Automoto

Velika nagrada Japana Vettelu donijela status prvog favorita za naslov svjetskog prvaka

Piše:Igor Šestak • utorak, 09.10.2012.
Velika nagrada Japana Vettelu donijela status prvog favorita za naslov svjetskog prvaka
Foto: EPA

Velika nagrada Japana donijela je mnogo zadovoljstva Sebastianu Vettelu. Nijemcu se proteklog vikenda sve posložilo. Bolid mu je funkcionirao besprijekorno, glavni konkurenti su ili odustali ili ubilježili skromne rezultate, a on je sjajnom vožnjom bez pogrešaka zaokružio savršeni vikend. Do kraja sezone ostalo je još pet utrka, a broj kandidata za svjetsku titulu se smanjio. Iako Fernando Alonso još uvijek vodi, trenutno se čini kako je Vettel favorit za naslov.

Ovogodišnja Velika nagrada Japana, kojom je obilježen 50. rođendan Suzuke, protekla je u znaku njemačkog vozača za volanom Red Bulla, Sebastiana Vettela. Dvostruki svjetski prvak stigao je do svoje 24. pobjede u karijeri i treće na Suzuki. Na listi najboljih vozača po broju pobjeda Vettel se na devetom mjestu izjednačio s Juanom Manuelom Fangiom, a samo pobjedu više od njih imaju Niki Lauda i Jim Clark.

Za 25-godišnjeg Nijemca bio je to savršeni vikend. U subotu je stigao do svog 34. pole positiona, a dan kasnije je prezentirao odličnu vožnju kojom je vodio od prvog do posljednjeg zavoja utrke. Njegova pobjeda ni u jednom trenutku nije bila upitna, a kako sam kaže, njegov Red Bull bio je bez mane: "Bolid je bio briljantan. U kvalifikacijama smo savršeno pogodili postavke, a to nam je donijelo i pobjedu u utrci. Rijetko se dogodi da vozite tako savršen bolid. Mogao sam napadati u svakom krugu, održavati prednost pred ostalim dečkima, a na ovakvoj stazi to je sve što možete poželjeti."

No, Vettelov vikend postao je još bolji zbog slabih rezultata njegovih najvećih konkurenata u utrci za naslov svjetskog prvaka.

Fernando Alonso cijelu se sezonu borio s manama svog Ferrarija i usput ostvarivao sjajne rezultate. Njegove vozačke sposobnosti nisu upitne, ali valja priznati da je u velikom dijelu sezone imao i mnogo sreće koja mu je omogućila vodstvo u ukupnom poretku. Red Bull i posebno McLaren često su imali bolji i brži bolid od Ferrarijevog F2012, ali su zbog različitih spletova okolnosti gubili bodove. Bilo je tu pogrešaka i vozača i mehaničara, sudara i kvarova na bolidima, a Alonso je cijelo to vrijeme marljivo skupljao bodove i uspješno izbjegavao pehove koji mogu zadesiti jednog vozača Formule 1.

Španjolac je tako do ljetne stanke stvorio 40 bodova prednosti pred pratnjom, a onda je i njemu sreća okrenula leđa. U Belgiji je bio kolateralna žrtva sudara Grosjeana i Hamiltona, a u Monzi mu je kvar na Ferrariju odnio vrlo izgledni pole position. U utrci se dokopao trećeg mjesta, baš kao i u Singapuru, kada mu je bolid ponovno bio daleko od najboljeg, ali ga je u Japanu zadesila nova nesreća. Samo mali kontakt njega i Räikkönena bio je dovoljan za puknuće gume i odustajanje već u prvom zavoju.

Vettelu je u Japanu na ruku išao i iznenađujuće slabi vikend McLarena. Jenson Button i Lewis Hamilton kroz cijelu utrku su se žalili na teškoće s bolidima, a na kraju su završili na četvrtom i petom mjestu. Nisu to toliko loši rezultati, ali daleko su od onih koje bi McLaren želio ostvarivati. Je li na vrlo slabo izdanje Hamiltona utjecala i njegova prošlotjedna odluka da napusti britansku momčad teško je reći, ali sigurno je da donijeti takvu odluku u trenucima dok se nalazite u borbi za naslov prvaka nije baš mudro. Posebno ako vam u završnici sezone treba potpuna podrška te momčadi koju planirate napustiti.

U Japanu nije briljirao ni Kimi Räikkönen. Trenutno treći vozač u ukupnom poretku osvojio je tek šesto mjesto i takav rasplet događaja omogućio je Vettelu da poništi najveći dio Alonsove prednosti, a da ga u tome ne prate ostali kandidati. Do kraja sezone je pet utrka, a Alonsova prednost pred Vettelom sada iznosi samo četiri boda. Räikkönen zaostaje 37 bodova, a Hamilton 42.

S obzirom da je u posljednje dvije utrke pokazao vrlo dobru formu, za razliku od svojih konkurenata, Sebastian Vettel trenutno izgleda kao glavni kandidat za naslov prvaka. Alonsu hitno treba jedan nastup bez problema i Ferrari koji će se na stazi moći pohrvati s Red Bullom. Već nadolazećeg vikenda je Velika nagrada Koreje i u talijanskoj momčadi nemaju vremena za velika zahvate. Räikkönenu i Hamiltonu bi za naslov prvaka trebao niz odličnih ostvarenja uz pokoji kiks vodećeg dvojca, dok su se Mark Webber i Jenson Button oprostili od te utrke. Teoretski još uvijek imaju šansu, ali u praksi će teško nadoknaditi 60, odnosno 63 boda zaostatka za vodećim Španjolcem.

S obzirom da su podbacili oni od kojih se očekivala borba za pobjedničko postolje, na njemu su odličnim nastupima završili Felipe Massa i Kamui Kobayashi.

