Nogomet

Dinamov život u društvu velikih započinje s Portom

Piše:Branimir Korać • utorak, 18.09.2012.
Dinamov život u društvu velikih započinje s Portom
Foto: Kristijan Komarica

Oči europske javnosti u utorak navečer će biti usmjerene prema osam stadiona na kojima kreće nova sezona grupne faze Lige prvaka. Mi ćemo pak svoju pažnju usmjeriti prema Maksimiru gdje Dinamo započinje s novom avanturom u društvu najvećih klubova, a prvi veliki ispit bit će Porto...

U utorak u 20:45 započinje nova Dinamova avantura u grupnoj fazi Lige prvaka. Godinu dana ranije vladala je neviđena euforija, u Zagrebu je gostovao za početak madridski Real, a iz Dinama su stizale najave kako neće biti kanta za napucavanje i borit će se za treće mjesto u skupini. Realnost je bila drugačija i Dinamo se upisao u povijest kao momčad s najlošijim omjerom u povijesti Lige prvaka u jednoj sezoni.

Danas je situacija podosta drugačija. Nema neke velike euforije, nema niti velikih najava, očito je sve što se događalo u prošlosezonskom izdanju Lige prvaka, ali i općenito situacija oko kluba, imalo utjecaja na cjelokupnu atmosferu. Svakako, tome treba dodati i renome Reala i Porta, budimo iskreni, da ponovno dolazi Real ili da dolazi Barcelona, Maksimir bi bio pun do posljednjeg mjesta.

Dinamov put do skupine

Dinamo je svoj europski put započeo dvobojima protiv bugarskog Ludogoreca. U Razgradu je bilo 1:1 nakon pogotka Ante Rukavine u sudačkoj nadoknadi utakmice dok je u Zagrebu Dinamo slavio 3:2 već opjevanim golom Domagoja Vide u 98. minuti. U trećem pretkolu protiv Šerifa nije bilo nikakvih problema i Dinamo je s glatkih ukupnih 5:0 prošao dalje. Uslijedili su dvoboji protiv Maribora, u Zagrebu je bilo 2:1, a onda je gol Tonela u Mariboru Dinamo odveo u Ligu prvaka.

Porto je iznimno jak protivnik, ne treba to posebno naglašavati, međutim ne prati ga tolika pompa kao prošlosezonske protivnike i nepotrebno se govori o neatraktivnoj skupini. Nogomet nije samo uživanje u nastupima zvijezda poput Cristiana Ronalda, Lea Messija i ostalih, već i uživanje u kolektivnom napadačkom nogometu, a Porto prije svih to može pružiti.

Modri definitivno imaju jakog i atraktivnog protivnika na startu Lige prvaka. Porto je tijekom ljeta ostao bez ubojitog Brazilca Hulka koji je preselio u Zenit te Alvara Pereire koji je otišao u Inter. Bilo je tu još odlazaka, no to su oni najvažniji. Međutim, kako to obično bude kod Porta, sjajan skauting i odlična klupska politika doveli su nove igrače koji imaju itekako potencijala postati velike zvijezde. Prvenstveno se tu misli na sjajnog Kolumbijca Jacksona Martineza koji je za 11 milijuna dolara otkupljen od meksičkog Jaguaresa i već sada je pokazao kako će biti veliko pojačanje. Dodajmo njemu i briljantnog Moutinha, zatim Lucha Gonzaleza, sjajnog mladog Kolumbijca Jamesa Rodrigueza i još niz igrača koji samo dodatno pojačavaju kvalitetu ove momčadi.

