Ostali sportovi

Dolazak Peytona Manninga probudio sjećanja na naslove u Denveru

Piše:Tomislav Viduka • petak, 07.09.2012.
Dolazak Peytona Manninga probudio sjećanja na naslove u Denveru
Foto: EPA

Dvije preostale divizije donose pregršt uzbuđenja. Od onih van terena u redovima Jetsa pa sve do povratka Peytona Manninga na teren u Denveru i ponovnom jurišu na naslov Toma Bradyja i njegovih Patriotsa. Ali da bi se slika doigravanja počela rasplitati ove će momčadi morati nadjačati divizijske protivnike koji se na planiraju samo predati.

AFC East

Buffalo Bills

Treća momčad iz savezne države New York svoj je procvat doživljavala u ranim devedesetima kada su igrali četiri Super Bowla za redom i u sva četiri "izvukli deblji kraj". Od tada pa do prošle sezone svi pokušaji da se ova franšiza izdigne iz sivila u najmanju ruku ispodprosječnih rezultata bili su bezuspješni. I upravo su prošle sezone počeli od obrane graditi respektabilan kolektiv i samo ih dodatni napredak napada dijeli od postizanja značajnijih rezultata.

Obećava: Dovođenje obrambenog igrača Maria Williamsa iz redova Houstona dodat će još jednu dimenziju ionako odličnoj prvoj liniji obrane i ako Williams uspije ostati zdrav bit će jedna od najboljih akvizicija lige ove godine.

Zabrinjava: Dodavač Ryan Fitzpatrick kojeg su protivnici krajem prošle sezone u potpunosti zatvorili imao je mnogo posla u pripremama. Si njegovi tehnički i fizički nedostatci došli su do izražaja u gubitničkoj seriji 1-8 i teško je vjerovati kako će ih sve uspjeti ispraviti do početka ove godine.

Vruće pitanje: Hoće li se među hvatačima Billsa pojaviti igrač koji će zasjati i preuzeti primat u momčadi?

Ključni igrači: Uz Maria Williamsa u središtu obrane nalaze se Marcell Darreus i Kyle Williams koji će biti ozbiljne prijetnje protivničkim napadačima.

Raspored: Treći najlakši raspored (47.3%) daje Billsima priliku za borbu za drugo mjesto u diviziji iza zasada neprikosnovenih Patriotsa. Ako uspiju zadržati dobar omjer do 11. tjedna sezone od tada ih očekuje šest lakših dvoboja koji obećavaju dobre rezultate.

Miami Dolphins

Otkada je u Miami stigla košarkaška "Velika trojka" njihov klub američkog nogometa polako pada u drugi plan. Navijači postaju umorni od loših poteza na draftu, "tržnici" igračima i naravno na terenu. Vlasnici kluba često više brinu za PR dio priče nego onaj sportski te su i ove sezone samo dodatno poradili na tom dojmu dovevši u svoju svlačionicu emisiju "Hard Knocks" televizijske kuće HBO. A iz nje u Chicago poslali svog najboljeg hvatača Brandona Marshalla.

Obećava: Promjena sustava obrane kako bi talenti igrača došli do izražaja daje naslutiti da će se na utakmicama Miamija postizati malo poena što bi mogla biti značajna pomoć upitnim mogućnostima njihovog napada.

Zabrinjava: Uprava Dolphinsa od odlaska Hall of fame dodavača Dana Marina pokušava naći igrača koji će biti barem njegova sjena na toj poziciji. Upravo zbog toga neki igrači koji ne bi trebali dobivati prilike ih dobivaju, a drugi ih pak dobivaju prerano što je slučaj s ovogodišnjim zborom prve runde drafta Ryanom Tanehillom.

Vruće pitanje: Imaju li navijači Dolphinsa strpljenja za još jedan period izgradnje konkurentne momčadi?

Ključni igrači: Uz sve napadačke nedoumice koje Miami ima najjači dio momčadi je ofenzivna linija na čelu s ofenzivnim linijašem Jakeom Longom.

Raspored: Raspored pred Dolphinsima je relativno dobar (49.6%), ali ostale tri momčadi u diviziji su i dalje kompletnije na bitnim pozicijama te je teško zamisliti da će raspored učiniti veliku razliku u poziciji ove momčadi na kraju sezone.

New England Patriots

Glavni trener Patriotsa Bill Belichick i dodavač Tom Brady kombinacija su koja već čitavo desetljeće "žari i pali" u NFL-u. Pet nastup na Super Bowlu i tri pobjede rezultat su kojim se malo tko može pohvaliti, ali od prošlosezonskog finala ostao im je samo gorak okus u ustima. Još jedan poraz od New York Giantsa zasigurno je samo dodatna motivacija da se ova dinastija vrati u na vrh koji im je toliko dugo pripadao.

Obećava: Momčad iz okolice Bostona odlučila je dodati novu dimenziju svom pass rushu te je prva dva izbora na draftu posvetila upravo igračima koji igraju na pozicijama "u vrhu" obrane.

