Nogomet

Kreće jubilarna Bundesliga, poslastica za sve nogometne zaljubljenike

Pripremio:Damir Žbulj • petak, 24.08.2012.
Kreće jubilarna Bundesliga, poslastica za sve nogometne zaljubljenike
Foto: EPA

Pred nama je novo, jubilarno izdanje njemačke nogometne Bundeslige, koja je zbog svoje izjednačenosti, nepredvidljivosti, efikasnosti, punih stadiona, ali i velikog broja hrvatskih igrača posebno zanimljiva, atraktivna i praćena. Dortmundska Borussia brani naslov prvaka, a minhenski Bayern uložit će svu svoju snagu, znanje i moć kako bi u 50. izdanju ovog natjecanja trofej vratio u bavarsku prijestolnicu.

Bez obzora što Primera ima Barcelonu i Real, a Premiership City, United ili aktualne europske prvake londonski Chelsea, Bundesliga će uvijek imati posebno mjesto kod hrvatskih ljubitelja nogometa.

Brojni hrvatski igrači uvijek su bili rado viđeni na njemačkim nogometnim travnjacima, dok su atraktivnost i nepredvidljivost utakmica, kao i izjednačenost protivnika, uvijek davali posebnu draž ovom natjecanju. Pridodajte k tome još i pune stadione i odličnu atmosferu na tribinama i onda možete shvatiti zašto je ova liga toliko popularna.

Sezona koja je iza nas donijela je pregršt uzbuđenja, ali ono što je najvažnije, dortmundska Borussia u konačnici je na uvjerljiv način obranila naslov prvaka. Pridodavši tom trofeju i onaj u DFB Kupu, može se reći kako je domaća sezona za Crno-žute bila i više nego odlična. U sezoni koja je pred nama dortmundski sastav tražit će svoj šesti bundesligaški naslov (imaju i još tri naslova nacionalnih prvaka u eri koja je prethodila ovakvom sustavu natjecanja), dok će nogometašima Bayerna, kao neprikosnovenim vladarima njemačkog klupskog nogometa s 21 tanjurom Bundeslige (samo jednom su bili šampioni prije sezone 1963./64.), biti jedini i osnovni cilj vratiti naslov najbolje njemačke nogometne ekipe natrag u München, nakon dvije sezone dominacije velikog rivala.

Ne samo subjektivni doživljaj, nego i statističke brojke, dokazuju kako se radi o izvanserijskom natjecanju, koje iz godine u godinu ruši sve rekorde, a posebno one što se tiče gledanosti na stadionima. Odlična infrastruktura pogodovala je ovim fantastičnim brojkama, a stadioni Borussije, Schalkea, Bayerna pa Olimpijski berlinske Herthe, koju nažalost nećemo imati prilike gledati u novoj sezoni, kao i ostalih bundesligaša, primjeri su prave nogometne navijačke atmosfere.

Prosjek gledatelja po jednoj priredbi u najvišem rangu njemačkog nogometa popeo se protekle sezone na nevjerojatnih 45.116 gledatelja, čime je za gotovo tri tisuće gledatelja više oboren rekord od one prethodne godine, a ukupna brojka od 13.805.496 ljubitelja nogometa koji su pohodili njemačke hramove nogometa unosi novu dimenziju ovom nadmetanju.

Predvodnik je kao i mnogim drugim stvarima proteklih godina, naravno, Borussia, čiji je legendarni Westfalen u Dortmundu, odnosno Signal Iduna Park, oborio sve rekorde gledanosti pa je tako aktualne prvake na njihovim domaćim prvenstvenim utakmicama u prosjeku bodrilo čak 80.521 osoba. Znajući da je službeni kapacitet stadiona samo 200-tinjak mjesta više, može se komotno zaključiti kako se razlozi da u rijetkim trenucima kada ovaj stadion nije bio ispunjen do posljednjeg mjesta mogu potražiti samo u višoj sili i izvanrednoj i nepredvidivoj spriječenosti ponekog navijača da ne pohodi svoj dortmundski drugi dom, čime su naravno europski rekorderi. Samo za usporedbu, iako Barcelonin Camp Nou može primiti i gotovo 100 tisuća gledatelja, njihov ligaški prosjek iznosio je nešto malo više od 78 tisuća ljubitelja Xavija, Messija, Inieste i ostatka katalonskih čarobnjaka lopte.

Za razliku od proteklih sezona, kada je financijska recesija malo primirila aktivnost njemačkih klubova na nogometnom tržištu, nova sezona donijela je pravi mali boom, što se tiče pitanja dolazaka i odlazaka igrača. Njemačka novinska agencija DPA so sredine kolovoza izračunala je kako je na igračka pojačanja u Bundesligi potrošeno 186.230.000 eura, uz ogradu kako je do kraja prijelaznog roka ostalo još dovoljno vremena da se i ta brojka nadmaši, kao i ona od 194 milijuna eura koji su bili potrošeni na ulazu u sezonu 2007./08., kada je na igrače potrošen rekordan financijski iznos sredstava.

Bundesliga je u ovom natjecateljskom formatu osnovana i ustoličena još davne 1963. godine, a moguće kako će nadolazeća sezona biti naj, u svakom mogućem pogledu...

Najvažniji transferi

Aktualni prvak još je prije kraja prošle sezone obznanio svoje najvažnije pojačanje, kada je u svoje redove privukao još jednu mladu njemačku nogometnu reprezentativnu zvijezdu. Iz imenjaka iz Mönchengladbacha stigao je Marco Reus, koji će s njemačkim čudom od djeteta Marijom Götzeom činiti ubojitu ofenzivnu osovinu. Iz Stuttgarta je stigao i napadač Julian Schieber, a oni bi trebali nadomjestiti odlaske prije svega odličnog Japanca Kagawe u Manchester United, ali i odlazak Lucasa Barriosa u bespuća kineskog prvenstva.

Minhenski Bayern, nakon trostrukog razočaranja u proteklog sezoni i ostanka bez trofeja i u prvenstvu, Kupu, ali i što je na kraju možda bilo i najbolnije, onog u Ligi prvaka, kojeg su prepustili Chelseaju upravo na svojoj Allianz Areni, osvježio je momčad za novu sezonu. Nama najzanimljiviji je dolazak u Bavarsku Marija Mandžukića reprezentativnog napadača Hrvatske, koji je stigao iz Wolfsburga za 13 milijuna eura te se već u otvaranju sezone pokazao i postignutim golovima dokazao kako će se odlično uklopiti u ekipu. Napadačku liniju pojačao je još i iskusni Peruanac Claudio Pizarro, koji se nakon pet godina vratio u München. Vezni red obogatit će i švicarski reprezentativac Xherdan Shakiri, koji je stigao iz Basela i koji se baš poput Mandžukića iskazao u otvaranju sezone. Upamtili su ga i Igor Štimac i poljudska publika u nedavnom reprezentativnom nastupu u Splitu protiv Hrvatske. Treba izdvojiti još i dolazak Dantea, 28-godišnjeg brazilskog stopera, koji je stigao iz Borussije Mönchengladbach.

Upravo je imenjak aktualnog prvaka bio najaktivniji na tržištu igrača, jer odlasci Reusa i Dantea, uz još nekolicinu manje važnijih igrača, nadomješteni su ekskluzivnim pojačanjima. 23-godišnji branič Alvaro Dominguez iz Atletico Madrida, 19-godišnji veznjak Granit Xhaka iz Basela te 21-godišnji nizozemski napadač Luuk de Jong, koji je stigao iz Twentea, samo su neka od važnijih imena, ali i zalog za budućnost ekipe iz Mönchengladbacha u nastojanju da se vrati na šampionske staze slave.

