Zimski sportovi

30 godina dominacije

Piše:Ana Legradi • ponedjeljak, 15.10.2012.
30 godina dominacije

"Devetogodišnjaci nisu imali golmana, pa su angažirali mene i to je bio trenutak kada sam zavolio hokej na ledu." Prisjetio se nedavno svojeg početka iz daleke 1971. godine apsolutni češki rekorder na ledu, sada 47-godišnji Dominik Hašek.

Nedavno ste u osvrtu o najboljem živućem golmanu NHL-a mogli saznati kako Martin Brodeur na vratnicama New Jersey Devilsa lovi svoj četvrti Stanley kup i nastavlja rušiti rekorde moderne povijesti hokeja na ledu. U vrijeme kada je slavni Kanađanin ugledao svijetlo dana, junak ove priče je marljivo trenirao hokej u pitomom češkom središtu udaljenom 96 kilometara od Praga.

Rekordi

Dominator je svoju 300. NHL pobjedu upisao 15 listopada 2005. u pobjedi Senatorsa nad Bruinsima. U devet sezona s Buffalom upisao je preko 25 rekorda u shoutoutu, najviše odigranih utakmica, nanizanih pobjeda i najmanje primljenih pogodaka. Na popisu rekorda svih vremena je i dalje s najboljim obranama u karijeri (.922) i najviše odigranih NHL utakmica kao europski golman, njih 735.

Odrastao na obalama krajobrazne Labe šestogodišnji Dominik Hašek se na poticaj svojeg oca pridružio hokejskom klubu Pardubice i svojim dolaskom počeo pisati novu povijest kluba s dugogodišnjom tradicijom koja seže od 1923. godine. Deset godina kasnije postao je najmlađi igrač u povijesti seniorske profesionalne lige, a njegov talent je prepoznat i na međunarodnoj sceni. Na svojem prvom Svjetskom prvenstvu U18 sa Čehoslovačkom je osvojio srebrnu medalju i postao najboljim golmanom prvenstva, a isti uspjeh je upisao sljedeće godine na turniru U20 i sa seniorima također osvojio svoju prvu medalju, srebrnog sjaja sa samo 18 godina. Te 1983. godine je kao jedan od osam čeških hokejaša izabran od Chicago Blackhawksa u 10. rundi kao 199. izbor i 17. golman ukupno na NH draftu.

S njim su na NHL draftu završili njegov klupski kolega branič František Musil, kasnije dugogodišnji skaut u Edmonton Oilersima i napadač Miloš Riha, trenutno uspješni trener u KHL-u Spartaka, Atlanta, a potom SKA. Pri povratku u Europu Hašek je zaigrao u Spartaku pod trenerskom palicom Rihe.

Vrijeme hladnih političkih odnosa između Sjeverne Amerike i Europe je imao utjecaj i na Hašekov odlazak u najjaču hokejsku ligu svijeta. Za draft je saznao tek sedam mjeseci kasnije kada je već zaigrao treću sezonu s Pardubicama gdje je i ostao još pet sezona. Sezonu prije odlaska u Sjevernu Ameriku proveo je u Dukli Jihlava i osvojio svoj treći naslov prvaka Extra lige, drugi naslov najboljeg golmana lige, petu titulu golmana godine, a za vrijeme njegove ere u Extraligi je tri puta proglašen najboljim igračem Čehoslovačke.

Stil bez konkurencije

Hašek je u svojem stilu obrane koristio sve dijelove tijela ne bi li zaustavio pak. Imao je strogi sportski režim. Tijekom ljeta od svibnja do rujna 2006. godine je smanjio masu kako bi povećao svoju fleksibilnost, a njegove obrane nerijetko su izgledale kao trening gimnastičara. Sam je jednom izjavio: "Kažu da je moj stil obrane neobičan, kako skačem po ledu kao riba, a ja im odgovaram koga briga do god zaustavljam pak."

Velike promjene na političkoj, teritorijalnoj i kulturnoj sceni Europe označile su odlazak velikana preko oceana u nove pobjede. S 25 godina na vratima najjače lige bez ijedne utakmice s velikim igračima u nogama teško je mogao pridobiti povjerenje trenera Chicaga stoga je dvije sezone naizmjenično igrao u Indianapolis Iceu i Chicagu. U Blackhawksima je bio zamjena Edu Belfouru, a prvu NHL utakmicu je odigrao 6. studenog 1990. godine protiv Hartford Whalersa. Sezona u kojoj su Blackhawksi ostali bez Svetog grala zahvaljujući Mariu Lemieuxu i Pittsburghu je završena za Hašeka u redovima Chicaga. Češki golman je na tradeu završio u Buffalu u zamjenu za golmana Stephanea Beauregarda i pick 1993. godine. Sreća se tijekom sezone nasmiješila Čehu, a pogubna je bila za Granta Fuhra. Zahvaljujući njegovoj ozljedi Hašek se prometnuo u prvog golmana, a već je sljedeće sezone osvojio prvi Vezina trofej.

Sezone 1996./1997. je nastavio razveseljavati publiku, ali je uz svoje ime vezao prvi incident s trenerima. Iako je prvotno tvrdio da je u pitanju ozljeda ligamenta novinari su se oko njegovog izostanka s utakmica raspisali o svađi s Tedom Nolanom, obožavanom ličnosti kod navijača Sabresa. Srpanj 1997. je dočekao s još jednim Vezinom u rukama, a osvojio je i Lester B. Pearson nagradu i Hart trofej, čime je ušao u povijest kao jedan od rijetkih golmana s Hartom u ruci.

Uslijedila je olimpijska godina i nova sezona u kojoj je odigrao 72 utakmice i postavio rekord Sabresa u onome što mu je tijekom cijele karijere išlo najbolje. Shutoutom je u 13 utakmica zaključao svoj gol, a u prosincu je postavio rekord od šest uzastopnih shutouta u jednom mjesecu. Sa svojom zemljom je osvojio prvo i jedino zlato na Olimpijskim igrama, a sezonu je završio s istim nagradama u vitrini kao i prethodne godine. Postao je prvi golman u povijesti NHL-a kao vlasnik drugog Harta i potpisao do tada najteži ugovor za jednog golmana od 26 milijuna dolara.

Po završetku sezone 1999. godine objavio je prvo umirovljenje zbog ozljede i želje da više vremena provodi s obitelji. Ipak u listopadu se vratio na led, ali je odigrao svega 35 utakmica regularne sezone i pet u doigravanju. Još jednu sezonu u Buffalu je završio sa šestim Vezinom, drugim Jennings trofejem, a tim nagradama se oprostio od Buffala.

Vrijeme Stanleyja

U Buffalu su odlučili na tradeu Hašeka poslati u klub s više šansi za osvajanje Stanleyja, tada kao i sada Detroit je bio sjajan izbor. Uslijedila je još jedna godina rekorda. Prvo je s Wingsima osvojio President trofej uz 41 pobjedu i 15 poraza, pregazio je Vancuover, St. Luis, Colorado i konačno Carolinu. Tijekom finala konferencije s Coloradom postao je prvi golman s upisanom asistencijom u produžecima. Pak je dodao kapetanu Stevenu Yzermanu koji je uspješno pronašao Fredrika Olaussona za pobjedu u trećoj utakmici serije. Konačno toga proljeća je slavio svoj prvi Stanley, uz rekord od šest shutouta u doigravanju. Rekord je kasnije oborio Brodeur uz sedam shutouta.

Osobni karton

Ime: Dominik
Prezime: Hašek
Datum i mjesto rođenja: 29. siječnja 1965, Pardubice (Češka)
Obitelj: brat Martin (nogometaš), supruga Alena, sin Michael, kćer Dominika
Pozicija: golman
Prvi profesionalni ugovor: 1981. godine
Klubovi: Pardubice, Dukla Jihlava, Indianapolis Ice, Chicago Blackhawks, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings, Ottawa Senators, Spartak
Olimpijska odličja: zlato i srebro
Svjetska prvenstva: juniorska tri srebra, seniorsko srebro i tri bronce
NHL nagrade: Hart trofej (2), Lester B. Pearson (2), Vezina trofej (6), William M. Jennings trofej (3)
Stanley kup: 2002. i 2008. s Detroit Red Wingsima
Ostale nagrade: češki igrač 20. stoljeća, češki igrač godine (1994., 1998.), Golden Hockey stick (1987., 1989., 1990., 1997. i 1998.), najbolji golman čehoslovačke Extralige (1986., 1987., 1988., 1989. i 1990.), najbolji golman češke Extralige (2010.), najbolji igrač češke Extralige (2010.), MVP češke Extralige (2010.), najbolji golman Svjetskog prvenstva (1987., 1989. i 1990.)
Hobiji: inline hokej, squash
Umirovljenje: 9. listopad 2012.

Ljeto pred vratima, a Dominator na rubu snaga. Sezonu 2002./2003. nije proveo na ledu, a naredne sezone je izrazio želju ponovno zaigrati s Wingsima. Klub nije mogao odbiti usluge Čeha iako je bio u nezahvalnoj situaciji. Sezonu bi počeli s tri golmana jer su s Curtisom Josephom potpisao trogodišnji ugovor na 24 milijuna dolara. Rivali iz Colorada su ostali bez Patricka Royja koji je objavio konačan odlazak iz profesionalnog hokeja i franšiza iz Detroita nije mogla riskirati.

Unatoč dobroj volji nakon samo 14 utakmica ozlijedio je prepone i po drugi puta objavio umirovljenje. Nakon operacije u Pragu vratio se u Pardubice.

Hašeku je istekao ugovor s Wingsima i najavio je dolazak u Ottawu koja je na tradeu poslala Patricka Lalimea u St. Luis čime se oslobodilo mjesto u Salaryju i potpisao je jednogodišnji ugovor. Sezona nije počela zbog štrajka u ligi i uslijedio je lockout, pa je Hašek na svoje radno mjesto došao u listopadu 2005. godine. Sa Senatorsima je završio sezonu s 43 odigrane utakmice, a potom je najavio dolazak u Wingse.

S 41 godinom na leđima po drugi je puta došao pod okrilje Kena Hollanda, GM-a koji je rijetko kada pogrešno procijenio sposobnosti pojačanja koje je dovodio. Sezonu je počeo novim osobnim rekordom, 181 minuta i 17 sekundi bez primljenog gola. U finalu konferencije izgubili su od novih prvaka, Anaheim Ducksa.

Nakon objave trećeg umirovljenja ipak nije mogao odbiti ponudu Wingsa za jednogodišnjim ugovorom od dva milijuna dolara uvećan za bonuse. Nije pogriješio, iako se nije naigrao s Wingsima je podignuo svoj drugi Sveti gral.

Povratak u Europu

Nekoliko dana od proslave drugog Stanleyja zbog nedostatka motivacije odlučio se zauvijek povući iz profesionalnog igranja u NHL-u. Vratio se u rodne Pardubice, a godinu dana kasnije im je ponudio svoje usluge. Trofej o kojem je zasigurno razmišljao posljednjih godina u NHL-u mu se nasmiješio u proljeće 2010. godine. Predvodio je svoje suigrače u doigravanju do zasluženog trofeja uz samo jedan poraz i tri shutouta.

Po završetku sezone okušao se s ruskim Spartakom u KHL-u, a nakon što su ispali već u prvoj rundi doigravanja odlučio se povući iako je najavljivao dolazak u jedan od klubova NHL-a s kojima je već igrao. Konačan odlazak s leda je objavio 9. listopada ove godine, no i s 47 godina pitanje je: je li objava četvrtog po redu umirovljenja njegova konačna odluka?

Dominatorska obrana

Koji napadač bi mogao izbjeći ovakvu Dominatorsku obranu? Žrtva tada 42-godišnjeg golmana bio je kapetan Minnesote Wild, Slovak Marian Gaborik. Utakmica između Detroit Red Wingsa i Minnesote je odigrana 7. prosinca daleke 2007. godine, a uvjerljivu pobjedu je izvukao Hašekov Detroit Red Wings s 5:0.

Slavni češki golman je nakon utakmice izjavio: "Vjerujem da mogu nastaviti igrati ovako dobro", a takvom igrom se na kraju sezone počastio Stanleyjem u rukama, drugi puta u redovima Wingsa.

Foto: Wikipedia, Schmackity

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.10.2012. u 12:39
    Svaka čast autorici gospodićni Ani na tekstu!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.10.2012. u 23:31
    najbolji, ne jedan od najboljih
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.10.2012. u 19:54
    legenda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.10.2012. u 18:54
    Sigurno jedan od najboljih vratara svih vremena
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.10.2012. u 14:29
    Pamtim ga ko djece...Tesla Pardubice dolazila u Kosice koje su bile prvak Cehoslovacke,bio mu je mozda 21 godina ali svaki igrac lige se njega vec pribojaval,.cjela liga,koja bila nakon sampionata Sovjetskog saveza druga najbolja u Europi....Pardubice su bili prvaci v 1987 i 1989 godine i 70% bilo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik