Ostali sportovi

Hrvatska himna na Olimpijskom stadionu u Londonu i rukometna lekcija Golužinih učenika

Piše:Igor Šestak • nedjelja, 05.08.2012.
Hrvatska himna na Olimpijskom stadionu u Londonu i rukometna lekcija Golužinih učenika
Foto: FaH

Subota, 4. kolovoza 2012. godine, dan je koji će zauvijek ostati zapisan u hrvatskim sportskim almanasima. Prvi put u 20-godišnjoj olimpijskoj povijesti samostalne Hrvatske zlatnu je medalju na ljetnim Olimpijskim igrama osvojila jedna sportašica. Pošlo je to za rukom fantastičnoj Sandri Perković, koja je zablistala u bacanju diska na Olimpijskom stadionu u Londonu. Sjajan dan hrvatskih sportaša upotpunili su rukometaši i vaterpolisti, a za ugodno iznenađenje pobrinula se Snježana Pejčić.

Hrvati u Londonu

Apsolutna priča dana u sjajnoj hrvatskoj suboti na Olimpijskim igrama u Londonu je zlatna medalja Sandre Perković u bacanju diska. 22-godišnja Hrvatica odradila je besprijekorno natjecanje i bacila čak dva hica dovoljna za osvajanje prvog mjesta. Iako su konkurentice bile dobro raspoložene, Sandra se nije osvrtala. Već u drugoj seriji je bacila 68,11 metara, da bi u idućoj seriji hitac produžila za još jedan metar i tako dodatno učvrstila svoju poziciju olimpijske pobjednice.

Ostale bacačice nisu se ni približile Sandrinim daljinama pa je na Olimpijskom stadionu u Londonu zasvirala hrvatska himna. Prvi put na proglašenju olimpijskih pobjednika od 2004. i zlatne medalje hrvatskih rukometaša te četvrti put u 20-godišnjoj hrvatskoj olimpijskoj povijesti.

Prilikom posljednjeg hica, kada je već znala da je olimpijska pobjednica, Sandra je jedva susprezala suze radosnice. "Neopisiv je osjećaj bacati kao olimpijska pobjednica. Meni je san bio uopće ići na Olimpijske igre, a kamoli bacati sa zlatom oko vrata", izjavila je Sandra nakon natjecanja.

Osim sjajnog nastupa Sandre Perković, hrvatski su dan u Londonu obilježili rukometaši. Nakon tri uvjerljive pobjede protiv nešto slabijih protivnika, očekivala se velika bitka s Dancima za prvu poziciju u skupini. Umjesto bitke, Danci su dobili rukometnu lekciju od Slavka Goluže i njegovih izabranika.

Hrvatica dana

Titula hrvatske sportašice dana apsolutno pripada Sandri Perković. Iako su odlične nastupe upisali i drugi hrvatski natjecatelji, zlatna olimpijska medalja se ne osvaja svaki dan. Sandrino zlato u bacanju diska prva je zlatna olimpijska medalja za Hrvatsku osvojena u ženskoj konkurenciji. "Došla sam, bacila osobni i nacionalni rekord, što sam rekla to sam i napravila, vratila sam se jača nego ikad", poručila je mlada atletičarka.

Pobjedom s nevjerojatnih 11 golova razlike Hrvati su poslali snažnu poruku svim ostalim reprezentacijama koje pretendiraju na vrh rukometnog natjecanja. Hrvatskoj se igri teško može naći zamjerka, ali još jednom valja istaknuti bezobrazno dobru obranu, kojoj leđa čuva barem jednako raspoloženi Mirko Alilović. Svjesni kvalitete koju pokazuju u Londonu, Golužini igrači s optimizmom gledaju naprijed, ali su i svjesni da još uvijek ništa nisu osvojili.

"Odigrali smo blistavo, ali nema euforije, tek je četvrta utakmica, ima još puno do kraja", poručio je nakon utakmice Domagoj Duvnjak.

Već četvrti put zaredom rukometaše svojim pobjedama prate i vaterpolisti. Rudićevi puleni su bez većih poteškoća preskočili prepreku zvanu Australija i tako osigurali prvo mjesto u skupini. Pred njima je sada najlakša zadaća na Igrama, utakmica protiv uvjerljivo posljednjeg Kazahstana, koja će poslužiti kao idealna priprema za četvrtfinale.

Rezultati hrvatskih natjecatelja

Atletika, bacanje diska (Ž):
1. Sandra Perković 69,11m
Rukomet (M), 4. kolo:
Hrvatska - Danska 32:21
Vaterpolo (M), 4. kolo:
Hrvatska - Australija 11:6
Streljaštvo, malokalibarska puška 50m trostav:
5. Snježana Pejčić 681,9 krugova
Jedrenje, klasa Laser, nakon deset plovova:
4. Tonči Stipanović
Jedrenje, klasa 470, nakon šest plovova:
10. Šime Fantela i Igor Marenić
Jedrenje, klasa Laser Radial, nakon deset plovova:
17. Tina Mihelić
Jedrenje, klasa RS-X, nakon osam plovova:
19. Luka Mratović
Jedrenje, klasa 470, nakon četiri plova:
11. Enia Ninčević i Romana Župan

"Prvi smo u skupini, čekamo protivnika u četvrtfinalu, dakle prvi dio je završio na najbolji mogući način. Podigli smo formu i mislim da ćemo biti maksimalno spremni za četvrtfinale", izjavio je zadovoljni izbornik nakon pobjede nad Australijom.

Za ugodno iznenađenje dana u hrvatskom taboru pobrinula se Snježana Pejčić. Od nje se najviše očekivalo prvog dana Igara kada je pucala zračnom puškom, a ona je sve iznenadila pa ušla u finale trostava malokalibarskom puškom. U jutarnjim kvalifikacijama Snježana je bila šesta, a nakon deset finalnih hitaca popela se za jedno mjesto. Bronca je bila na dohvat ruke, ali Sykorova i Bogacka su ipak bile nešto preciznije.

Još jedan naporan dan je i iza hrvatskih jedriličara. Tonči Stipanović je u posljednja dva nastupa prije plova za medalje osvojio deveto i 15. mjesto te je u ukupnom poretku pao za jedno mjesto. Odlučujući plov u klasi Laser je na rasporedu u ponedjeljak, a hrvatski predstavnik ga dočekuje na četvrtoj poziciji, s jednim kaznenim bodom više od trećeg Šveđanina Mygrena.

Šime Fantela i Igor Marenić su uspješno odradili subotnji nastup u klasi 470 pa su u ukupnom poretku napredovali sa 16. na deseto mjesto. Tina Mihelić je okončala svoj nastup na Igrama u Londonu osvojivši ukupno 17. mjesto u klasi Laser Radial u konkurenciji 41 jedriličarke. Luka Mratović je u klasi RS-X napredovao do 19. mjesta u ukupnom poretku, a Enia Ninčević i Romana Župan su nakon drugog dana natjecanja na 11. mjestu u klasi 470.

Najbrži, najviši, najjači

Osmog dana Olimpijskih igara u Londonu podijeljene su posljednje plivačke medalje. Do svog drugog londonskog zlata i treće medalje doplivala je Nizozemka Ranomi Kromowidjojo u utrci na 50 metara slobodno, usput postavivši novi olimpijski rekord. Na 1.500 metara za plivače zlatom se okitio Kinez Sun Yang, dok su u štafetnim utrkama dominirali Amerikanci.

Prvo je ženska štafeta Sjedinjenih Američkih Država u sastavu Missy Franklin, Rebecca Soni, Dana Vollmer i Allison Schmitt osvojila prvo mjesto u utrci na 4x100 mješovito i pritom postavila novi svjetski rekord (3:52,05), a plivački program je zlatnom medaljom zaključila muška američka štafeta u sastavu Michael Phelps, Matthew Grevers, Brendan Hansen i Nathan Adrian. Phelps je tako svoju olimpijsku karijeru zaključio s 22 medalje, od kojih je čak 18 zlatnih.

Događaj dana

U kultnom okruženju, na legendarnom centralnom terenu Wimbledona, održano je finale ženskog teniskog turnira. Olimpijskim zlatom se okitila Serena Williams, nevjerojatno uvjerljivom pobjedom nad Marijom Šarapovom. Amerikanka je svojom igrom očarala u polufinalu kada je s 6:1, 6:2 izbacila prvu nositeljicu Azarenku, a u finalu je bila još uvjerljivija. Ruskinji Šarapovoj je dozvolila jedan jedini gem u oba seta. Bio je to jedan od najboljih turnira u karijeri mlađe sestre Williams.

Veliki dan imali su britanski atletičari i atletičarke. Jessica Ennis je pomela konkurenciju u sedmoboju, Mo Farah je opravdao ulogu favorita u utrci na 10.000 metara, a zlata se dokopao i Greg Rutherford u skoku u dalj.

Zlato iz Pekinga je u utrci na 100 metara obranila Shelly-Ann Fraser-Pryce i postala prva atletičarka kojoj je to uspjelo nakon Gail Devers, koja je zlata osvajala u Barceloni i Atlanti. Srebrom se okitila Carmelita Jeter, a broncom još jedna Jamajčanka, Veronica Campbell-Brown.

Nove dvije medalje za Kinu su osvojili Chen Ding i Wang Zhen u utrci na 20 kilometara u brzom hodanju, a u istoj je disciplini Gvatemali prvu olimpijsku medalju u povijesti donio Erick Barrondo.

Osim sjajnog nastupa Hrvatske, rukometni je dan obilježila utakmica Islanda i Francuske. Pobjedom s golom razlike Islanđani su zakoračili prema prvom mjestu skupine A, a do laganih su pobjeda stigle reprezentacije Švedske i Tunisa. U skupini B Srbija je svladala Južnu Koreju te će u posljednjem kolu s Mađarskom odlučivati o četvrtom mjestu u skupini. Mađari su u četvrtom kolu uvjerljivo poraženi od Španjolske.

Četvrto kolo vaterpolskog turnira nije donijelo mnogo neizvjesnosti. U skupini A su pobjede upisale Italija i Španjolska, a isto je uspjelo i reprezentacijama Crne Gore, Mađarske i Srbije u skupini B. Pobjedom nad Sjedinjenim Američkim Državama Srbi su se izborili za prvo mjesto u skupini, koje moraju potvrditi u posljednjem kolu protiv Rumunjske.

Sportaš dana

Kineski plivač Sun Yang je svoj nastup u utrci na 1500 metara umalo završio i prije nego je ista počela. Prilikom prvog starta je prerano krenuo i tako riskirao diskvalifikaciju. Suci su mu ipak dopustili povratak na startni blok, a Sun Yang je drugu priliku iskoristio na najbolji mogući način. Isplivavši sjajnu utrku postavio je novi svjetski rekord i osvojio zlatnu medalju. Najbolje vrijeme svijeta u ovoj disciplini sada iznosi 14:31,02.

Na parkete su još jednom izašli i košarkaši, a posebno zanimljivo bilo je u dvoboju Litve i Sjedinjenih Američkih Država. Iako su upisali četvrtu pobjedu, Amerikanci su s Litvom imali velikih problema. Sedam minuta prije kraja Europljani su vodili 82:80, ali je pobjedu Amerikancima osigurao LeBron James. Pobjede su još upisali Francuzi i Argentinci u skupini A, te Rusija, Brazil i Australija u skupini B. Rusi su protiv Španjolske nadoknadili čak 18 poena zaostatka.

Olimpijsko natjecanje je završilo i u veslanju, gdje su posljednjeg dana domaćini Igara uhvatili još dva zlata i jedno srebro. Zanimljiva scena viđena je u završnici ženskog triatlona. Nakon 1.500 metara plivanja, 43 kilometra vožnje bicikla i deset kilometara trčanja, o pobjednici je odlučivao foto finish. Nakon detaljnog pregleda snimke zlato je pripalo Švicarki Nicoli Spirig, dok se srebrom morala zadovoljiti Šveđanka Lisa Norden.

Nakon osam dana natjecanja na listi osvajača medalja vode Sjedinjene Američke Države s 26 zlatnih, 13 srebrnih i 15 brončanih medalja. Kinezi drže drugo mjesto s 25 zlatnih, 16 srebrnih i 12 brončanih odličja. S ukupno 29 osvojenih medalja na trećem mjestu je Velika Britanija, dok je Hrvatska s jednim zlatom i jednim srebrom na 26. mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!