Nogomet

Mogu li Hajduk i Slaven Belupo ozbiljno ugroziti Dinamo?

Pišu:Tomislav Pacak, Josip Piršljin, Lovro Štrbinić • subota, 11.08.2012.
Mogu li Hajduk i Slaven Belupo ozbiljno ugroziti Dinamo?
Foto: Duje Bonačić

Zanimljiv početak Prve lige, a još više dobri europski nastupi Hajduka i Slaven Belupa dali su nadu da ovogodišnja sezona domaćeg prvenstva neće biti izvjesna i dosadna poput prethodnih. Mogu li Hajduk i Slaven Belupo, možda i Rijeka, učiniti prvenstvo zanimljivim i ugroziti Dinamo? To je jedno od pitanja za naše novinare uoči novog kola MAXtv Prve lige…

Jesu li dobri europski rezultati Hajduka i Slaven Belupa znak da Dinamo ove godine ne čeka nova šetnja do naslova prvaka?

Tomislav Pacak: Ne. Velika je razlika biti nadahnut u jednoj europskoj utakmici protiv velikog suparnika koji vam ostavlja prostora i biti konzistentan kroz 33 prvenstvene utakmice u kojima ste većinom favoriti i najčešće napadate bunker. Dinamo je proteklih sedam godina dokazao da to radi daleko najbolje u kontinuitetu, ima najbolju momčad koja je naučila pobjeđivati u gostima u Prvoj ligi, a Hajduk i Belupo nemaju sastave koji bi to garantirali, kako zbog mladosti (Hajduk) tako zbog nedovoljno široke kvalitete (Slaven Belupo). Naučili smo proteklih godina da je prerano u kolovozu donositi zaključke da se odnos snaga promijenio, jer razlika u kvaliteti Dinamovih 20 igrača i dalje je velika u odnosu na ostatak Prve lige.

Josip Piršljin: Hajduk i Slaven Belupo nisu napravili ozbiljniji europski iskorak ove sezone, ali njihovi nastupi se mogu ocijeniti uspješnima jer su hrabro igrali protiv puno jačih i bogatijih ekipa od sebe. To ipak ne znači kako će se stvari u hrvatskom nogometu puno promijeniti. Hajduk se doima boljim nego prošle sezone, ali proći će još neko vrijeme da se u potpunosti približi Dinamu i ugrozi njegove namjere da svake godine osvoji i prvenstvo i Kup. Slaven već godinama završava visoko na tablici hrvatske lige, a tako će biti i ove godine. No, iza Dinama i Hajduka.

Lovro Štrbinić: Prva tri kola pokazala su kako bi Dinamo mogao čekati teži posao, ali za nešto jasniju sliku o tome valja pričekati još neko vrijeme. Ipak, već sada se neće pogriješiti sa zaključkom da će Dinamo u ovoj sezoni morati uložiti mnogo više truda za "šetnju", u protivnom bi nakon dugo vremena i proljetni dio prvenstva mogao ponuditi otvoreniju borbu za naslov. Nisu u pitanju samo Slaven Belupo i Hajduk, već i Split te Rijeka koji odaju dojam kako će moći povezivati pobjede, no još im preostaje da to prikažu na travnjaku.

Hoće li Split iskoristiti elemente koji odvlače Dinamovu pozornost s Prve lige ovoga trenutka (Liga prvaka, nedisciplina i visoke kazne, odlazak kapetana Badelja)?

Tomislav Pacak:Neće. Postoje i faktori koji Splitu ne idu u korist. Dinamo konačno u jednu utakmicu ulazi malo opuštenije, 4:0 protiv Šerifa ulilo je sigurnost Modrima koji će jedva dočekati domaćeg protivnika koji u Maksimir dolazi s ozbiljnim ambicijama. Dinamo ne mora razmišljati o Mariboru, čeka ga reprezentativna pauza i može bez zadrške odigrati protiv Splita za uspješno okončanje prvog mini-dijela sezone. Split nije ugodan protivnik Dinamu na Maksimiru, ali ovo je prilika Modrima da sigurnom pobjedom zasjednu i na vrh ljestvice gdje su navikli biti, a znaju da im je pobjeda itekako važna kako ne bi dali dodatna krila priči o potencijalno napetom Prvenstvu.

