Nogomet

Hajduk laje, bodovi prolaze

Piše:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 03.09.2012.
Hajduk laje, bodovi prolaze
Foto: FaH

Još su jednom suci u prvom planu, umjesto nogometa i dobrih poteza. Igor Križarić vjerojatno će neko vrijeme provesti u Drugoj ligi, što je novoustanovljena "kazna" za one koji naprave ovakve kardinalne "previde" kakav je Čakovčanin napravio u Jadranskom derbiju. No, mala će to biti utjeha Splićanima, kao u onoj staroj poslovici "Hajduk laje, bodovi prolaze"...

Jadranski derbi na Kantridi jedna je od najzanimljivijih utakmica koje MAXtv Prva liga može ponuditi. Nakon "vječnog derbija" između Hajduka i Dinama - vjerojatno najzanimljivija. Posebno ove sezone, kad je Rijeka ojačala, a Hajduk oslabio.

Nažalost, umjesto nogometa i činjenice da je Rijeka u 90 minuta nadigrala Hajduk na travnjaku, ali ga pobijedila tek uz kardinalnu sudačku pogrešku, opet smo prisiljeni razglabati o (ne)kvaliteti i(li) ne(poštenju) hrvatskih nogometnih sudaca. Nažalost, to nas vjerojatno čeka i u bliskoj budućnosti, jer je nepovjerenje prema sudačkoj organizaciji ogromno, ne samo u Hajduku, nego i u mnogim drugim oštećenim klubovima.

Dok su Rijeka i Hajduk čekali izlazak na kišnu, ali navijačima punu Kantridu, Dinamo se "na nekoj drugoj planeti" lako obračunavao sa svojim "mlađim bratom/sestrom". Tomislav Ivković prijetio je nepobjedivosti Ante Čačića samo verbalno, prave Lokomotivine prijetnje Dinamu na terenu zapravo i nije bilo. Dinamo je rutinski ubilježio sedmu pobjedu u sedam prvoligaških ogleda ovih dviju momčadi sa zagrebačkog Maksimira.

Zagreb je izgubio i sedmu utakmicu ove sezone, što je Dražena Beseka ostavilo bez posla i u hrvatski nogomet opet vratilo osebujnog Luku Bonačića. Teško je prognozirati hoće li Bonačić "oživjeti" Pjesnike, no da će donijeti novu zanimljivost u MAXtv Prvu ligu - to je sigurno.

Split je pogotkom Mate Pehara ubilježio pobjedu protiv Intera, Slaven Belupo je u Osijeku naglasio da je trenutno najozbiljniji pratitelj Dinama, a kad se već nije radovao tata Stanko, veselio se sin Antonio Mršić. Njegov je pogodak u posljednjoj minuti Zadru spasio barem bod protiv Istre 1961.

Igrač kola

Damir Kreilach postigao je pobjednički pogodak za Rijeku protiv Hajduka iz jedanaesterca koji nije postojao, no riječki veznjak i do te nesretne 78. minute bio je jedan od najboljih igrača na terenu. Riječka sredina izgledala je bolje od splitske, a upravo je Kreilach bio jedan od temelja čvrste i agresivne riječke momčadi. Šteta što mu je i njegovu vrlo odobru partiju zasjenila sudačka pogreška.

Pogodak kola

Od "panenke" se trenerima uglavnom diže kosa na glavi, no kad uspije - onda se uglavnom za izvođača kaže kako "ima muda". Andrej Kramarić "panenkom" je počastio svog donedavnog suigrača Kelavu, što, navodno, Dinamov vratar nije baš dobro podnio. Ipak, nakon utakmice Kelava je demantirao priče o ljutnji i pohvalio Kramarića zbog hrabrosti. Je li ga pohvalio i trener - ne znamo.