Zabrinjava: Patriotsi su prošle sezone bili jedna od najslabijih momčadi u obrani igre dodavanjem. Teško je zamislivo da će se s minimalnim promjenama u posljednjem redu obrane popraviti svoje statistike na tim pozicijama.

Vruće pitanje: Ima li ova generacija snage doći do još jedne prilike za naslov?

Ključni igrači: Brady i njegova ofenzivna jedinica s hvatačem Wesom Welkerom te tight endovima Robom Gronkowskim i Aaronom Hernandezom i dalje je najmoćnije oružje raznovrsnog arsenala kojim Belichick "bombardira" protivnike.

Raspored: Patriotsi na svom putu duboko u doigravanje imaju najlakši (45.3%) raspored lige i teško je zamislivo da će ispustiti priliku koja im se pruža u diviziji.

New York Jets

Glavni trener Rex Ryan u svoje je tri sezone u klubu obećavao samo jedno, Super Bowl. Od sva tri obećanja nije ispunio nijedno te se ove sezone odlučio za nešto drugačiju taktiku. U New York je doveo konkurenta dodavaču Marku Sanchezu, čovjeka koji je prošle godine digao čitavu ligu na noge, Tima Tebowa. S Tebowom je iz Denvera stigla i Tebowmania i zaprijetila kako će u ionako nestabilnu svlačionicu Jetsa unijeti dodatni razdor.

Obećava: U redove zelene momčadi iz New Yorka stigao je novi koordinator napada Tony Sparano koji bi trebao proširiti njihove opcije "prema naprijed" i pomoći momčadi da iskoristi maksimum poprilično "šarenog" rostera.

Zabrinjava: Iako predsezona najčešće nije pokazatelj prave forme momčadi napadačka nemoć ove ekipe mora zabrinuti sve njihove simpatizere. Teško je vjerovati daće sve novosti koje su "skrivali" tijekom tih nastupa biti dovoljne za efikasnost ovog kolektiva.

Vruće pitanje: Hoće li svlačionica Jetsa ostati imuna na vanjske utjecaje i biti stabilna tijekom čitave sezone?

Ključni igrači: Prava snaga Jetsa leži u obrani koju Ryan vodi na vrlo maštovit i raznovrstan način, a perjanica tog dijela ekipe je definitivno cornerback Darrelle Revis.

Raspored: Raspored koji je otprilike srednje težine (49.2%) može Jetsima pružiti priliku da se do zadnjeg tjedna bore za Wilcard poziciju u doigravanju. Već nakon utakmice protiv Billsa u prvom tjednu trebalo bi biti jasno u kojoj mjeri su to u stanju.

AFC West

Denver Broncos

Nakon što su Coltsi zahvalili dodavaču Peytonu Manningu na njegovim uslugama i okrenuli se draftu krenula je prava pomama za ovim igračem. Jedan od najboljih dodavača u povijesti igre putovao je zemljom i tražio mjesto u kojem će nastaviti svoju zvjezdanu karijeru. Nakon dogovora s Broncosima postalo je jasno kako će napad kojeg je prošle godine u doigravanje doveo tehnički sve samo ne savršeni Tebow dobiti na snazi. Ali ne samo na snazi već i disciplini, jer u Denver je stigao general među dodavačima.

Obećava: Manningov dolazak u Denver donijelo je dodatnu nadu u uspjeh nekad ponosne franšize. S legendarnim dodavačem na čelu napada svi napadi dodavanjem trebali bi dobiti na efikasnosti.

Zabrinjava: Obrana Broncosa bila je jedan od glavnih razloga prošlogodišnjeg ulaska u doigravanje, ali je bila dosta osjetljiva na pokušaje probijanjem. Novi koordinator obrane Jack Del Rio na tom će polju imati dosta posla pred sobom.

Vruće pitanje: Može li Peyton Manning ostati zdrav čitavu sezonu?

Ključni igrači: Uz vrhunskog dodavača potrebni su i barem natprosječni hvatači kako bi igra Broncosa procvjetala. Demaryius Thomas i Eric Decker na svojim će leđima nositi dobar dio odgovornosti za uspjeh ove momčadi.

Raspored: Drugi najteži raspored lige (54.3) izazov je koji će od Broncosa već u regularnoj sezoni tražiti da se dokažu kao favorit za visoku poziciju u doigravanju. Već u prvom tjednu na Mile High stadion dolaze Pittsburgh Steelersi koji će testirati izdržljivost ekipe iz Denvera.

Kansas City Chiefs

Prošle su sezone Chiefsi bili favoriti za osvajanje divizije, ali tada su krenule ozljede. Dodavač Matt Cassel i probijač Jamal Charles samo su najzvučnija imena koja su završila na listi ozlijeđenih igrača. Unatoč tome momčad se uspjela boriti za vrh divizije koju su neizvjesno izgubili od Broncosa. Ta izdržljivost daje za pravo navijačima u Kansas Cityju da budu optimistični na ulasku u novu sezonu.

Obećava: U momčad se vraćaju Cassel i Charles te bi u punom sastavu Chiefsi morali (uz Broncose) biti jedan od favorita za osvajanje divizije.

