Zimski sportovi

KHL bez sjevernoameričke konkurencije otvara petu sezonu

Piše:Ana Legradi • utorak, 04.09.2012.
KHL bez sjevernoameričke konkurencije otvara petu sezonu

Najjača europska liga večeras otvara vrata petoj sezoni. U punom sastavu s 26 klubova mogla bi biti jedina medijski popraćena hokejska liga na svim kontinentima, ako se ostvare crne slutnje na drugoj strani svijeta i NHL s 15. rujnom krene u štrajk. Godinu dana nakon tragedije u Jaroslavlju uz veliki motiv i žedan pobjeda na led se vraća Lokomotiv. Tradicionalno, sezonu otvaraju prošlogodišnji finalisti Dinamo iz Moskve i Avangard iz Omska tako zvanim Opening kupom koji je nakon prošlogodišnje tragedije simbolično nazvan Lokomotiv kup. Utakmica će biti održana u Megasport Areni glavnog grada Rusije s početkom u 19,30 sati po moskovskom vremenu.

Liga po prvi puta od osnivanja 2008. godine ulazi u sezonu s 26 momčadi iz sedam europskih zemalja. Širenje ruske lige je ove sezone na vrhuncu. Prema prošlogodišnjem ugovoru od rujna 2012. u kremi europskog hokeja se trebao naći i talijanski Milano, ali zbog financija sve je ostalo na status quo.

Rusi su pokazali veliko zanimanje za hokejski projekt u glavnom gradu Hrvatske. Čelnici lige su bacili oko na zagrebački Medveščak, prije svega zbog gledanosti na kojoj im zavidi cijela Moskva, a hoće li se ostvariti ulazak Medvjeda na velika vrata Zbornaje ovisi o sponzorima.

Divizija Bobrov

Najpoznatija momčad među navijačima zagrebačkog Medveščaka je moskovski Dinamo, aktualni prvak KHL-a. Klub na klupi nije puno kalkulirao, četvrtu sezonu za redom je zadržao latvijskog stratega Olegsa Znaroksa kao i većinu ekipe na ledu. Nažalost, nisu uspjeli zadržati Estonca s finskim i ruskim državljanstvom, Leo Komarov je potpisao ugovor s Maple Leafsima, klubom koji ga je draftao 2006. godine.

Konferencije

Ekipe su podijeljene na Istočnu i Zapadnu konferenciju. Na istoku se po šest momčadi natječe u Harlamov i Černjišev diviziji, dok na zapadu nastupa po sedam momčadi u Bobrov i Tarasov diviziji.

Pridošlice u ligi su Lev Prag, franšiza koja se iz Poprada preselila u glavni grad Češke, Donbas Donjeck iz Ukrajine te Slovan iz Bratislave, aktualni prvak slovačke Extralige. "Columbus KHL-a" po peti puta kreće u lov na što bolji rezultat. Vitjaz iz Čehova sezonu otvara s novim trenerom. Jurij Leonov dolazi iz drugoligaša Pitera, a za razliku od prošlih sezona na raspolaganju ima širinu u napadu.

Latvijski Dinamo sezonu otvara oslabljen za domaći kadar, a zamjene su našli preko oceana u drugoj američko kanadskoj ligi. Najbogatija momčad lige, SKA iz Sankt Peterburga, na velika vrata najavljuje petu sezonu. Uz provjerenog stručnjaka Miloša Rihu na klupi i iskusne tehničare na ledu Patricka Thoresena, Tonyja Martenssona i Petra Prucha navijači u Piteru već kuju postolje za Gagarina.

Divizija Tarasov

Atlant ovog ljeta nije uspio zadržati prvog golmana Konstantina Barulina, MVP-a doigravanja sezone 2010./2011. Drugi golman ruske reprezentacije se priključio dvostrukim prvacima KHL-a, Ak Barsima iz Kazana, a Atlant zajedno s trenerom Janneom Karlssonom i dalje traga za adekvatnom zamjenom.