Josip Piršljin:: Split je znao u posljednje vrijeme odlaziti s Maksimira neporažen i to u trenucima kada se Modrima predviđala lagana pobjeda. Situacija je sada nešto drukčija, crveni dolaze s većim ambicijama i planiraju iskoristiti Dinamovu preokupiranost drugim stvarima, ali teško da mogu prvaku otkinuti koji bod. Iako je iza njih zahtjevna utakmica u Europi, igrači Ante Čačića željet će zadržati pozitivan niz u zadnje vrijeme kako bi mirnije ušli u play-off rundu za Ligu prvaka. Splitovce će shvatiti maksimalno ozbiljno i pokušat će zaboraviti na probleme koji su u središtu pozornosti.

Lovro Štrbinić: Split je zasigurno u pripremi derbija četvrtog kola MAXtv Prve lige imao lakši posao, duže vremena za odmor i fokus isključivo na nedjeljnom maksimirskom ogledu. U Maksimiru se posljednjih dana najmanje priča o Splitu, ali od četvrtka momčad se sigurno priprema isključivo za taj ogled. Spomenute situacije u i oko Dinama nisu narušile atmosferu u momčadi, čak se može reći da je svojevrsna "šok terapija" iz igrača izvukla maksimum i pozitivnim efektom pomogla Čačiću i igračima. Splitovce će se dočekati s još boljom atmosferom, stoga Crveni ne trebaju misliti kako će im posao biti olakšan već kako isključivo svojom izvedbom mogu unijeti nervozu i "poremećaj" u redove Dinama.

Što posljednjeplasirani Pjesnici mogu na Poljudu kod osokoljenog Hajduka?

Tomislav Pacak: Zagreb dolazi u Split u najgorem i u najboljem trenutku. Hajduk je nakon San Sira definitivno ispražnjen i fizički i psihički, krije se tu šansa Pjesnika da naprave prvi pozitivan rezultat ove sezone ako će biti pravi. No, istodobno, Hajduk je danas momčad sa samopouzdanjem koja će imati veliku potporu s tribina, a posljednjeplasirana momčad teško može imati tu vjeru u sebe nakon ovakvog starta. Hajduk je veliki favorit, Pjesnici ne vole ići na Poljud, nisu fajterska momčad i stoga su im šanse minimalne protiv ispuhanog, ali raspoloženog Hajduka.

Josip Piršljin: Mogu do časnog poraza. Besekova ekipa nije pokazala ništa u prva tri kola kako bi sportsku javnost uvjerila da na Poljudu može izbjeći poraz. U 270 minuta Pjesnici nisu uspjeli postići ni gola, a teško je vjerovati da će se stvari bitno promijeniti protiv Splićana. Hajduk neće biti "emocionalno prazan" nakon ispadanja iz Europe, već suprotno. Pobjeda na San Siru dodatno će dići bijele, a o podršci publike ne treba ni govoriti. Atmosfera oko momčadi Miše Krstičevića se diže i Zagreb nema prevelike šanse.

Lovro Štrbinić: Nula osvojenih bodova u prva tri kola ne oslikava prvo stanje stvari kod Zagreba. Momčad iz Kranjčevićeve u tim je susretima pokazala više nego što rezultati na prvi pogled sugeriraju, mada je bilo i mnogo loših stvari u igri, a sigurno je kako će ih posljednje mjesto na tablici dodatno motivirati kod lidera. Mogu računati i na malo pražnjenje Hajduka u Milanu, kao i na umor od puta, ali mladi i poletni Bili su u naletu, ne pate od "bolesti" podcjenjivanja i pred sasvim sigurno dobro ispunjenim Poljudom neće propustiti priliku još neko vrijeme zadržati se na čelu prvenstvene tablice.

Lokomotiva je pri vrhu, Rijeka je tamo namjeravala biti. Tko ima prednost u međusobnom susretu na Kantridi?

