Vodeni sportovi

16 godina kasnije hrvatski vaterpolisti više no ikad sanjaju olimpijsko odličje

Piše:Zvonka Keliš • subota, 21.07.2012.
16 godina kasnije hrvatski vaterpolisti više no ikad sanjaju olimpijsko odličje
Foto: EPA

Atlanta je donijela olimpijsko srebro, Melbourne svjetsko zlato, Zagreb ono europsko odličje najljepšeg sjaja, a Almaty toliko željenu najvišu stepenicu Svjetske lige. Pred hrvatskim vaterpolistima sada je London gdje u ulozi favorita napadaju 16-godišnji olimpijski rezultatski post, a na putu prema vrhu pratit će ih budno oko Ratka Rudića koji svoj olimpijski put nastavlja po osmi puta.

Španjolska Barcelona 1992. godine nije vidjela hrvatske vaterpoliste, no Bukić, Šimenc, Kobeščak, Vrdoljak, Glavan, Balić, Štritof, Hinić i društvo četiri su godine kasnije izmamili osmijehe na lica svih hrvatskih građana koji će Atlantu pamtiti po velikom uspjehu vaterpolskih reprezentativaca, onom srebrnog sjaja. Novo olimpijsko razdoblje i nove četiri godine ulile su nadu u novu hrvatsku medalju gotovo potpuno nove vaterpolske ekipe, no ono što je poharalo Sidney nisu bili hrvatski vaterpolisti već gripa koja je uneredila olimpijsko selo, dok je trener Neven Kovačević zajedno sa svojim izabranicima stigao do sedme pozicije.

Promjene je donijelo i novo četverogodišnje razdoblje u kojem je na izborničko mjesto sjeo Zoran Roje, no ekipa pod njegovim vodstvom na samim Olimpijskim igrama nikako nije mogla naći onu zajedničku crtu koja bi vaterpolske hrvatske predstavnike vratila nekoliko stepenica više stoga su se dečki kući vratili s desetim mjestom i najlošijim rezultatom na Igrama. Vaterpolski vrh potom stvari uzima u svoje ruke te shvaća kako je na izborničku klupu potrebno dovesti nekog uistinu posebnog, nekog tko će svojim uvijek novim idejama prožetim dugogodišnjim iskustvom prodrmati te vaterpolske redove te nekog tko će na svom putu svoje dječake voditi stepenicu po stepenicu više, ka nečem boljem i većem.

Netko uistinu poseban potom je i sjeo na izborničku klupu vaterpolske reprezentacije, a ona od tada ne samo da piše lijepu povijest već uveseljava i raduje svakog tko je na ovaj ili onaj način mogao ili će biti njen dio. Nove četiri olimpijske godine označile su skok od četiri olimpijska mjesta koja su značila šestu poziciju u Pekingu, no ono što se od tada na dalje pamti jesu svjetsko i europsko zlato, dvije svjetske bronce te još mnogo odličnih nastupa poput onog nedavnog u Almatyju gdje se Svjetskom ligom kao najviša zavijorila upravo hrvatska zastava.

Uvod je to u odličnu priču zvanu Prekid 16-godišnjeg posta i pohod na novo olimpijsko odličje u kojoj u glavnoj ulozi nastupaju jedini vaterpolski trener s naslovom svjetskog prvaka s tri različite reprezentacije te s četiri osvojene olimpijske medalje, Ratko Rudić, i njegovih 13 izabranih koji će u Londonu zajedno s njime koračati, točnije, plivati na putu ka najvišoj stepenici olimpijskog pobjedničkog postolja. A oni su: Frano Vićan, Josip Pavić, Damir Burić, Miho Bošković, Nikša Dobud, Maro Joković, Petar Muslim, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Samir Barač, Paulo Obradović, Igor Buljubašić te izvorni srebrni i iskusni Igor Hinić.

Od zlatnog sjaja Svjetske lige preko Pere i štoperice do Varaždina

Mariborski masakr Perinom štopericom, kako ga naziva jedan od junaka ove priče, Maro Joković, potpuni je opis prvoga dijela priprema vaterpolskih reprezentativaca nakon povratka s priprema u Americi te osvajanja najsjajnijeg odličja na turniru Svjetske lige u kazahstanskom Almatyju gdje su redom svladane reprezentacije Australije, Španjolske, Brazila, Kazahstana i SAD-a, dok je za kraj uslijedio novi ogled s Furijom u kojem su Hrvati slavili na peterce.

