Ostali sportovi

Povratnik Yoon vratio nadu Korejcima u dobar rezultat na Igrama

Piše:Zvonka Keliš • četvrtak, 26.07.2012.
Povratnik Yoon vratio nadu Korejcima u dobar rezultat na Igrama
Foto: Kristijan Komarica

Rukometna reprezentacija Koreje kao stalan gost Igara još se uvijek dobro sjeća srebrnog olimpijskog odličja iz Seula te stoga u svoj novi pohod u London kreće s iskusnim liscem i povratnikom u korejske redove, Kyung Shin Yoonom, koji bi uz svoje uvijek neugodne i brze suigrače mogao zakomplicirati put mnogim protivnicima u skupini u kojoj im prva na put staje upravo Hrvatska.

Kada je bivši najbolji igrač svijeta i još uvijek najbolji strijelac Bundeslige prije nekoliko godina odlučio završiti svoju karijeru nije ni slutio da će svoju odluku promijeniti već 2012. godine kada će u njegovu rodnom gradu Seulu biti održane kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu. Ovaj 37-godišnji rukometaš tada se ponovno pridružio svojoj nacionalnoj reprezentaciji te je krenuo na svoje četvrte Igre. On je Kyung Shin Yoon, a na Otoku će predvoditi rukometnu reprezentaciju Koreje te za sam kraj dati točku na i svojoj odličnoj rukometnoj karijeri.

Brzi Korejci u Londonu bit će...

Izbornik Suk Jai Choi također je objavio popis igrača na koje računa na Igrama koje se sada već opako približavaju, a oni su: vratari Cgangwoo Lee i Chanyoung Park, kružni napadači Kyungsuk Park, Junggeu Park te Jinho Jung, krila Suyoung Jung, Duk-Jun Lim, Donggeun Yu i Han Jeong, dok će na vanjskim pozicijama zaigrati Yi Kyeong Jeong, Jae Woo Lee, Won Chul Paek, Kyungsoo Ko, Hyowon Eom te naravno Kyung Shin Yoon.

Uvijek brzi Korejci neugodan su protivnik s kojima većina reprezentacija ima problema upravo zbog energije, brzine i žestine s kojom raspolažu te igraju, a ni stil rukometa im nije pretjerano tipičan. Tu su također i atipične obrane, poput one 3-3, koje ponekad mogu samo dodatno zakomplicirati život momčadi koja se nalazi na suprotnoj strani, ali isto tako ukoliko se ona jednom probije recept za nju siguran je prodor do gola te postizanje pogotka.

Momčad koja je uvijek bila znana kao posebna i nezgodna od 1984. godine tek se jednom nije uspjela kvalificirati na Olimpijski turnir, no isto je tako priredila pravo iznenađenje na Igrama 1988. kada je osvojila srebrno odličje. Iako nakon toga nije stigla više od šeste pozicije ekipa je koja se uvijek časno i srčano borila do posljednje kapi znoja i zvuka sirene stoga je ni u njenom novom pohodu na OI ne treba zanemariti jer je sigurno da može pomrsiti račune svakome, a budući da je smještena u skupinu B zajedno s reprezentacijama Danske, Španjolske, Mađarske, Srbije i Hrvatske već je u prvom kolu očekuje dvoboj upravo s izabranicima Slavka Goluže.

Ususret Olimpijskim igrama

Yoon i suigrači pomeli konkurenciju na kvalifikacijama

Seoul je bio domaćin azijskog kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre u Londonu, a na kojem su dvije skupine od po pet reprezentacija pokušale izboriti to jedno vrijedno mjesto. Nakon što su Saudijska Arabija i Koreja pokorile svoje skupine, a Iran i Japan su ih slijedili u stopu, vrijeme je bilo i za polufinalne oglede u kojima su pobjede pripale Koreji i Japanu. Iako se Japan u finalu izuzetno trudio i pružao je dobar otpor, Koreja je predvođena povratnikom Yoonom stigla do slavlja s pet pogodaka razlike (26:21) te je omogućila svojoj zvijezdi put na četvrte Igre.

Korejska rukometna reprezentacija uistinu se može pohvaliti kako je jedna od rijetkih ekipa čije je sudjelovanje na Olimpijskom turniru uistinu konstantno, naime, budući da je tek jednom propustila kroz kvalifikacije izboriti same Igre u svojoj je olimpijskoj prošlosti upisala solidne rezultate uz naravno onaj veliki bljesak 1988. kada je Korejcima na domaćem terenu pred svojom publikom oko vrata sjalo ono divno srebro.

Četiri godine kasnije Korejci su, naime, pali za simbolična četiri mjesta, dok su Igre u Atlanti bile one jedine neuspješne za njih. U Sydneyju se Koreja vratila, no tek s devetom pozicijom da bi na posljednja dva turnira, u Ateni i Pekingu, stigla do četvrtfinala i na koncu osvojila osma mjesta.

Svjetska prvenstva za ovu su ekipu, pak, jedna druga priča. Nikada bolji od osmog mjesta zaigrali su na deset svjetskih smotri, dok su na onoj posljednjoj, 2011. godine u Švedskoj, osigurali 13. poziciju. S druge strane, u svom azijskom prvenstvu iz godine u godinu potvrđuju apsolutnu dominaciju stoga ni ne čudi što ih od 2008. godine nitko nije skinuo s azijskog trona i preoteo im medalju zlatnog sjaja koju su do sada osvajali ukupno osam puta.

Najveće zvijezde

Apsolutna zvijezda i korejski rukometni idol bez ikakve konkurencije jest već toliko puta spomenuti Kyung Shin Yoon. Ovaj 37-godišnji bivši igrač njemačkog Gummersbacha i HSV Hamburga može se ponositi brojnim velikim i vrijednim rekordima i odličnim ostvarenjima. Naime, uz titulu najboljeg svjetskog rukometaša koju je 2001. godine primio od strane Svjetske rukometne federacije Yoon je u povijesti ostao zauvijek zabilježen kao najbolji strijelac rukometne Bundeslige s čak 2908 postignutih pogodaka.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Yoon je također sedam bundesligaških godina bio i najbolji strijelac lige po sezoni, a prije nekoliko se godina vratio u svoju zemlju gdje je nastavio igrati rukomet u momčadi Doosan Bearsa. U korejskim je redovima, pak, upisao preko 260 nastupa za vrijeme kojih je zadobio još nekoliko priznanja, poput titula najboljeg strijelca Svjetskih prvenstava 1995. i 1997. godine.

Yoon, pak, ni u svom četvrtom pohodu na Olimpijske igre u svojoj momčadi neće biti bez svojih pomoćnika, naime, rame uz rame na ovogodišnjim Igrama društvo će mu praviti Jae Woo Lee, 32-godišnji lijevi vanjski rukometaš, ujedno i njegov suigrač iz kluba Doosan, a tu su i uvijek važni vratari Cgangwoo Lee te Chanyoung Park.

Izbornik

Bivši korejski rukometaš, a sada trener Cho Young Shin ima vjere u svoje momke te im je pred sam Olimpijski turnir znao napornim treninzima biti najmanje omiljena osoba. Međutim, znao je što radi i zašto vjeruje u svoju ekipu koja protiv većinom europskih reprezentacija u Londonu neće imati lak posao.

Budući da su gotovo svi njihovi protivnici dosta viši i teži od njih korejski izbornik i dalje je u svojoj momčadi inzistirao na velikoj eksplozivnosti i brzini te smjelim prolascima pored goropadnih i silovitih igrača koji im se nađu na putu. Kako i on to sam voli reći "Zahvalit će mi i oprostiti za naporne pripreme kasnije kada postignemo rezultat" stoga uz povratak svog najiskusnijeg rukometaša ima vjere kako se njegovi izabranici mogu nositi sa svakim protivnikom.

Dosadašnji susreti s Hrvatskom

Rukometne reprezentacije Koreje i Hrvatske do sada su se susretale nekoliko puta, a Korejci su pritom upisali gotovo sve poraze. Zašto gotovo sve? Naime, kada Hrvatska još nije bila u punom naponu snaga i kada se na neki način tražila njena zlatna generacija, Koreja je na Svjetskom prvenstvu 2001. godine iskoristila priliku te je u natjecanju po skupinama osigurala slavlje s pet pogodaka razlike (38:33).

Međutim, od tada pa nadalje Hrvatska je uvijek pokazivala svoju snagu nad ovom ekipom te je osiguravala same pobjede, a do nekih od njih stigla je i vrlo lako i s pomlađenom ekipom. Tako su Hrvati bili bolji u ogledu skupine A na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine, dok su 2007. na svjetskoj smotri naprosto pokazali svu svoju nadmoć slaveći 41:23. Uslijedile su potom još i pobjede na SP-u u Hrvatskoj 2009., ponovno u skupini, da bi i na prijateljskim turnirima u pripremama za velika natjecanja poput onoga u Švedskoj protekle godine hrvatski rukometaši pokazali koliko su bolji od Koreje.

Olimpijske igre u Londonu su se, pak, odlučile da ove dvije momčadi ponovno spoje u skupini, ali i da svoje snage odmjere na samom startu turnira. Tako će odmah u prvom olimpijskom ogledu u Londonu reprezentacije Hrvatske i Koreje ponovno zaigrati zajedno te će međusobnim susretom započeti i utabati svoj put u sve ono što slijedi i što ih očekuje krajem srpnja i početkom kolovoza u priči zvanoj Olimpijske igre, ali i korejskom snu ponavljanja uspjeha iz Seula.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.07.2012. u 18:30
    Ne može nas Koreja dobiti nikako,samo nas može namučiti,kad nas nisu dobili u Ateni 2004 teško će ikada!Da se vratim na naše polufinalne poraze na EP,prvo na onaj iz 2004 u Sloveniji,tamo jesmo bili pokradeni jer Pajović nije dobio crveni karton zbog prsta u oko Metličiću,.Ovaj zadnji poraz od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.07.2012. u 16:06
    Nikad zaboravljeno srebro iz Beograda....ovako ce i srbi za nekih 10 godina
    Obrisan korisnik