Zimski sportovi

Lindsey Vonn u lovu na rekorde, Ivica Kostelić ponovno se bori za vrh

Piše:Josip Tolić • petak, 26.10.2012.
Lindsey Vonn u lovu na rekorde, Ivica Kostelić ponovno se bori za vrh
Foto: EPA

Subotnjom utrkom veleslaloma za skijašice u austrijskom skijalištu Söldenu započinje 47. sezona Svjetskog skijaškog kupa. Bez nekoliko velikih imena u svijetu skijanja koji su se oprostili krajem prošle sezone, ova godina obećava uzbudljiva nadmetanja, pogotovo u muškoj konkurenciji gdje se novoj ukupnoj pobjedi nada Ivica Kostelić.

Nakon gotovo sedam mjeseci pauze i uzbudljivog finala Svjetskog kupa u Schladmingu, gdje su se Velikim kristalnim globusima okitili Marcel Hirscher i Lindsey Vonn, dugotrajnog rada i priprema za novu sezonu, snježna nadmetanja tradicionalno se otvaraju veleslalomom u Söldenu. Prije nego što skijaška karavana krene svoje spustove niz padine diljem svijeta, valja se osvrnuti na to koga ove sezone više nećemo gledati, kako stoji hrvatska reprezentacija te tko bi sredinom ožujka mogao biti najbolji.

Objesili skije o klin

Prošle sezone skijanje je napustio jedan od najvećih švicarskih skijaša svih vremena, 38-godišnji Didier Cuche. Iako nikad nije osvojio naslov u ukupnom poretku Svjetskog kupa, ovaj je Švicarac mnogima ostao u sjećanju kao sjajan vozač brzih disciplina, čovjek koji je 22 puta stajao na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja, a ukupno se na tron penjao 67 puta.

Jedan od skijaša koji su imali brojne svijetle trenutke u karijeri krajem prošlog i početkom ovog stoljeća jest i 35-godišnji Kalle Palander. Finac je prošle sezone operirao koljeno i nije se vratio utrkama na najbolji način. Pri povratku izgubio je i volju, zbog čega je odlučio reći "zbogom" profesionalnom skijanju. Pamtit će 14 pobjeda, naslov svjetskog slalomskog prvaka te Mali kristalni globus u istoj disciplini.

Oproštaji nisu zaobišli niti hrvatsko skijanje. Svojedobno jedna od najperspektivnijih skijašica u zemlji Ana Jelušić odlučila se za definitivni prekid iako niti u prošloj sezoni nije nastupala. 25-godišnja Riječanka imala je velikih problema s astmom i nije htjela riskirati pogoršanje zdravstvenog stanja. Iza sebe je ostavila četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu 2007., drugo na sljemenskoj Snježnoj kraljici iste godine te treću poziciju u Lake Louiseu, sve u slalomu.

Legendarni Amerikanac Bode Miller ostat će u svijetu skijanja još koju sezonu, no ovu će započeti tek za mjesec dana. 35-godišnjak je, naime, nedavno obavio operaciju koljena zbog koje propušta uvodne utrke u Austriji i finskom Leviju, a vratit će se na američkom kontinentu, utrci spusta u kanadskom Lake Louiseu. Plan mu je biti što bolji u brzim disciplinama.

U ženskoj konkurenciji oprostila se dvostruka osvajačica Svjetskog kupa Anja Pärson. Velika protivnica Janice Kostelić s 31 godinom na leđima postala je majka i javno priznala kako je u vezi s djevojkom, stoga je odlučila kako je 14 godina bavljenja skijanjem za nju bilo dosta. Uz dva Velika kristalna globusa, osvojila je šest olimpijskih medalja i 13 odličja sa Svjetskih prvenstava, od čega je sedam zlatnih.

Majčinstvo je bio razlog prekida karijere i Amerikanke Sare Schleper, neće biti ni mlade Finkinje Sanni Leinonen zbog problema s koljenom, a Cucheovim stopama otišao je njegov reprezentativni kolega Ambrosi Hofmann.

Hrvatska reprezentacija

I ove sezone ugled hrvatskog skijanja na plećima je Ivice Kostelića, vjerojatno više nego ikad prije. Profesor je iskusniji za još jednu uzbudljivu sezonu u kojoj je ukupno bio četvrti, potvrdio prvo ime u kombinaciji i zamalo uzeo i Mali kristalni globus u slalomu. Pripreme je najbolji svjetski skijaš 2011. odradio bez većih poteškoća izuzevši ozljedu kuka na Hintertuxu, no otvaranje sezone u Söldenu dočekat će spreman.

Zagrepčanin će u novu sezonu krenuti s pojačanom pratnjom. Uz dosadašnje članove momčadi, priključeni su i serviser Leo Mussi iz Fischera te proslavljeni talijanski spustaš Kristian Ghedina, koji će s Ivicom raditi na brzim disciplinama.

Od starije muške garde u A-vrsti ostali su Natko Zrnčić Dim, od kojega se najveći uspjesi očekuju u kombinaciji, te Dalibor Šamšal, a priliku za stjecanjem dragocjenog iskustva i pokojim plasmanom u 30 osvajača bodova tražit će mladići Istok Rodeš, Matej Vidović i Filip Zubčić.

Brojnim muškim predstavnicima kontrira nešto slabija ženska momčad. Bez umirovljenih djevojaka Ane Jelušić i Nike Fleiss, hrvatski kombinezon nosit će 22-godišnja Zagrepčanka Sofija Novoselić koja će zbog nedovoljnog oporavka od ozljeda oba koljena prošle sezone propustiti veleslalom u Söldenu, a B-reprezentaciji pridružuju se i Saša Tršinski te Andrea Komšić.

Prognoza

U muškoj konkurenciji prošle je sezone konačno razbijen mit o tome može li ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu uzeti skijaš koji vozi samo dvije discipline. Marcel Hirscher pokazao je da se može i osvojio svoj prvi Veliki kristalni globus, a prvi tjedni nove sezone pokazat će koliko će uvjerljiv mladi Austrijanac biti i ove. U svakom slučaju, tehničke discipline područje su u kojemu bi mogao dominirati.

Uz bok Hirscheru su Ted Ligety, Amerikanac čija forma varira, no u veleslalomu zna biti opasan takmac, a Hrvatima najzanimljivija disciplina slalom vjerojatno će i ove godine biti najizjednačenija. Tu su André Myhrer, Šveđanin koji je u ožujku u posljednjoj utrci osigurao Mali kristalni globus, te naravno - Ivica Kostelić.

Ivica je u slalomu uvijek dobar, u veleslalomu nerijetko završava među prvih 15, dok su mu brze discipline sve bolje. Poslije oporavka od ozljede koljena koja ga je mučila na kraju prošle sezone imat će dobru priliku ponovno se boriti za sam vrh, a u njegovim godinama skijaši obično pružaju najbolje od sebe.

Nova sezona u ženskom skijanju ne bi trebala donijeti neke velike smjene na vrhu i mjesta na pobjedničkom postolju. Jasno je da će sve oči i dalje biti uprte u Lindsey Vonn, Amerikanku koja je s 53 pobjede u Svjetskom kupu trenutno na trećem mjestu vječne ljestvice, a samo je dvije dijele do diobe sa Švicarkom Vreni Schneider odnosno devet do vodeće Austrijanke Annemarie Möser-Pröll.

Uz lov na rekorde, 28-godišnjakinja je favorit za ukupnu pobjedu, globuse u brzim disciplinama te kombinaciji, a Slovenka Tina Maze mogla bi joj činiti ozbiljnu konkurenciju. Slalom je disciplina koja unatrag nekoliko sezona pripada Austrijanki Marlies Schild, dok za pobjedu u superveleslalomu najozbiljnije kotira Njemica Viktoria Rebensburg.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.10.2012. u 18:00
    nema šanse da prodje bez ozljede ako se bude borio za vrh ( a hoće), pa nije to stolni tenis, skijanje na toj razini i forsiranje svih disciplina nosi rizik kojega su ivica i ekipa svijesni i siguran sam da ne žale , žaliti bi mogao jedino ivica u kasnojim godinama kada mu sve to dodje na naplatu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 21:16
    Ma Ivice, j..es globuse - imas ih dovoljno.. Nego, fataj ti ovu Lindsey!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 18:31
    Sretno Ivici u novoj sezoni te da ga zaobiđu ozljede
    Obrisan korisnik
  • crovitlaci26.10.2012. u 14:38
    Ajmo majstore, po veliki Globus i svjetsko zlato!!!
    crovitlaci
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 13:20
    Ako sezona prođe bez ozljeda uzima Profesor veliki Globus i još nekoliko mali
    Obrisan korisnik