Košarka

Vujoševićev "temperament", Cibonino gostoprimstvo i splitsko "nije u šoldima sve"

Piše:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 01.10.2012.
Vujoševićev "temperament", Cibonino gostoprimstvo i splitsko "nije u šoldima sve"
Foto: Bruno Karadža

Podbačena je lopta u 12. po redu regionalnoj košarkaškoj ABA ligi. Odmah na početku pokazalo se kako će ove godine konkurencija biti iznimno jaka, a izjednačenost natjecanja maksimalna. Hrvatski klubovi ostvarili su polovičan učinak, a Široki je zabrinuo domaći poraz od glavnog rivala za naslov prvaka BiH...

Split i Cedevita otvorili su ABA ligu pobjedama, Zadar i Cibona "nasukali" su se na prvim preprekama, iako su njihovi navijači različitih dojmova nakon poraza od Partizana i MZT-a. Zadrani s više optimizma gledaju naredne ispite, Cibonaši s manje.

Glavna priča prvog kola su Splićani, koji su Zvezdi i svima ostalima poručili kako će i ove godine biti "tvrd orah", bez obzira što su budžetom uvjerljivo posljednji klub lige.

S druge strane, Cedevita s budžetom nema problema, a najveću sezonu u klupskoj povijesti Vitamini su otvorili "rutinskom" pobjedom u Podgorici. Bez obzira na to što Maljkovićeva momčad nije oduševila, što je i očekivano s obzirom da sezona tek kreće, nakon viđenog u drugim utakmicama dojam je da zagrebački klub definitivno odskače kvalitetom i širinom kadra. No, pravi izazovi za Cedevitu dolaze tek kad krene i euroligaški ritam teških utakmica i putovanja koji će ih zacijelo učiniti ranjivijima i u ABA ligi.

Zadar se iz Beograda vratio s porazom, ali i s gorkim okusom u ustima zbog svega što su im priredili domaći trener Vujošević i publika koja ih je na nakoliko minuta svojim "projektilima" potjerala s parketa. Ipak, izdanje zadarske momčadi u prve tri četvrtine donijelo je bar malo optimizma za nastavak, u koji će Nazorova momčad ući s novim američkim razigravačom Chaissonom Allenom.

Najveće razočaranje svojim navijačima priredila je Cibona. Protiv novaka u ABA ligi, makedonskog MZT-a, Vukovi su prikazali blijedo izdanje i najavili da je pred trenerom Mršićem dosta posla za "uštimavanje". Široki je doživio domaći poraz od svog glavnog protukandidata za ovogodišnji naslov prvaka BiH Igokee, a razočaranje je kulminiralo otpuštanjem razigravača Morovića.

U preostale dvije utakmice Union Olimpija je ubilježila pobjedu na neugodnom gostovanju u Kragujevcu, dok Krka nije bila "gostoljubiva" prema drugom novaku u natjecanju kao Cibona. Mađarski Szolnoki iz Novog Mesta je otišao s -15.

Igrač kola

Ivan Mimica samo je nastavio. Prošle sezone malo ga je hrvatskih klubova uspjelo "ukrotiti", a već u prvoj utakmici ove sezone isto je poručio i regiji. S 32 poena, od čega 15 u posljednjoj četvrtini srušio je Crvenu zvezdu, što je njegov "blizana" Srđan Subotić samo kratko prokomentirao: "Zvezda se nekoliko puta vraćala, ali onda je Mimica rekao da je dosta i to je bilo to." 32-godišnji šuter na Gripama igra najbolje partije svoje karijere. I nije jedini. Zar zaista "nije u šoldima sve"?

Petorka kola

Cade Davis (MZT Skopje Aerodrom) - 21 poen, 3 asistencije.

Ivan Mimica (Split) - 32 poena, 3 asistencije.

Mickael Gelabale (Cedevita) - 18 poena, 4 skoka.

Dylan Page (Union Olimpija) - 15 poena, 11 skokova, 4 asistencije.

Nikola Vujčić (Split) - 17 poena, 5 skokova, 7 asistencija.

Utakmica kola

Tri sezone nije bilo regionalne lige na Gripama, devet godina Split nije slavio pobjedu protiv Crvene zvezde. A onda se u jednoj utakmici "resetiralo" i jedno i drugo. Splićani su nastavili svoju lijepu priču iz prošle sezone, pobijedili deseterostruko skuplju momčad i još jednom poručili i gradu Splitu i sponzorima: "Podržite nas, treba nam malo, a možemo puno!" I atmosfera u dvorani bila je sjajna, navijalo se za svoje, nije vrijeđalo protivnike, a potvrdile su to i pohvale iz gostujućeg tabora. Subota je donijela "kunski dokaz" onoga što mnogi ljubitelji košarke i izvan Splita često ponavljaju. Split košarci treba. Ne samo hrvatskoj.

Zanimljivost kola

Cirkus koji je trener Partizana Duško Vujošević napravio već nakon 29 minuta nove sezone donio je njegovoj momčadi pobjedu, a nadajmo se da će i žestoku kaznu. Vujoševićevu trenersku stručnost nitko ne može osporiti, ali njegov "temperament" (nazovimo ga tako) nije nešto čime se može ponositi. Na jednu bezazlenu odluku sudaca Vujošević je podivljao, nije se dao odvesti s parketa i na koncu utakmicu umjesto iz svlačionice pratio pokraj aut-linije. Svojim ponašanjem "nahuškao" je i tribine koji su raznim predmetima zasuli igrače i klupu Zadra. Sve skupa natjeralo je Zadrane da Beograd napuste s mučnim dojmom. Dijametralno suprotno od dojma s kojim je Zvezda otišla iz Splita.

Vujoševićev pritisak na suce njegovoj je momčadi donio pobjedu, no neke stvari glede suđenja na oba dalmatinsko-beogradska dvoboja nisu imale smisla. Suci su "svirali" gotovo svaki dodir tijela i mogu se na prste nabrojati napadi koji nisu završavali prekršajima. Čak 56 (!) osobnih pogrešaka dosuđeno je u Beogradu i Splitu (Partizanu 25, Zadru 31, Splitu 30, Crvenoj zvezdi 26), pa je više izgledalo da se u dvorani odvija natjecanje u zviždukanju nego košarkaška utakmica.

Košarkaški suci počeli su strahovito pretjerivati u dosuđivanju prekršaja za svaki kontakt između protivničkih igrača. Posao sudaca bi trebao biti osigurati da se igra košarka. A ne - odbojka.

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 16:27
    Ajmo ovako-do sada je Vujosevic mogao po ABA ligi raditi sta je htio,pod prijetnjom napustanja lige.A sad,kad se plasman u ligu prvaka ostvaruje preko ABA lige,sad ce sutjet i slusat,u protivnom slobodno nek se goni u Sabac ili Donji Stepojevac ili gdje god drugdje hoce.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 10:02
    @devil....koliko znam, ovdje tema nije bio zadar, već Bg, odnosno Bg publika-točnije partizanova (iako ni delije nisu ništa bolji).ali ako već inzistiraš...ostavio sam na članku, u kojem se opisuje splitska pobjeda protiv zvezde, komentar o splitskoj publici, pri ćemu spominjem i zadarsku, koju sam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 06:34
    Evo drago mi za Split, premda su mi rivali bilo ih je tuzno gledati unatrag par sezone!Sto se tice moje Cibone... Najbolje citirati Nove Fosile: "Bilo bi mi lako, da te ne volim..."
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 06:23
    DEVIL888Svaka cast na komentaru, malo je realnih ljudi kao sto si ti. Partizan ima dobar sistem rada i to nas drzi da ostvarimo neke vise ciljeve. Vujosevicevo ponasanje ne podrzavam i ako sam partizanovac ali sam isto siguran da taj njegov ispad nije donio pobjedu partizanu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 05:24
    @plenigicialTacno da Vujosevic ume biti veliki kreten/primitivac, to godinama radi u srpskoj ligi pogotovo kad se Partizan oseca nemocno da pobedi, ali pricati o divljastvu, huliganstvu i veoma zanimljivoj reci "fasizam" koju ste vi u Hrvatskoj ne tako davno diktirali, dodje mi da se grohotno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik