Nogomet

Schifo kao libero, Modrić i Radošević bez greške

Ante Zovko, Ivan Dominik • utorak, 11.09.2012.
Schifo kao libero, Modrić i Radošević bez greške
Foto: EPA

Hrvatska je uz odličnu igru odigrala 1:1 u drugom kolu skupine A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. Istaknuli su se obrambeni igrači, na golu je bio standardno dobri Pletikosa, Modrić je pokazao da je prva hrvatska violina, Radošević nije bio nimalo impresioniran u debiju, a Mandžukić je prenio formu iz Bayerna.

Stipe Pletikosa: U svojem reprezentativnom izdanju, što podrazumijeva mirnoću u intervencijama, čak i kada ostane jedina nada nakon pogrešaka obrane. Osim nekoliko nesigurnih istrčavanja, još jedna partija iz niza koje pokazuju zašto je hrvatska "jedinica".

Luka Modrić

Golovi/asistencije: 0
Točna dodavanja: 35 (79.5%)
Netočna dodavanja: 9 (20.5%)
Pretrpljeni prekršaji: 3
Napravljeni prekršaji: 0
Udarci na gol: 0
Uspješni driblinzi: 11
Neuspješni driblinzi 3

Ivan Strinić: Pokrio korektno lijevi bok. Bio je čvrst u duelima, znao se dobro pozicionirati, dobro je čitao igru i bio član disciplinirane hrvatske obrane. Na njegovu žalost, glavom je namjestio gol Gilleta s ruba šesnaesterca, ali to neće dovesti u pitanje njegovu ulogu u prvoj postavi.

Josip Šimunić: Prvo poluvrijeme bi vjerojatno i on htio što prije zaboraviti. Loše se pozicionirao, gubio se, kao u 13. minuti, kad je čudo spriječilo belgijski gol. Kasnije je stabilizirao svoju izvedbu i podsjetio na svoje najbolje dane. Rutinski je izlazio kao pobjednik iz mnogih dvoboja, stabilizirao je cijelu obranu.

Gordon Schildenfeld: Iako je pozicija libera prošlost, praktički je odigrao ono što je igrao današnji hrvatski izbornik. Pogotovo u prvom dijelu, kad je čistio na sve strane, većinom Šimunićeve propuste. Ukratko, daleko najbolja obrambena karika Hrvatske u Bruxellesu.

Josip Radošević

Igrao do 78. minute
Golovi/asistencije: 0
Točna dodavanja: 10 (91%)
Netočna dodavanja: 1 (9%)
Pretrpljeni prekršaji: 0
Napravljeni prekršaji: 1
Udarci na gol: 1
Uspješni driblinzi: 0
Neuspješni driblinzi: 0
Oduzete lopte: 3
Izgubljene lopte: 3

Domagoj Vida: Pokrio je sebi neprirodnu poziciju desnog beka i odradio to sasvim dobro. Imao je problema s Hazardom i drugim domaćim brzancima, ponekad ispadao iz igre, ali važnije od toga bilo je da je unio svoju agresivnost, trku i stoperske kvalitete. I da, kakva šteta što nije uspio biti ono što je bio protiv Ludogoreca.

Josip Radošević (do 78. minute): Odličan debi za Hajdukova mladića. Držao je suvereno sredinu terena, pogotovo u prvom poluvremenu, zajedno s Modrićem. Igrao je bez greške, prekidao napade, oduzimao lopte, dijelio ih. Logično, bilo je i pogrešaka, prije svega kako je odmicalo drugo poluvrijeme, ali je opravdao povjerenje u zahtjevnoj utakmici pred publikom koja ga nije dočekala nimalo ugodno. Pokazao se kao još jedan kandidat za vrlo osjetljivu poziciju.

Luka Modrić: Utakmica gotovo bez greške. Bio je vladar vezne linije. Prekrasnim dodavanjem izbacio je Mandžukića koji je ubacio Perišiću za gol, smirivao hrvatsku neopreznost, oduzeo mnoštvo lopti, još ih više podijelio. Veznjak Reala pokazao je kako bi uvijek trebao igrati za Hrvatsku. Šteta što suigrači nisu bolje iskoristili njegove sjajne lopte u prostor.

