Rukomet

Štrlek i Ivić razdragali navijače, Čupić torpedirao Chambery

Sportnet • ponedjeljak, 22.10.2012.
Štrlek i Ivić razdragali navijače, Čupić torpedirao Chambery
Foto: Davor Sajko

Hrvatski rukometaši na radu u inozemstvu, ali i oni koji su još uvijek u dresovima hrvatskih klubova, marljivo su radili u proteklih sedam dana. Pojedinci su se istaknuli u vrlo pozitivnom svjetlu, Čupićeve dobre role već su postale "dosadne", a općeniti je dojam da je ovo razdoblje bolje nego ono pred dva tjedna…

Pripremili: Ivana Strahija, Damir Žbulj, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Igrač tjedna

Ivan Čupić: (Kielce) Momčad poljskog Kielcea u proteklom je tjednu nastavila s odličnim nastupima kako u svojoj PGNiG ligi tako i u natjecanju za prvaka Europe čime je apsolutno potvrdila svoju dominaciju u obje Lige. U utorak je tako u domaćem prvenstvu s čak 15 pogodaka razlike bila bolja od ekipe MKS Piotrkowianin Piotrkowa da bi u nedjelju u Francuskoj uvjerljivo (36:26) svladala Chambery hrvatskog reprezentativca Damira Bičanića. Hrvatsko desno krilo ponovno je bilo itekako dobro raspoloženo te mu je u oba susreta pripala titula najboljeg strijelca, u domaćem prvenstvu postigao je, naime, devet pogodaka, a u Ligi prvaka njih osam.

Ugodno iznenađenje

Manuel Štrlek: (Kielce) Rukometaši Kielcea nastavili su svoj pobjednički niz kako u domaćem prvenstvu tako i u natjecanju za prvaka Europe. Prvo su Poljaci u utorak s 15 pogodaka razlike svladali ekipu MKS Piotrkowianin Piotrkowa da bi potom u nedjelju nastavili svoju dominaciju i u Ligi prvaka slavljem nad francuskim Chamberyjem 36:26. Bivše Zagrebovo lijevo krilo ugodno je iznenadilo dobrom igrom te realizacijom, naime, u PGNiG ligi se pet puta upisao u strijelce, dok je mrežu Francuza zatresao čak šest puta.

Filip Ivić (Croatia osiguranje Zagreb): Filip Ivić ponovno je branio maestralno. U prvom poluvremenu gotovo je sam držao Zagrebaše u egalu. Skidao je zicere igračima Barcelone, a na kraju je pohvale zaradio i od Rutenke, ali i od možda i najboljeg svjetskog vratara Arpada Šterbika. Na kraju je zaustavio 14 protivničkih udaraca, a među vratnicama je boravio 40-ak minuta, jer je u završnici susreta priliku dobio i iskusni Kelentrić. No, tada više nije bilo pomoći hrvatskom prvaku. Ivić je u svakom slučaju opravdao izbornikov poziv za nadolazeće kvalifikacijske utakmice reprezentacije za Euro 2014., a jedna od njegovih fantastičnih obrana ponovno se našla na listi Top 5 najboljih proteklog kola EHF Lige prvaka.

Forma u usponu

Mirko Alilović (Veszprem): Nakon Atletica poraz protiv mađarskog prvaka doživio je i Kiel. Alilović je u 44 minute provedene na parketu obranio deset šuteva, a dvoranu je na noge prvi puta podigao kod 3:3 nakon obranjenog sedmerca Jichi. Dva dana nakon pobjede nad europskim prvakom Veszprem je odradio susret domaćeg prvenstva protiv FKSE Orosházi. Domaći sastav očekivano je izgubio, Nagy i društvo slavili su rezultatom 33:25, a oba njegova vratara upisala su tri obrane.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): Momčad HSV-a razočarala je svoje navijače mršavim remijem kod jedne od najslabijih momčadi u Bundesligi. Dvoboj Neuhausena i HSV-a završio je rezultatom 28:28, a Domagoj Duvnjak bio je jedan od boljih igrača u HSV-u. Prema protivničkim vratima je pucao deset puta i zabio čak sedam golova. HSV je popravio dojam novom pobjedom u Ligi prvaka. U svojoj dvorani je ugostio beogradski Partizan i slavio s 30:24, a Duvnjak je i u toj utakmici šutirao deset puta, ali je ovaj put precizan bio pet puta.

Robert Markotić (Nexe): Našičani nisu prošli u treće kolo EHF Europskog kupa, bolji su bili Bjelorusi predvođeni Vukićem. No, zamjerke nema na igru Roberta Markotića, koji je svoju prezentaciju popravio u odnosu na poraz u prvom susretu u Našicama, kad je postigao dva gola. Sad ih je upisao sedam, no s time je Nexe došao do 30, dok su domaćini u Brestu poslali 35 lopti u mrežu našičkih golmana.

