Nogomet

Ah taj umor, a tek je drugo kolo

Piše:Branimir Korać • ponedjeljak, 30.07.2012.
Ah taj umor, a tek je drugo kolo
Foto: Duje Bonačić

Dok cijeli svijet ima oči usmjerene prema Londonu, dio Hrvata je skrenuo pogled i prema domaćem području. Jasno, na rasporedu je bio HNL, drugo kolo Prve HNL koje je donijelo gradski derbi u Splitu te još pet susreta koji su svaki na svoj način budili pozornost...

Pogled na vrh ljestvice nakon drugog kola otkriva kako su Slaven Belupo i Lokomotiva u ovom trenutku jedine stopostotne momčadi. Dok je Slaven samo potvrdio svoju stabilnost i još jednom pokazao kako se pametno slaže momčad, Lokosi su se ugurali na vrh s dvije tijesne pobjede, prvo protiv Zagreba, a zatim i Intera.

Za Inter bi se mogla upotrijebiti ona priča o kravi i prolivenom mlijeku. U prvom kolu su u Maksimiru iznenadili aktualnog prvaka i skrenuli pozornost na sebe, ali što im to vrijedi kada nakon dva kola imaju svega jedan bod. U osvetničkoj misiji u Zaprešiću ih je svladala Lokomotiva i onaj tko tvrdi kako je početak sezone uspješan za Zaprešićane, prilično se vara. Jedan bod iz dva kola im malo znači, a jednako toliko im znači što je osvojen protiv Dinama. Da je osvojen i protiv Barcelone, a kasnije upisan poraz od HAŠK-a, značio bi jednako. Bod je bod, ništa više ne vrijedi što je on osvojen u Maksimiru, ma koliko god to neki stručnjaci tvrdili. On bi bio velik i dobar da je Inter svladao Lokomotivu i potvrdio uspješan start, ovako...

Slično se može reći i za Istru, samo u nešto blažem obliku. Također su Istrani na početku prvenstva upisali remi s Hajdukom, čak i bili bolji, ali onda je uslijedilo gostovanje u Koprivnici i uvjerljiv poraz. Jasno, nije isto igrati doma s Lokomotivom i u gostima sa Slaven Belupom, ali Istrani nisu prikazali barem onu igru iz prvog kola. Belupu svaka čast, još su jednom pokazali kako su stabilan klub koji zna što želi i to radi na najbolji način.

Jedna od vijesti kola, a tako bi moglo biti i iz kola u kolo, je da je Ante Čačić preživio još jednu utakmicu na klupi. Dinamo je napokon uspio nešto pokazati, bilo je to dovoljno za pobjedu protiv Cibalije i Čačić je kupio još malo vremena. Da je bilo dobro, nije, bilo bi dobro da se utakmica igra 70 minuta, a ne 90. Sada se tu vraćamo na priču o utakmicama s bugarskim prvakom kada se govorilo kako utakmica traje 90 minuta i da su Bugari bili bolji da se igra 2×20 minuta. Slično vrijedi i za ovaj susret, najskuplja i nominalno najbolja hrvatska momčad ne smije si dopustiti da se u finišu na svom terenu spašava protiv momčadi koja nema bod, koja je par dana nakon prve utakmice u sezoni smijenila trenera, koja je individualnom klasom daleko iza njih. Ne smije si dozvoliti da se nakon utakmice priča o sucima koji su prema protivničkom taboru dali "poguranac". A priče o umoru ne treba posebno niti komentirati.

Umorni su bili i igrači Hajduka pa su protiv Splita letjeli terenom. Nije mali Radošević pauzirao i tek sada se pojavio na terenu i ostavio dušu svih 90 minuta. Možda to nešto govori i o pripremljenosti momčadi? U gradskom derbiju punom intenziteta i naboja Hajduk nije posustajao bez obzira na putovanje u Latviju, utakmicu u istom vremenskom odmaku kao i Dinamo, igrao je u nedjelju protiv težeg protivnika i upisao pobjedu. Pobjeda je upisana u odličnoj atmosferi što je još jednom potvrdilo kako je Split dobio pravi derbi. I bilo bi nepravedno spomenuti i goste koji su također odigrali dobro, ali ne dovoljno dobro da bi upisali barem bod.

