Nogomet

Šahtar spreman pomrsiti račune Chelseaju ili Juventusu

Piše:Ante Zovko • srijeda, 19.09.2012.
Šahtar spreman pomrsiti račune Chelseaju ili Juventusu
Foto: EPA

Dok će se Šahtar pokušati umiješati u borbu za jednu od prve dvije pozicije u skupini E Lige prvaka s Chelseajem i Juventusom, danski prvak Nordsjaelland najvjerojatnije će samo moći promatrati borbu divova u nadi da neće biti teže rezultatski unakažen.

Je li Nordsjaelland najbolji kandidat za nasljednika Dinama i naziv najslabije momčadi Lige prvaka obzirom na skupinu i kvalitetu?

Objektivno, i Chelseaju i Juventusu i Šahtaru pisat će se kiks ako ne pobijede danskog prvaka u obje međusobne utakmice. Dakle, da, Nordsjaelland je izgledan kandidat da bude nasljednik hrvatskog prvaka s neslavnom krunom na glavi. Ostaje za vidjeti može li "skinuti" i neslavnu gol-razliku. S obzirom na profile protivnika, teško.

Nordsjaelland

Trener: Kasper Hjulmand
Vrijednost na transfermarktu: 15.600.000 €
Najveći uspjesi u Europi: plasman u Ligu prvaka
Ključni igrači: Jesper Hansen, Nicolai Stokholm, Joshua John
Prvih 11: Jesper Hansen, Jores Okore, Michael Parkhurst, Patrick Mtiliga, Nicolai Stokholm, Enoch Adu, Mikkel Beckmann, Kasper Lorentzen, Soren Christensen, Morten Nordstrand, Joshua John

Iako je napadač Joshua John krenuo u prvenstvo sa šest pogodaka u pet utakmica, gotovo je nemoguće predvidjeti Dancima ijednu pobjedu. Za njih će bonus biti svaki osvojeni bod protiv daleko jačih i skupljih ekipa, koliko god to klišejizirano zvučalo. Uostalom, ovo im je prvi nastup u Ligi prvaka, financije su osigurane, a to je sve što u ovom trenutku može poželjeti danski predstavnik koji bi mogao biti glasnik buđenja klupskog nogometa u toj zemlji.

Na svoju žalost, Nordsjaelland je u svojem debiju u Ligi prvaka naletio na momčadi koje već godinama imaju čvrstu jezgru koju nadopunjuju svakog ljeta, a pogotovo su čvrste na svojim terenima. Ni putovanje u Dansku nijednoj od njih neće predstavljati veliki problem, pa ako ne bude podcjenjivanja, Skandinavci teško mogu i do ijednog boda.

Juventus se vratio na talijanski vrh nakon puno muke i rada. Koliko je daleko od europskog?

Prilično daleko. Iako je Juventus od svibnja 2011. izgubio samo jednu natjecateljsku utakmicu, trebat će vremena da vrati svoj status u europskim okvirima kao što je to učinio u talijanskim. Više je faktora za tu tvrdnju.

Juventus

Trener: Antonio Conte
Vrijednost na transfermarktu: 307.200.000 €
Najveći uspjesi u Europi: prvak 1985. i 1996.
Ključni igrači: Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Andrea Pirlo, Mirko Vučinić
Prvih 11: Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli, Stephan Lichtsteiner, Leonardo Bonucci, Andrea Pirlo, Claudio Marchisio, Arturo Vidal, Simone Pepe, Mirko Vučinić, Alessandro Matri

Antonio Conte neće voditi momočad ove sezone zbog suspenzije koja mu je odrezana jer nije prijavio namještanje utakmice kad je bio trener Siene. I bez njega Juventus je favorit za naslov talijanskog prvaka, ali u Ligi prvaka za Staru damu bilo bi odlično kao prvo proći zahtjevnu skupinu.

Torinska momčad ima niz talijanskih reprezentativaca koji čine kralježnicu momčadi, počevši od Gianluigija Buffona i Andree Pirla. Zatim su tu braniči Andrea Barzagli i Giorgio Chiellini, Asamoah je doveden zbog svoje brzine, a sada već iskusni Vučinić trebao bi se ponajviše brinuti za golove.

Ne treba zanemariti da je Juventus proglašen al pari s Chelseajem. Je li to pritisak koji Torinezi žele? Vjerojatno ne, jer momčad dugo nije osjetila europski nogomet za razliku od Engleza i Ukrajinaca koji redovito dočekuju vjesnike proljeća u Europi.

Šahtar želi prebrisati prošlogodišnje razočaranje. Može li to pored Juventusa i Chelseaja?

Faza po skupinama Lige prvaka nije baš idealno mjesto za kreiranje velikih iznenađenja, no treba se zapitati bi li bilo iznenađenje ako ukrajinski prvak nadmaši učinak primjerice Juventusa u skupini. Momčad Mircee Lucescua ima europskog iskustva "na bacanje" i stekla je ime koje izaziva poštovanje.

Šahtar Doneck

Trener: Mircea Lucescu
Vrijednost na transfermarktu: 130.000.000 €
Najveći uspjesi u Europi: pobjednik Kupa Uefe 2009.
Ključni igrači: Fernandinho, Darijo Srna, Luiz Adriano, Henrikh Mkhitaryan
Prvih 11: Aleksandar Pjatov, Darijo Srna, Jaroslav Rakitskij, Fernandinho, Douglas Costa, Ilsinho, Alex Teixeira, Marko Dević, Luiz Adriano, Henrikh Mkhitaryan

Chelsea i Juventus nisu moćni samo po imenima, imaju momčadi koje su dugo slagane i koje se već dobro poznaju, ali ako Šahtar pokaže da je dovoljno zreo za nadmetanje, mogao bi komotno napasti drugu poziciju. Vjerojatno najveći problem Ukrajinaca bio je taj što u vlastitoj ligi nisu imali dostojnog protivnika posljednjih godina, pa su tako lani razbili zube protiv takmaca iz ostatka Starog kontinenta.

I to puno manje zvučnijih takmaca. Sada će, ako ništa, Šahtar mnogo ozbiljnije ući u utakmice u kojima neće biti favorit, a danskog predstavnika jednostavno mora pobijediti. Donbass Arena tradicionalno je mjesto gdje gosti polažu oružje. Ondje će se najvjerojatnije i kovati sudbina Rudara u ovoj europskoj sezoni.

Jednom nije uspjelo, Lucescu bi bio glup da dvaput padne na isti način, a on to svakako nije. Na ruku Šahtaru ide i činjenica da ga većina ne vidi kao konkurenta za drugu poziciju, a kao takav mogao bi nanijeti štetu favoritima poput Malage u utorak protiv Zenita.

Chelsea je lani iznenadio i osvojio europsku krunu. Ima li kvalitetu napraviti još veće iznenađenje i postati prvi klub koji je obranio naslov u Ligi prvaka?

Ulazak branitelja europskog naslova u domaću sezonu bio je impresivan. Eden Hazard najbolja je kupnja Romana Abramoviča u posljednjih nekoliko godina, što je Belgijac potvrdio sa šest asistencija i pogotkom. Chelsea se pojačao ondje gdje je bio deficitiran i s pravom će biti nazivan jednim od favorita za novi naslov prvaka Europe.

Chelsea

Trener: Roberto Di Matteo
Vrijednost na transfermarktu: 387.000.000 €
Najveći uspjesi u Europi: prvak 2012.
Ključni igrači: (Petr Čech, John Terry, Eden Hazard, Fernando Torres)
Prvih 11: Petr Čech, Branislav Ivanović, Ashley Cole, John Terry, Gary Cahill, John Terry, Mikel, Frank Lampard, Juan Mata, Eden Hazard, Fernando Torres

Mnogo toga se poklopilo momčadi Roberta Di Mattea prošle sezone, defenzivna taktika urodila je plodom, a naodmet nije bio ni Didier Drogba u redovima Bluesa, jedan od najboljih napadača proteklog desetljeća. Njega više nema, red je na Fernandu Torresu da konačno eksplodira i pokaže zašto je plaćen 50 milijuna eura.

Španjolac je bio prilično jalov u redovima Londončana i bit će pitanje hoće li realizacija biti glavna boljka ovog Chelseaja. On ima pouzdanog vratara, dobru obranu, odličan vezni red, ali najviše uptinika bit će stavljeno iznad napada koji će trebati veliku podršku veznjaka.

Međutim, ono što je prednost Di Matteove družine je veliko iskustvo igrača poput Čecha, Terryja, Colea, Lamparda i nekolicine drugih. Nije izvjesno da se opet mogu popeti na vrh u svojem Londonu, ali da će biti svakome tvrd orah, pa možda ponovno u finalu, to je sigurno.

Kao i uvijek, važan faktor bit će broj ozljeda tijekom sezone jer će Chelsea nastupati i u domaća dva kupa. Di Matteu će ovo biti prva samostalna sezona na klupi Chelseaja, a svako posustajanje označit će odbrojavanje prije nego što Abramovič posegne za novim trenerom. Mnogi su bili skloni pripisati prošlosezonske trofeje nevjerojatnoj sreći. Ovaj put će se pokazati koliko je to bilo daleko od istine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 17:33
    Meni osobno Chelsea je drag klub,ali Juve ima veće šanse za prvo mjesto u skupini.Sahtar,smiješno..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 15:08
    Kldionice opet časte s hendikepom na Šahtar! Hvala
    Obrisan korisnik
  • Falcao 919.09.2012. u 14:47
    Juve prvi,Chelsea drugi.Nije juve neki seljački klub pa će ga umorit dvi utakmice tjedno.
    Falcao 9
  • crovitlaci19.09.2012. u 14:46
    Ajde ne pričajte gluposti, Šahtar da bude ispred Juvea?!?!?! Možete samo sanjati, Juve prolazi kao prvi u grupi.
    crovitlaci
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 14:31
    Ne vjerujem Šahtaru, po meni Chelsea i Juve. Također smatram neopreznim zazivati Nordsjelandu Dinamovu sudbinu od lani. Ni blizu, štoviše siguran sam da neće ostati na 0 bodova.
    Obrisan korisnik