Schalke je u svoje redove doveo Tranquilla Barnettu iz Leverkusena, no u samo dvije sezone koje je prove u Gelsenkirchenu, legendarni Španjolac Raul ostavio je velik trag u Bundesligi i bit će stvarno veliki gubitak za sve ljubitelje dobrog nogometa, atraktivnih poteza, ali prije svega fantastičnih pogodaka, a u čemu će moći uživati u katarskom Al Saddu.

Bayer je osim bez Barnette ostao i bez Ballacka, koji još uvijek nije odlučio što će sa svojom karijerom. Otišli su i vratar Adler (u HSV), napadač Derdiyok (u Hoffenheim), a nekoliko pridošlica ne garantira kako će se na BayAreni u narednoj sezoni napraviti neki rezultatski iskorak.

Felix Magath je, bez obzira na odlazak Mandžukića, ostao na jednakom broju Hrvata. Odlučio je angažirati Ivicu Olića, koji bi se sa svojim stilom igre savršeno trebao uklopiti u viziju sustava poznatog trenerskog tiranina. Brazilac Diego vratio se s posudbe iz Atletico Madrida, ali je i dobio pomilovanje trenera pa se priključio prvoj ekipi. U Wolfsburg je stigao i 23-godišnji ofenzivni Čeh Vaclav Pilar, koji je na sebe pažnju skrenuo dobrim igrama na nedavnom Euru, međutim, teška ozljeda udaljit će ga s travnjaka na dulje vrijeme, čak možda do veljače iduće godine. Posljednja linija obrane obogaćena je Emanuelom Mad Dog Pogatetzom, 29-godišnjim Austrijancem, koji je godinama igrao na Otoku u Middlesbroughu, a posljednje dvije sezone proveo je u Hannoveru te brazilskim vršnjakom Naldom, koji je stigao iz Werdera.

Sastav iz Bremena ostao je bez prve zvijezde, jer je Marko Marin otišao u Chelsea, no iz suprotnog smjera na posudbu je stigao perspektivni belgijski napadač Kevin de Bruyne, Odlazak Pizarra i Rosenberga u napadu će pokušati nadomjestiti još i dolaskom mladog Bayernova Nilsa Petersena na posudbu, no treba još izdvojiti kako je njihove redove pojačao odlični ofenzivac Eljero Elia, koji se nije snašao u Juventusu, ali i Theodor Gebre Selassie, češki reprezentativac, lijevi bek, koji se također iskazao na ovogodišnjem Euru.

HSV je na ulazu u novu sezonu ostao bez Mladena Petrića, Jarolima, Törea, Guerrera.. i gotovo sigurno kako će im i nova sezona biti turbulentna i teška, bez obzira što će im se krajem kolovoza priključiti, sada već bivši, kapetan zagrebačkog Dinama Milan Badelj.

Favoriti

Naravno, prema očekivanjima, dvoboj za naslov trebali bi voditi aktualni prvak Borussia, te minhenski Bayern, kao glavni favoriti. Međutim, ne bi Bundesliga bila toliko zanimljiva i praćena kada se možda u utrku za vrh poretka i mjesta u Ligi prvaka ne bi priključila i ekipa od koje se to možda ne bi očekivalo. Kao što je to prošle sezone bila Borussia iz Mönchengladbacha. Bez obzira na dortmundske trofeje u protekle dvije sezone, Bayern bi u novoj sezoni ipak mogao biti u laganoj prednosti, jer će njihova želja, motivacija, ali i koncentracija na domaće prvenstvo, biti na većoj razini nego što je bila kroz posljednje dvije sezone.

