Nogomet

Zagreb nema što tražiti na Maksimiru, Hajduk prolazi Osijek, očekuje se pad Lokomotive

Vedran Babić, Damir Žbulj, Ivan Dominik • petak, 24.08.2012.
Zagreb nema što tražiti na Maksimiru, Hajduk prolazi Osijek, očekuje se pad Lokomotive
Foto: Dejan Popek

Pred nama je šesto kolo MAXtv Prve lige, a pred trojicom Sportnetovih novinara su četiri zanimljiva pitanja vezana za Dinamo, Hajduk, Lokomotivu i - suđenje...

Hoće li čvrsta obrana Osijeka biti previsoka prepreka za mladi i umorni Hajduk nakon poraza od Lokomotive?

Vedran Babić: Utakmica protiv Osijeka bit će pravi test karaktera mladih Hajdukovih igrača, ali i test "vjernosti" njihovih navijača. Rezultat je do prošlog tjedna pratio Bile, pa je shodno tome i podrška navijača bila gromoglasna. No, sada nakon prvog prvenstvenog poraza, koji je bio neminovan, njihova podrška bit će još važnija, a od igrača se očekuje da pokažu kako ih jedan poraz ne može izbaciti iz takta. Međutim, suparnik nije nimalo lagan. Mršić je sastavio vrlo čvrstu momčad, koja je u dosadašnjih pet kola primila samo jedan pogodak i to u prošlom kolu protiv Rijeke kada su bili s igračem manje. Uvjeren sam kako Mršić neće pod svaku cijenu jurnuti po pobjedu, već da će strpljivo čekati svoju priliku, no ako Hajduk bude na razini utakmica protiv Intera u Milanu ili kod kuće protiv Zagreba, onda je svakako favorit za pobjedu. Sedam dana između dvije utakmice trebao bi biti dovoljan period za "punjenje" baterija.

Damir Žbulj: Priča o čvrstoj Osijekovoj obrani 'drži vodu' samo u okvirima MAXtv Prve lige i protivnika s kojima se Osijek susretao na početku ovosezonskog natjecanja. Istina je da su neokrznuti prošli gostovanja u Zadru i na Maksimiru kod Lokomotive, što je svakako respektabilan uspjeh, ali pogotke nisu primili niti od Zagreba i Intera, što prema izdanju tih ekipa na startu prvenstva i nije bila neka velika mudrost. Međutim, pretkola Europske lige u kojima je Osijek sudjelovao pokazala su svu ranjivost njihova defenzivnog bloka, a mrežu Vargića tresli su i Andorci, baš kao i Šveđani, koji su Osječanima u dvije utakmice zabili čak šest golova. S desetoricom na travnjaku, poraza od Rijeke sačuvala ih je fanatična borbenost, koja je nagrađena ovacijama publike, no, na gostovanju na Poljudu, bez suspendiranog Vrgoča, teško da će imati šanse protiv rastrčanog Hajduka. Krstičevićeva priča o umoru samo je klasična pila naopako Hajdukova stratega i ako ne upišu pobjedu protiv Osijeka, baš kao što je to Hajduk činio u posljednja četiri susreta ovih suparnika na Poljudu, bit će im kriv nedostatak znanja, a ne upitna fizička sprema ili posljedica nekog takozvanog umora.

Ivan Dominik: Umor nikako ne bi smio biti odlučujući faktor za Hajduk da na svom stadionu ne pokaže sve što zna. Iako "Bili tići" igraju u sumanutom ritmu na dva fronta, mlada je to momčad sa širokom klupom bez starijih igrača i stoga im umor ne bi ni trebao ni smio biti alibi ukoliko ne zabiju Osijeku. S druge strane klub iz Gradskog vrta nakon odličnog starta u sezonu može biti optimističan glede gostovanja u Splitu, no ne bi se trebao nadati velikom rezultatu ili odlasku iz Grada pod Marjanom prazne mreže. I Osječani su pokazali svoje slabosti te ih pokazuju već nekoliko kola unazad; Rijeka je to prepoznala i prva im zabila te "otvorila pipu", a mladi Hajduk, nošen svojim tribinama, sigurno bi morao nastaviti zabijati - pa i protiv sjajnih Slavonaca, bez obzira na umor, poraz od Lokomotive ili bilo što drugo, jer, mjesto radnje ipak je Poljud.

Kako se Zagreb treba postaviti na gostovanju kod Dinama nakon pet poraza, dok su Modri usredotočeni na Maribor?