U Mariboru je uslijedilo, pak, nešto potpuno drugačije, naime, pod budnim okom Pere Kuterovca vaterpolisti su započeli s dizanjem fizičke spreme za ono što ih očekuje krajem srpnja i početkom kolovoza. Teretana i treninzi u bazenu poslužili su za jačanje snage te dizanje brzine i eksplozivnosti, a posla su imali i fizioterapeuti koji su momke svakoga dana ponovno vraćali u život. Uslijedila je potom Rijeka i Kantrida, prvo mjesto na Dublin cupu gdje su Hrvati bili bolji od Crne Gore, Rumunjske, Velike Britanije te Mađarske,kao i povratak u Varaždin po sedmi puta za redom.

Izbornik Rudić stoga nije mogao biti nezadovoljan učinjenim, upravo suprotno: "Sve što smo planirali od samih početaka priprema do danas obavili smo onako kako smo trebali. Imali smo prvu fazu priprema u Americi uz nastup na Svjetskog ligi gdje smo bili prvi, znači i rezultatski je bilo uspješno. Imali smo potom dosta jake i naporne fizičke pripreme u Mariboru nakon kojih smo sudjelovali na Dublin Cupu gdje smo također osvojili prvo mjesto, a gdje smo igrali dosta zadovoljavajuće."

"Nastavili smo s treninzima s Mađarima u Budimpešti, dok smo sada u Varaždinu odradili završne pripreme pred odlazak na Olimpijski turnir. Ovdje smo nastavili održavati fizičku spremu, ali smo radili i na igri, a na trening utakmice stigli su nam Amerikanci tako da smatram da će nam to omogućiti da uđemo u Olimpijske igre s optimalnom pripremom", zaključio je svoj osvrt na pripremno razdoblje hrvatski izbornik.

A na putu ka vrhu stoje...

Svatko može svladati svakoga

Iako su Hrvati pomeli konkurenciju na pripremnim turnirima, na Vodafone cupu ipak nisu sudjelovati, a tamo je, pak, olimpijski pobjednik Mađarska potpuno zasjao, dok su Australija i Španjolska iznenadile svjetske prvake što govori koliko same Igre dodatno motiviraju sve ekipe: "Naravno da ostvarene rezultate na pripremama ne uzimamo previše doslovno jer jedno su OI, a drugo sve utakmice u pripremnom razdoblju. I sada smo na ovim rezultatima na raznim turnirima gdje igraju naši protivnici vidjeli da su to vrlo izjednačene i snažne ekipe. Iz naše skupine tako Italija pobijedi Mađarsku, a Australija i Španjolska potom Italiju i to su sve rezultati koji ukazuju da se ekipe ozbiljno pripremaju i da će svaka utakmica biti vrlo teška i neizvjesna", kazao je Rudić.

Ždrijeb uoči Igara u Londonu odlučio je kako će Hrvatska svoj put na olimpijskom turniru započeti u skupini A u kojoj će joj protivnici biti svjetski prvaci Talijani, peta momčad svijeta Španjolska, kao i šesta ekipa u Europi, Grčka s kojom Hrvatska ujedno i otvara turnir, te deveta i 13. reprezentacija svijeta, Australija, odnosno, Kazahstan.

Skupina B čini se ipak nešto teža, naime, u borbu za četiri mjesta koja vode u četvrtfinale kreću branitelj naslova olimpijskog pobjednika Mađarska, europski prvak i svjetski viceprvak Srbija, europski viceprvak Crna Gora, kao i uvijek neugodni SAD i Rumunjska, uz dakako samog domaćina, Veliku Britaniju.

Kada na prvoj stepenici na svom putu izbjegneš olimpijskog i europskog prvaka čini se kako si dobro prošao, no izbornik Rudić upozorava kako na Olimpijskim igrama nema lakog ogleda ni protivnika: "Skupine su podjednake i u svakoj ima po pet ekipa koje konkuriraju za četiri mjesta u četvrtfinalu. To je dakle svima prvi zadatak, a drugi je taj da kada već dođeš u četvrtfinale izboriš i polufinale, no tada već imaš tešku utakmicu pred sobom bez obzira na plasman ekipa u drugoj skupini."

"Velika Britanija i Kazahstan sigurno neće iznenaditi na OI, naime, to su dvije ekipe koje su u svakoj skupini outsideri i ne vjerujem da mogu mnogo učiniti. Sve preostale ekipe, pak, mogu iznenaditi bilo koga", činjenica je kojom se vodi hrvatski izbornik.

"Kako god se uzme sve će utakmice biti teške bez obzira na fazu natjecanja stoga mi ne trebamo mnogo razmišljati i kalkulirati toliko o konačnom plasmanu već se trebamo orijentirati samo na utakmicu koja nas očekuje, dobro se pripremiti za nju, ući u nju kako treba te nastojati je odigrati što bolje možemo", pojasnio je hrvatski plan i cilj trofejni izbornik Rudić.

S izbornikom se složio i igrač talijanskog Pro Recca Sandro Sukno koji ne upozorava samo na one ekipe s naslovima već i sve preostale: "Ne bih rekao da je naša skupina lakša od one druge, naime, tu su i svjetski prvaci i jedna Grčka s kojom smo davno igrali, a koja je podigla svoj nivo igre i očekuje nas već na otvaranju Igara."

Ima viziju, donosi nešto novo i tjera protivnika da brine

Jedini je vaterpolski trener s četiri osvojene medalje na Olimpijskim igrama (zlata 1984. i 1988. s Jugoslavijom te zlato 1992. i bronca 1996. s Italijom). Jedini je vaterpolski trener s osvojenim naslovom svjetskog prvaka s tri različite reprezentacije (Jugoslavijom, Italijom i Hrvatskom). Jedini je vaterpolski trener s osvojenim prvim mjestom na sva četiri velika natjecanja u jednom ciklusu s jednom reprezentacijom (zlato s Italijom na OI 1992., EP i Svjetskom kupu 1993. te SP 1994.).

Neka protivnik brine o nama, a ne mi o njemu

Iako će uvijek ponuditi nešto novo izbornik Rudić kaže kako se u ovoj igri gotovo ništa ne može sakriti stoga želi svoje protivnike natjerati da se zabrinu: "Moram kazati da nema ovdje mnogo stvari koje se mogu sakriti, stoga kada se kaže da neka momčad nije pokazala sve što zna te da se sakrila, nije se, budući da se mi svi jako dobro poznajemo, znamo kakva igra se od koga može očekivati te se u odnosu na to mi i pripremamo. Nastojimo postaviti našu igru na način da protivnici više brinu o nama negoli mi o njima."

Uz preko 50 osvojenih odličja ovaj uistinu poseban čovjek od 2004. godine otkada je na klupi Hrvatske predvodio je hrvatske momke do prvog svjetskog i europskog zlata, a pred svoje osme Olimpijske igre, na kojima svoje dečke može dovesti i do onog olimpijskog zlata koje nedostaje, treperi kao da su u pitanju one prve: "Zaista su OI za svakoga veliki motiv jer su uistinu posebne, to je nešto što je važnije od samoga sporta. Velika je čast moći sudjelovati na Olimpijskom turniru stoga svaki put iznova imam osjećaj kao da mi je prvi puta budući da sve ide ponovno i zaista je veliki užitak sudjelovati u ovakvom projektu."

Upravo zbog tog osjećaja da svaki puta kreće iznova Ratko Rudić na bilo kojem velikom natjecanju pa tako ni na svom osmom olimpijskom turniru neće ponuditi nešto već viđeno već je svoje izabranike naučio nešto sasvim novo i zanimljivo te ih je odveo na još jedan novi put: "Činjenica da svoje programe nikada ne ponavljam jest ona prava zanimljivost, posebice u realizaciji projekta kao što su Olimpijske igre. Uvijek se traže neki novi putevi i načini, što se tiče same percepcije igre, a i u odnosu na karakteristike igrača, da se dođe do noviteta u igri."

Brže, jače, čvršće - evolucija vaterpola

Ratko Rudić u svom je poslu uistinu dugi niz godina, vidio je, ali i sudjelovao u procesu razvoja vaterpola u ono što on danas jest, no svaki razvitak i svaka priča imaju svoje dobre i loše strane: "Vaterpolo se kao i svi sportovi razvijao i mijenjao i to uglavnom u pravcu veće brzine i sve veće snage i fizičkog kontakta. Međutim, smatram da je vaterpolo tu i previše ušao u igru koja je zaista vrlo čvrsta i fizički vrlo zahtjevna stoga su i potrebne vrlo teške pripreme. "

"Možda s pravilima i suđenjem u vaterpolu imamo još dosta problema jer neki puta pravila nisu baš najrazumljivija za gledatelje, a ponekad ni poneke sudačke odluke nisu baš najjasnije. Tu imamo određenih problema, no sama igra se ubrzala i postala je zanimljivija, igra se i puno jače uz više kontakata te smo u tom pravcu dosta evoluirali", dodao je i pojasnio na koncu dugogodišnji vaterpolski trener.

Odličje oko vrata za prekid posta dugog 16 godina

"Vrijeme je da prekinemo post, naime, ove godine zaista imamo velike šanse uzeti medalju. Nemamo što skrivati, mi tu medalju žestoko želimo i smatram da je možemo osvojiti. Naravno da nam je zlato najvažnije i najbolje, no idemo po medalju koju možemo osvojiti, jer o zlatu razmišlja još nekoliko reprezentacija na Olimpijskom turniru", odlično je i sigurno Miho Bošković najavio put hrvatskih vaterpolista na olimpijski tron.

Četvrta sreća za prvu medalju

Kada po četvrti puta krećete na Olimpijski turnir, mnogi bi pomislili kako je to za vas već sasvim normalna i uobičajena stvar, no kada upravo taj četvrti puta slovite za sigurnog favorita koji svoju ulogu potvrđuje upravo rezultatima srce prije polaska i pri svakoj pomisli na OI kuca samo brže i jače, a želje i snovi rastu i rastu. Takva je situacija i kod hrvatskog vratara Frane Vićana: "Općenito olimpijska medalja je jedina koja mi nedostaje stoga kada me je izbornik odlučio pozvati u reprezentaciju bila mi je to velika čast i o povratku nisam dvojio ni trenutka. Nadam se da ću u svom četvrtom pokušaju konačno osvojiti olimpijsku medalju."

Njegov kolega u reprezentaciji, Sandro Sukno, također želi prekid ovog dugogodišnjeg rezultatskog posta na Igrama, no u svojim je najavama ipak nešto oprezniji, a želje i snovi su, pak, nešto sasvim drugo: "Uistinu dugo traje taj olimpijski post, ali na samim Igrama svi su dodatno motivirani te žele osvojiti medalju tako da nam neće biti lako, ali idemo utakmicu po utakmicu. Probat ćemo u skupini uhvatiti što bolju poziciju kako bi nam bilo lakše u četvrtfinalu."

Hrvatski put u ulozi favorita na ovogodišnjim Olimpijskim igrama započinje 29. srpnja kada će izabranici Ratka Rudića po prvi puta skočiti u olimpijski bazen u Londonu kako bi snage odmjerili s reprezentacijom Grčke. Na putu ka toliko željenom četvrtfinalu svakoga drugoga dana očekuju ih redom Španjolska, Italija, Australija te na koncu Kazahstan. Problema do 8. kolovoza i nove zanimljive utakmice u četvrtini finala ne bi trebalo biti, no s obzirom na jačinu one druge skupine svaki sljedeći susret pokazat će koliko koja momčad želi i sanja olimpijsko odličje. Za Hrvate većeg motiva trenutno nema, a želje, snovi i apetiti s razlogom rastu stoga ne treba prestati sanjati već treba vjerovati kako se u Londonu mogu ponoviti i Atlanta i Melbourne i Zagreb. Jer iznad svih može biti upravo Hrvatska.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2012. u 13:56
    Pa Ugari su vratili starog Kasasa koji ima 36 godina,Biros ima isto toliko,Kiss godinu manje,a Madaras 33!Pošteno kazano Srbi su najjači i najbolji sa najboljim vaterpolistom svijeta Udovičićem,najboljim centzrom svijeta Pijetlovićem i najboljom lijevcom svijeta Filipovićem,ali nisu nepobjedivi!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2012. u 13:32
    zlato je nase
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2012. u 12:19
    nezahvalno je prognozirat..jer će raspleti u obe skupine igrat najveću ulogu
    Obrisan korisnik
  • Lomax21.07.2012. u 11:48
    S ovim zastarjelim vaterpolom i vraćanjem isluženih igrača mislim da nećemo dalje od četvrtfinala.
    Lomax
  • Mithrandir21.07.2012. u 11:19
    Nekako sam uvjeren da ovdje imamo medalju...
    Mithrandir