Košarka

Bojan efikasan u Istanbulu, Bilan razigran u Pireju, buđenje Sutona

Pripremio:Ivor Krapac • ponedjeljak, 05.11.2012.
Bojan efikasan u Istanbulu, Bilan razigran u Pireju, buđenje Sutona
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ligaški i europski tjedan hrvatskih košarkaša tijekom proteklih sedam dana nije donio osobito visoke statističke učinke, ali dobrih predstava ipak nije nedostajalo. Bojan Bogdanović bio je šuterski raspoložen u pobjedi njegovog Fenerbahče Ülkera u Euroligi, dok je u Cedevitinom porazu od Olympiakosa u Pireju kvalitetan posao obavila visoka linija hrvatskog predstavnika u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju. Prvi put ove sezone, Božidar Maljković dobio je nešto više i od Gorana Sutona, dok se Miro Bilan još jednom dobro snašao započinjući utakmicu u petorci...

Igrač tjedna

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Iako je na parketu proveo tek 20 minuta, odigrao je vrlo važnu ulogu u euroligaškoj pobjedi njegove momčadi nad grčkim Panathinaikosom. Za dva poena nije bio precizan (0/3), ali je trice gađao 4/7 i završio susret s 13 poena. Te su trice uglavnom dolazile u trenucima kad se lomio rezultat, a okončao je utakmicu i kao najbolji strijelac Fenerbahčea. U turskom prvenstvu Bogdanovića i suigrače u ponedjeljak očekuje veliki derbi protiv Bešiktaša.

Ugodno iznenađenje

Miro Bilan (Cedevita): Bilan u posljednje vrijeme počinje utakmice u petorci i redovito ide do dvoznamenkastog broja poena, a tako je bilo i kod Olympiakosa u Pireju, u euroligaškom porazu sa 79:77. Za 18 i pol minuta na parketu upisao je 16 poena sa 6/9 za dvicu i 4/4 iz slobodnih bacanja, dodajući i sedam skokova (četiri napadačka) i blokadu. No, kada je padala odluka, u završnoj minuti, startnog Cedevitinog centra nije bilo u igri. Božidar Maljković u tim je trenucima prednost dao nešto nižem dvojcu pod obručem, držeći Gorana Sutona i Predraga Šuputa na parketu.

Goran Suton (Cedevita): Iza Sutona je najbolja ovosezonska utakmica u novoj momčadi, ali euroligaški ogled u Pireju pamtit će i po propuštenom skoku u napadu nakon što je u posljednjoj minuti kod zaostatka 77:75 namjerno promašio drugo slobodno bacanje, da bi mu potom izvan terena pobjegla lopta koju je već gotovo imao u rukama. No, prije toga pamti i bolje u porazu od Olympiakosa (79:77). Igrajući u završnici susreta, ubilježio je sedam poena, sve u posljednje tri minute, a dodao je i osam skokova i dvije blokade za sveukupno nešto više od 18 minuta na parketu.

Visoka forma

Lukša Andrić (Cedevita): Na putu do gostujućeg euroligaškog poraza s dva poena zaostatka protiv Olympiakosa, Andrića nije mučila efikasnost, ali jesu osobne pogreške, koje su već stalni problem. Zbog pet prekršaja nije imao priliku dočekati odlučujuće trenutke na parketu, petu osobnu zaradio je u 36. minuti, a za 17 i pol minuta koliko je proveo u igri ubilježio je 15 poena sa samo tri promašena šuta iz igre, 5/7 za dvicu i 1/2 za tricu. Najveći dio, 13 poena, zabio je u prvom poluvremenu, a u učinak je uklopio i tri skoka.

Zoran Planinić (Himki): Himki je prošlog tjedna ubilježio po jednu pobjedu i poraz, sa 74:69 u korist Spartaka u Sankt Peterburgu u VTB ligi i slavlje sa 75:65 protiv Union Olimpije na domaćem terenu u Euroligi. Planinić je protiv Spartaka igrao 30 i pol minuta i završio s 13 poena, sedam asistencija i tri skoka, dok je protiv Ljubljančana na parketu proveo nešto više od 20 minuta, ubilježivši osam poena, šest asistencija i dva skoka u tom razdoblju.