Kako je umor najvažnija tema u našim klubovima, pokazali su i Osječani koji su, eto, već nakon jednog prvenstvenog kola i dvije ozbiljne europske utakmice bili toliko umorni da su zatražili odgodu utakmice sa Zagrebom. Nisu uspjeli postići dogovor s gostima i morali su igrati u ugovorenom terminu. Zlobnici će reći kako je sva sreća da nemaju još jednu utakmicu ovu srijedu ili četvrtak jer bi pola momčadi završilo na infuziji zbog iscrpljenosti.

Pomalo je to tragično, govorimo o mladim ljudima koji mogu biti sretni što imaju priliku baviti se s onim što toliko vole i još su za to (većina) dobro plaćeni. Netko tko ne zna, pomislio bi da govorimo o veteranima, fizički izraubanim igračima, međutim ne, ovdje je riječ o mahom 20-godišnjacima koji su puni snage i kojima ne bi smio predstavljati problem 90-minutni angažman. Pa nismo u 11. kolu do kojeg se konstantno igralo srijeda-subota! Ovdje govorimo o prvom kolu, tri odigrane jače utakmice. A što je još tužnije, o tome se toliko priča i to se toliko potencira kod nas, a kada isti igrači otiđu u neke veće lige, odjednom nije problem često igranje i nitko nije toliko umoran.

Uglavnom, "umorni" Osijek je poput "umornog" Dinama, "umornog" Slavena i "umornog" Hajduka upisao pobjedu. Upisao ju je teško, na kraju se grčevito branio, ali Zagrebovi napadači su još jednom dokazali svoju (ne)kvalitetu. Može Zagreb igrati ne znam koliko dobro i stvoriti ne znam koliko prilika, ali je kod njih već predugo prisutan problem realizacije. Malo kvalitete u vrhu napada ne bi im bilo na odmet, pokazalo se to već previše puta, međutim oni koji to trebaju vidjeti, očito nisu pozorno gledali. Taj problem je mogao biti riješen ovog ljeta, ali o tome u nastavku članka.

Ostaje dvoboj Rijeke i Zadra. Silne promjene u momčadi i dovođenje velikog broja igrača nije Riječanima donijelo instant rezultat. To i ne treba čuditi u ovako ranoj fazi prvenstva jer niti Fabio Capello ne bi složio u par tjedana pobjedničku momčad. Hrabri Zadrani su mogli s Kantride odnijeti i sva tri boda, ali su imali i sreće. Leon Benko je još jednom pokazao atraktivnost (škarice u dva navrata), prodornost, ali mu je malo nedostajalo da ugura loptu u mrežu. To može zahvaliti i Dragi Gabriću koji ga je spriječio u jednoj odličnoj situaciji. Pljesak ide i Mutombu koji je vrlo brzo postao miljenik Kantride, ali bi ove sezone mogao napredovati i mladi Antonini Čulina koji će, ako bude s njim dovoljno strpljenja, na kraju sezone sigurno biti bolji igrač nego danas. A to će biti veliki dobitak za Rijeku. Zadar? Svaka čast, uzeli su bod na Kantridi na predstavljanju redizajnirane Rijeke. Imali su svojih prilika i nisu razočarali.

Igrač kola

Titulu igrača kola odnosi igrač koji niti je zabio pogodak, a nije niti asistirao, no još jednom je oduševio svojima kapacitetom. Mladi Josip Radošević, jedan od najmlađih prvotimaca Prve HNL, i protiv Splita je bio ponajbolji igrač Hajduka. Fascinira njegov trkački kapacitet, nije to bezglavo jurenje po terenu, već trčanje "s ciljem". Radošević je još jednom oduzeo niz lopti, razbio niz napada i ponovno je potvrdio kako je uz Matea Kovačića najveći dragulj u Prvoj HNL.

Pogodak kola

Ne toliko zbog svoje atraktivnosti, koliko zbog važnosti, titulu pogotka kola odnosi onaj Franka Andrijaševića. U iznimno važnoj pobjedi Hajduka nad Splitom, Andrijašević je bio jedini strijelac i to efektno zakucavši loptu u kut nakon kornera koji je izveo Jozinović. Kombinacijom dvojice igrača koji su se često znali naći na meti kritika, Hajduk je srušio gradskog rivala i uzeo velika tri boda.