Zabrinjava: Neefikasnost pred protivničkim zadnjim poljem je najveća mana momčadi iz Kansas Cityja i iako su se dodatno pojačali i u napadačkoj liniji i na mjestu probijača ostaje za vidjeti jesu li u stanju ispraviti loše navike od prošle sezone.

Vruće pitanje: Je li kombinacija Charlesa i Peytona Hillisa na mjestu probijača pobjedničko rješenje za Chiefse?

Ključni igrači: Hvatač Jon Baldwin i right end Kevin Boss trebali bi biti glavna Casselova rješenja u napadu dok se u obrani ističe safety Eric Berry.

Raspored: Najlakši raspored u diviziji (49.2%) je Chiefsima dao dodatnu nadu optimizma i vjere u svoje mogućnosti te bi mogao presuditi u borbi za ovu neizvjesnu diviziju.

Oakland Raiders

Oakland Raidersi su ponosna franšiza. Nakon što su prošle sezone izgubili dugogodišnjeg vlasnika Ala Davisa ove bi se godine trebale početi ispisivati nove stranice povijesti momčadi iz sunčane Kalifornije. Njihovi ciljevi nisu uvelike promijenjeni, ali u posljednjih desetak godina rezultati su izostali i upravo to će biti glavna motivacija u stvaranju nove ere kluba. Ere u kojoj žele ponovno stvoriti kulturu pobjeđivanja u Oaklandu.

Obećava: Darren McFadden započet će prvu utakmicu. Njegova sklonost ozljedama uvelike je umanjila mogućnosti koje Raidersi imaju u igri prema naprijed i previše tereta prebacila na hvatački dio momčadi koji nije bio na razini prošle sezone.

Zabrinjava: Obrana Raidersa protiv dodavanja te napad "zrakom" predstavljaju velike upitnike ove momčadi. Prva dva hvatača momčadi bili su ozlijeđeni tijekom priprema, a linebacker Rolando McClain mora značajno poboljšati svoje vještine hvatanja probijača koji prođu kroz prvu liniju obrane.

Vruće pitanje: Može li McFadden ostati zdrav do kraja sezone?

Ključni igrači: Uz prvog probijača momčadi i veteran Palmer morat će se iskazati kako bi Raidersi imali priliku ugroziti "ostatak čopora" u diviziji.

Raspored: Osrednja snaga protivnika (49.6%) s kojima će Raidersi igrati ove sezone daje im za pravo nadati se. Ali ako do petog tjedna u kojem su na pauzi ne uspiju ostvariti pozitivan omjer i ove će godine gledati konkurentima u leđa.

San Diego Chargers

Dva propuštena doigravanja za redom mnogo su manje od onoga što se u San Diegu očekuje. Generaciji koju vodi dodavač Philip Rivers i koja je u svojim počecima imala mnoge igrače koji će završiti u Kući slavnih bile su predodređene veće stvari. Ali konkretni rezultati, tj. naslovi su izostali. Mnogi mediji i navijači krive glavnog trenera Norva Turnera za neuspjeh momčadi i loše početke sezona, ali uprava čini se ima neograničeno povjerenje u njega. No ne ostvari li momčad ni ove sezone značajniji uspjeh Turnerovi dani mogli bi uistinu biti odbrojani.

Obećava: Sustav napadačke igre već je nekoliko godina duboko ukorijenjen u momčadi Chargersa. U pretprošloj su sezoni imali najbolji napad i obranu lige, ali su zbog specijalnog tima propustili doigravanje. Stalnost u napadu bit će glavno oružje ove momčadi ako Rivers bude u formi.

Zabrinjava: Obrana Chargersa prošle je sezone protivnicima davala previše prilika za postizanje poena i dopustila velik broj pretvaranja trećih pokušaja. Jednu od ključnih uloga u poboljšanju pritiska na protivničke dodavače trebao bi odigrati ove godine draftirani Melvin Ingram.

Vruće pitanje: Je li Norv Turner uistinu najslabija karika momčadi iz San Diega?

Ključni igrači: Rivers će i ove godine biti ključna karika uspjeha Chargersa, njegove statistike u prošloj sezoni pokazale su silaznu putanju, a tek ostaje za vidjeti kako će se snaći bez najboljeg hvatača momčadi Vincenta Jacksona koji je preselio u Tampu.

Raspored: Iako imaju najteži raspored divizije (50.4%) Chargersima bi prvih nekoliko utakmica koje igraju protiv nominalno slabijih protivnika mogle dati vjetar u leđa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2012. u 17:52
    Kao i svake sezone očekujem da New England Patriotsi osvoje Super Bowl isto kao i Boston Celtic i Bruinsi naslove u NBA-u i NHL-u.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2012. u 13:45
    Čuj ovog Komunalca...najdraži su mi takvi likovi...retosi koji ne znaju za niš drugo osim nogometa pa u napadima frustracija bacaju ovakve "strašne" fore...drž se ti majstore Platinija i mani se komentara na ovom sportu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2012. u 13:41
    komunalac, vjerujem da ovaj sport prate svi oni koji su ga barem malo pobliže upoznali
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2012. u 12:25
    Prati li tko ovaj sport?
    Obrisan korisnik