Nogomet

Bez lažnih floskula – Dinamo je veliki favorit

Piše:Tomislav Pacak • utorak, 31.07.2012.
Bez lažnih floskula – Dinamo je veliki favorit
Foto: Davor Sajko

Uz dužno poštovanje prema Europi i svemu što smo u europskim natjecanjima vidjeli u susretima hrvatskih predstavnika, Ante Čačić u 3. pretkolu Lige prvaka nema pravo na pogrešku. U rukama ima bolju momčad nego Velimir Zajec 2010. godine kada je Dinamo u istoj fazi ispao od istog suparnika nakon jedanaesteraca. Modri su jači, Šerif je slabiji, a već je tada ispadanje bilo neuspjeh. Sada to ne bi bila baš "kataklizma" kako se priča u Maksimiru, ali prilika za osigurati europsku jesen predobra je da bi se propustila…

Ponekad su europska pretkola neobično posložena, jer Ludogorec bi po svemu sudeći trebao biti jača – pa čak i prilično jača momčad – od Dinamovog suparnika u trećem pretkolu.

Nipošto nije perfektan pokazatelj, ali Šerifova momčad na transfermarktu vrijedi manje od Dinamove podružnice Lokomotive, a gotovo deset puta manje od Dinama.

Brojke su po tom pitanju nemilosrdne, Čačić u rukama drži puno skuplju momčad od Milana Milanovića.

Jasno, iza takvih brojki stoji i stvarna vrijednost igrača. Dinamo na "lageru" ima pet aktualnih (Kelava, Vida, Vrsaljko, Badelj, Kovačić i tri bivša (Leko, Šimunić, Pokrivač) reprezentativca Hrvatske, te igrača kojem su i u trijumfu prije dvije godine sami Moldavci priznali da je bio klasa iznad ostalih na terenu, Sammira.

Dinamo, nadalje, ima kontinuitet nastupa u Europi, i to uvelike baš s ovim igračima. Zdravko Mamić malo je trgovao proteklih godina; baš kao što je 2010. Zajec u ruke dobio jednu siromašnu momčad nakon puno prodaja u prethodnim godinama, Čačić je dobio jednu stabilnu, izgrađenu i posloženu ekipu koja igra neko vrijeme zajedno i iz te perspektive ima možda i najbolje preduvjete za dobar rezultat u Europi. Možda nema pojedinačnu klasu Luke Modrića ili Eduarda da Silve, ali od prvog do jedanaestog, ovo je možda najpotentnija momčad Dinama. Nije premlada i neiskusna, nije prezrela i potrošena. Ima i dosta europskog iskustva, ima relativno široku klupu, nositelji igre dolaze ili već jesu u najboljim godinama, ima snage, brzine, moći, znanja.

Upitnici se nadvijaju tek nad kvalitetom napadačke linije, no ni Rukavina, Beqiraj i Čop nisu za "baciti", iako nisu Eduardo ili Mario Mandžukić.

Uostalom, prošli puta su na Šerif jurišali Slepička i Dodo.

Dinamo niti na jednoj poziciji nije slabiji nego 2010. Kelava nije perfektan ove sezone, ali dvije godine brani na višoj razini od Butine i Lončarića u toj polusezoni. Mesarić, Barbarić, Cufre (u ovim godinama) i Etto teško bi se danas izborili za mjesto u prvih 11, prva dvojica, uostalom, nisu dovoljno dobra ni za klupu Dinama, barem po procjeni trenera.

Umjesto Calella i Ademija danas je neprikosnoveni zadnji vezni Jerko Leko, Kovačić i Alispahić potentniji su i opasniji igrači od Chaga, a Vrsaljko, Badelj, Ibanez, pa vjerojatno i Rukavina, danas su bolji igrači nego tada. Sammir je tada odigrao polusezonu karijere i možda nije u takvoj formi, ali s 25 godina trebao bi biti u naponu snage.

