Nogomet

Dinamo se odvaja, Trebotić prinova, Istra lomi zube u Zadru, nemirne noći za Scoriju i Krstičevića

Pišu:Ante Zovko, Maj Gašparac, Mišo Gulić • subota, 01.09.2012.
Dinamo se odvaja, Trebotić prinova, Istra lomi zube u Zadru, nemirne noći za Scoriju i Krstičevića
Foto: Duje Bonačić

Ima li Slaven Belupo kvalitete za održavanje koraka s Dinamom, što će Dinko Trebotić donijeti Lokomotivi, imaju li se zbog Jadranskog derbija razloga bojati treneri te kako će proći Istra u Zadru, pitanja su za trojicu Sportnetovih novinara u panelu.

Koliko dugo Slaven Belupo može držati korak s Dinamom na vrhu prvenstvenog poretka?

Ante Zovko: Dinamo će se odvojiti na vrhu kad-tad, to je sasvim izvjesno zbog kvalitete koju posjeduje odnosno širine sastava. Bez obzira na obveze u Ligi prvaka. Slaven Belupo će pak pokušati što dulje ostati prvi pratitelj, a najveća nagrada Ferenčini i njegovoj mladoj momčadi bilo bi drugo mjesto na kraju utrke. Utrke koja je prilično duga i pokazat će imaju li Farmaceuti fizičke kapacitete nositi se s drugim konkurentima za Europsku ligu.

Maj Gašparac: Slaven Belupo je ekipa koja je izvanredno započela sezonu i s pravom se može nadati visokom plasmanu na njenom kraju. No, iako će klub iz Koprivnice ostati pri vrhu prvenstvene tablice, pitanje je vremena kada će se Dinamo 'odlijepiti' i stvoriti sigurniju prednost. Momčad Roya Ferenčine u nadolazeća tri kola očekuju teški ispiti protiv Osijeka, Rijeke i Hajduka te se već tijekom tog razdoblja može očekivati posustajanje za aktualnim prvakom. U usporedbi s Dinamom, Slaven Belupo ima manje kvalitetnu momčad i teško je očekivati da može u potpunosti pratiti tempo zagrebačke ekipe.

Mišo Gulić: Slaven se kroz godine dokazao kao jedna od najkonstantnijih momčadi u HNL-u, stoga se ne treba čuditi ako dosta dugo ostanu uz bok Dinamu. Igrački kadar je dovoljno dobar i što je najbitnije dovoljno širok da bez problema iznese, istini za volju, ne tako naporan ritam u hrvatskom prvenstvu. Mnogo toga se ove sezone poklopilo Koprivničanima, djeluju prilično kompaktno, sve linije funkcioniraju sinkronizirano, a možda bi se hrabriji mogli upitati i - može li Slaven iskoristiti Dinamovu Ligu prvaka i uskoro preuzeti vrh?!

Je li Dinko Trebotić prinova ili pojačanje u Lokomotivi?

Ante Zovko: Kada igrač praktički bude potjeran iz bivšeg kluba, onda se ne može nazvati pojačanjem. Zasad je prinova, a na njemu je da dokaže da neće biti samo to. Otvara mu se prostor odlaskom Marcela Brozovića. U mladoj momčadi ima priliku nametnuti se ako obuzda dugi jezik koji ga je mnogo stajao u Hajduku, bez pokrića jer nije na terenu opravdao ono za što se predstavljao. Možda Lokomotiva bude njegov novi početak, a možda samo prolazna postaja kao što su bili i njegovi prethodni klubovi.

Maj Gašparac: U ovom trenutku on je više prinova nego pojačanje, no nakon što je Marcelo Brozović napustio Lokomotivu i otišao u Dinamo, Dinko Trebotić će zasigurno dobivati mnogo prilika na terenu, a na njemu je da ih iskoristi. Lokomotiva igra dobar i atraktivan nogomet u kojemu bi se igrač poput njega mogao snaći i pokazati zbog čega mu se predviđala sjajna budućnost dok je još nosio dres Hajduka.

Mišo Gulić: Prinova. Dinko, na njegovu i žalost Hajduka, ničim nije pokazao da bi ga se moglo smatrati pojačanjem. Naime, još od juniorskih dana i trenutaka kada je selio po posudbama, od Rudeša i sinjskog Junaka, nije se uspio nametnuti trenerima i biti dio udarnih 11. Isto se nastavilo i u "pravoj" seniorskoj karijeri, ponovno je Trebotić mnogo obećavao, a malo davao, a uspio se posvaditi sa svim trenerima u Hajduku koji su ga trenirali. Kad se sve zbroji i oduzme - ako "preživi" do Božića, dobro je.

Koliko bi eventualni poraz u Jadranskom derbiju uzdrmao pozicije trenera Rijeke ili Hajduka?

Ante Zovko: Da je nekakvog reda u hrvatskom klupskom nogometu, poraz ih ne bi trebao uzdrmati. Međutim, praksa pokazuje drugačije. Rijeka je kupovala najviše ovog ljeta, Elvis Scoria praktički je dobio potpuno novu momčad u ruke i naravno da nije lako posložiti sve u mjesec-dva dana. Ako se kupovalo brzo, ne znači da će i pozitivni rezultati doći brzo. Na Kandtridi bi se trebali prisjetiti kako je to izgledalo u Dinamu 2005. S druge strane, Mišo Krstičević dobio je izrazito pomlađenu momčad, igrače od kojih je neke vodio u juniorima. Na početku sezone momčad i on dobili su podršku navijača, a lošiji rezultati ne bi smjeli to narušiti, jer ova sezona za Hajduk nije rezultatski najbitnija. Najbitnija je financijska stabilizacija i afirmiranje igračkog kadra. Nakon prodaje kapetana i najboljeg igrača, ne mogu se očekivati blistavi rezultati. Ali to i nije poanta, zar ne?

Maj Gašparac: Poraz bi puno više uzdrmao poziciju Elvisa Scorije na klupi Rijeke, nego što bi to učinio u slučaju Miše Krstičevića. Rijeka je ušla u sezonu s visokim ambicijama i s ojačanom ekipom punom novih igrača koja ne postiže rezultate kakvi su priželjkivani te bi razočaranje u susretu protiv velikog rivala vrlo negativno utjecalo na klimu u klubu. S druge strane, Krstičevićeva pozicija bi i u slučaju poraza trebala biti mnogo sigurnija jer trener Hajduka ima više "kredita" s obzirom na solidan start sezone mladih Hajdukovaca pod njegovim vodstvom.

Mišo Gulić: Poziciju trenera Krstičevića neće gotovo sigurno, iako je to silno nezahvalno prognozirati kada je Hajduk u pitanju, dok bi s druge strane burnu noć mogao imati Scoria koji će tako prvi platiti cijenu stihijskog kupovanja koja su se pokazala apsolutno promašenima za sada. Hajduk je stvorio koheziju svih "zainteresiranih" strana, a dovođenje novog trenera značio i bi novi ugovor, novu plaću, nove upitnike, sve ono što u Hajduku sada ne žele prolaziti ni pod koju cijenu. S druge strane, Scoria definitivno nije tako loš trener kako rezultati sugeriraju, veći je problem toliko puta spomenuta selekcija igrača, od kojih svaki ponaosob mora da misli da je doveden kao zvijezda i koji u Rijeci vidi priliku za dobrom (čitaj: sigurnom) zaradom u ovim turbulentnim vremenima i to bez velike muke.

Hoće li niz Istre 1961 od tri pobjede zaredom biti prekinut u Zadru?

Ante Zovko: Jako sam loš prognozer, ali reći ću da hoće. Istra dolazi u Zadar bez ozlijeđenih Stranatića, Anđelkovića, Horvata, Sharbinija i Prgometa. To bi i Dinamu bilo teško nadoknaditi, pogotovo na Stanovima koji slove kao "domaćinski" stadion, mjesto gdje je zadarski prvoligaš puno puta sačuvao prvoligaški status. Puljani su i dosad pokazivali da su u stanju pobjeđivati pogođeni ozljedama, ali ovaj put vjerujem da su zreli za poraz jer Zadar sigurno ima namjeru prekinuti niz od šest utakmica bez pobjede i dva uzastopna domaća poraza.

Maj Gašparac: Vrlo lako moguće. Iako nogometaši Zadra ove sezone još ne znaju za pobjedu, gostovanje na Stanovima jedno je od najtežih u ligi. Ekipa Igora Pamića u dobroj je formi i zasigurno s velikim optimizmom dolazi na zahtjevan ispit u Zadar. No, momčad Dalibora Zebića nalazi se u zoni ispadanja i mora se grčevito boriti za svaki bod te Istru očekuje vrlo teška utakmica. Zadrani su u prošlom kolu osvojili bod na gostovanju kod Cibalije i mogu se nadati jednakom rezultatu i u subotu.

Mišo Gulić: Zadar spada u krug onih momčadi čiji je stadion praktički "rezerviran" za domaća slavlja, dakako izuzev sudara s najboljima u ligi koji su također znali lomiti zube u Stanovima. Istra je u naletu, stižu bez imperativa, prepuni samopouzdanja i to su njeni najveći plusevi, dok Zadrani naprosto moraju do punog plijena ukoliko u ranoj fazi ne žele previše zaostati za konkurencijom koja lovi opstanak. Ako bi se morali poslužiti kladioničarskim rječnikom, onda je ovaj dvoboj "kao stvoren" za "iks".

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.09.2012. u 17:20
    To što si napisao može se odnositi na skoro sve lige u Europi, ne vidim smisao komentara, najbolje ukinuti sve lige osim liga petice i još 2,3. HNL je dosta zanimljiv, kvaliteta igre solidna, čak i više od toga, infrastruktura nije neka, ali to nebi trebao biti problem onima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Gips01.09.2012. u 17:03
    Ja tebe vrijeđao? Gdje i kada?
    Gips
  • Obrisan korisnik01.09.2012. u 16:37
    reci mi jedan argument u prilog hnl-u, ti samo vrijedjas neargumentirano, jer ne znaš ni tko sam ni kakav sam, došao sam na sportnet jer je kvalitetan portal na kojem možeš izraziti svoje mišljenje o sportu, a moje mišljenje o hnl-u mogu argumentirati svakom, ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2012. u 16:20
    Normalno da nije zanimljivo kad ti klub iz godine u godinu ništa ne osvaja, novčano tone sve dublje i ovisan je o Dinamovom koeficijentu u Evropi i čeka neku siću od Dinamovog ulaska u LP. Frustrirajuće, zar ne?
    Obrisan korisnik
  • Gips01.09.2012. u 16:19
    Opet ti! Pa kako već nisi dosadan sam sebi? Znam da si "u bedu" jer MAXtv ne prenosi najveći derbi andorske nogometne lige- UE Santa Coloma - FC Santa Coloma! Sigurno je da će taj dvoboj popratiti više gledatelja nego "jedan jadranski derbi"! Ali nemoj biti tužan, nagovorit ću ja ljude s... [više na forumu]
    Gips