Vedran Babić: Prije svega moram reći kako sam jako neugodno iznenađen Zagrebovim rezultatima u prvih pet kola. Vjerujem da se radi o sasvim solidnoj momčadi koja sigurno vrijedi puno više nego što pokazuje. Na treneru Beseku je da što prije pronađe pobjedničku formulu inače bi se Pjesnici mogli naći u golemim problemima. Utakmica na Maksimiru protiv Dinama najgore je moguće gostovanje u situaciji kada vam je pobjeda potrebna kao ribi voda. U situaciji u kakvoj se nalaze, Zagrebaši zaista nemaju što izgubiti jer svaki novi poraz bacit će ih u još dublju depresiju, iz koje će se biti sve teže i teže izvući. Moraju vjerovati da će im se baš u ovoj utakmici "otvoriti", pa i da će Dinamo možda mislima biti negdje u Mariboru. Ako ne vjeruju, onda ni ne trebaju izlaziti na teren već mogu odmah potpisati ispadanje iz lige.

Damir Žbulj: Floskula kako Zagreb nema što za izgubiti sigurno će se čuti i pred ovaj dvoboj s Dinamom, ali Pjesnici te pogotovo njihov trener Dražen Besek itekako imaju što za izgubiti u dvoboju s Dinamom. Tko im je kriv što bodove nisu osvajali tamo gdje je to bilo potrebno i sad se stvarno moraju vaditi na prvaku Hrvatske i mogućem novom sudioniku Lige prvaka. Pet poraza, uz gol razliku 2:11 sigurno nisu znak da Zagreb igra dobro, a da nema sreće prilikom osvajanja bodova. Ekipa je ili preslaba, ili loše posložena i ukoliko Besekovi odabranici protiv Dinama ne pokažu neki vidljiviji napredak u igri, čak i bez obzira na rezultat, strateg Zagreba lagano bi mogao početi u rubrikama Oglasnika tražiti novi angažman.

Ivan Dominik: Realno, Zagreb nema prevelike šanse protiv Dinama, nevezano bilo to gostovanje ili što drugo. Dinamo je jednostavno prekvalitetan za HNL i Zagreb u Maksimiru nema što tražiti, a pogotovo ne prvi pozitivan ishod u novoj sezoni, osobito nakon pet uvodnih poraza u nizu. Stoga bi, unatoč teškom srazu s Mariborom kojih ih čeka još jednom i na koji su definitivno trenutno usredotočeni, Modri trebali nanijeti Pjesnicima šesti uzastopni poraz i osigurati si "mir u kući" prije puta u susjednu Sloveniju. U toj će utakmici sve ovisiti o Dinamu tako da se Zagreb nema kako postavljati na Maksimiru, jer malo stvari zapravo ovisi o njemu.

Lokomotiva u Koprivnici može napasti i drugo mjesto na tablici. Kako će momčad Tomislava Ivkovića biti plasirana na kraju sezone?

Vedran Babić: Lokomotiva je i u prošlu sezonu ušla s pet utakmica bez poraza, a onda je pala i iduću pobjedu ostvarila u 12. kolu. Takve oscilacije normalna su pojava kod mlade momčadi i očekujem sličan scenarij kod Ivkovićeve momčadi i ove sezone. Možda neće proteći baš šest utakmica bez pobjede, no pad će se sigurno dogoditi. Upravo o tim oscilacijama ovisi i njihov ostanak u ligi. Ako ih uspiju "zauzdati", onda ostanak ne bi smio doći u pitanje. Dapače, u tom slučaju svakako se mogu boriti za mjesto u gornjem domu ljestvice. S druge strane, Slaven je iskusnija momčad i smatram da će znati to iskoristiti u ovoj utakmici. Obje momčadi imaju puno samopouzdanja, no prednost u cjelokupnoj kvaliteti ipak bi trebala odvesti Farmaceute do nova tri boda.

Damir Žbulj: Lokomotiva trenutno ima solidnu ekipu, odlične rezultate, no pitanje je koliko će to dugo trajati i koji će od tih igrača dočekati kraj sezone u klubu s Kajzerice. Veliki brat Dinamo čeka i vreba svakog pojedinca koji se istakne u njihovim redovima kako bi ga priključio svom jatu. Tako se naveliko priča o dolasku Brozovića, kada Dinamo napusti donedavni kapetan Milan Badelj. Za ovu razinu nogometa, odlazak, dvojice, trojice kvalitetnijih igrača, koji stvaraju razliku na travnjaku, nenadoknadiv je i automatski znači povratak u prosječnost pa očekujem da će se ista stvar dogoditi i s Lokomotivom do kraja sezone. Po nekom već viđenom obrascu (Jurčić, Čačić), moguće je i da sadašnjeg trenera Lokosa Tomislava Ivkovića i prije kraja prvenstva vidimo na mjestu stratega Dinama, što bi moglo dodatno utjecati na njihovu poziciju na kraju natjecanja.

Ivan Dominik: Lokomotiva je apsolutno najveće iznenađenje sezone i momčad koja mnogim svojim osobinama plijeni pozornost. Naravno, to je isto mlada ekipa puna elana, energije i želje za dokazivanjem tako da sigurno može i želi napasti drugu poziciju, iako se radi o gostovanju kod uvijek neugodnog i sjajnog Slavena. Prerano je govoriti o plasmanu na kraju sezone, pogotovo kada je tek na rasporedu šesto kolo, no jedno je sigurno - Lokosi mogu daleko, i u Koprivnici i na kraju sezone, pa stoga njihov visok plasman koncem svibnja, koji očekujem, ne bi začudio mnoge ili ne bi trebao začuditi mnoge.