Dinamo je tog ljeta bio ne samo kadrovski slabašan, već je pod vodstvom tada novog trenera Zajeca igrao kriminalno loše u obrani, posebno u prekidima. Taj Dinamo je uz puno sreće sačuvao 5:1 protiv Luke Koper osramotivši se porazom od 3:0 u gostima, a golove je lagano primao čak i u domaćem prvenstvu. U dvije utakmice protiv Šerifa nije bio slabiji – posebno ne u Zagrebu gdje je Moldavce spašavao vratar Stojanov koji je još uvijek u Tiraspolu – no nije bio dovoljno dobar za prolazak dalje.

Ako je suditi po komentarima bivših igrača Šerifa, moldavski prvak danas je slabija momčad nego 2010. Ostalo je malo zajedničkih nazivnika s tom momčadi, nema više igrača koji su tada radili dosta problema Dinamu, od Volkova preko Erakhina do France.

Moldavci jamačno nisu slabi, u trećem pretkolu Lige prvaka svatko se zna braniti i odigrati kontru, zaprijetiti iz prekida. Stoga opasnosti uvijek postoje ako niste pravi.

No, ovo nije prigoda za upozorenja, alarme, crvene lampe, isprike, opravdanja i lažnu skromnost.

Dinamo je apsolutni favorit protiv Šerifa. Ako je Ludogorec bio najteža moguća, moldavski prvak idealna je prepreka u ovoj fazi natjecanja.

Ali, Modri moraju dokazati očiglednu razliku u kvaliteti. Nemaju pravo na loš skauting, nemaju pravo na beskrvan pristup, nemaju pravo na neagresivnu igru, nemaju pravo na pasivnu taktiku, nemaju pravo na neraspoloženost, slab dan ili dekoncentraciju.

Nemaju pravo, jer klub ih skupo plaća kako bi u ovakvim utakmicama pobijedili i Dinamu osigurali europsku jesen, dali mu šansu za Ligu prvaka i omogućili još koju mirnu godinu u računovodstvu. Nemaju pravo, jer zahvaljujući Dinamu su dogurali do reprezentacije, zahvaljujući Dinamu će se jednoga dana prodati dalje i to moraju vratiti Dinamu. Nemaju pravo, jer su nositelji hrvatskog klupskog nogometa i kao takvi moraju smoći snage proći moldavskog predstavnika.

Na igračima je, stoga, najveći teret i od njih se treba najviše očekivati, iako je na pladnju samo jedna glava – Čačićeva. I zato i on mora odraditi veliku utakmicu, psihički i taktički dobro pripremiti momčad i poručiti svima koji su ga već smijenili – uranili ste!

Ima dobro tijesto, mora napraviti dobar kruh. Kruh koji će prisjesti Šerifu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 10:07
    Rijetke su situacije da se ne slažem s Packovim kolumnama, ali ovdje moram reći da ovdje, po mom mišljenju, puše u krivi rog. Kao što već negdje napisah - ne sviđa mi se atmosfera koja se stvara oko ove dvije utakmice sa Šerifom. Ekipa koja je na jedvite jade (uz, ruku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.07.2012. u 23:02
    veliki sam hajdukovac, ali ipak sretno dinamu protiv sreifa, a izgleda da ce im srece itekako trebat jer imaju dobru ekipu, ali katastrofalnog trenera.  trebaju pod hitno promijenit trenera ako hoce ista napravit u europi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.07.2012. u 21:50
    cak mislim da je koeficijent pregrub za Dinamo...
    Obrisan korisnik
  • KORISNIK 00731.07.2012. u 21:28
    ma dobijamo to sto odsto,zapravo prolazimo ih,ocemol dobit vidcmo sutra.kad smo prosli ovaj jaki teski Ludogorec sad nas nemogu nikakvi Serifi niti kauboji sprijecit
    KORISNIK 007
  • Obrisan korisnik31.07.2012. u 19:57
    Ma sutra 2 ko kuca , 2.60 poklon koeficijent :)))
    Obrisan korisnik