Prošla sezona u LP

Dinamo, 4. mjesto

Dinamo - Real 0:1, 2:6
Dinamo - Ajax 0:2, 0:4
Dinamo - Lyon 1:7, 0:2

Porto, 3. mjesto

Porto - Apoel 1:1, 1:2
Porto - Šahtar 2:1, 2:0
Porto - Zenit 0:0, 1:3

Obje ekipe, ne samo u ovaj dvoboj, već i u grupnu fazu Lige prvaka ulaze s velikim motivom nakon neuspješne prošle sezone. Dinamu bi prošla sezona bila itekako uspješna pa i da je završio kao četvrti, a da je pružio jači otpor protivnicima. S druge strane, Porto nije uspio proći skupinu iako je bio favorit za to. Dinamovci će htjeti dokazati da nisu najlošiji i da imaju što za reći u društvu velikih dok će Porto imati imperativ prolaska skupine jer njih ne zadovoljava samo igranje u grupnoj fazi.

Trener Dinama Ante Čačić objasnio je što očekuje od ove sezone u Ligi prvaka. "Da budemo mnogo bolji nego protekle godine. Siguran sam da imamo dovoljno aduta za to. Iza nas je godina u kojoj smo mnogo naučili, najveći dio igrača je ostao, a nismo izgubili još od Lyona prošle godine. Prošle je godine utakmica s Realom sve prevarila. Počeli smo previše optimistično ulaziti u susrete, očekivanja su porasla i završilo je najlošijim rezultatom u Ligi prvaka. Mi sada želimo biti sudionici koji će se boriti za prezimljavanje u Europi. Tu nam vjeru nitko ne može oduzeti. Dinamo će skupo prodati kožu i bodove na svom terenu, probat ćemo limitirati protivnika i tražiti svoju šansu."

Brojke...

Najstariji: Josip Šimunić 34, Helton 34
Najmlađi: Alen Halilović 16, Joao Costa 16
Stranci: Dinamo 8, Porto 19
Nastupi u LP: Tonel 21, Lucho Gonzalez 49
Golovi u LP: Tonel 2, Lucho Gonzalez 14

Neće biti lako, odmah na startu dolazi vrlo ugledan i jak protivnik koji definitivno neće olako ući u ovu utakmicu. Porto se opekao prošle godine kada je pokraj njega ciparski Apoel prošao skupinu i ove sezone će malo opreznije gledati prema protivnicima. "Svaka momčad ima pravo na visoke ambicije i nada se prolazu. Tako i mi, ali moramo to opravdati svojom igrom i kvalitetom, to treba pokazati na terenu. Nama uloga favorita prošle sezone nije dobro došla, to nas je poljuljalo. Ovo je natjecanje drugačije od našeg prvenstva i u svakom slučaju će nam protiv Dinama biti teško", objasnio je trener Porta Vitor Pereira.

Mala Dinamova prednost možda leži u činjenici da je u punom natjecateljskom ritmu za razliku od Porta koji je ove sezone odradio tek tri službene utakmice. U Europi još nisu nastupali, a portugalsko prvenstvo je stiglo tek do trećeg kola. S druge strane Dinamo iza sebe ima već 14 utakmica, osam u prvenstvu i šest u Europi što jasno pokazuje da su Čačićevi igrači u puno boljem natjecateljskom ritmu od Portugalaca. Ne može se govoriti niti o nekom umoru kod Dinamovih igrača jer je minutaža raspoređivana među gotovo svim igračima u kadru, a uostalom, sezona je tek počela.

Što se tiče izostanaka, Dinamov najveći hendikep je što je Milan Badelj bivši član ovog kluba. Badelj je pomogao Dinamu na putu do Lige prvaka, no onda je otišao u HSV, ali slično je i s Portom koji je jednako tako izgubio svog najboljeg strijelca Hulka. Portugalci u Maksimir dolaze oslabljeni neigranjem Rolanda zbog kartona i Fernanda zbog ozljede.