Tomislav Pacak: Nitko. Lokomotiva je uigranija, bolje posložena momčad koja ima dobru atmosferu, dosta kvalitete i malo pritiska. Rijeka, pak, tek hvata zalet prema onoj razini na kojoj je mnogi očekuju, ali do koje će joj ipak trebati vremena. No, na Kantridi Lokomotiva ne može biti favorit, jedva je to i "veliki brat" Dinamo, pa je utakmica potpuno otvorena. Zanimljivije će biti vidjeti je li u dugom roku bolje posložena mlada momčad Lokosa ili iskusna momčad Rijeke, a u toj utrci Lokomotiva ima šanse iznenaditi.

Josip Piršljin: Kada je Kantrida u pitanju Rijeci uvijek treba dati prednost. S izuzetkom prošle sezone, Riječani nisu često napuštali svoj stadion pognutih glava. U novom izdanju MAXtv Prve lige bijeli hvataju jedno od prva tri mjesta, no nakon nekoliko uvodnih kola u toj se poziciji nalazi njihov sljedeći protivnik Lokomotiva. Taj bi dvoboj trebao prema svemu sudeći biti dosta zanimljiv, no ipak bi gostujuća pobjeda predstavljala iznenađenje. Rijeka je sastavila respektabilnu ekipu i poslije par utakmica uigravanja Scorijini igrači morali bi početi pobjeđivati. Lokosi su neugodan protivnik, ali uz navijačku potporu Riječani će uzeti "puni plijen".

Lovro Štrbinić: Način na koji su Lokosi ušli u sezonu zaista može zadovoljiti poklonike tog kluba, ali već u prošlim sezonama ta mlada momčad je često znala nakon par odlično odigranih kola nekoliko utakmica potom pasti u izvedbi. Ne mora značiti da će tako biti i ovaj put, ali razigrana Rijeka, nakon Zagreba i s rezultatski boljim dojmom, u domaćoj nogometnoj atmosferi ipak ima prednost. Dojam je da će Riječani rasti iz kola u kolo, kako se momčad bude uigravala, a ukoliko budu precizniji nego u prošlom domaćem ogledu, momci s Kantride slavit će prvu prvenstvenu pobjedu pred svojim navijačima.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 11:43
    " Hajduk se doima boljim nego prošle sezone, ali proći će još neko vrijeme da se u potpunosti približi Dinamu i ugrozi njegove namjere da svake godine osvoji i prvenstvo i Kup. "
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 18:08
    Ni slučajno. Dinamo je uvjerljivo najkvalitetniji klub HNLa i to ne samo po imenima igrača, već i po organizaciji, resursima... Hajduk i Slaven su, kao i Split i Rijeka kvalitetni i relativno dobro posloženi klubovi, ali u spomenutim kategorijama značajno ispod Dinama. Druga su krajnost braća Mamić... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 18:06
    @Kagawa...nemoj se zavaravat da Hajduk nije nikako pokraden u zadnje 2 godine...Realno ona ekipa Hajduka s IBričićen,Andrićen,Tomasovom,Sharbinijem,Vukušićem i ostalima je bila jača od Dinama pa opet nije osvojila naslov,već je zaostala pun kurac iza... Siti se samo one kup utakmice u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 17:32
    @Strider71 u većini se slažem s tobom. Vjerujem da sudačke ekipe imaju respekt/strah od Dinama/Mamića. Ali to ne znači da planirano poklanjaju penale Dinamu. Zeznuta situacija, ali što činiti? Novi suci bi isto podlegli pritisku i vjerojatno ne bi bili kvalitetni (a ovi kao jesu??). Ili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 16:35
    Sportnet smatram najozbiljnijim sportskim portalom u Hrvatskoj pa bi molio urednike da posljednji odgovor Lovre Štrbinića prebace u rubriku "fanatik" ili "izjava dana"... "Način na koji su Lokosi ušli u sezonu zaista može zadovoljiti POKLONIKE tog kluba..." Ma koje vražije poklonike... [više na forumu]
    Obrisan korisnik