Košarka

Cedevita za vratom vodećima, Split ponovno obranio Gripe, Cibonu mučila psihoza

Piše:Ivor Krapac • utorak, 23.10.2012.
Cedevita za vratom vodećima, Split ponovno obranio Gripe, Cibonu mučila psihoza
Foto: Davor Sajko

Četverodnevno peto kolo ABA lige prošlo je dobro za klubove iz Hrvatske, s jedinim porazom u utakmici u kojoj je netko morao izgubiti, Zadrovim na zagrebačkom gostovanju kod Cibone. Od subote do ponedjeljka, u akciji su bili i Split i Cedevita, a dok su Žuti ubilježili još jednu pobjedu na Gripama, hrvatski predstavnici u Euroligi uspjeli su slaviti na zahtjevnom gostovanju...

Dvoboj momčadi koje su u samostalnoj Hrvatskoj odigrale niz velikih utakmica i često odlučivale o trofejima ovog je puta bio tek ogled za zadržavanje priključka sa sredinom ljestvice ABA lige u ranoj fazi sezone. Cibona i Zadar su u prva četiri kola ubilježili po tri poraza, a kako su i jedni i drugi odigrali u nedjelju poslijepodne u slaboj predstavi u Domu Dražena Petrovića, za nadati se da je razlog što je i jednima i drugima u glavama bilo koliko je bitno preokrenuti negativni trend. Poraz je značio dodatno otklizavanje prema dnu poretka.

Cibona je imala priliku i za bržu i lakšu pobjedu. No, umjesto privođenja stvari kraju poslije 15 poena prednosti s početka četvrte četvrtine, Vukovi su dobili muku u kojoj su Zadrane u egal vraćali Bariša Krasić i Ivan Batur, koji je zabio tricu za ulazak u produžetak, dok su na drugoj strani stvari postale toliko konfuzne da je kod 71:68 Andrija Žižić pucao tricu iz kuta (!) za rješenje susreta prije dodatnih pet minuta.

Nakon što mu se momčad ponajprije zahvaljujući Žižićevom napadačkom učinku oporavila u produžetku, Veljko Mršić je glavni razlog za toliko muke pronašao u psihozi uslijed ranija tri poraza. "Kada smo u četvrtoj četvrtini došli do 15 razlike u igrače se uvukao strah od pobjede, utakmice koje smo izgubili ostavile su traumu", opisao je Cibonin trener, ističući da su promašeni otvoreni šutevi i ziceri glavni razlog što nisu riješili stvar ranije, još prije posljednje četvrtine.

Split je u dvoboju sa skopskim MZT-om na Gripama prošao ozbiljne probleme jedino u ranoj fazi susreta, kada su gosti stigli do devet poena prednosti. No, već do kraja prve četvrtine Žuti su bili u vodstvu, s 18:17 na semaforu, a iako MZT nije dopustio da im utakmica sasvim pobjegne iz ruku, momčad Mladena Erjavca imala je dovoljno aduta, u prvom redu u nastavku raspoloženog Ivana Mimicu, za dolazak do treće ovosezonske pobjede na domaćem parketu.

Poslije Crvene zvezde i Cedevite, kada je uloga favorita bila na strani suparnika, ovog puta Splićani su pokazali da ide i kada je taj teret na njihovim leđima, slavivši u susretu u kojem su ih s tribina pratili delegacija telavivskog Maccabija (dobro) i Dario Šarić (loše).

Za zaključak petog kola, Cedevita je u ponedjeljak navečer upisala pobjedu u Ljubljani i zadržala korak s vrhom ljestvice, na kojem je zasad stopostotna Igokea. Momčad Božidara Maljkovića sada ima omjer 4-1, poravnata je s Partizanom, a u dolasku do 75:71 protiv Union Olimpije je odlična vijest bila najbolja ovosezonska predstava Mire Bilana. Maljković je poslije euroligaškog poraza od Emporio Armanija najavio da će "miksati" s početnim petorkama, na ljubljanskom gostovanju to je napravio slanjem Bilana na parket na startu utakmice, a 23-godišnji centar to je proslavio s 20 poena i četiri skoka.

Pored toga, Cedevitin trener je u ponedjeljak dobio i ono što stalno traži od svoje momčadi. Maljković želi što agresivniju obranu, a barem dok je bilo snage, u prvom poluvremenu ljubljanske utakmice, zagrebački Crveni su taj plan korektno prenijeli na parket.