Eden Hazard

Golovi/asistencije: 0
Točna dodavanja: 25 (80%)
Netočna dodavanja: 6 (20%)
Pretrpljeni prekršaji: 1
Napravljeni prekršaji: 1
Udarci na gol: 1
Uspješni driblinzi: 13
Neuspješni driblinzi: 4

Darijo Srna: Zabrinuo je zakašnjelim startom u 11. minuti zbog kojeg je dobio žuti karton, ali je zato bio oprezan do kraja. A bio je i standardno rastrčan, agresivan u pravoj mjeri, taman koliko je trebalo Hrvatskoj koja nije srljala i čekala prilike za kontre. Nedostajalo je njegovih ubacivanja sa strane, ali opet ovo nije ni bila takva vrsta utakmice.

Ivan Perišić: Dobra partija na lijevom krilu koja je za sada njegova pozicija u kockastom dresu. Bio je smiren u realizaciji ostavši neometan i to je najbitniji dio njegove predstave. Kao i većina sugrača, mnogo bolji u prvom poluvremenu, posebno u obrambenoj fazi. Dobro se pozicionirao, otkrivao se, surađivao s veznjacima i napadačima. Malo je nestao u jednom dijelu drugog poluvremena, ali ništa zabrinjavajuće.

Mario Mandžukić (do 88. minute): Jedan od najboljih igrača na terenu. Kao i uvijek, unio je mnogo energije u svoju predstavu, pretrpio brojne prekršaje, nudio se, otvarao, konstanto bio rastrčan. Kruna svega bio je ubačaj za Perišića koji je izbacio Belgijce iz igre. Ostao je neupitno prva hrvatska napadačka opcija. Veseli što je prenio formu iz Bayerna.

Axel Witsel

Golovi/asistencije: 0
Točna dodavanja: 21 (87.5%)
Netočna dodavanja: 3 (12.5%)
Pretrpljeni prekršaji: 1
Napravljeni prekršaji: 3
Udarci na gol: 3
Uspješni driblinzi: 7
Neuspješni driblinzi: 1

Nikica Jelavić (do 59. minute): Igra na kontranapade nikad ne odgovara robusnim napadačima, pa tako nije ni golgeteru Evertona. Ometao je protivničke braniče koliko je mogao, radio pritisak s Mandžukićem uz pokoje krivo dodavanje, ali nažalost okolnosti mu nisu dopuštale da se aktivnije uključi u igru. Osim velikog truda, ne treba zanemariti ni njegovu ulogu kod Perišićeva gola.

Ivica Olić (od 59. minute): Donio je malo više kretanja u špici, ali nedovoljno da bi se ugrozilo gostujuća vrata. U nekoliko navrata s krilnim igračima stvorio je višak, ali nitko to nije mogao realizirati.

Ognjen Vukojević (od 78. minute): Nastavio je ondje gdje je Radošević stao, bio čvrst član čvrstog hrvatskog obrambenog bloka. Ukratko, opravdao je ulazak u igri i uz nekoliko neophodnih prekršaja uspio je održati Belgijce podalje od gola.

Nikola Kalinić (od 88. minute): Igrao nedovoljno za ocjenu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.09.2012. u 16:10
    dobra, dobra!!
    Obrisan korisnik
  • The Phantom12.09.2012. u 14:53
    Zujo opravda poziv,Srna nije
    The Phantom
  • gerrard12.09.2012. u 14:25
    ma ja podržavam radoševića, al se vidi da trenutno nemože igrati na toj razini..koliko je on jučer duela dobio(što mu je osnovna zadaća)?! a i zadnji vezni bi trebao odigrati i nešto prema naprijed..jedin što je napravio prema naprijed je napravio sredinom 1. pol kad je uzeo jednu loptu na centru... [više na forumu]
    gerrard
  • soecc12.09.2012. u 12:34
    Interesantno je da, iako smo bili lošiji od Belgije, bili smo bliže pobjedi. Imali smo šansu utakmice za 1:2 u zadnjim minutama, a i vodili smo pa gol primili u najnezgodnijem trenutku.Mene veseli da smo sa dosta lošom i bezidejnom igrom u dvije tekme uzeli zacrtana 4 boda, a malo je falilo da... [više na forumu]
    soecc
  • Obrisan korisnik12.09.2012. u 11:41
    Dobro je bilo, ali ne i dovoljno dobro, lako smo mogli dobiti još par komada, da nismo imali agilnu obranu.Svaka čast Belgijancima koji će sigurno raditi probleme na Svjetskom ako se kvalificiraju, a po prikazanom lako je moguće.A ako mi možemo bolje, a možemo , mogu i oni jer je to skup mladih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik