Nogomet

Velika poljudska ljubavna romansa i još jedna Vulićeva pozitivna šok-terapija

Damir Žbulj • ponedjeljak, 22.10.2012.
Velika poljudska ljubavna romansa i još jedna Vulićeva pozitivna šok-terapija
Foto: Bruno Karadža

Iza nas je 12. kolo MAXtv Prve lige, naizgled slično svim ostalim dosad odigranim. Dinamo je stigao do pobjede, Davor Vugrinec trpa i dalje, Osijek nevjerojatno odolijeva svim problemima s neimaštinom i izostancima glavnih igrača, dok Hajdukovi igrači igrom na terenu i dalje uspijevaju slamati srca svojih navijača. No, dogodilo se i nešto neobično proteklog vikenda - Split je stigao do gostujuće pobjede nakon 12 uzastopnih utakmica. Slučajno ili ne, baš u premijernom nastupu na njihovoj klupi iskusnog trenerskog lisca Zorana Vulića...

Ljubav, ljubav je smisao života..., a na te stihove svaki istinski navijač Hajduka nadovezat će se ovih dana kako je njegova ljubav prema Klubu i više od toga, uz neizostavno HŽV...

U tjednu koji je bio jedan od najtežih u njegovoj povijesti, u kojem se ljubav prema klub iskazivala izlaskom na ulicu, prosvjedima, karuselom, dolaskom na tribine, fanatičnim bodrenjem, koreografijom, bakljadom, no, igrači i trener uzvratili su im novim porazom i još jednom utakmicom bez postignutog pogotka.

Od nesretne ljubavi i slomljena srca, možda je još samo gora stvar u životu neuzvraćena ljubav...

Nakon što su Splićani bezuspješno pokušavali slomiti odlično posloženu i organiziranu formaciju koju je za Poljud pripremio Igor Pamić, desetak minuta prije kraja šokirao ih je Goran Roce, koji se najbolje snašao nakon slobodnog udarca Križmana i tako odlučio susret u korist gostiju. Puljani su seriju od tri uzastopna poraza prekinuli slavljem baš protiv Hajduka i sigurno bi voljeli da se češće s njima susreću u međusobnim dvobojima.

Na suprotnom kraju Hrvatske, u Osijeku, također ljubavni problemi na relaciji Klub - navijači. Kohorta se osjetila uvrijeđenom nakon što su Bijelo-plavi gostovali u Novom Sadu i tamo odigrali 'prijateljsku' utakmicu s Vojvodinom pa je susret sa Zadrom protekao bez najglasnije podrške najvjernijih navijača. Međutim, uz sve klupske probleme s financijama, uz probleme s igračkim kadrom, jer su morali nastupiti bez standardnih Leškovića, Šorše, Miličevića, Peroševića, Jugovića, Petrovića, Dugandžića, J. Mišića, što zbog kartona što zbog ozljeda, uz nove probleme s publikom, Osijek ipak gotovo nezaustavljivo plovi prvoligaškim nogometnim vodama.

Osječani imaju vrhunskog trenera Stanka Mršića, imaju nepresušan izvor mladih i talentiranih igrača, koje tamošnji strateg odlično 'baca u vatru' i s njima doslovno radi čuda u hrvatskim okvirima. Osijek može biti fantastičan primjer igračima, treneru i Upravi Hajduka, koji se busaju u prsa kako imaju mladu i neiskusnu momčad, no, upravo su Bijelo-plavi pravi primjer kako se s mladom, neiskusnom ekipom igrača može ostvariti i vrhunski rezultat, jer osim Slavena i Dinama, sve ostale prvoligaške ekipe trenutno im gledaju u leđa.

I nogometaši Rijeke još su jednom razočarali svoje navijače. Uzaludna će im biti pobjeda nad Dinamom, ako nastave s rasipanjem bodova, a kako vrijeme odmiče, izgovori trenera Scorije kako ima novu ekipu, s puno novopridošlih igrača, više 'ne drže vodu'. Nakon potopa u Kupu i ispadanja od trećeligaša pa katastrofalnog izdanja u Vinkovcima, poraz od ekipe koja nije nikog pobijedila u gostima gotovo godinu dana možda je i 'kap koja je prelila čašu' strpljenja. Split je na Kantridi stigao do pobjede koja im je nedostajala u ovosezonskom natjecanju. Odlične igre na domaćem terenu, nisu bile popraćene barem ponekim slavljem na strani, a slučajno ili ne, prva pobjeda u 12 uzastopnih gostujućih utakmica poklopila se s dolaskom Zorana Vulića na trenersko mjesto. Gazda Žužul mogao bi jedno vrijeme biti zadovoljan...

Slaven Belupo ipak je stigao do važne domaće pobjede. U Koprivnici je 'pala' Cibalija, ostali su Farmaceuti i dalje prvi pratitelji vodećem Dinamu, no, ne bi se to ostvarilo da nije bilo doslovno neuništivog Vuge. Davor Vugrinec jednostavno ne zna kada treba stati, on i dalje neumoljivo posprema lopte u suparničke mreže i nije važno protiv koga njegova ekipa igra. Realizirani kazneni udarac i slobodnjak u sučevoj nadoknadi, za pobjedu. Što vam više treba od nogometaša i pravog profesionalca?

Dinamo je gostovanje u Zaprešiću shvatio ozbiljno - u posljednjih pola sata dvoboja. Trener Čačić pokušao je odmoriti ekipu za nadolazeću Ligu prvaka i gostovanje PSG-a, no, bez Sammira nije išlo sve po planu. Dominaciju bez realizacije prekinuo je ulazak 'prve violine', a samo dvije minute kasnije Modri su uspjeli stići i do prvog pogotka. Zabio je Puljić, upravo na asistenciju novopečenog hrvatskog reprezentativca. Pobjedu je potvrdio Čop i prema prikazanoj igri, potencijalni 'bogataši' s maksimirskih tribina u srijedu se ne trebaju nadati nekom rezultatskom čudu protiv Parižana.

Agonija Zagreba nastavila se i u dvoboju s Lokomotivom, a osvojeni bod neće im puno u konačnici promijeniti jesensko raspoloženje, iako trener Bonačić tvrdi suprotno. Ponovno su primili pogodak u ranoj fazi utakmice, da bi se kasnije, u završnici, grčevito vadili iz ponora. Nakon osmog prvenstvenog pogotka Kramarića u 15. minuti, koji sve jače kuca na vrata povratka u Dinamo, zabio je Šovšić iz penala za konačnih 1:1. Ali, Pjesnici ponovno mogu žaliti za bodovima jer su mogli i do pravog preokreta. Sa šest osvojenih bodova iz 12 odigranih kola, sve je izvjesnije kako će se zajedno sa Zadrom još jako, jako dugo družiti na dnu prvenstvene ljestvice.

(135.) Pogodak kola

Vuga majstore, po 135. put! Davor Vugrinec još je jednom pokazao kakva je nogometna legenda hrvatskih prvoligaških travnjaka. U dvoboju s Cibalijom postigao je svoj šesti i sedmi pogodak sezone, a pobjedonosni, iz slobodnog udarca u sučevoj nadoknadi susreta s Vinkovčanima ukupno mu je 135. u HNL-u.

Povratak kola

Kamerunac Mathias Chago proveo je 17 mjeseci van terena. Zbog problema s ozljedama nije zaigrao još od svibnja 2011. godine, dok se nalazio u dresu Dinama, a uspješno se vratio nogometu u dvoboju njegova novog kluba Lokomotive sa Zagrebom. Priliku mu je ponovno ukazao Tomislav Ivković, a bude li zdravlja 29-godišnji Chago će mu to sigurno vratiti igrama na travnjaku.

Glumac kola

Ne radi se o isticanju nekog simuliranja ili iznuđivanja kaznenog udarca, nego se radi o Tomislavu Glumcu, igraču Splita, koji je odlično iskoristio pogrešku vratara Rijeke Lisjaka i postigao pobjedonosni pogodak za Splitovce, koji su tako stigli do prve gostujuće pobjede nakon 12 odigranih utakmica i gotovo godinu dana.

Šok-terapija kola

Nakon trenerske smjene u Splitu, gdje je umjesto Bašića stigao Vulić, ono što se tražilo i očekivalo od novog stratega - ostvareno je. Težak debi na Kantridi apsolvirao je na odličan način, a na Parku mladeži sada su se napokon prisjetili kako to izgleda kada se slavljenički vraćaju s gostovanja.

Bakljada kola

Po tko zna koji put Torcida je pretjerala u slavlju i još jednom bakljadom nanijela financijski gubitak voljenom klubu. Jer, HNS će sa zadovoljstvom napisati još jednu kaznu, ali apsolutno zasluženo. No, ono što je također važno, po tko zna koji put bakljada Torcide zaustavila je napadačke nalete Hajduka, njihovu dominaciju na terenu, gdje nakon više minutnog prekida gosti redovito konsolidiraju svoje redove i na kraju u finišu susreta bolje prolaze.

Veliki je problem što takvo ponašanje 'navijača' uvijek naiđe na odobravanje trenera ili Uprave, koji svoje loše poteze skrivaju dodvoravanjem publici: "Uvijek možemo naći zamjerku, ali nećemo im gledati svaku grešku. Oni su to učinili u najboljoj namjeri, htjeli su nam pomoći. Oni nas drže i podržavaju i ja im na tome zahvaljujem," riječi su trenera Miše Krstičevića, koji je umjesto takvih izjava poslije utakmice možda trebao bolje pripremiti svoju ekipu za dolazak Puljana na Poljud.

Isprike kola

"Ispričavamo se svi zajedno gledateljima, jednostavno nije išlo. Ali, nismo letjeli pod nebo nakon pobjeda, nećemo sada ni potonuti nakon poraza", poručio je kapetan Hajduka Mario Maloča, dok se na njegovu izjavu nadovezao i stoper Goran Milović, koji je komentirao prekid nakon bakljade Torcide: "Nažalost kao da nas je stanka zbog dima zaustavila, kao da je stao čip u našim glavama, stali smo."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 10:46
    Ja sam to u svojoj Mozilli fino riješio: Alati-Mogućnosti-Napredno-kvačicu na obavjesti mje kad se web stranica pokuša osvježiti ili me pokuša preusmjeriti. I imam mir.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 01:11
    idukar,nauči pisat već jednom...nije privaženost nego privrženost
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.10.2012. u 19:32
    Osijek je odigrao vrhunsku utakmicu... Bez pola ekipe! Bravo!
    Obrisan korisnik
  • russell22.10.2012. u 19:19
    bravo osijek, samo hrabro naprijed
    russell
  • robinho131022.10.2012. u 18:44
    zaboravili ste naglasiti da je slaven pobijedio cibaliju uz dva pogotka glavnog suca utakmice, a ne vugrinca..šupraha jučer potvrdio u oku sokolovu..
    robinho1310