Marino Marić (Croatia osiguranje Zagreb): Nastavio je kružni napadač Zagrebaša s dobrom formom. Nakon što je u trećem kolu Lige prvaka postigao devet pogodaka Kadetten Schaffhausenu te je bio izabran u momčad kola, Marino Marić odradio je veliki posao na crti protiv izuzetno kvalitetnih i jakih Barceloninih igrača poput Sorhaindoa i Morrosa. Postigao je i četiri pogotka, no, veliki problem su bile lopte bačene 'u bunar' od strane njegovih suigrača, jer nije bilo dovoljno kvalitetnih proigravanja za njegov još bolji učinak.

Mate Šunjić (Nexe): Tjedan je za Našičane bio posvećen Europskom kupu, u kojem međutim nisu uspjeli doći do željenog i pobijediti Meškov u Bjelorusiji. Nade su bile visoke, a -1 u Našicama dalo je Nexeu pravo željeti prolaz u treće kolo europskog natjecanja, no ekipa Ljube Vukića pružila je mnogo bolju partiju no tjedan dana ranije i s +5 zacementirala prolaz. Šunjić je bio dobar, obranio je devet šuteva Bjelorusa, no to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Na standardnoj razini

Petar Metličić (Montpellier): Prvi prošlotjedni izazov za sastav francuskog prvaka bio je onaj u sklopu Lige prvaka. Sastav Patricea Canayera doživio je i četvrti poraz u skupini A, a nekadašnji hrvatski kapetan Petar Metličić u 29:35 poraz ugradio je pet pogodaka. Puno kvalitetnije izdanje u odnosu na tjedan ranije kada se u dvije utakmice niti jednom nije uspio upisati u listu strijelaca. U nedjelju je u domaćem prvenstvu MAHB stigao do druge uzastopne pobjede, a jednom isključenju Pero je dodao i dva pogotka iz četiri pokušaja.

Denis Buntić (Kielce): Buntić je podigao svoj standardni broj pogodaka i u susretu domaće lige protiv momčadi "kodnog naziva" MKS Piotrkowianin Piotrków postigao četiri gola iz šest šuteva. U Ligi prvaka, u pobjedi svoje momčadi u Francuskoj, sudjelovao je s jednim pogotkom.

Igor Vori (HSV Hamburg): U prvenstvenom remiju kod Neuhausena nije uspio pronaći put do mreže. Pucao je tri puta, ali se nije upisao u strijelce. Puno bolju igru pivot je prikazao u utakmici Lige prvaka protiv Partizana, u kojoj je sva četiri pokušaja pospremio iza leđa beogradskih vratara. U toj je utakmici zaradio i jedno isključenje. Bila je to treća pobjeda HSV-a u europskom natjecanju i trenutno se nalazi na prvom mjestu svoje skupine.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid) Aktualni španjolski viceprvak u tjednu iza nas ostvario je polovičan uspjeh, naime, u sklopu četvrtog kola Lige prvaka ponovno je pokleknuo te je na gostovanju kod IK Sävehofa poražen s pet pogodaka razlike čime je upisao svoj treći ovosezonski poraz u natjecanju. S druge strane, odličnu je igru svjetski klupski prvak pokazao u domaćem prvenstvu u nedjelju kada je s čak 21 pogotkom razlike bio bolji od nove ekipe u elitnom španjolskom društvu, točnije, rukometaša Cangasa. U natjecanju za europski klupski naslov hrvatski reprezentativac jednom se upisao u strijelce, dok je svoju odličnu igru u obrani pokazao u Ligi Asobal kada je uspješno zaustavljao protivničke pokušaje.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): Berlinska momčad svoju je utakmicu devetog kola Bundeslige odigrala još u rujnu pa ovog tjedna nije imala obaveze u domaćem prvenstvu. Jedini zadatak bila im je utakmica u Ligi prvaka protiv Kadetten Schaffhausena i Lisice su taj zadatak riješile pobjedom 31:27. Denis Špoljarić ponovno je marljivo odrađivao svoj posao u obrani, a utakmicu je odradio bez ijednog isključenja.

Željko Musa (Kielce): Pivot poljskog prvaka i hrvatske reprezentacije odradio je vrlo dobar susret sedmog kola PGNiG Superlige i pet puta proparao mrežu protivnika iz isto toliko pokušaja. Na gostovanju kod Chamberyja bio je skromniji i upisao dva gola.

Zlatko Horvat (Croatia osiguranje Zagreb): Kapetan Zagrebaša odigrao je solidnu utakmicu, zabio je šest pogodaka, od čega je četiri bilo s linije sedam metara. U nastavku utakmice, kod velikog vodstva gostiju, Goluža je priliku dao i Matuliću, kako bi osjetio atmosferu utakmice protiv velike i snažne Barcelone.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): U pobjedu protiv Kadetten Schaffhausena u Ligi prvaka Ivan Ninčević je ugradio tri pogotka, nešto manje od njegovog ovosezonskog prosjeka. Novi veliki izazov za Ninčevića i Lisice stiže u nedjelju kada gostuju kod Flensburga.

Damir Bičanić (Chambéry): Damir Bičanić vratio se u konkurenciju za nastupe puno prije nego što su prognozirali liječnici nakon ozlijede gležnja koju je zaradio na jednom treningu. Iako se protiv PSG-a našao u konkurenciji njegov se učinak nije mijenjao s početne nule, dok je u nedjeljnom susretu Lige prvaka tri puta poentirao u mrežu Kielcea.

Vedran Zrnić (Gummersbach): U dvoboju protiv Grosswallstadta, Gummersbach je teško slavio rezultatom 25:24 i prekinuo niz od četiri uzastopna poraza. Kapetan momčadi, Vedran Zrnić, postigao je na toj utakmici četiri pogotka, po dva u svakom poluvremenu i bio jedan od važnih faktora u pobjedi svoje momčadi.

Forma u padu

Marko Kopljar (PSG Handball): Neopterećen nastupima u Europi PSG je u proteklom tjednu imao za odraditi "tek" derbi s, do tada, jednako stopostotnim Chambéryjem. Hrvatski reprezentativac posljednjih je tjedana navijače i suigrače svog novog kluba navikao na više od dva pogotka iz pet pokušaja koliko je postigao u četvrtak.

Hrvoje Batinović (Croatia osiguranje Zagreb): Batinović je na terenu mijenjao indisponiranog Šprema, ali niti on se nije posebno iskazao. Prevelik respekt prema suparniku u potpunosti je blokirao njegovu izvedbu pa se niti jednom nije upisao u listu strijelaca.

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Hamburška momčad muku muči s velikim brojem ozlijeđenih igrača, a novi igrač na listi je Blaženko Lacković. U dvoboju protiv Neuhausena uspio je postići jedan pogodak iz dva pokušaja, a nakon utakmice ustanovljen mu je prijelom prsta na desnoj ruci. Slijedi mu stanka od oko mjesec dana, a dobra vijest je da neće morati na operaciju već će se prijelom tretirati konzervativno.

Josip Valčić (Croatia osiguranje Zagreb): Srednji vanjski CO Zagreba protiv Barcelone je odigrao jednu izuzetno lošu utakmicu. Niti je bio efikasan, niti je bio čvrst u obrani, a velik broj tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti samo su dodatno pokvarile ionako loš dojam. Mlađi Valčić je prije nešto više od pola godine bio jedan od junaka pobjede u Barceloni, no, sada je protiv istog suparnika u potpunosti podbacio.

Goran Šprem (Gummersbach): Gummersbach je prekinuo niz poraza i najavio bolje dane minimalnom pobjedom nad nad Grosswallstadtom, ali Goran Šprem se u tom dvoboju nije uspio upisati u strijelce.

Lovro Šprem (Croatia osiguranje Zagreb): Evidentan je pad forme kod mladog Šrema, koji i dalje u obrani svoje zadaće izvršava korektno, no, u napadu jednostavno više nije ubojit. Nekoliko puta se našao oči u oči sa Šterbikom i uvijek je kao pobjednik izašao Barcelonin vratar. I kod njega je bio vidljiv prevelik respekt, možda i strah, od suparničkih igrača, no, i to je dio rukometnog odrastanja i stjecanja iskustva koje će vjerujemo znati primijeniti u novim europskim dvobojima.

Klupa, tribina, doktori

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): Situacija s Vukovićevom ozljedom koljena se popravlja i našao se u sastavu momčadi na gostovanju kod Göppingena, ali njegov trener Chalepo nije želio riskirati prerani povratak svog igrača pa Dragu nije uvodio u igru. Lübbecke je izgubio rezultatom 29:22.

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Najbolji rukometaš svih vremena ni u proteklom tjednu nije zaigrao za svoju novu momčad, naime, Ivano Balić i dalje muku muči s ozljedom međurebrenog mišića te stoga nije bio na raspolaganju Talantu Dujšebajevu ni u porazu od Sävehofa u Ligi prvaka, kao ni u nadasve uvjerljivoj pobjedi nad Cangasom u Ligi Asobal.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 15:44
    Čekam komentar Požežanina na igru Marka Kopljara.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 15:38
    Još kad bi se dala prilika i Kalebu da igra koji put umjesto Jose...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 01:10
    nema frke za nase golmane
    Obrisan korisnik
  • narada10822.10.2012. u 22:52
    je li to Ivic na slici gore??
    narada108
  • Obrisan korisnik22.10.2012. u 22:38
    ugodno iznenađenje i štrlek ne smiju u istu rečenicu...
    Obrisan korisnik