Rukomet

Nastavlja se hrvatska okupacija Maribora, Bašić i Kapular povest će Ribnicu u gornji dom

Pripremio:Damir Žbulj • srijeda, 12.09.2012.
Nastavlja se hrvatska okupacija Maribora, Bašić i Kapular povest će Ribnicu u gornji dom

Nakon što je već krenula akcija u najpopularnijim i najboljim europskim ligama, onoj njemačkoj i španjolskoj, rukomet se vraća na parkete i u ostalim europskim zemljama pa tako i u nama susjednoj Sloveniji. Zanimljivo će biti pratiti i nastupe hrvatskih rukometaša na privremenom radu u Deželi, u prvenstvu koje je izrazito zanimljivo, izjednačeno i koje u rukometnu Ligu prvaka daje dva predstavnika. Ove sezone bit će to aktualni prvak Gorenje te doprvak Celje Pivovarna Laško...

Susretima prvog kola 1. NLB Leasing lige započelo je rukometno prvenstvo Slovenije, u kojem naslov brani ekipa Gorenja iz Velenja, gdje je dobar dio prošle sezone proveo i hrvatski reprezentativac Željko Musa, prije nego se zaputio u poljski Kielce.

Hrvati su ove sezone nastavili okupaciju Maribora, tamo su i dalje mladi Nikola Špelić pa Mate Svalina i Marko Tarabochia, dok je na vratarskim pozicijama odlazak dobrog Mislava Lončara u Austriju kompenzirao dolazak odličnog Ivana Pešića, igrača reprezentativnog kalibra, koji je već u uvodnom prvenstvenom dvoboju, kao i pripremnim utakmicama pokazao kakvo će biti pojačanje za ovaj slovenski klub.

Dvojac Bašić - Kapular ipak ostao u Ribnici

No, osim u Mariboru značajna hrvatska rukometna kolonija je i u malenoj Ribnici, koja i ove sezone očekuje borbu za ulazak u prvih šest ekipa slovenskog prvenstva. Njihove boje brane pivot Zvonimir Kapular te srednji vanjski Marijan Bašić s kojim smo imali prilike porazgovarati o početku nove sezone.

Ribnica je u prvom kolu upisala sigurnu i važnu pobjedu nad solidnom i čvrstom ekipom Trimo Trebnja s pet pogodaka viška, a Bašić se nada kako će dobar start u sezonu dodatno podignuti samopouzdanje ekipi i da će na kraju regularnog dijela, nakon što su prošlo prvenstvo zaključili na osmoj poziciji, ipak zauzeti mjesto u prvih šest ekipa na ljestvici.

"Uvodna pobjeda za nas je veliki plus, kojom smo dobili dodatno samopouzdanje, ali je i izuzetno važna za čitavu ekipu kako bismo ostvarili zacrtane planove do kraja sezone. Dobili smo vjeru u svoje mogućnosti i niti jednoj ekipi, koja je favorit odnosno 'na papiru' bolja od nas, neće biti lako ovdje igrati," za početak je rekao Bašić.

Slika 1 od 1.

Na terenu Bašić, koji je u prvom kolu zabio i šest pogodaka, odlično surađuje sa sunarodnjakom Zvonimirom Kapularom, a zajedno čine glavnu obrambenu i napadačku osovinu ovog slovenskog prvoligaša: "Odigrali smo protiv Trebnja jednu jako dobru utakmicu. I Zvone i ja igramo i obranu i napad svih 60 minuta, a njegov učinak također je bio značajan, jer izborio dosta sedmeraca te je odigrao odlično u obrani. Dobili smo ih zrelom i taktički dobrom igrom, a to je ista ekipa koja je prošlu sezonu zaključila na odličnom četvrtom mjestu i koja nas je prošle sezone lakoćom dobila dva puta."

Srednji vanjski Ribnice zadovoljan je i obavljenim pripremama za nadolazeću sezonu te spremno očekuje nove izazove: "Prošle sezone sam imao problema s ozljedama pa sam se krpao, no, na početku nove sezone sam spreman. Radio sam s Davorom Lješevićem, kondicijskim trenerom iz Rijeke, koji je jedno vrijeme bio i stručnom stožeru NK Rijeke, a koji me pripremio odlično."

Slovensko prvenstvo zanimljivo je i izjednačeno, a o njegovoj kvaliteti dovoljno govori da Slovenija u Ligu prvaka daje dva predstavnika. Ove sezone to će biti prvak Gorenje iz Velenja i Celje PL, dok je i Cimos Koper dobio priliku kroz Wild Card turnir osigurati i trećeg predstavnika u elitnom europskom natjecanju, no, poraženi su od francuskog St. Raphael, koji je u finalu dobro namučio hrvatski HSV Lackovića, Duvnjaka i Vorija te će natjecanje nastaviti u Kupu EHF-a. Bašić se osvrnuo i na kvalitetu ostalih sudionika i takmaca u slovenskom prvenstvu: "Ove sezone Liga je puno jača jer se uz standardno dobre Gorenje, Celje i Cimos vrhu priključio i Maribor, koji se pojačao zvučnim imenima. Stigao im je mladi Miha Zarabec, iskusni Aljoša Štefanič te slovenska legenda Renato Vugrinec. Vratarsku poziciju pojačao im je naš Ivan Pešić. Kada im pridodamo ostatak hrvatske kolonije koja je tamo, Svalinu, Špelića i Tarabochiju, koji su se afirmirali kao kvalitetni igrači, onda je to jedna jaka ekipa koja će se ove sezone boriti za sam vrh tablice."

Uz njih tu je i Trimo, koje je kod kuće uvijek neugodno i gdje redovito 'uzimaju skalp' jakim ekipama, dok je ostatak lige manje više izjednačen po kvaliteti i bit će izuzetno zanimljiva i borba za vrh, ali i borba za ostanak u ligi," pojasnio je Bašić i dodao kako u tome leži glavni razlog što slovenski klubovi ne sudjeluju u regionalnoj SEHA ligi: "Kada se se sve zbroji, Prvenstvo je kvalitetno, izjednačeno i zanimljivo i to je najveća kočnica da se i Slovenci ne priključe regionalnom natjecanju. Njihovim ulaskom regionalno natjecanje sigurno bi se kvalitetom približilo čak i Bundesligi, no, u ovom trenutku za slovenske klubove SEHA liga stvarala bi samo financijske gubitke."

Iako je imao neke planove o odlasku u Francusku Marijan Bašić ipak se odlučio za ostanak u Sloveniji: "Sretan sam što sam ostao u Sloveniji, u Ribnici, ali i da je Zvone (op.a. Kapular) ostao ovdje sa mnom. Imao sam neke ozbiljne ponude iz Francuske, ali pošto sam lani potpisao na dvije godine bilo je teško realizirati transfer jer su u klubu zadovoljni mojim zalaganjem i prikazanom igrom. U ovakvom prvenstvu može se samo napredovati, jer je liga izjednačena, kvalitetna, svaka utakmica nosi posebnu draž. Veselim se svakom nastupu jer sama ta neizvjesnost podiže adrenalin čitav dan prije utakmice."

"Gojun može još puno toga pokazati"

Bašić i Jakov Gojun dobri su prijatelji, znaju se još od kadetskih dana iz Solina pa Splićanin iz Ribnice vjeruje kako bivši Zagrebaš u madridskom Atleticu sigurno imao što za pokazati: "Jakov i ja dobri smo prijatelji, a zajedno smo igrali šest godina, što u Solinu u kadetima, što u Zametu. Mislim da je stiglo pravo vrijeme da ode u takav vrhunski klub kao što je Atletico, jer sam siguran kako može još puno toga pokazati. Mislim da će tamo dobiti i puno više prilike da odigra i napad, a koji ja znam da može vrhunski odigrati. Fenomenalno je što će biti skupa s Balićem, koji ima bogatog španjolskog iskustva i koji će mu pomoći da se prilagodi na novu sredinu, jer se i u privatnom životu stalno druže."

Prošlu sezonu Ribnica je zaključila na osmoj poziciji, međutim, Bašić se nada kako bi se klub u novoj natjecateljskoj godini mogao ugurati među šest najboljih, koji se u doigravanju bore za naslov prvaka Slovenije: "Ribnica je trenutno jedan od stabilnih prvoligaša, kako u financijskom tako i u igračkom smislu. Ekipa je u suštini ista, pomladili smo se s nekoliko igrača iz domaćeg pogona, no, ostali smo bez važnog igrača Mitje Nosana, lijevog beka, koji je bio i stup obrane, a karijeru će nastaviti u prvaku Gorenju. Od prinova tu je perspektivni desni bek Alen Markovič, koji se iz Šmartnog došao kaliti u Ribnicu te David Koražija, lijevo krilo, koji je bivši igrač Veszprema. Plan i cilj Ribnice je naravno što bolji plasman i toliko željeni ulazak među prvih šest."

Upitali smo Bašića prati li što se događa preko granice, u hrvatskom rukometu, reprezentaciji, kao i u redovima hrvatskog prvaka CO Zagreba, koji je ove sezone napravio remont u svlačionici, nakon što su Balić, Gojun, Kopljar, Štrlek... otišli iz kluba: "Zagreb me ugodno iznenadio kroz ove pripremne utakmice i pokazali su kako ljudi u klubu ipak znaju što rade i kako imaju uvijek rezervni plan u smislu selekcije i dovođenja igrača. Znatno su se pomladili i u sezonu ulaze s igračima koji se nisu afirmirali u natjecanju kao što je Liga prvaka, odnosno koji nemaju puno jakih utakmica. Bit će ih izuzetno zanimljivo pratiti jer su možda izgubili na kvaliteti, ali su dobili na svježini, borbenosti, motivaciji i želji za dokazivanjem."

"Mislim da i CO Zagreb, hrvatski rukomet, ali i igrači koji su otišli, poput Gojuna, Kopljara i Štrleka, čak i Balića, mogu samo na kraju biti na dobitku, jer oni u novim klubovima dobivaju novo životno iskustvo, dok se u Zagrebu prilika daje mladim i perspektivnim igračima," zaključio je za kraj 26-godišnji Hrvat na privremenom radu u Ribnici, Marijan Bašić.

Hrvatska okupacija Maribora

Brojna hrvatska kolonija ona je i u Mariboru, gdje se starosjediocima Nikoli Špeliću, Marku Tarabochiji, Mate Svalini priključio i donedavni vratar hrvatskog prvaka Croatia osiguranje Zagreba, 23-godišnji Ivan Pešić.

Maribor je prošlu sezonu zaključio na petoj poziciji, kojom nisu bili previše zadovoljni, no, u novom prvenstvu nadaju se boljem rezultatu pa čak i napadu na sam vrh poretka.

I dalje će hrvatska četiri mušketira braniti mariborske boje i naredne sezone, jer je Lončara među vratnicama zamijenio bivši Zagrebaš Pešić, koji je ovako na službenim stranicama kluba komentirao svoj dolazak u novu sredinu: "Znam već nekoliko slovenskih riječi, no još uvijek se desi da malo zapne u komunikaciji, što je i normalno. Hrvatske suigrače u klubu poznam i od ranije i bit će stvarno od pomoći u prilagodbi. Pogotovo gdje se može otići dobro pojesti," u veselom tonu je izjavio 23-godišnji vratar.

Slika 2 od 2.

"Ekipa je odlična, dobro se radilo na pripremama. Maribor je lijep grad i ugodna sredina i odlično mi je ovdje. Nije da u Zagrebu nisam branio, ali smatram da sam ipak zaslužio malo više prilike na golu. nadam se da će ovdje biti bolje, a ja ću se svim silama potruditi da opravdam trenerovo povjerenje. Slovenska liga je jaka, a naša ekipa je mlada i ambiciozna, što se vidi i po rezultatima, koji su iz godine u godinu sve bolji," zaključio novi čuvar mreže Maribora, koji je u prvom prvenstvenom nastupu upisao 13 obrana, zaustavivši i dva protivnička pokušaja sa sedam metara.

Sezonu su protekle srijede otvorili domaćom pobjedom nad Krkom, no već ih ove srijede, a prije nastupa u kvalifikacijama za ulazak u Kup EHF-a protiv luksemburškog Dudelangea u subotu, očekuje izuzetno teško gostovanja u Velenju kod aktualnog prvaka, ekipe Gorenja. Već će taj dvoboja približno pokazati koje su mogućnosti Mariborčana u novoj sezoni.

Slovenska 1. NLB Leasing liga ove sezone brojat će 12 klubova, a uz već spomenute Ribnicu i Maribor, bit će tu novaci Sevnica i Sviš Pekarna Grosuplje pa Krka, Krško, Istrabenz plini Izola, Jeruzalem Ormož, Trimo Trebnje, dok će glavnu borbu za vrh voditi aktualni prvak Gorenje, doprvak Celje Pivovarna Laško te treća ekipa prošlosezonskog prvenstva Cimos Koper.

Gorenje ove sezone očekuje nastup i u Ligi prvaka, nakon što su prošle sezone dogurali do četvrtine finala Kupa EHF. U skupini će im društvo praviti Silkeborg, Kielce njihova bivšeg pivota Muse, ali i Buntića i Štrleka, francuski Chambery, Damira Bičanića, ruski St. Petersburg, ali i makedonski Metalurg Line Červara.

Celje PL se nakon osvajanja drugog mjesta u domaćem prvenstvu u novoj sezoni napokon vraća na veliku rukometnu scenu elitnog europskog klupskog natjecanja, a u skupini B protivnici će im biti aktualni europski prvak THW Kiel, madridski Atletico Gojuna i Balića, mađarski Veszprem Alilovića i Sulića, švedski Sävehof te rumunjska Constanta. Boje Pivovarčana je prošle sezone branio i bivši kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Pero Metličić, koji je karijeru nastavio u francuskom Montpellieru, a njegovi bivši suigrači pokušat će i u Ligi prvaka ostvariti zapaženi trag, baš kao što su to protekle sezone napravili u Kupu pobjednika kupova, stigavši do polufinala tog natjecanja.

Cimos će u novoj sezoni pokušati vratiti naslov prvaka iz 2011. godine natrag u Koper. Odlično se ekipa u kojoj brani bivši Zagrebaš Gorazd Škof predstavila prošle sezone u Ligi prvaka, doguravši do četvrtzavršnice, no trpio je plasman u prvenstvu, gdje su završili 'samo' na trećoj poziciji. Ozbiljno je najavljen povratak na vrh, a u novom izdanju slovenske 1. NLB Leasing lige neće u njihovim redovima više biti mjesta za Džonu i Bogunovića, koji su napustili Koper.

Slovenska rukometna liga miljama je daleko od hrvatske i s razlogom tamošnji najbolji klubovi nemaju potrebe ulaziti u regionalno natjecanje. I dok kod nas postoji samo CO Zagreb te donekle Nexe, kao glavni i jedini 'konkurent', slovensko prvenstvo je zanimljivo je i kvalitetno natjecanje, koje iz godine u godinu napreduje, a klubovi se mogu pohvaliti i sve zapaženijim rezultatima u europskim natjecanjima.

Slovenija, rukomet:
1. NLB Leasing liga, 1. kolo:

Maribor Branik - Krka 35:27 (15:14)
Sviš Pekarna Grosuplje - Gorenje Velenje 25:41 (11:21)
Ribnica Riko hiše - Trimo Trebnje 35:30 (18:15)
Jeruzalem Ormož - Celje Pivovarna Laško 22:27 (13:13)
Istrabenz plini Izola - Sevnica 22:18 (11:8)
Srijeda, 26. rujna:
Krško – Cimos Koper

1. NLB Leasing liga, 2. kolo:

Srijeda, 12. rujna:
Gorenje Velenje - Maribor Branik
Subota, 15. rujna
Krško - Ribnica Riko hiše
Krka - Istrabenz plini Izola
Trimo Trebnje - SVIŠ Pekarna Grosuplje
Sevnica - Jeruzalem Ormož
Nedjelja, 16. rujna:
Cimos Koper - Celje PL

Poredak, 1. NLB Leasing liga, 1. kolo:
1. Gorenje Velenje 1 utakmica – 2 boda
2. Maribor Branik 1 – 2
3. Ribnica Riko Hiše 1 – 2
4. Celje PL 1 – 2
5. Istrabenz plini Izola 1 – 2
6. Cimos Koper 0 – 0
7. Krško 0 – 0
8. Sevnica 1 – 0
9. Trimo Trebnje 1 – 0
10. Jeruzalem Ormož 1 – 0
11. Krka 1 – 0
12. SVIŠ Pekarna Grosuplje 1 – 0

Foto: Mitja Ilc, www.rk-maribor.si

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.09.2012. u 09:28
    a danijel mesarić u ormožu???
    Obrisan korisnik