Nagrade

Prva momčad regularnog dijela sezone odnosi Kontinental kup, a pobjednik lige Gagarin kup. Kubok Pobeditelju konferenci Vostok pripada prvoj momčadi na istoku, a Kubok Pobeditelju konferenci Zapad je titula prve momčadi zapada.

Na krilima prethodne uspješne sezone Dinamo iz Minska ambiciozno ulazi u novi lov na Gagarina s još jednim Fincem na klupi u ruskoj ligi, Karrijem Heikkilom. Dokaz kako na staroj slavi nitko ne može živjeti dugo je moskovski CSKA, posrnuli najtrofejniji klub na svijetu. Ove sezone je dobio novog sponzora, naftni div Rosneft, a ulogu GM-a je preuzeo Sergej Fjodorov i odmah doveo zvučno pojačanje u napadu, trenutno najboljeg napadača lige Aleksandra Radulova. Ekipu će voditi bivši izbornik ruske U20 reprezentacije Valerij Bragin.

Spartak s promijenjenom momčadi na ledu u sezonu ulazi na čelu sa starim trenerom Andrejom Sidorenkom. Blagi potez skalpelom se dogodio u Čerepovcu. Severstal je ostao bez kvalitetnog kadra, a iz ozloglašenog Vitjaza na trenersku klupu je sjeo Andrej Nazarov. Torpedo je svojom izvedbom u prošloj sezoni bio osvježenje poput Traktora na istoku, stoga u novoj sezoni žele ponoviti uspjeh, polufinale konferencije.

Nakon nekoliko mjeseci tuge, slaganja momčadi i igranja u VHL-u, drugoj ruskoj ligi, na led pod svijetlima velikih reflektora izlazi Lokomotiv. Lokosi prvu utakmicu igraju 05. rujna na gostovanju u Novosibirsku. Zvučna imena je bilo vrlo lako pridobiti u meku ruskog hokeja. Novu momčad je preuzeo Tom Rowe, bivši skaut Hurricanesa, a s američkog kontinenta na vratnice je stigao Curtis Sanford iz Columbusa. U napadu će zaigrati jedan od bivših napadača Dinama iz Rige Mikelis Redlihs kao i Viktor Kozlov iz SKA.

Divizija Harlamov

U Harlamov diviziji na istoku novi niz pobjeda u puno jačoj konkurenciji otvaraju Ak Barsi i Traktor. Kazan se nakon dva osvojena Gagarina za redom nije uspio probiti do finala, a novu sezonu počinju pojačanjima iz Finske, Janne Lahti i Janne Pesonen. U obrani su zadržali kapetana zlatne ruske reprezentacije iz Helsinkija Ilju Nikulina, a momčad će suvereno voditi Valerij Belov.

Dosadašnji vlasnici Gagarina

Ak Bars (2008./2009., 2009./2010.)
Salavat Julaev (2010./2011.)
Dinamo Moskva (2011./2012.)

Zvijezda ekipe iz Čeljabinska Jevgenij Kuznjecov, ujedno najbolji napadač momčadi, odlučio se na ostanak u klubu rodnog grada i time dao navijačima povod za novu borbu na vrhu. Traktor je prošle sezone zastao u finalu istoka, a od njih se ove sezone ne očekuje ništa manje. U standardnu borbu za doigravanje ulaze Jugra, Avtomobilist i Neftehimik, korigirana ekipa iz Nižnjekamska koja je svoje kondicijske pripreme ovog ljeta održala na hrvatskoj rivijeri, u Istri.

Legendarna Magnitka, dom rudara i poznate ruske škole hokeja u Magnitogorsku, sezonu otvara s novim kadrom. Stara elita na čelu s Fjodorovim je napustila Metalurg, u novoj sezoni su vrata otvorili igračkom kadru iz NHL-a i AHL-a. momčad će voditi Paul Maurice, vlasnik Stanleyja s Carolinom.

Divizija Černjišev

Posljednja u nizu, ali ne manje atraktivna divizija, nosi nekoliko zvučnih imena. Užarena atmosfera oko hokeja na ledu čak pet tisuća kilometara udaljena od Moskve čini Amur jednim od fenomena u svijetu hokeja. Prošle sezone su uspjeli postići najbolji rezultat u ligi, a finski stručnjak Hannu Jortikka pridobio povjerenje čelnika kluba i ove sezone navijači željno očekuju podbacivanje prvog paka u Platinum Areni.

Prošlogodišnji finalist Avangard iz Omska je oslabljen za jednog od najboljih napadača lige, Čeh Roman Červenka se posvetio međunarodnoj karijeri i potpisao za Calgary Flamese. Momčad vodi novi trener, ponovno Finac Petri Matikainen, a na golu favorita istoka ostaje uzdanica i sunarodnjak trenera Karri Rämö. Momčad s najmanjom dvoranom u ligi, Baris iz Astana, imat će težak zadatak. U novoj sezoni su se fokusirali na domaći kadar, a od njih se očekuje nešto bolji plasman od četvrtfinala istoka.

Pobjednici Kontinental kupa

Salavat Julaev (2008./2009., 2009./2010.)
Avangard (2010./2011.)
Traktor (2011./2012.)

Veliko razočaranje u redovima Sibira od prošle sezone (11. mjesto na istoku) će pokušati popraviti u novoj sezoni. S druge strane Metalurg iz Novokuznjeckog želi stepenicu više, nakon devetog mjesta u konferenciji, od 04. rujna love prvo doigravanje.

Salavat Julaev je ovog ljeta napustilo nekoliko probranih imena, najpoznatiji od njih je svakako Radulov. U sezoni gdje su branili naslov nisu pokazali pravi karakter (četvrtfinale istoka), a tijekom ljeta su napravili veliki rez i doveli nove igrače. Bez lidera momčadi u liku i djelu Radulova na vidjelo imaju priliku izaći nova pojačanja u momčadi Venera Safina.

Rekordi

Rekord u osvojenim bodovima nosi Aleksandr Radulov, s Ufom je sezone 2010./2011. upisao 80 bodova, od toga 60 asistencija čime ujedno drži rekord u postignutim dodavanjima. S 35 golova po sezoni rekord drže iz sezone 2008./2009. Jan Marek (Magnitogorsk) i Pavel Brendl (Nižnjekamsk) te Marcel Hossa (Dinamo Riga) iz sezone 2009./2010. Bivši igrač Barisa Kanađanin Kevin Dallman je u prošloj sezoni postavio rekord u udarcima na gol, 234. Norvežanin Patrick Thoresen (Salavat Julaev) ima najbolju +/- statistiku, +45 u sezoni 2009/2010. Golman s najviše pobjeda na kontu je standardni član omskih sokolova, Karri Rämö, njih 33 u sezoni 2010./2011., a rekord od devet postignutih shutouta pripada Amerikancu Robertu Escheu (SKA) iz sezone 2008./2009. Iz redova ozloglašenog Vitjaza dolazi jedan jedini rekord, s najviše minuta izvan leda je uvjerljiv Kanađanin Darcy Verot. Bivši igrač Čehova je sakupio 374 minute u sezoni 2009./2010., sveukupno 785 u tri sezone s Vitjazom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2012. u 08:04
    Na čemu si ti da ti nije KHL slabiji od NHL-a. Sve što vridi je u NHL-u da igraju NHL momčadi protiv KHL nabijali bi ih po 7-8 komada razlike po utakmici.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 22:28
    Lijep prikaz lige, odlično je da i ove sezone laola prenosi puno utakmica.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 17:14
    slabija je za najbolje svjetske igrače
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 16:55
    strašno kvalitetna liga-gotovo ništa slabija od NHL
    Obrisan korisnik
  • lambik04.09.2012. u 13:44
    Zasto je Vitjaz 'ozloglasen'?
    lambik