Crno-žuti će ove sezone pokušati ostvariti i značajniji te dublji trag u Ligi prvaka, što bi se u konačnici moglo odraziti i na njihovu domaću formu. Bayernov uigrani, ali i odličan sastav pun fantastičnih pojedinaca, obogaćen je ponekim osvježenjem, no što je još važnije, oni su se prošle sezone, za razliku od ekipe Jürgena Kloppa, iskazali kroz najcjenjenije europsko kontinentalno klupsko natjecanje, gdje su izbacili madridski Real i stigli do finala te se s razlogom i pokrićem svi ljubitelji perjanice i simbola bavarskog nogometa mogu nadati naslovu najboljeg njemačkog nogometnog natjecanja. Superkup na početku sezone može, ali i ne mora, biti adekvatno mjerilo, može, ali i ne mora, biti pokazatelj nadolazeće sezone, no, ukoliko će se na vagu staviti samo posljednji obračun ovih rivala, Bayern bi trebao biti u boljoj poziciji.

Borussia je i na ulazu u ovu, novu sezonu, ostala bez svog ponajboljeg igrača, Japanca Kagawe, a iako je Reus fantastičan igrač, morat će se dokazati i priviknuti na novi sustav dortmundskog stratega. Götze će, uz Poljake Blaszczykowskog i Lewandowskog i dalje biti glavna napadačka snaga, a može se očekivati kako će i hrvatski reprezentativac Ivan Perišić u novoj sezoni dobiti više prostora i povjerenja trenera.

Moguća iznenađenja

Ne koristi se često uzalud za njemačku Bundesligu ona floskula kako svatko može pobijediti svakog, što je za ovo natjecanje baš karakteristično. Iz godine u godinu uvijek se pojave ekipe koje se pomalo iznenađujuće pojave u vrhu poretka, dok se neki uglednici, poput HSV-a protekle sezone, pronađu pri dnu prvenstvene ljestvice.

U novoj sezoni moglo bi se puno vidjeti od Schalkea, koji je zadržao kostur ekipe od prošle sezone i pridodao odličnog veznjaka, a odličnu seriju mogao bi nastaviti i Stuttgart, koji je odlično odradio završnicu prošle sezone te bi se moglo pokazati kako imaju ekipu za visoke pozicije.

Iako je u Mönchengladbachu napravljen odličan posao nakon odlazaka važnih igrača, pojačanjima koja su angažirana možda će trebati vremena da se prilagode na zamisli odličnog Luciena Favrea. Poraz na domaćem terenu u posljednjem pretkolu Lige prvaka od kijevskog Dynama pokazao je kako još uvijek nisu spremni za ulogu na najvećoj nogometnoj sceni. Kad su vrebali iz sjene, bili su neugodni za svakog suparnika, no, sada se od njih očekuju pobjede, a trebat će naučiti kako se nositi s bremenitim pritiskom uloge favorita te će teško pokazati kako su spremni za iskorak na stepenicu više. Međutim, ako nastave ovim putem, ako ne ove, onda će u narednim sezonama biti izuzetno neugodan, ali prije svega kvalitetan i kompetitivan suparnik.

Iako je plasman HSV-a za neke protekle sezone bio možda i iznenađujući, teško da će se i ove sezone boriti za nešto više. Neće tu puno pomoći niti dolazak Badelja pa ovog bundesligaškog uglednika i nove sezone vjerojatno očekuje također dug i trnovit put. Niti u Werderu situacija nije bajnija, a čini se kako je godinama trenerske vladavine Thomasa Schaafa polako u Bremenu stigao kraj te bi za njega ove sezona mogla biti ključna, kroz prizmu njegove budućnosti u klubu.

Novo društvo

Društvo najboljih njemačkih nogometnih klubova krajem protekle sezone napustili su berlinska Hertha, Kaiserslautern i Köln, a na njihovo mjestu stigli su Eintracht, kao stari bundesligaški znanac te Greuther Fürth i Fortuna iz Düsseldorfa.

Frankfurtski Eintracht stari je uglednik, koji se nakon samo godine dana izbivanja vratio u cijenjeno društvo. Imaju jednu solidnu ekipu, koju su obogatili i ponekim pojačanjem te bi ih Armin Veh ipak trebao zadržati u najvišem rangu.

Simpatični Greuther Fürth bit će pravo osvježenje, jer će se ovaj klub po prvi puta naći među velikim dečkima Bundeslige. Vodit će ih Mike Büskens, a zanimljivo kako će svoje protivnike ugostiti na stadionu Trolli Arena, koji prima nešto više od 18 tisuća gledatelja. Fürth je bio njemački prvak u tri navrata, ali bilo je to prije nego što je osnovana Bundesliga, a u ovim prilika ostanak među prvoligašima i one naredne sezone bit će im ravan osvajanju Lige prvaka. Bit će interesantno pogledati i od kakve pomoći će im biti stari iskusni napadački bundesligaški lisac, Gerald Asamoah

Ekipa koja uz Fürth ima najmanji budžet je i Fortuna, koja će također teško zadržati ovaj status na kraju sezone. Za bundesligašku avanturu napravili su, u skladu s mogućnostima, potpunu rekonstrukciju ekipe, doveden je i Andrij Voronin, no pitanje je koliko će njihovih gotovo 55 tisuća navijača na Esprit Areni uživati u pobjedama i prvoligaškim bodovima.

Obratite pažnju na...

"Ostavili smo prošlu sezonu iza sebe jednom zauvijek. Vratili smo energiju i motivaciju i imamo nove ciljeve," pred ulazak u novu sezonu kazao je strateg Bayerna Jupp Heynckes.

Bayern je spreman za povratak titule u München, ali na tom putu stajat će im dortmundski, Kloppov crno-žuti nogometni stroj, kojeg će trebati zaustaviti.

Njihov dvoboj posljednjih sezona ponovno dobiva epske razmjere, a mnogi ga nazivaju i njemačkim El Clasicom. Bit će to nova borba sjevera i juga, Mandžukića protiv Perišića, borba domaćih njemačkih uzdanica Götzea i Reusa protiv Robberyja, odnosno Francuza Riberyja i Nizozemca Robbena.

Bit će to prave nogometne ljepotice, od ambijenta na tribinama, ali i nogometne kvalitete na travnjaku i to u svakom mogućem pogledu.

Jednom okršaju već smo imali prilike svjedočiti, na otvaranju sezone u njemačkom Superkupu, a titula koja je pripala Bayernu samo je nagovijestila kolika nas uzbuđenja očekuju i u narednim mjesecima.

U nadanju kako će se ovi protivnici, osim u prvenstvu, sresti i u Kupu, ali možda čak i u nekoj dalekoj fazi Lige prvaka...

Hrvatski kutak

Mario Mandžukić (Bayern München): Mandžukić je Wolfsburg zamijenio Münchenom i pokazalo se kako nije pogriješio što je prihvatio rizik dolaska u Heynckesov sastav. Iako su nogometni stručnjaci predviđali kako će Mandžo biti rezerva Gomezu te kako će dobivati malo prilike na travnjaku, ozljeda nominalno prvog napadača Bavaraca prometnula je hrvatskog reprezentativca u vodeću napadačku zvijezdu, a golovi koje je zabio na otvaranju sezone dokaz su kako će se Gomez, ili bilo koji drugi igrač, morati dobro potruditi da Mandžukića izbace iz početnog sastava.

Ivan Perišić (Borussia Dortmund): Za Perišića će ovo biti sezona istine u Dortmundu. Nije bio zadovoljan minutažom i pruženom prilikom u protekloj sezoni, no, na početku nove, Klopp je pokazao kako bi mogao s Perišićem ozbiljno računati te kako će hrvatski veznjak igrati značajnu ulogu u obrani naslova.

Ivica Olić (Wolfsburg): Olić je samo zamijenio dres s Mandžukićem te je krenuo u smjeru Wolfsburga i zauzeo njegovo mjesto u vrhu tamošnjeg napada. Magath je pokazao kako ozbiljno računa na njega, Ola mu se odužio golovima u DFB Kupu na otvaranju sezone te bi to mogla biti jedna uspješna suradnja, ali i dobar potez za hrvatskog napadača.

Srđan Lakić (Wolfsburg): Magath je izgleda odustao od njegove prodaje, posudbe i moguće da bi u novoj sezoni trebao dobiti više prilike na travnjaku.

Ivo Iličević (HSV): Pokazao se kao jedan od važnijih igrača protekle sezone u Hamburgu, a od njega se puno očekuje i u novoj sezoni, gdje će sigurno biti jedan od značajnijih igrača. U reprezentativnom dresu prije odlaska na Euro pokazao je svoje kvalitete, no, nesretna ozljeda udaljila ga je od Poljske i Ukrajine, što bi bila najveća potvrda njegove vrijednosti.

Milan Badelj (HSV): Iličevićev suigrač bit će i donedavni kapetan i motor Dinama. Uz njegovo ime vezani su svi uspjesi hrvatskog prvaka posljednjih godina, a trebao bi biti pojačanje za hamburški sastav. Na njemu je da se nametne, što prije prilagodi i ostvari karijeru za koju mnogi predviđaju da se neće zaustaviti u Hamburgu nego da će krenuti daljnjom uzlaznom putanjom.

"Puno će nam radosnih trenutaka donijeti Badelj i zato smo spremni još malo pričekati kako bi nam se priključio. On je vrlo inteligentan veznjak s odličnim proigravanjima, igrač je kakvog nemamo u sastavu," kazao je tamošnji sportski direktor Arnesen, dok je trener Fink potvrdio kakva su očekivanja kluba: "Naravno da bih volio da mi je Badelj već na raspolaganju, ali na to se više ne može utjecati. On je naša investicija za budućnost." Badelj će se pojaviti u Hamburgu nakon što s Dinamom obavi obveze u Ligi prvaka i uzvratni susret s Mariborom.

Ivan Santini (Freiburg): Santini bi mogao u narednoj sezoni biti jedan od važnijih igrača Freiburga, na otvaranju sezone, u susretu DFB Kupa, našao se u početnom sastavu, no, kako i svakom drugom napadaču, sudbina mu ovisi od učinka na terenu i postignutim golovima. O Santiniju bi se ove sezone moglo puno više pričati.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3177:22+5581
2Bayern 3189:38+5169
3Stuttgart 3170:38+3264
4RB Leipzig 3274:36+3863
5Borussia D. 3159:39+2057
6Eintracht Frankfurt 3147:42+545
7Hoffenheim 3256:64-840
8Freiburg 3143:55-1240
9Augsburg 3148:52-439
10Heidenheim 3144:52-837
11Werder Bremen 3141:50-937
12Wolfsburg 3137:51-1434
13Borussia M. 3153:60-732
14Union Berlin 3126:50-2430
15Bochum 3137:62-2530
16Mainz 05 3132:49-1728
17Köln 3124:54-3023
18Darmstadt 3130:73-4317

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.08.2012. u 16:18
    kao i uvijek Hannovera nema ni blizu ekipa za Europu...a po meni imaju 'jako zanimljiv ' napad i izvrsno poslozen vezni red kao i vratara jedino se jos traze malo u obrani...po meni su ekipa koja moze u borbu sa Schalke 04 , B04 i Vfb za 3- i 4 mjesto...ujedno po meni najpametnije kupuje ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.08.2012. u 01:42
    meni je ona najdraza HŽV
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.08.2012. u 01:33
    Naše??? umirem od smijeha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.08.2012. u 01:30
    meni najzanimljivija liga i najdraza poslje nase naravno,a sta se tice hsv-a po mom misljenju nece biti medu prvih 10
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2012. u 17:14
    Mislim da će HSV imat dobru sezonu, negdje u gornjoj polovici lige. Sva pojačanja su im bila jaka, a imaju već sad par dobrih igrača... Werder, Schalke, Borussia M., Bayer, Wolfsburg i Stuttgart će se borit za mjesta u ligi prvaka.
    Obrisan korisnik