Nogomet

Tehnologija konačno pokucala na vrata nogometa

Piše:Josip Piršljin • četvrtak, 01.11.2012.
Tehnologija konačno pokucala na vrata nogometa

Je li lopta prešla gol-crtu ili nije? U nogometu se često postavlja takvo pitanje, no još češće nitko na njega nema siguran odgovor. Da bi se to promijenilo FIFA je odlučila dati priliku tehnologiji, te su odobreni sustavi GoalRef i Hawk-Eye. Iako su testirani kroz više faza i u različitim uvjetima, "pravo lice" pokazat će tek ovog prosinca kada izlaze na teren.

Međunarodna svjetska nogometna federacija nedavno je odobrila dva sustava koja bi trebala pratiti kretanje lopte na gol-crti i na taj način pomagati sucima da donesu pravu odluku u kritičnim situacijama. GoalRef i Hawk-Eye su dobili zeleno svjetlo za instaliranje na nogometne travnjake diljem svijeta, a premijeru bi trebali imati u prosincu ove godine.

Na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu prvi će put tehnologija ozbiljnije zakoračiti u svijet nogometa, a kakve će rezultate donijeti treba tek vidjeti. Sustavi su prošli više ispitivanja na različitim lokacijama i spremni su za generalnu probu.

"Između listopada 2011. i lipnja 2012. godine oba sustava prošla su seriju intenzivnih laboratorijskih i terenskih ispitivanja. Testirani su u simuliranim situacijama, kao i u pravim utakmicama", objavila je FIFA u svom priopćenju uvjeravajući javnost da se nisu "zaletjeli" s projektom.

U GoalRef i Hawk-Eye mnogi polažu velike nade kako će riješiti brojne kontroverzne situacije kakvih u zadnje vrijeme ima sve više, a i povijest pamti nekoliko događaja koji će dvojbenima ostati čini se zauvijek. Treba se samo sjetiti famoznog finala Svjetskog prvenstva 1966. između Engleske i Zapadne Njemačke i gola Geoffa Hursta.

Iako je uvođenje tehnologije dočekano s oduševljenjem među većinom nogometnih zaljubljenika, istina je da se o samom funkcioniranju tih sustava ne zna mnogo. Mogu li zadovoljiti sve ono što se od njih očekuje i u kolikoj su mjeri pouzdani?

GoalRef

Ovaj je sustav razvijen u institutu Fraunhofer u Njemačkoj, a njihov glasnogovornik Rene Dünkler pokušao je na najjednostavniji način objasniti kako bi trebao funkcionirati: "Tehnologija se temelji na sličnom načinu kao i zaštita od provala u prodavaonicama", kazao je.

GoalRef ima deset postavljenih antena iza gola i vratnice koje kreiraju i nadziru takozvano magnetsko polje. Čim se lopta približi tom polju, na njega utječu tanki čipovi postavljeni u nogometnoj lopti. Procesor je tada u mogućnosti razaznati, pomoću antenskog signala, je li lopta cijelim svojim obujmom prešla gol-liniju.

"GoalRef je moguće okarakterizirati kao nevidljivu zavjesu koja visi između vratnice i gol-crte. U trenutku kada lopta prođe tu 'zavjesu' sustav prepoznaje postignuti pogodak", rekao je Ingmar Bretz, jedan od glavnih projektanata.

Sustav je povezan s glavnim sucem na način da djelitelj pravde ima poseban "sat" na ruci na koji mu stižu informacije. Kada je lopta u blizini vratiju GoalRef šalje rezultate signalom, a o eventualnom pogotku suca obavještava vizualno i vibracijama.

Iako je sustava bilo više, GoalRef je jedan od samo dva koja su dobila odobrenje Međunarodne nogometne federacije. Zbog toga je prošao više faza testiranja kako u laboratorijima tako i na terenu u pravim situacijama. Sustav je prošao kroz čak nekoliko tisuća pogodaka kako bi se testirala pouzdanost i kako bi se vidjelo dobiva li sudac pravilne informacije i jesu li poslane na vrijeme.

Za dobro funkcioniranje sustava vrlo je bitna i napredno razvijena tehnologija lopte. Njemački institut na tom je polju suradnju ostvario s danskom tvrtkom Select koja je predstavila Derbystar, inteligentnu loptu (iball). "Izazov je bio razviti loptu koja će se normalno ponašati čak i kada je udari netko poput Cristiana Ronalda i u isto vrijeme komunicirati sa sustavom na golu", pojasnio je Dünkler.

Hawk-Eye

Za razliku od GoalRefa Hawk-Eye je u upotrebi već duže vrijeme, no ne u nogometu već u drugim sportovima. Koristi se u kriketu, a posebno u tenisu gdje je postao nezaobilazan na velikim i značajnim turnirima. Sistem je razvijen još 2001. godine u Engleskoj, a dosad je u nekoliko navrata usavršavan.

Hawk-Eye (Oko sokolovo) upotrebljava više ultra-brzih kamera, najmanje šest, koje cijelo vrijeme snimaju teren. U slučaju tenisa, a što bi se primijenilo i na nogomet, kamere snimaju kretanje lopti bez prekida dok u isto vrijeme kompjuterski softver prepoznaje loptu kao pokretnu sliku i omogućuje da se s preciznošću odredi gdje je točno pala.

Softver pri tome koristi triangulaciju kako bi se prikazala točna lokacija lopte. Slično kao i s GoalRefom, sudac na svoj ručni sat dobiva informacije enkriptiranim radio signalom o tome je li lopta prešla gol-liniju ili nije. Sustav je razvio veliku brzinu tako da će sudac o pogotku saznati za manje od jedne sekunde.

Sustav se prije korištenja na utakmicama mora testirati na svakom pojedinačnom stadionu gdje se postavlja. Određena testiranja su napravljena na londonskom Wembleyju, a brojnija i intenzivnija su odrađena u Southamptonu na stadionu St. Mary's. "Mislimo kako je Hawk-Eye prava kombinacija jednostavnosti i tehnologije", rekli su iz engleskog nogometnog saveza koji planira u potpunosti prihvatiti ovaj sustav.

S obzirom da GoalRef nije još "ugledao svjetlo dana", pravih kritika nije još niti bilo. No, to se ne može reći za Hawk-Eye koji je u upotrebi dulje vrijeme. Bilo je nekoliko primjedbi da ne odražava pravo stanje na terenu, a mnogima se nije svidjela mogućnost statističke pogreške od 3,6 milimetara jer su je smatrali prevelikom.

Uz to, sistem je pokazao manjkavosti u tenisu u situacijama kada se loptica odbijala od terena. Softver je u takvim slučajevima nailazio na poteškoće, te se konačan rezultat dovodio u pitanje. Unatoč tome, pritužbi je dosad bilo vrlo malo u odnosu na pohvale i priznanja.

Iako nisu savršeni i možda nikad neće ni biti, ovi sustavi ipak bi trebali biti precizniji od golog oka jednog ili više sudaca. Previše puta se u nogometu dogodilo situacija u kojima je jedan čovjek svojom krivom odlukom nanio štetu strani koja to nije zaslužila. Tehnologija u ovom sportu se zbog toga s nestrpljenjem očekuje, a njeno postepeno uvođenje moglo bi natjerati na promjenu mišljenja onih koji joj se toliko protive.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • javasluk02.11.2012. u 14:11
    bit će toga.....ali ipak je za očekivati da će neki napredak biti ostvare!? Samo dok ne zaživi u praksi teško je bilo što reći
    javasluk
  • javasluk02.11.2012. u 13:10
    Uopće, koji je i danas smisao sudačke nadoknade? Pretpostavljam da je glavna ideja bila da se spriječi ili smanji zavlačenje (krađa vremena) i nekako komprenzira onome kojem bi to išlo na štetu. Ali od 1998.g. kako je uvedeno, sada nekako mi zna biti dosadno i glupo, jer se u praksi pretvorilo kako... [više na forumu]
    javasluk
  • narada10801.11.2012. u 15:04
    @Gunlit slobodno dodaj cricket koji je pracen od makar miliardu i po ljudi sirom svijeta.
    narada108
  • Obrisan korisnik01.11.2012. u 14:32
    Od toga nema ništa ako treba Mančester junajted kupi i to
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2012. u 14:15
    da, zvuči dobro dok to tako kažeš, ali svi znamo kako bi to išlo. ja se uvijek sjetim kad je rijeka zabila za 1:1 hajduku na kantridi prije par godina glavom nakon kornera. ovi su mjesec dana kukali kako korner nije bio, evo moyes neki dan kaže za nepriznat gol suareza da i tako nije bio faul na 40... [više na forumu]
    Obrisan korisnik