Košarka

Lakersi se naoružali! Bryant i Durant napadaju Kralja Jamesa

Piše:Mario Majdić Natrlin • utorak, 30.10.2012.
Lakersi se naoružali! Bryant i Durant napadaju Kralja Jamesa
Foto: EPA

NBA otvara svoja vrata 30. listopada. LeBron James je na svom vrhuncu, Kobe Bryant je i dalje na iznimno visokoj razini i ovog ljeta dobio je značajna pojačanja, a Kevin Durant polako ulazi u svoje najbolje godine. Tko će ove sezone ući u povijesti i može li itko Heatu, Lakersima i Thunderu pomrsiti račune? Ovo je ljestvica najvećih favorita za NBA naslov pred sam početak sezone...

1. MIAMI HEAT

Kako to već ide u životu i svijetu NBA-a: "Pare na paru...". Jaki su postali još jači ili ako pitate dugogodišnjeg trenera reprezentacije SAD-a, Mikea Krzyzewskog: "Ne bi me začudilo da James u utakmici zabilježi 20 asistencija."

Otprilike se u toj rečenici može sažeti atmosfera oko branitelja naslova. Dva su osnovna pitanja. Na koju razinu LeBron James može podignuti nivo svoje igre i na koju razinu se može podignuti Miami Heat kao momčad. Trener Erik Spoelstra koketira s filozofijom "košarke bez pozicija" čiji je "foršpan" prikazan još prošle sezone i odmah osvojio NBA naslov. Dolascima Rayja Allena i Rasharda Lewisa, LBJ i Dwyane Wade dobili su još dvojicu snajperista koji čuče u kutu i čekaju svoju priliku. Pridružit će se Milleru, Battieru, Jonesu i Chalmersu i s njima dijeliti svoje šuterske anegdote. Brine, naravno, nedostatak visine (vidi pod 2) kao i stalni problemi s ozljedama gore navedenih igrača, ali Wade napokon izgleda zdravo i spremno i odlučno da više ne želi raspravljati o svojim godinama. Regularnom sezonom bi trebali prozujati, a u ovom trenutku su i prvi favoriti za osvajanje naslova.

2. LOS ANGELES LAKERS

I tako će Kobe Bryant ponovno zaigrati s najboljim centrom na svijetu, ali će uz to na raspolaganju imati i rasnog razigravača kakvog do sada nikada nije imao. Imena su tu kao i bogati životopisi, ali novi LA Lakersi tek se moraju dokazati. Kao prije dvije godine novookupljeni Miami Heat. Dolasci najboljeg centra današnjice, Dwighta Howarda, i ponajboljeg razigravača svih vremena, Stevea Nasha, ponovno su mobilizirali organizaciju sa 16 NBA naslova. Bryant i službeno može započeti lov na svoj šesti prsten. Treneru Mikeu Brownu će se s Nashom ispuniti želja nešto brže tranzicije, a dolaskom pomoćnog trenera Eddieja Jordana Lakersi će implementirati i novi napad na koji će se svi skupa morati priviknuti. Visina u reketu s Howardom i Gasolom trebala bi ih i ove sezone pretvoriti u "skakačku velesilu". Bryant će svakako dobiti više prostora i neće morati gušiti loptu, a pick 'n' roll s Nashom i centrima trebao bi odlično funkcionirati. Ne brinu ih ni pripreme koje su završili s omjerom 0-8 i ne bi ni trebale jer kad počne prava stvar sve bi trebalo "štimati". Previše je tu kvalitete i iskustva. Dovoljno za naslov?

3. OKLAHOMA CITY THUNDER

Nakon prošlogodišnjih uspješno položenih ispita zrelosti više nije u redu zvati ih "Sveučilište Oklahoma City", zar ne? Uostalom to više i nije to nakon odlaska Jamesa Hardena i njegove brade te dolaska Kevina Martina. Ova mlada i potentna momčad predvođena fantastičnim Kevinom Durantom (trostruki uzastopni najbolji strijelac lige) nametnula se prošle sezone kao najžešća konkurencija Miami Heatu. Russell Westbrook nastavlja napredovati, produžili su sa Sergeom Ibakom i doveli provjerenog šutera Martina. Hoće li ih raskid suradnje s Hardenom koštati naslova na Zapadu? Durant (koji je pokazao da više nije samo šuter) i Westbrook i dalje su okosnica ove momčad i mlada jezgra čija će kvaliteta idućih godina samo rasti. Uostalom već su nekoliko godina na okupu i kemija u momčadi njihova je velika prednost. Morat će puno bolje čuvati loptu i još više vremena posvetiti povremenim "crnim rupama" u obrani.

4. SAN ANTONIO SPURS

Jedna riječ - Gregg Popovich. Ovaj stari lisac ima već 63 godine, ali što je on stariji to Spursi izgledaju suvremenije, modernije, brže i zabavnije. Više nisu primarno obrambeni zid već i momčad koja predvodi ligu u napadačkoj efikasnosti i u TOP 10 su kada je u pitanju tempo. Vjerojatno i nije daleko od istine reći kako su Spursi svoju priliku za novi naslov propustili u zadnje dvije godine jer sada, uz Thunder i Lakerse, teško se mogu probiti do NBA finala. To nije i nemoguće, ali može li Duncan (36) ponoviti prošlu sezonu i kako će zdravlje služiti Ginobilija (35). Tony Parker iza sebe ima možda i najbolju godinu u karijeri, a iznimno veseli reakcija novaka Leonarda. Ostaje nam vidjeti koliko Popovich ima povjerenja u centra Tiaga Splittera kao i uloga novopridošlog Nanda de Coloa. Proteklih godina briljirali su u regularnom dijelu iako su ostavljali dojam da to baš i ne žele. Jasno je kako će i ove sezone Spursi tempirati formu za proljeće.

5. BOSTON CELTICS

Odlazak Rayja Allena i ne treba previše brinuti kada se primijeti da su Celticsi i napadački i obrambeno bili bolja momčad s Averyjem Bradleyjem u petorci. Naravno, Allen je klasa za sebe, ali odluka je donesena i Boston s njom mora naučiti živjeti. Sada i službeno možemo reći - Celticsi su momčad Rajona Ronda. 26-godišnji razigravač neobičan je karakter, ali i košarkaš. Svestran i zagonetan, Rondova raznovrsnost i (ne)mogućnost vođenja ekipe uvelike će utjecati na sezonu Celticsa. Stigao je i šuter Jason Terry, dosta se očekuje od novaka Sullingera, a vratio se i talentirani Jeff Green. Garnett je prošle sezone doživio renesansu, Istok ove godine nudi dosta, a sve što momci u zelenom žele je još jedna prilika protiv Miami Heata.

6. LOS ANGELES CLIPPERS

Chris Paul je sa sobom u organizaciju Clippersa donio kulturu pobjeđivanja. Zajedno s Blakeom Griffinom čini okosnicu momčadi koja više nije vreća za napucavanje već, naprotiv, vrlo ozbiljna i respektabilna ekipa. Zadržali su startnu petorku, vraća se Billups i doveli su nekoliko zanimljivih pojačanja (Odom, Crawford, Barnes, Hill). Zadržali su i trenera Del Negra koji je preživio prošlu sezonu, ali i dalje sjedi na vrućoj stolici. Griffin bi trebao nastaviti popunjavati svoj repertoar poteza pod koševima i popraviti igru s polu-distance, a Clippersi će morati i ozbiljnije promisliti o svojoj obrani ukoliko se žele uhvatiti u koštac s najboljima. Naravno, kvaliteta, preciznost i borbenost Chrisa Paula njihova su najsnažnija oružja. Koliko ih daleko može odvesti?

7. INDIANA PACERS

Pacersi Franka Vogela više nikog neće uhvatiti nespremnog. Zbog situacije u Chicagu očekuje se da će se boriti za prva tri mjesta na Istoku što ih dovodi u dobru poziciju za borbu oko vrha konferencije. Način rada je dobro poznat - čvrsta, borbena, skakačka momčad koja će u doigravanju na Istoku svima zadavati glavobolje. Pitanje startnog razigravača riješili su pa je nakon odlaska Darrena Collisona u Dallas, George Hill i službeno preuzeo ulogu startne jedinice. Prvo ime do sada je bio Danny Granger, ali Pacersi sve više očekuju od Paula Georgea i centra Royja Hibberta koji će biti ključan. Pitanje je mogu li zabijati dovoljno i kakvi će biti napadački.

8. MEMPHIS GRIZZLIES

Je li njihova prilika da zagrme na Zapadu prošla? Može li Zach Randolph ponoviti brojke od prije dvije sezone? Ima 31 godinu, Marc Gasol tek 27, Rudy Gay tek 26. Ključni igrači su još uvijek u svojim najboljim godinama i na Grizzliese se i ove sezone treba računati. Ali koliko ozbiljno? Ovo je iznimno važna godina za ovu organizaciju. Odlazak O.J. Maya dodatno je oslabio drugu postavu ekipe koja će se morati dodatno osloniti na svoje startere koji su ih i prošle godine nosili. U obrani i reketu Grizzliesi će i dalje biti odlični, ali koliko mogu doprinijeti Mike Conley (25) i može li Gay podignuti svoju igru na nivo više nakon što su mu prošle sezone lagano pali postotci u šutevima za tri poena i za dalekometne dvojke. Trener Hollins od njega očekuje najbolju sezonu u karijeri.

9. ATLANTA HAWKS

Nerijetko se za NBA momčadi kaže kako je bolje biti užasan nego osrednji. Hawksi bi to mogli potvrditi. Uvijek dobri - nikad dovoljno. Još uvijek negdje 90 milijuna dolara teškog Joea Johnsona praktički su zamijenili s Louisom Williamsom (prvi strijelac prošle sezone), Kyleom Korverom (trica u karijeri 41,3%) i Anthonyjem Morrowom (trica 42,6%). Alfa mužjak je sada fantastični Josh Smith koji izgleda da je naučio kako treba igrati i uz njega oporavljeni Al Horford bez čijeg velikog doprinosa Hawksi nemaju što tražiti. Za startnu jedinicu se bore Harris i Teague i Atlanta će se morati potruditi da se izbori za jedno od prva četiri mjesta na Istoku.

10. DENVER NUGGETS

Momčad Georgea Karla nakon odlaska Carmela Anthonyja igra iznimno lijepu košarku. Prošle sezone zabijali su najviše poena po utakmici, dijelili najviše asistencija i sve to uz iznimno brzu igru s najviše posjeda po utakmici nakon Sacramenta. Andre Iguodala trebao bi se jako lijepo uklopiti u ovu ekipu koju krasi iznimno dugačka klupa. Iguodala bi trebao donijeti i dodatnu obrambenu dimenziju koja ovoj momčadi nedvojbeno nedostaje. Velik je napredak prošle sezone ubilježio Ty Lawson koji mnogo obećava baš kao i širina i odlična kemija u Denveru. Unatoč tome Nuggetsi i dalje ostaju "momčad za regularnu sezonu" čija taktika i filozofija igre ne prolazi u doigravanju. Barem dok ne dokažu suprotno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.10.2012. u 20:46
    nesto slicno je i meni bilo na pameti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.10.2012. u 18:59
    pa tesko je rec da je najbolji ali rekord Bullsa u zadnje dvije sezone, ostvaren uz dosta ozljeda vaznih igraca, pogotovo zadnju sezonu, govori dosta vise o tome koliko je dobar nego vas dva!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.10.2012. u 18:43
    je, dosta je falia ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.10.2012. u 17:39
    ali nije puno ni falia zar ne?
    Obrisan korisnik
  • MajklĐordan30.10.2012. u 16:21
    oprosti, al da si imalo mislia ne bi lupia da je najbolji trener lige u chicagu.....
    MajklĐordan