Ferrarijev Brazilac napokon je odradio odličnu utrku. U kvalifikacijama nije blistao pa je u utrku startao tek s desetog mjesta, ali je već u prvom krugu iskoristio sudare i odustajanja vozača ispred sebe te se probio na četvrto mjesto. Na svoja najbolja izdanja Massa je podsjetio prilikom prvih ulazaka u boks, kada je na stazi ostao duže od Kobayashija i Buttona, odvozio nekoliko brzih krugova i napredovao sve do drugog mjesta. Do kraja utrke nije uspio zaprijetiti Vettelu, ali mu druga pozicija nije bila ugrožena pa se dočepao pobjedničkog postolja prvi put nakon 24. listopada 2010. godine.

Domaći heroj Kobayashi u subotu je izborio treću startnu poziciju, a već na startu je napredovao za jedno mjesto. U nastavku utrke ga je nadmudrio Massa, ali je treće mjesto sačuvao od Buttona i prvi put u karijeri stao na pobjedničko postolje. Japanac je sjajnim nastupom usrećio domaće navijače i izjednačio ostvarenja Agurija Suzukija i Takume Sata, jedinih japanskih vozača koji su u svojim karijerama uspjeli osvojiti treće mjesto u utrci Formule 1.

Bodovima na Suzuki još su se osladili Hülkenberg, Maldonado, Webber i Ricciardo, a još jednom pogreškom u prvom krugu istaknuo se Romain Grosjean. Francuz je startao s četvrtog mjesta, a onda u prvom zavoju neoprezno udario u Red Bull Marka Webbera i obojicu udaljio od vrha poretka. Zbog toga je kažnjen zaustavljanjem u boksu na deset sekundi, ali slaba je to utjeha Webberu koji bi bez tog sudara vjerojatno završio na pobjedničkom postolju ili blizu njega. Grosjean je na nekim utrkama zadivio ljubitelje Formule 1 svojim talentom, ali nesreće koje je skrivio u posljednjim utrkama zasjenile su njegove uspjehe.

Još jedna katastrofalna utrka je iza Mercedesa. Nico Rosberg je morao odustati već u prvom krugu nakon sudara sa Sennom, a Michael Schumacher nije uspio doći do bodova nakon što je zbog kazne zarađene u Singapuru u utrku startao s 23. pozicije. Osim buduće momčadi Lewisa Hamiltona, do bodova nisu došli jedino Caterham, Marussia i HRT.

Vozač vikenda

Sebastian Vettel: Ako netko starta s prve startne pozicije, pobijedi u utrci i usput odvozi najbrži krug, dileme oko titule vozača vikenda nema. Na Velikoj nagradi Japana to je napravio Sebastian Vettel i usput se doveo u odličnu poziciju uoči posljednjih pet utrka ove sezone.

Momčad vikenda

Red Bull: Austrijska momčad odlično je pripremila bolid za ovu utrku. Vettel je nekoliko puta istaknuo kako je sjedio za volanom briljantnog bolida, a o tome svjedoče i njegovi rezultati. Drugi Red Bullov vozač, Mark Webber, također je odlično odradio kvalifikacije i pridružio se momčadskom kolegi u prvom startnom redu, ali mu je utrku uništio Grosjean neopreznim sudarom u prvom zavoju. Da nije bilo te nesreće, moguće je da bi Red Bull slavio dvostruku pobjedu.

Potez vikenda

Sergio Perez: Velika nagrada Japana nije obilovala pretjecanjima, ali za jedno vrlo lijepo pobrinuo se Meksikanac u šestom krugu utrke. Na kočenju prije oštrog zavoja Perez se u dvoboju s Hamiltonom uspio postaviti na unutrašnju stranu staze i probiti se ispred Britanca. Nažalost po njega, tako dobar nije bio u 19. krugu utrke, kada je na istom mjestu izgubio kontrolu nad bolidom i završio u šljunku kraj staze.

Tragičari vikenda

Romain Grosjean i Kimi Räikkönen: Vozači Lotusa u prvom su zavoju bili vrlo neoprezni. Francuz je vrlo neoprezno udario u bolid Marka Webbera i obojicu izbacio iz vrha poretka, a Finac je udario u vodećeg vozača u ukupnom poretku, probušio mu gumu i izbacio ga iz utrke.

Izjava vikenda

Felipe Massa: Brazilac je odvozio svoju najbolju utrku u posljednje dvije godine i vjeruje kako će mu ona donijeti potrebno samopouzdanje u idućim utrkama, ali i novi ugovor: "Bile su to dvije teške godine za mene. Mnoge misli su mi prolazile glavom i neke su bile ružne, ali sada napokon mogu biti sretan. Psihološki, ovo je za mene važan rezultat, ali isto tako i za moju budućnost u Formuli 1. Barem se nadam."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.10.2012. u 15:13
    Treba štovati lik i djelo hladnog finca, možda i najboljeg vozača u F1 trenutno, i sigurno najkarizmatičnijeg.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.10.2012. u 15:03
    Ne daj se Alonso, samo dalje od Lotusa i prvenstvo je naše !
    Obrisan korisnik
  • Lomax09.10.2012. u 17:47
    bogte što je s tim grosjeanom
    Lomax
  • Obrisan korisnik09.10.2012. u 17:02
    gore od alonsova odustajanja je ovaj rezultat masse, sad ce opet teorije kako je super vozac i bla bla bla, al voziti ferari i ne biti na postolju 2 godine je nula o vozaca
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.10.2012. u 16:27
    jebeni vettel...i ja bi s takvim bolidom pobjeđivao. ako alonso ne osvoji naslov to će biti jedna od većih nepravdi u F1 zadnjih 15-tak godina.
    Obrisan korisnik