Trener

Ante Čačić definitivno uživa u najljepšim mjesecima svoje trenerske karijere. Čačiću se san počeo ostvarivati kada je dobio poziv da preuzme Dinamo nakon odlaska Krune Jurčića, ubrzo je osvojio dvostruku krunu, a zatim je Dinamo poveo u skupine Lige prvaka. Za trenera koji je dosad vodio Zadar, Inter, Osijek, Slaven Belupo ili mladu reprezentaciju, ovo je vrhunac karijere. U medijima i među navijačima prečesto je nezasluženo podcjenjivan, međutim iza njega stoje rezultati, stoji i igra koja je sve bolja i najave kada je dolazio da će Dinamo igrati napadački nogomet sve više se ostvaruju. Od "kontroliranog" nogometa iz razdoblja bivšeg trenera, momčad je transformirao u značajno otvoreniju i puno se toga promijenilo u načinu igre. Međutim, europski je "zelen", još nije nikada u karijeri vodio momčad protiv klubova kakve će sresti u Ligi prvaka i tu će biti na novom ispitu.

S druge strane je Vitor Pereira, 44-godišnji stručnjak kojem je Porto također prvi veliki projekt. Pereira je u Porto stigao na mala vrata 2010. godine na poziv Andrea Villas-Boasa koji ga je postavio za svog pomoćnika. Svega 24 sata nakon što je Villas-Boas potpisao za Chelsea, Vitor Pereira je dobio Portovu momčad u ruke. Pereira slovi za jednog od najboljih portugalskih taktičara. Prije Porta je radio u malim klubovima Sanjoanenseu, Espinhu i Santa Clari i svuda je ostvario zapažen rezultat. Iako mu je taktika na prvom mjestu, nije promijenio filozofiju Portove igre, igrači imaju priličnu slobodu i mogu pokazati svoj talent. Nastavio je putem svojih prethodnika pa tako Porto i danas igra atraktivan i napadački nogomet.

Taktika i forma

Čačić je igračima dao više slobode u igri nego što su to imali kod Jurčića, ne robuje se toliko sustavu, traži se brža predaja lopte i odustalo se od famoznog romba koji je mučio Dinamo u dobrom dijelu prošle sezone. Nakon dva startna remija protiv Ludogoreca i Intera, Dinamo je nanizao čak 11 pobjeda u prvenstvu i Europi, sve do petka kada je Osijek izvukao remi u Zagrebu. Međutim unatoč remiju Dinamova igra nije bila loša i ne može se govoriti o nekom gubitku forme. Momčad je u dobrom stanju, u odnosu na početak sezone prilično se podignula i ne izgleda loše.

Porto je tijekom prošle sezone vrlo često koristio taktičku varijantu 4-1-4-1 koja se transformirala u 4-3-3 pri čemu su krilni igrači vrlo često postajali napadači. Tako nešto možemo očekivati i u Maksimiru, ovisno o razvoju utakmice. Ova taktička formacija im daje mogućnost stvaranja presinga na protivničku zadnju liniju i ulazak velikog broja igrača u završnicu, posebno što im sredinu drže Moutinho i Gonzalez uz vjerojatno Defoura kao osigurača. O formi momčadi je vrlo teško za govoriti jer su odigrali tek tri prvenstvena susreta. Remizirali su bez pogodaka na gostovanju kod Gil Vicentea, ali su nakon toga svladali Vitoriju i Olhanense s 4:0 odnosno 3:2.

Ključni igrač

Kod Dinama će puno toga ovisiti o inspiraciji Sammira. Dinamov Brazilac ima predispozicije i visoku individualnu kvalitetu i kada je raspoložen za igru, onda je klasa. Problem leži u tome što je teško unaprijed znati hoće li se Sammir "pojaviti na utakmici" ili ne. Ove sezone igra dobar nogomet, fizički je moćan i stvara prevagu na terenu. Mogao bi biti ključan faktor u Dinamovim nastojanjima da iznenadi obranu Portugalaca.

Što se tiče Porta, Joao Moutinho će biti igrač na kojeg će trebati obratiti posebnu pozornost. Sjajni veznjak je izuzetno pokretljiv, odličan tehničar i Portove akcije kreću od njega. On ima najveću slobodu u ovoj momčadi, a posebno je inspiriran upravo kada nosi Portov dres. U Porto je došao 2010. godine nakon dugog natezanja sa Sportingom koji mu je matični klub, Sporting ga nije htio prodati rivalu, ali Moutinho je želio isključivo u Porto. Pa i ovo ljeto kada je bio nadomak Chelseaja i Tottenhama, nije forsirao odlazak već je bio isključivo koncentriran na Porto želeći pokazati privrženost klubu.

Međusobni susreti

Dinamo i Porto su odigrali već šest međusobnih dvoboja. Prva dva su bila 1962. godine u Kupu velesajamskih gradova kada je Dinamo slavio u Portu 2:1 golovima Ribića i Pašića da bi u Zagrebu remizirao bez pogodaka. 21 godinu se čekalo na nove susrete s Portom, a oni su uslijedili u Kupu kupova. Tamo je Dinamo u Zagrebu bio bolji s 2:1 uz dva pogotka Zlatka Kranjčara, no pobjedom 1:0 u Portu (Fernando Gomes u 87. minuti), Portugalci su otišli dalje.

Posljednja dva susreta datiraju iz Lige prvaka 1998. godine. Upravo Cico Kranjčar je vodio Dinamo u porazu u Portu 3:0 (Zahovič dva, Doriva) nakon čega mu je uručen otkaz. U Maksimiru je Dinamo bio puno uspješniji i slavio je s 3:1 pogocima Mihaela Mikića, Tomislava Rukavine i Edina Mujčina.

Vrijednost

Tržišna vrijednost 28 igrača Dinama prema Transfermarktu iznosi 42.5 milijuna eura. Prema tim podacima najskuplji Dinamov igrač u ovom trenutku je Šime Vrsaljko koji se procjenjuje na 5.5 milijuna eura, a zanimljivo, Vrsaljko je prilično izgledan da će se naći prije na klupi nego u prvih 11. Vrsaljka s pet milijuna eura slijedi Sammir, a na tri milijuna eura su procijenjeni Tonel, Domagoj Vida i Fatos Beqiraj.

S druge strane Porto u kadru ima dvojicu igrača manje, a skuplji je čak četiri puta. Vrijednost Portove momčadi je procijenjena na 173.75 milijuna eura, a sami Joao Moutinho i James Rodriguez su zajedno skuplji od cijele Dinamove momčadi. Moutinho je procijenjen na 26 milijuna eura i najskuplji je igrač Porta dok je Rodriguez procijenjen na 18 milijuna eura. Na deset milijuna eura su procijenjeni još Danilo i Defour dok su dvojica odsutnih Rolando (12 milijuna) i Fernando (16 milijuna) također među skupljim igračima.

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dinamo0:2Porto
PSG4:1Dynamo Kijev
1PSG 614:3+1115
2Porto 610:4+613
3Dynamo Kijev 66:10-45
4Dinamo 61:14-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 20:26
    Ovdje imate stream sa arenesport pa možete popratiti utakmicu i na našem jeziku. http://sportska-tv.eur.hr/Uživajte!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 17:04
    Ma i ja ne vjerujem baš u neki pozitivan rezultat, ali neka odigraju hrabro i pametno pa kaj bude bude!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 17:01
    Arena1 nabijem... T-com i njihove pajace... Moji su favoriti theusagetv.org i i livetv.ru i (sportlemon.tv). Ajmo Dinamo rastoči te Portugisceeeeeeee... E.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 16:49
    samo se vi nadajte...nema ništa od toga dječaci.Porto je par stepenica iznad DinamaČačić se napuhuje sa nekim izjavama a večeras če biti posramljen, jer ovaj Dinamo je kilav u HNL a u LP može biti krpa za brisanje poda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 16:49
    samo se vi nadajte...nema ništa od toga dječaci.Porto je par stepenica iznad DinamaČačić se napuhuje sa nekim izjavama a večeras če biti posramljen, jer ovaj Dinamo je kilav u HNL a u LP može biti krpa za brisanje poda
    Obrisan korisnik