Potez kola

Iako bi lako mogao ući u konkurenciju za pogodak kola, pogodak Nikole Raka smo prebacili u ovu kategoriju. Napadač Slavena se specijalizirao za efektne pogotke pa je tako i Prskalu zabio iz mrtvog kuta natjeravši vratara Istre da prilikom intervencije uđe s loptom u mrežu. Nije to Raku prvi efektni pogodak u Koprivnici, već je Rodiću zabio u dresu Lučkog prošle sezone kada je njegova bomba od grede pala oko gol linije i suci su priznali pogodak.

Tragičar kola

Nezahvalnu titulu tragičara kola odnio je Zadrov napadač Ivan Ćurjurić, ne zbog loše igre već zbog propuštenih prilika. U dva navrata je mladi zadarski napadač bio u sjajnim prilikama, jednom je pogodio vratnicu, a jednom poslao loptu pokraj gola. Ne treba niti govoriti koliko bi Zadru značila pobjeda u Rijeci.

Izjava kola

Nakon pobjede protiv Cibalije, Jerko Leko je priznao: "Neki igrači su mi na upit što se događa, na terenu priznali kako su umorni i da zbog toga nisu uspjeli ispratiti svoje igrače." Ponovno priča o famoznom umoru... Dražen Besek je u najavi gostovanja u Osijeku dobro rekao: "Ne sviđaju mi se te konstatacije o velikom broju utakmica i umoru. Sve su to mladi igrači koji se nogometom i bave zbog toga. To im može biti samo prednost jer u ovako ranom dijelu sezone je što bolje igrati često utakmice zbog uigravanja momčadi." Živa istina i sve je već ranije napisano. Valjda se na pripremama dovoljno radilo da se podignu fizički kapaciteti. Teške noge, umor od puta, ispražnjenost nakon prošle utakmice, uobičajene fraze, ali u većini slučajeva predstavljaju samo - izgovor ili nesportski život.

Pojačanje (dosadašnjeg dijela) sezone

Zanimljiva je priča vezana uz Nikolu Raka. Ovaj mladi napadač je prošle sezone dobro igrao u Lučkom i nakon ispadanja Lučkog iz Prve HNL krenuo je u potragu za angažmanom. Javio se Hajduk, Rak je bio spreman doći, ali Hajduk je nudio poziv na probu. Nije mu se to svidjelo i nije bilo dogovora. Zatim je bio blizu Istri, međutim u Puli su uzeli Prgometa i odustali od Raka. U toj priči se našao i Zagreb koji je isprobao Raka tijekom priprema i nije ga uzeo. U konačnici najpametniji je bio Slaven Belupo koji je potpisao ugovor s njim i što je dobio - u tri odigrane utakmice šest pogodaka. Za usporedbu, Hajduk je ove sezone zabio tri pogotka. Zagreb nula, Istra jedan. Njima "nezanimljivi" Rak je zabio više od sva ta tri kluba zajedno.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • woogla31.07.2012. u 19:12
    evo ja ne treniram ništa aktivno već 8 godina i neki dan bez pol problema otrčim 6 kilometara za pola sata. a ovi pizduni u sat i pol pretrče 6, prehodaju 4, još pauziraju 15 min i pizde o nekom umoru, a jedini posao im je da to rade i tu i tamo šutnu loptu. neka idu igrat... [više na forumu]
    woogla
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 22:27
    Dobro je napisao čovjek... Pa tek je drugo kolo, boktevidio, a već su umorni! Dinamo bi zadnji trebao odgađati utakmice, jer realno i u 'drugoj' momčadi ima dovoljno kvalitete... Mislim da je kod nas u pitanju nesportski život pojedinaca po sistemu 'lako ćemo'... No, kad se, ako se, otisnu van... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 20:00
    Rak strašan igrač bit će među najboljima ove sezone..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 19:11
    Brane u sridu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 18:20
    Kad Dihamo traži odgodu onda je to opravdano , a kad neko od malih klubova onda ih novinari ismijavaju.
    Obrisan korisnik