Ostali sportovi

Ova Francuska u Riju? Možda u nekim drugim ulogama

Piše:Mihaela Bradovski • četvrtak, 16.08.2012.
Ova Francuska u Riju? Možda u nekim drugim ulogama
Foto: EPA

Iako "stari", "spori", "na odlasku", Francuzi su još jednom nadigrali mlađe, brže, na dolasku i uzeli zlatno olimpijsko odličje. Je li to kraj jedne generacije? Što se tiče OI, za dobar dio njih svakako je. Do ozbiljnijih promjena ipak bi trebalo doći nakon siječnja iduće godine...

Dobar dio starijih igrača bit će na pragu 40 godina i pitanje je tko će od njih 2016. godine još uopće igrati rukomet, međutim na sljedećem velikom natjecanju još uvijek možemo očekivati okosnicu reprezentacije u dresu Les Expertsa.

"Uskoro će doći do promjena u francuskoj reprezentaciji, one bi se trebale dogoditi nakon Svjetskog prvenstva u siječnju 2013. Tada ćemo imati cijelih godinu dana za pripremu za novi rukometni turnir", najavio je izbornik Claude Onesta. Izvjesno je kako će mjesto mlađima polako ustupati oni najstariji Guillaume Gille, Daouda Karaboue, Jérôme Fernandez, Didier Dinart, Bertrand Gille...

U generaciji starijih je i Thierry Omeyer koji ima 35 godina, međutim on ne odbacuje opciju nastupa u Riju. Uostalom, nije mali broj vratara koji su bili blizu 40. godine i branili sjajno, sjetimo se samo velikog Andreja Lavrova, pa Mirka Bašića, Tomasa Svenssona, Pavela Sukosjana, Matsa Olssona i još brojnih drugih velikih vratara.

"Rio? Pustite me prvo da malo uživam u ovom dosegu, teško je znati gdje ću biti za četiri godine. Sada samo želim nastaviti raditi ono što me veseli", rekao je Omeyer nakon Londona, međutim njegov otac je bio nešto izravniji. "Rio? Već pomalo razmišlja o tome." Dokaz da njegove "najbolje igračke godine" još uvijek nisu prošle je i mjesto u najboljoj sedmorci OI, u koju je uvršten zajedno s reprezentativnim kolegom Nikolom Karabatićem, te Jonasom Kallmanom, Kimom Anderssonom, Julenom Aguinagaldeom, Aronom Palmarssonom i našim Ivanom Čupićem.

Osim Omeyera vrlo važna karika je i kapetan Jérôme Fernandez koji uz reprezentaciju svakako želi ostati, bez obzira na ulogu koju bi eventualno mogao preuzeti. "U ovom trenutku razmišljam ponajviše o Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, a to sam natjecanje i ranije označio kao moj najizgledniji oproštaj. Realno, četiri godine je jako, jako dugačko razdoblje. Idem polako, godinu po godinu pa ćemo vidjeti. Puno toga će biti jasnije nakon Svjetskog prvenstva."

Fernandez nosi dres Toulousea, nije imao toliko napornu klupsku sezonu i da mu godine još uvijek nisu problem osjetilo se i na ovim Olimpijskim igrama. Međutim, 35 godina je na njegovim leđima, Francuzi (i šeici) su uložili dosta u napredak tamošnje lige i već sljedeće sezone ga očekuje puno teži raspored.

U društvu onih iznad 30 godina nalazi se i Daniel Narcisse koji trenutno ima 32 godine i nije nemoguće da će biti spreman za Rio. Narcisse će u Riju imati godina koliko sada ima Guillaume Gille i dosta će ovisiti koliko će se potrošiti u klubu. Ukoliko fizički bude u mogućnosti, njegov nastup ne bi trebao biti pod znakom pitanja. Njemu bi Rio mogao biti oproštaj od reprezentacije.

39 godina 2016. imat će i Didier Dinart i on je najjasnije govorio o odlasku nakon Svjetskog prvenstva. "Idem prema kraju svoje reprezentativne karijere", kratko je na brojne upite odgovarao stup francuske obrane. U svakom slučaju, koliko god se teško oprostiti od reprezentativnog dresa, pa čak i u slučaju da svi ovi igrači i 2016. godine budu aktivno igrali rukomet, teško da ćemo ih sve gledati na okupu.

Međutim, Francuzi nemaju razloga za strah. Već u Londonu su odlično igrali Barachet, Honrubia, Accambray, a ne treba zaboraviti da će do Rija mjesto u reprezentaciji uhvatiti oni koji nisu vidjeli London, ali su u planovima Oneste poput Baptistea Butta, Cyrila Dumoulina, Arnauda Bingoa, Kevyna Nyokasa i velike nade francuskog rukometa Kentina Mahea, kao i mnogi drugi koji tek trebaju biti priključeni seniorskoj selekciji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.08.2012. u 18:15
    Neće Francuzi propasti jer imaju novi val mladih kvalitetnih igrača neki su se dokazali na ovim olimpijskim igrama a neki će doći. Mogli bi oni vrlo lako uhvatiti i 3 zlato u nizu. Dok ćemo mi i u Riu davati šansu Kopljaru 60 minuta da vidimo može li nas on nositi :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.08.2012. u 18:39
    Ako ne tim barem Omajer
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.08.2012. u 18:38
    Bilo bi dobro da odu jer stvarno imamo pre veliki kompleks Francuza
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 22:17
    francuzi će harati još 10 godina, a onda će na red doći danci i španjolci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 21:59
    Još da Onesta oće otić...
    Obrisan korisnik