Slično susretu u ljubljanskim Stožicama, u kojem je dobru predstavu pružio Miro Bilan, i u ogledu Široki WWina i Krke u Širokom Brijegu istaknuo se centar momčadi koja je slavila. U dolasku do 73:68 protiv gostiju iz Novog Mesta, Darko Planinić ubilježio je 20 poena i 10 skokova, pomagajući svojoj momčadi da na susret s Cibonom u Domu Dražena Petrovića ode s jednakim omjerom pobjeda i poraza (2-3).

Među ostalim utakmicama, vrijedi izdvojiti petu Igokeinu pobjedu, gostujućih 76:75 protiv Crvene zvezde, što je u taboru Beograđana dovelo do još malo promjena, nakon što su početkom sezone već smijenili trenera. Partizan je s 81:62 u Podgorici nadigrao Budućnost, ali nažalost, to nije bila glavna priča ove utakmice, dok je Radnički u Kragujevcu s 97:72 bio bolji od Szolnokija kojem je nedostajao ozlijeđeni Marton Bader.

Igrač kola

Darko Planinić je tijekom prva četiri kola u dresu Širokog igrao solidno, ali ne sjajno, no u domaćoj pobjedi nad Krkom (73:68) bio je bolji od toga. Goste iz Novog Mesta počastio je s 20 poena i 10 skokova, dodajući i četiri blokade, za valorizaciju od 39 indeksnih bodova. Bude li takav i u subotu u Zagrebu, Cibonini centri imat će pune ruke posla.

Petorka kola

Leo Westermann (Partizan) - 13 poena, šest skokova, pet asistencija

Ivan Mimica (Split) - 22 poena, dvije asistencije

Mickael Gelabale (Cedevita) - 14 poena, šest skokova, dvije asistencije

Miloš Komatina (Igokea) - 12 poena, šest skokova, dvije asistencije

Darko Planinić (Široki WWin) - 20 poena, 10 skokova, četiri blokade

Utakmica kola

Iako dvoboji Cibona - Zadar i Union Olimpija - Cedevita nisu donijeli jako puno kvalitetne košarke, malu prednost zaslužuje sudar euroligaških momčadi u Ljubljani. Cedevita je slavila na teškom gostovanju ponajprije zahvaljujući napadačkom učinku Mire Bilana i Mickaela Gelabalea, a ako ćemo pogledati broj poena, 15, svoje je zabio i Bracey Wright, kojega, međutim, nije služio šut (4/10 za dvicu, 1/5 za tricu). No, Božidar Maljković će veći razlog za zadovoljstvo moći naći u obrani, koja je protiv Union Olimpije djelovala bolje nego u okršajima sa Žalgirisom i milanskim Emporio Armanijem u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju.

Izjava kola

Poslije poraza od Cibone u Domu Dražena Petrovića, u kojem su Cibosi izveli 35, a njegova momčad 16 slobodnih bacanja, Zadrov trener Ante Nazor pozabavio se i s pitanjem o tolikoj razlici. Veću agresivnost je očito želio, veću agresivnost je i dobio, osobito u trećoj četvrtini, kada su Zadrani iskoristili bonus nakon malo više od dvije minute i iza toga 12 puta slali Vukove na crtu slobodnih. "Mi smo se jako mlatili, igrali smo kao pit bullovi, a suci su imali takav kriterij. To stalno tražim od igrača, dosad nisam dobivao, pa mi je sada pomalo srce na mjestu", osvrnuo se Nazor.

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 16:57
    Mađari, MZT i Budućnost se ne računaju za zadnje mjesto. Zadar mora biti bolji od svih ostalih, a to će biti jako jako teško
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 16:18
    U Zadru dosta ne štima, nema kemije, Nazor nije uspio uvesti reda, to se ne može onakvim vrijeđanjem Vrbanca, ili toleriranjem izlazaka nekih igrača prije utakmice(a za to sigurno zna, svi znaju). Liga je dosta izjednačena, može se tu do sredine tablice, ako se stvari poslože jer nije Zadar po... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 15:12
    ma koja igokea....poslužio ih je do sada povoljni ždrijeb i problemi drugih momčadi. oni su dobra momčad, bez sumnje, ali na F4 idu ceda, partizan i olimpija. za posljednje mjesto će se boriti budućnost, zvezda, split i cibona. zadar neće biti zadnji, kako neki predviđaju, jer će se srediti do... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 13:53
    Ma kakva Igokea. Sezona je još mlada momci.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2012. u 12:02
    samo nek se splitu vrati šarić i katić, možda i oni pomrse račune nekome od favorita.kako je krenulo teško da neko može računat na bodove u gripama.
    Obrisan korisnik