Tragičar kola

Suci Jadranskog derbija Igor Križarić i Dražen Pejić najveći su tragičari ovog kola, jer su još jednom hrvatsku nogometnu javnost gurnuli u depresiju. Posao hrvatskih nogometnih sudaca nije lagan, nažalost - sami su ga takvim učinili. Hoće li nepovjerenje u njihovo poštenje i kvalitetu ikad nestati - teško je vjerovati. Nije to priča samo o Hajduku, ove sezone je već nekoliko klubova bivalo drastično oštećeno sudačkim pogreškama, a teret koji kompletna sudačka organizacija ima oko vrata od "slučaja Maleš" neće se ukloniti dok se ne lociraju i eliminiraju oni koje se moglo platiti za "pošteno suđenje".

Jedanaesterac kola

Križarićev "ugurani prekršaj" u kazneni prostor u Rijeci nije jedini koji je izazvao prosvjede i kritike. Ni jedanaesterac koji su sudili Fran Jović za Dinamo protiv Lokomotive i Domagoj Vučkov za Osijek protiv Slaven Belupa nisu baš "najuvjerljiviji na svijetu". Ipak, dok se Jovićev i Vučkovljev kazneni udarac mogu podvesti pod rubriku "slobodnog sudačkog uvjerenja", Križarićev je bio potpuni promašaj i nedvojbena pogreška.

Zanimljivo je i da je Jovićev kazneni udarac bio već sedmi za Dinamo u prvih sedam kola MAXtv Prve lige. Modri nisu izvodili kazneni udarac samo u prvom kolu protiv Intera i to je dosad jedina utakmica u kojoj Dinamo nije ubilježio pobjedu. Jerko Leko bio je prvi izvođač, no nakon promašaja u Puli kaznenih udaraca prihvatio se Sammir. I pogodio svih "pet od pet", što ga je poguralo uvjerljivo na vrh prvenstvene ljestvice strijelaca s osam pogodaka.

Izjava kola

"Hvala lijepo", nekoliko je puta ponovio Mišo Krstičević novinarima nakon utakmice u Rijeci. I dok se Krstičevićevu "vruću glavu" nakon utakmice može razumjeti, ne može ju se opravdati. Nije lijepo izgledala "tenzija" između Krstičevića i novinara u press-salonu na Kantridi, ali veličina nekog kluba manifestira se posebno u situacijama kad situacija nije ružičasta.

Mogao je Krstičević puno efektnije "poentirati" nakon utakmice, sjesti pred novinare i kratko reći "Pošto ne smijem komentirati ono što bih želio komentirati, razumjet ćete da ne želim komentirati ni ono što smijem komentirati." Tada bi i ono "Hvala lijepo" ispalo puno efektnije.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2012. u 03:30
    gospon sudec su ovaj put tesko pogresil,i jako ostetio Hajduka.Treba ga kazniti sa 6 mjeseci ne sudenja.(nisam druker Bilih).
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 02:40
    Mogao sam citirati i mnoge druge, ali izabrao sam ovo. A to što si napisao pokazuje da ili ne pratiš HNL, ili olako i neprovjereno pišeš, ili si jednostavno - zločest. Sjećaš li se možda utakmice Hajduk - Dinamo (2:0) 2009. godine? Kad je Zdravko M. sazvao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 01:14
    vrhunac je kad dnevnik kola napiše hajdukovac i u cijelom tekstu se jada kako svi mrze i svi su protiv jadnog nedužnog hajduka haha što reći više
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2012. u 23:21
    ali najjače je što mu je kazna izbacivanje u drugu ligu...samo nek se smanji ova hajka vratit će se za 4-5 kola.stvarno mi nekad nije jasno zašto pratim  hnl. 
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2012. u 22:25
    Gledam WBA - Liverpool sudac dosudi dva diskutabilna penala posebno drugi plus crveni karton za prvi.Liverpool ( usput rečeno za mlađe članove ipak najbolji Engleski klub u povjesti ) ni riječi o tome jer su igrali loše.Gledam Liverpool - Arsenal sudac (javna tajna je da simpatizira... [više na forumu]
    Obrisan korisnik