Nogomet

Preokreti, sudačke pogreške i "cik-cak" forma. Ništa nova na HNL frontu

Piše:Ante Zovko • ponedjeljak, 20.08.2012.
Preokreti, sudačke pogreške i "cik-cak" forma. Ništa nova na HNL frontu
Foto: Kristijan Komarica

Tri momčadi ostale su neporažene nakon petog kola MAXtv Prve lige. Dvije domaće utakmice igraju u Maksimiru, a treća u Gradskom vrtu. Umorni Hajduk je prizemljen u Zagrebu uz veliku sudačku pogrešku, a u Kranjčevićevoj mogao bi se, ako već nije, oglasiti alarm.

Dinamo uspješno ide dalje, a može i s igračem manje. Četiri puta zaredom prije subotnjeg gostovanja u Zadru Modri su se vraćali bez punog plijena, a s bivšim trenerom domaćih na klupi, Antom Čačićem, prebrodio je i isključenje Ivana Peke te relativno lagano osigurao četvrtu uzastopnu pobjedu i okrenuo se prema posljednjoj kvalifikacijskoj rundi za plasman u Ligu prvaka. Čačić je najavljivao "vruće" gostovanje, no pokazalo se da i nije bilo toliko vruće.

Mlađi brat Lokomotiva prati starijeg u stopu. Momčad Tomislava Ivkovića iskoristila je umor mladih snaga Hajduka i pobijedila uz sudačku pogrešku u svoju korist. O tome nešto kasnije. Začudila je pa s druge strane odluka gostujućeg stratega Miše Krstičevića da forsira praktički istu momčad koja je odigrala osam utakmica u dvadesetak dana. U sparnom Maksimiru Hajdukova mladost bila je vidno umorna, no ispred nje su bolji dani jer će ritam biti sporiji, a navijačka podrška i nakon prvog prvenstvenog poraza nije došla u pitanje.

Bez velike pompe i u sjeni fino gura Slaven Belupo. Stroj Roya Ferenčine "bere" gostujuće bodove, a na red je došao i Zagreb koji je doživio peti poraz. Od 2008. Farmaceuti odlaze uzdignute glave s terena u Kranjčevićevoj, a drugačije nije bilo ni ovaj put. Poslužila ih je i sreća odnosno autogol, no ne može se poreći treneru da je pogodio s pojačanjima i od onoga što ima izvlači maksimum. Dražen Besek nije pogodio s prinovama i od ugodnog iznenađenja u proljeće Pjesnici se pretvaraju najveće razočaranje. Vremena za buđenje ima, tek je pet kola prošlo, ali nula na kontu ni treneru ni igračima ne čini uslugu.

427 minuta odolijevao je Osijek bez primljenog gola. Primio ga je na kraju protiv Rijeke, ali neće mnogo žaliti zbog toga jer je sat vremena igrao bez isključenog Vrgoča i uspio obraniti bod. Dok se Elvis Scoria zadržao na tome da je sudac imao prerigorozan kriterij, predsjednik Rijeke Damir Mišković otvorio je paljbu.

Nije mogao prijeći preko zaustavljanja rukom lopte kapetana Osijeka Smoje u kaznenom prostoru: "Kao navijač i predsjednik Rijeke smatram da smo oštećeni za dva jedanaesterca. Jedan protiv Lokomotive nakon prekršaja na Ivoru Weitzeru, a za jedan sada u Osijeku. Vjerujem da bi prekršaj na Weitzeru nekome drugom bio suđen kao najstroža kazna. Želim vjerovati da sudac to slučajno nije vidio. Što se tiče penala u Osijeku, mislim da je suvišno bilo što komentirati."

Četiri momčadi zasad ne znaju za pobjedu, a jedna od njih je Cibalia u kojoj se nije mnogo promijenilo nakon što je Željko Kopić zamijenio Samira Toplaka. Split je u Parku mladeži uz dva pogotka Ante Vitaića uspio preokrenuti s 0:1 na 3:1 nastavivši s "cik-cak" formom (pobjeda-poraz-pobjeda-poraz-pobjeda). Splitovci zasad pobjeđuju samo na svojem terenu. Oba poraza upisali su u derbijima, protiv Hajduka i Dinama.

