nije uspjelo ni Miami Heatu ili PSG-u. No, za prvu bi utakmicu Rijeka trebala biti i više nego spremna, ide u goste neugodnom i jakom Splitu te naprosto mora pokazati svoje pravo lice. Poraz bi definitivno bio razočaranje, ali sve osim toga bi za Riječane bilo odlično i dalo bi nadu u "bolje sutra", pogotovo nakon završetka prošle sezone. "Riječko novo ruho" izgledat će, prema svemu sudeći, dobro i ozbiljno - u svakom slučaju bolje nego prošle sezone - ali za očekivati je da se potpuni potencijal nove ekipe razvije u kasnijim kolima.

Hoće li Zagreb na početku prvenstva nastaviti s dobrim igrama kakve je počeo pružati po dolasku Dražena Beseka na proljeće?

Ante Zovko: Zagreb je jedna od momčadi koja je zadržala jezgru svojeg sastava, istog trenera, jednog od najboljih u Hrvatskoj, i sve to govori kako bi trebao nastaviti ondje gdje je stao. Od prve utakmice vidjelo se kako su igrači pozitivno reagirali na dolazak Dražena Beseka i završili sezonu bez briga o ostanku u prvoligaško društvu, a zaprijetili su i Dinamu u polufinalu Kupa. Besek obično ne priča prazne priče, a na pripremama je njegova momčad izgledala solidno. Dovoljno za dobar početak prvenstva? Vjerujem da da.

Maj Gašparac: Dražen Besek je jako dobar trener koji je svoje znanje već dokazao u prošlosti. Njegov dolazak preporodio je Pjesnike koji se mogu nadati dobrom plasmanu u novoj sezoni. Koja je prava snaga Zagreba bit će jasnije nakon utakmice prvog kola u kojemu u Kranjčevićevu stiže Lokomotiva, mlada i talentirana ekipa koja će Pjesnicima biti težak protivnik.

Ivan Dominik: Zagreb će nastaviti pružati dobre igre kao i na kraju minule sezone jer je Dražen Besek jedan od boljih trenera koje Hrvatska trenutno ima, a u HNL-u je jedan od najboljih. To je trener koji ima viziju, koji ima sistematizirani rad i svoj sustav te koji zna što želi od svakog igrača i u kojem pojedinom trenutku. Također, Zagreb je zadržao kostur ekipe od prošle sezone, opće je poznato kako u Kranjčevićevoj stanuje najbolji omladinski pogon u Zagrebu, a Besek je trener koji voli raditi u takvim uvjetima i koji gotovo nikada nije zakazao sa sređenim klubom. On je, ne zaboravimo, bio trener Varteksa u jednim od njegovih najboljih dana. U prvom kolu u Ulicu Pjesnika stiže Lokomotiva - pravi test za Bijele i pravi protivnik za upisivanje prva tri boda i dizanje samopouzdanja jer kasnije kreću ozbiljniji protivnici. Pravo je pitanje hoće li Zagreb imati sreće i hoće li uspjeti izbjeći oscilacije kako bi ostvario prave rezultate, jer, igra koju će pružati Pjesnici, zasigurno će biti gledljiva, dobra i kvalitetna.

Koja je utakmica prvog kola najteža za prognozu rezultata?

Ante Zovko: Za mene Cibalia - Slaven Belupo. Vinkovčani su zaredali sa slabim rezultatima na pripremama, otišlo je nekoliko nositelja igre, financijska situacija nije bajna, a s druge strane Slaven Belupo, također ponešto igrački oslabljen, u četvrtak je imao europsku utakmicu. I bez obzira na rezultat 6:0, Koprivničani će biti na testu na kakvom dugo nisu bili - dvije utakmice u tjedan dana. S obzirom na rezultat prve utakmice, Roy Ferenčina nema zašto štediti najjače snage za europski revanš. Veliko je pitanje hoće li biti snage u nogama ako se nastave paklene temperature. Cibalia sigurno na to računa. Svaki bod u Ligi 12 bit će jako bitan, a na domaćem terenu Vinkovčani sigurno žele s tri boda krenuti u neizvjesnu budućnost.

Maj Gašparac: Definitivno je to derbi između Splita i Rijeke. Splitovci su se kvalitetno pojačali u prijelaznom roku, a uspjeli su i zadržati neke vrlo bitne igrače. Njihova velika snaga je to što su mnogo uigraniji od Rijeke koja u sezonu ulazi s gotovo potpuno novom momčadi. S druge strane, ekipa Elvisa Scorije je puna kvalitetnih igrača, koji će dati sve od sebe kako bi se prikazali u najboljem svjetlu na početku nove sezone.

Ivan Dominik: Najteža utakmica za prognozu iz prvog kola MAXtv Prve lige jest sraz Istre 1961 i splitskog Hajduka. Istra je "procvala" pred kraj prošle sezone s Igorom Pamićem i igrala je odličan nogomet te je već i uspjela "zapapriti" Splićanima. To je momčad koja može puno, koja zna kako se nositi s jačim ekipama i koja želi pobjedonosni start u sezonu pa makar i protiv Hajduka. S druge strane, Bili moraju dobro ući u sezonu, pogotovo nakon vrlo dobre predstave i pobjede protiv latvijskog Skonta, jer će u protivnom uvodna euforija oko njih splasnuti vrlo brzo. Za njih nema "koncentracije samo na Europu" - Hajduk mora biti pravi u svakoj utakmici pa tako i protiv Istre u HNL-u. Budući da Mišo Krstičević ima mladu momčad, prepunu neiskustva, ne može očekivati da ona pobijedi "na iskustvo" ili "na mišiće". Hajduk je favorit i jednostavno mora biti bolji od Istre kako bi pobijedio, a da ima mnogo bolju momčad od Puležana - nema. Stoga će ta utakmica zasigurno biti teška i za igranje, a za prognozu je gotovo nemoguća jer su sva tri moguća rezultata izgledna i nijedan od njih ne bi bio niti malo iznenađenje.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 17:49
    ORLOVA NOGA - Zato Dinamo i igra prve dvije utakmice kod kuće. ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 17:32
    Rijeka, Slaven Belupo, Split, Istra, a i Hajduk će biti itekako velika kost u grlu nedodirljivom Dinamu. Ove sezone, ako nebude sudačkih malverzacija, možemo gledati i nadati se dobrom nogometu. Još samo nekoliko sati i kreće,...
    Obrisan korisnik
  • ronny198720.07.2012. u 17:18
    citat: "opće je poznato kako u Kranjčevićevoj stanuje najbolji omladinski pogon u Zagrebu". samo nemoj da te mamić čuje :)))
    ronny1987
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 14:59
    Dinamo je fokusiran na Europu tako da mu je sada najlakše uzeti bod.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 14:33
    Složia bi se sa više manje gori svime osim 2 stvari,prva je da nije samo 6 klubova,jer je svima teško otkinit bodove u gostima Zadru i Cibaliji,a druga stvar je da bi mogla bit gužva u borbi za naslov ako iz Dinama odu Badelj i Beciraj a ne dođe nijedno pojačanje,jer i ovakav Dinamo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik