Automoto

Fernando Alonso u šampionskoj formi grabi prema trećoj tituli

Piše:Mišo Gulić • utorak, 24.07.2012.
Fernando Alonso u šampionskoj formi grabi prema trećoj tituli
Foto: EPA

Vodeći u ukupnom poretku Fernando Alonso trećom je pobjedom dodatno učvrstio vodstvo u Svjetskom prvenstvu Formule 1. No, unatoč sjajnoj vožnji kojom je lakoćom razoružao konkurenciju, Alonso je donekle pao u sjenu kazne koja je snašla Vettela zbog nepropisnog pretjecanja Buttona u predzadnjem krugu utrke, zbog čega je Nijemac s druge "odletio" na petu poziciju.

Velika nagrada Njemačke vožena na stazi Hockenheim ponudila je novu dozu adrenalina svim ljubiteljima oktanskog cirkusa. Fernando Alonso je stigao do treće pobjede u prvenstvu te tako dodatno "odmaglio" konkurenciji za ukupnu pobjedu, Jenson Button je okrunio odličnu vožnju drugim mjestom, dok je treće pripalo Kimiju Raikkonenu, ali tek nakon što je Sebastian Vettel kažnjen dodatnim sekundama.

Treninzi u petak bili su, baš kao i subotnje kvalifikacije, prožeti pravim nevremenom zbog čega je u nekoliko navrata dolazilo i do prekida, no kada je bilo najpotrebnije Španjolac je pokazao tko je gazda te suvereno došao do pole positiona, što se pokazalo kao pola posla na putu do novog trofeja i ukupno 30. pobjede u karijeri.

Već od samog starta Alonso je suvereno vladao situacijom, nizao besprijekorne krugove i bez većih uzbuđenja došao do nove pobjede. Iako bi pogled na konačne rezultate, gdje je prvih pet na kraju bilo smješteno u svega 20-ak sekundi, prave drame ipak nije bilo.

Činjenica je da Ferrari i dalje nema najbolji i najbrži auto, međutim, ono što imaju je dvostrukog svjetskog prvaka za kojeg se bez grižnje savjesti može reći da je riječ o trenutno najboljem vozaču u svijetu Formule 1. Dokaz tomu je i podatak da Ferrari ove sezone još uvijek nema niti jedan najbrži krug utrke, no svejedno je španjolski majstor vodeći u ukupnom poretku i kako sada stvari stoje glavni favorit za titulu.

Priča dana ipak je bila kazna od 20 sekundi koju su suci naknadno zalijepili uz ime aktualnog prvaka Sebastiana Vettela koji je krug prije kraja prestigao Jensona Buttona, no ne i na propisan način. Naime, mladi Nijemac je u tu svrhu iskoristio dio staze koji nije predviđen za utrkivanje, što se pokazalo lošim izborom, jer je s drugog pao na peto mjesto, što je dakako donijelo i još veći zaostatak za vodećim u poretku.

Jedan od onih koji su odvozili odličnu utrku svakako je Button koji je šesto mjesto na startu zamijenio drugim na kraju, a dobar posao napravio je i Nico Rosberg koji se sa 17. probio do desetog mjesta. Kimi je utrku završio na trećem, dok se ipak više očekivalo od Schumachera koji je zauzeo tek sedmo mjesto. Odlično su funkcionirala i oba Saubera, Kobayashi je bio peti, a Perez šesti, čime su ponovno ulovili dobru formu s početka sezone.

Utrku po dobru zasigurno neće pamtiti Lewis Hamilton koji je već nakon tri kruga upao u probleme, a pred sam kraj je i okončao svoj jubilarni 100. nastup na nekoj Velikoj nagradi. Sreće nije imao niti Felipe Massa koji je na samom početku utrke "pronašao" stražnji kraj Ricciardovog bolida, stoga je i njega očekivano dopala nezahvalna uloga probijanja iz zadnjih redova.

Vozač vikenda

Fernando Alonso

Bez premca prvo ime svijeta Formule 1 u ovom trenutku. Užitak ga je bilo gledati kako suvereno vlada situacijom, na koji način se rješava potencijalnih opasnosti i sasvim sigurno se može reći da je prvi favorit naslov svjetskog prvaka, što bi mu bio ukupno treći. Sudeći po formi, nema sumnje da bi i Velika Nagrada Mađarske mogla proteći u znaku Scuderije iz Maranella, što bi bio novi značajan korak ka naslovu. No u ovoj sezoni je ionako nezahvalno bilo što prognozirati, jer samo jedna utrka van bodova i konkurencija je odmah za vratom.

Momčad vikenda

Ferrari

Već smo rekli kako je Alonso izvukao sve iz crvenog bolida koji definitivno ne odskače kvalitetom, dapače, stoga je njihov uspjeh još i impresivniji. Uspjeli su se najbolje prilagoditi promjenjivom vikendu, najbolji su bili i na kiši i na suhom, stoga s pravom nose lentu za momčad vikenda. Doda li se k tomu i zanimljivost izrečena iz usta Nikija Laude netom po proglašenju pobjednika o španjolskom vozaču koji je pobijedio u talijanskom autu kojeg je konstruirao Grk i to na njemačkoj stazi, jasno je da su u Ferrariju dobro izmiješali sve sastojke i ponovno napravili pobjedničku momčad nakon podosta vremena.

Potez vikenda

Fernando Alonso

Kao potez vikenda, a time i ključni detalj s Velike nagrade Njemačke svakako se nameće sam start utrke u kojem je Alonso odjurio naprijed i tako konkurenciji jasno dao do znanja što mogu očekivati. Iako su se Španjolcu u nekoliko navrata približavali i Vettel i Button, čak niti uz pomoć DRS-a nije bilo šanse proći pored njegova Ferrarija.

Tragičar vikenda

Sebastian Vettel

Dvostruki svjetski prvak napravio je uistinu nepotreban manevar krug prije kraja kada je izvan staze prošao pored Jensona Buttona, što je, s obzirom na izraženu veću brzinu, uistinu bio neshvatljiv potez. Britanac zasigurno ne bi odolio napadima do kraja, jer je loše stanje guma uvjetovano jednim jačim kočenjem 20-ak krugova prije kraja na naplatu došlo u završnici, stoga je sigurno treće i vrlo vjerojatno drugo mjesto, njemački pilot pretvorio u peto i tako dodatno zaostao u ukupnom poretku.

Izjava vikenda

Sebastian Vettel

"Incidentu s Buttonom je prethodio incident s Lewisom Hamiltonom koji je izravno utjecao na moj gubitak drugog mjesta. To je bio jako glup potez s njegove strane. Zaostajao je cijeli krug, ne znam zbog čega se išao utrkivati s nama koji smo bili brži. Nisam očekivao da će me napasti jer je zaostajao cijeli krug i jako sam se iznenadio kada sam ga vidio pokraj sebe", frustriran je bio Vettel činjenicom da ga je Britanac odbijao mirno propustiti u trenutku kada se na stazu vratio iz boksa i kada nije bio s njim u utrci za poziciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.07.2012. u 13:46
    fizo na ravnim djelovima staze je još najbrži McLaren .. ali sreća što staze imaju i zavoje hehe, tu se nadoknađuju razlike i tu se stječe prednost ... tu se vidi ko su vrhunski vozači i ko su odlični vozači, ali ipak im fali doza hrabrosti i drskosti da bi bili vrhunski
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2012. u 00:19
    ne možeš reći da nisu brzi ko redbull i mclaren kad u zadnjoj utrci ovi nisu imali šansu niti napasti alonsa , a i alonso ima najviše pole positiona ove sezone
    Obrisan korisnik
  • terrible24.07.2012. u 18:12
    massa nije u formi, i ima previše "glupih" poteza koji ga koštaju bodova i pozicija. ferrari nije možda brz koliko mclaren i redbull ali niti ne zaostaje toliko više, fali im jako malo da bolid bude u rangu ako ne i bolji. alonso kakav god da je je vrhunski vozač
    terrible
  • Obrisan korisnik24.07.2012. u 17:18
    Po Alonsovim rezultatima se vidi koliko je Ferrari mocan, pa nije valjda Alonso odjednom u pola sezone postao vrhunski vozac?! U ferrariju znaju da mogu osvojiti samo jednu krunu, Massa je trosak novaca i vremena, a Alonsa bi definitivno izgubili da mu ukinu status apsolutnog broja 1. Cudno mi je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vlacng24.07.2012. u 16:05
    Alonso je bas time razlikama izmedu vozaca pokazao svoju kvalitetu.,a ona je neupitna.
    vlacng