Od spomenute četiri momčadi koje još nisu upisale tri boda u jednoj utakmici, najbolje stoji Inter, ali Zaprešićanima je to slaba utjeha poslije poraza 1:3 u Puli protiv oslabljene Istre koja je uz tri različita strijelca upisala svoju drugu pobjedu u nizu.

Igrač kola

Asistencija i dva pogotka ovu titulu s razlogom guraju u Sammirove ruke. Nakon neodgovornog ponašanja, kršenja discipline i olakšavanja džepa, Brazilac pokazuje da je najbolji igrač Dinama kada to hoće biti. U Zadru je stvorio razliku, asistirao je Duji Čopu te zabio jednom iz igre, jednom iz jedanaesterca, za mirnu plovidbu Dinama Stanovima. Da stvar bude bolja za njega, izbornik Igor Štimac najavio je da bi ga mogao pozvati za neku od sljedećih reprezentativnih akcija ako će biti fizički spreman za to i ako će se ponašati kao profesionalac.

Pogodak kola

Iako osporavan od strane navijača zbog neuspješnih epizoda u Hajduku i Splitu, Duje Čop pokazuje se u Dinamu kao isplativa investicija. Splićanin zabija već redovito, a posljednji pogodak postigao je u Zadru. I to vrlo lijep.

Potez kola

Nanjušivši krv, Scoria je na poluvremenu protiv Osijeka u igru poslao Mujanovića umjesto veznjaka Damira Kreilacha. Vjerojatno je očekivao rezultatski preokret, no dobio je samo jedan gol. Ali jako atraktivan, iz daljine od vratnice. Dotad odlični Ivan Vargić nije imao šanse.

Tragičar kola

Da ga je zabio u mrežu Slaven Belupa, vjerojatno bi to bio najljepši pogodak kola. Međutim, Marin Oršulić svladao je lijepom parabolom svoga vratara Igora Vidakovića i Koprivničanima donio vodstvo. Oni su to objeručke prihvatili i opet odnijeli bodove iz Kranjčevićeve.

Izjava kola

"Moramo više cijeniti poluprigode i prigode i biti efikasniji. Moramo pred golom biti krvoločniji", rekao je trener Rijeke Elvis Scoria nakon što njegova momčad nije uspjela postići više od jednog gola s igračem više.

"Najkrvoločniji" je na kraju bio Goran Mujanović, igrač s klupe, koji je zabio za izjednačenje. Leon Benko i Andrea Mutombo još su u potrazi za ubilačkim instinktom, što nije čudno s obzirom kako se brzo momčad okupila i prolazila pripreme necjelovita.

Pogreške kola

Suci se (opet) nisu proslavili. Lokomotivi je priznat pogodak Ivana Borasa za 2:0 dok je napadač očigledno bio iza gostujuće obrane. Mišo Krstičević nije to spominjao na konferenciji za medije. Hajduk je reagirao objavivši snimku na svojoj službenoj stranici. Hoće li se i dalje vući repovi? Možda, no to neće promijeniti činjenično stanje. Lokomotiva je upisala bodove i nije odgovorna za suđenje.

U Osijeku nije dosuđen jedanaesterac za Rijeku kad je Smoje rukom presjekao dodavanje u šesnaestercu prema Mutombu. Scoria ipak nije htio kasnije govoriti o tome, razloge za razočaranje našao je u neefikasnosti svojih napadača.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mb54st22.08.2012. u 15:32
    Autor članka a i komentari na suđenje se odnose samo na utakmicu Lokomotiva - Hajduk, a uopće se ne spominje suđenje u Kranjčevićevoj i tri velike pogreške sudaca i to dvije na štetu Zagreba i jedna na štetu Belupa i ako ono nisu pogreške onda nam je suđenje onakvo kakvo... [više na forumu]
    mb54st
  • Obrisan korisnik21.08.2012. u 23:27
    Svi su ovi suci Mamić-boysi,
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.08.2012. u 16:36
    poznavatelju kakva vam je igra bila da ste 5 puta igrali majstoricu ne bi vam bilo spasa, što će se i potvrditi već sljedeće kolo protiv Intera....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.08.2012. u 15:16
    pravila kažu da bi se igrala majstorica sa interom  znači 2 utakmice jer smo imali isti broj bodova i istu gol razliku, ali dobro uopce se necu svađat sa vama dvojicom velikih poznavatelja nogometa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.08.2012. u 15:04
    pravila nalažu da ste vi trebali biti u 2.ligi SELJAČINO.......
    Obrisan korisnik