Koliko će sudački previdi u proteklom kolu i reakcije povjerenika za suđenje utjecati na izvedbe djelitelja pravde u ovom kolu?

Vedran Babić: Sigurno da će utjecati na psihu sudaca jer sada oni znaju da mjesta pogreškama više nema. Ako se Marija Strahonju, čovjeka koji sudi UEFA-ine utakmice, privremeno prebacilo u Drugu HNL, onda se svi imaju pravo osjećati ugroženima. Misao "možda baš ja u idućem kolu budem sljedeći na listi za odstrel" mogla bi se uvući u glave svih sudaca, zbog čega se od njih ubuduće očekuje maksimalna koncentracija i znatno manji broj pogrešaka, pogotovo onih kardinalnih koji izravno utječu na rezultat. Uostalom, upravo to bi i trebala biti svrha ovakvih kazni koje su dobili Strahonja, Ljubičić i ostali - da ostatak sudačkog rostera u Prvoj ligi, u strahu od eventualnih posljedica, podigne razinu svojih izvedbi. Hoće li taj strah proizvesti bolje "partije" sudaca ili lošije, ostaje nam vidjeti.

Damir Žbulj: Nimalo. Suđenje je takvo kakvo je i to već godinama i teško da će jedno kolo i neka disciplinska odluka utjecati na ukupnu kvalitetu suđenja. Taj isti prozivani Strahonja nakon utakmice Osijeka i Rijeke bio je djelitelj pravde na utakmici Kobenhavn - Lille i navodno je i više nego solidno odradio svoj posao. Grešaka ima svugdje, a pritisak na suce u Hrvatskoj posebno je velik, naravno, s razlogom zbog događanja kroz proteklih godinu dana. Velike pogreške rade i Webb i Dowd u Engleskoj pa su i dalje na tamošnjoj listi sudaca i nisu prekomandirani u niži rang natjecanja. Sudačka organizacija i suci pod velikim su povećalom, a ponašanja i odluke s posljednjih utakmica ne idu im u prilog. Međutim, moramo se pomiriti kako Hrvatska bolje prvoligaške suce jednostavno nema, a njihove pogreške ne mogu se baš pripisati namjeri. No, zašto je tome tako, pitanje je i tema za neku dublju analizu kompletnog sudačkog sustava napredovanja u Hrvatskoj, koje seže sve do najnižih županijskih razina natjecanja?

Ivan Dominik: Sudačkih će previda u nogometu uvijek biti, pogotovo dok je ljudski faktor ovoliko velik kao u trenutnoj situaciji. I prošlih smo godina svjedočili velikim sudačkim greškama, nepravdama i repovima koji su se vukli nakon utakmica. Stoga sudačke pogreške iz prošlog kola, kao i reakcije nadležnih, mogu, a ne moraju nešto ili išta promijeniti. Nijedan sudac ne želi pogriješiti namjerno, to se jednostavno dogodi, no lako je moguće - čak i očekivano - kako će zbog svega što se dogodilo u prošlom kolu suci ovoga vikenda biti pažljiviji i koncentriraniji. Zato bi sve reakcije i sve ranije pogreške sudaca u ovom kolu trebale doći na naplatu, a izvedbe istih trebale bi ovaj puta biti bolje.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.08.2012. u 16:13
     Ovaj Dominik je neki veliki strućnjak,
    Obrisan korisnik
  • ronny198724.08.2012. u 16:11
    da unaprijed napišem komentara 93% forumaša nakon utakmice dinamo - zagreb. 1. ako dinamo pobijedi - "zagreb je spustio gače" 2. ako dinamo ne pobijedi - "pustili su utakmicu" uvijek mi pričinjava veliku radost čitati komentare nakon našeg malo gradskog "derbija", bez... [više na forumu]
    ronny1987
  • Obrisan korisnik24.08.2012. u 15:14
    Objektivno, Zagreb nema što tražiti u Maksimiru, a Hajduk će se s druge strane sigurno namučiti da bi uzeo tri boda.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2012. u 15:03
    Osijek jako dobro igra, samo koliko sam čitao izjave Mršića u SN-u čini se da im neće biti lako na Poljudu, kaže da su mu igrači jako nezadovoljni što već dugo nisu dobili plaće, Perošević, po meni njihov glavni igrač(odlična perspektiva!!) je nešto ozljeđen i još neki igrači nisu spremni koliko je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2012. u 14:22
    već mi se kaki od  umora hajduka i igranja na 2 fronta... kao da su od meda.... odigrali 2 pretkola u europi i ajmo sad non stop cvilit o nekom opakom ritmu... dajte molim vas
    Obrisan korisnik