Krunoslav Simon (Unicaja): Kruno Simon može biti zadovoljan svojom igrom proteklog tjedna. U euroligaškom dvoboju protiv Albe bio je najistaknutiji igrač svoje momčadi i za 26 minuta je ubacio 12 poena (2/4 za dva, 2/3 za tri, 2/2 slobodna) i osim toga uhvatio je sedam skokova te podijelio četiri asistencije. Nešto slabije je odradio gostovanje u Bilbau, ali još uvijek je to bilo solidno te je za 28 minuta ubacio 12 poena (1/3 za dva, 2/6 za tri, 4/4 slobodna) uz po dvije asistencije, ukradene lopte i skoka. Dojam bi svakako bio još bolji da je šuterski doprinos Simona bio nešto viši od tih 3/9 iz igre.

Darko Planinić (Široki WWin): Držao je Široki u igri protiv Zadra u prvom poluvremenu s 12 poena i pet skokova. Naučio je lekciju dobivenu ispod Tornja, sačuvao se osobnih (dvije), iznudio ih osam i sudjelovao velikom preokretu prvaka BiH (81:70). Završio je sa 16 poena, deset skokova, dvije osvojene i tri izgubljene lopte, što mu je donijelo valorizaciju 30.

Mario Kasun (Montepaschi Siena): Hrvatski centar je u euroligaškoj pobjedi njegove momčadi nad Chalonom dobio svega 12 minuta, no njih je iskoristio vrlo dobro za deset koševa uz vrlo dobar postotak šuta (5/7), a statistici je dodao i dva skoka. Prvenstveni dvoboj njegove momčadi na rasporedu je u ponedjeljak.

Na standardnoj razini

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je polovično odradila prošli tjedan, a Luka Žorić je u njemu bio korektan. U pobjedi protiv Albe u Euroligi sudjelovao je 23 minute, solidno odradio posao i bolje od neraspoloženog Vazqueza zatvorio reket. Ubacio je sedam poena (3/8 za dva, 1/2 slobodna) uz šest skokova i dvije asistencije. U španjolskom prvenstvu Unicaja nije bila tako uspješna i poražena je kod Bilbaa, a Žorić je nastavio s igrama na dosadašnjoj razini ubacivši devet poena (4/5 za dva, 1/2 slobodna) uz tri uhvaćena skoka.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Iza Roka Ukića i njegovog Panathinaikosa vrlo je loš tjedan. Prvo su u četvrtom kolu skupine A Eurolige poraženi na gostovanju kod Fenerbahčea pri čemu je Ukić sudjelovao s 11 poena i tri asistencije da bi nakon toga doživjeli neočekivan poraz u domaćem prvenstvu. Rezultatom 72:68 bolji je bio Ikaros. Hrvatski reprezentativac za nešto manje od 21 minute provedene na parketu upisao je osam poena i jednu asistenciju.

Krešimir Lončar (Himki): Po običaju, Himki u razmaku od sedam dana na rasporedu ima barem dvije utakmice, a od prošlotjedne dvije Lončar je bio bolji u onoj drugoj, euroligaškoj. U pobjedi nad Union Olimpijom (75:65) na domaćem terenu igrao je 28 i pol minuta i za to vrijeme zabio osam poena uz 4/5 iz igre, sve za dvicu, dodajući i sedam skokova i dvije asistencije, ali i tri izgubljene lopte. Pored toga, u drugom poluvremenu istaknuo se dobrim poslom u obrani protiv Arona Baynesa, koji je bio sjajan u prvih 20 minuta te utakmice. Nekoliko dana prije toga Himki je u VTB ligi doživio poraz od Spartaka u Sankt Peterburgu (74:69), bez Lončarovih poena (0/3 iz igre) i s dva skoka i osvojenom loptom za nešto više od 16 minuta na parketu.

Mario Delaš (Žalgiris): U euroligaškoj pobjedi nad Emporio Armanijem u Kaunasu (92:87) Delaš je igrao nepune dvije minute i za to vrijeme uhvatio tek jedan obrambeni skok. U nedjelju je na rasporedu bio novi nastup, gostujuća pobjeda s visokih 90:62 u litavskom ogledu s Neptunasom u VTB ligi, a za nešto više od 15 i pol minuta na parketu, učinak 22-godišnjeg Splićanina bio je puno bolji. Upisao je šest poena uz 3/4 iz igre, sve za dvicu, dodajući i sedam skokova i asistenciju.

Damir Markota (Bešiktaš): U uvjerljivom euroligaškom porazu od CSKA za 24 minute na parketu ostvario je učinak od osam poena, pet skokova i tri asistencije. Služio ga je šut za dva poena (4/6), ali od tri pokušaja za tricu nijednom nije bio precizan. Utakmicu turskog prvenstva Bešiktaš će odigrati u ponedjeljak protiv gradskog rivala Fenerbahčea.

Damjan Rudež (Zaragoza): Zaragoza je uspješno odradila domaći susret protiv Blusens Monbusa, a solidan posao odradio je Damjan Rudež. Ovaj put s nešto manjom minutažom, Rudež je u 17 minuta ubacio sedam poena (2/2 za dva, 0/1 za tri, 3/4 slobodna) i izgubio dvije lopte.

Boris Barać (Široki WWin): Imao je svoju standardnu minutažu protiv Zadra (17), nije forsirao šut (3/3 za dva, 0/1 za tri), ali je opet izostao skakački učinak - tek jedan skok. Osvojio je jednu loptu i skupio deset indeksnih bodova.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Dojučerašnji Zagrebaš odmah je po dolasku u Italiju zauzeo svoje mjesto u momčadi Cremone, međutim, nije to pomoglo njegovoj momčadi da izbjegne novi poraz. Perić je dobio 18 minuta na parketu, a za to vrijeme zabio je šest koševa (šut 2/4) te ostvario dva skoka.

Rok Stipčević (Armani Milano): Zadranin je proteklog tjedna na rasporedu imao gostovanje u Kaunasu gdje je njegova momčad poražena, no s obzirom na vrlo malo minuta, teško da se njega može kriviti za to. Naime, Stipčević je u igri proveo svega pet minuta, a sve što je uspio napraviti bio je jedan neuspješan pokušaj za tri poena. U ponedjeljak ga pak u prvenstvu očekuje dvoboj protiv Kasunovog Montepaschija, što je ujedno i derbi kola.

Pavle Marčinković (Cibona): S jedina dva poena koja je zabio na gostovanju u Podgorici, Marčinković je u završnici utakmice započeo seriju od 11:0 s kojom je Cibona osigurala pobjedu nad Budućnosti (64:60). Uz ta dva poena za koje nije potrošio puno lopti, šutirajući 1/2 za dvicu, imao je i četiri skoka i asistenciju, uz četiri osobne pogreške.

Forma u padu

Marko Popović (Žalgiris): Proteklih sedam dana bilo je nešto skromnije nego je Popović pokazivao u ranijem razdoblju na početku sezone. Poslije preležane viroze, u euroligaškoj pobjedi nad Emporio Armanijem s 92:87 na domaćem parketu imao je devet poena s 4/5 za dvicu i promašenih svih pet pokušaja za tricu, a za 27 minuta u igri, tome je dodao i po dvije asistencije i izgubljene lopte, uz po jedan skok i blokadu. U pobjedi nad Neptunasom (90:62) u VTB ligi Joan Plaza ga je koristio nešto manje od 15 minuta, a za to je vrijeme Popović ubilježio tri poena s 1/4 iz igre, sve za tricu, uz tri asistencije i po jednu osvojenu i izgubljenu loptu.

Ante Tomić (Barcelona): Nakon dosadašnjih igara na izuzetno visokoj razini, Ante Tomić je upisao jedan nastup koji nije bio tako dobar. Bio je to onaj u tijesnoj euroligaškoj pobjedi protiv Partizana u kojoj je naš reprezentativac dobio 14 minuta. Do tog susreta Tomić je igrao važnu ulogu u Barceloninom napadu, međutim ovaj put je imao malo lopti i učinak je patio. Ubacio je četiri poena (2/3 za dva, 0/2 slobodna), ali tome je dodao pet skokova od čega dva u napadu. U derbiju protiv Caje Laboral bio je zapaženiji, a probudio se u drugom poluvremenu. U prvih 20 minuta nije briljirao, no u nastavku je ubacio većinu svojih poena što nije pomoglo Barceloni da se približi. Za 26 minuta je ubacio deset poena (5/8 za dva) uz četiri skoka i dvije asistencije.

Mario Hezonja (Barcelona): Barcelonina druga momčad gostovala je u La Coruni kod Leyme Nature i doživjela pravu katastrofu izgubivši 93:56. Mario Hezonja je odigrao svoju najlošiju utakmicu ove sezone, nije mu ništa polazilo za rukom i za 19 minuta napravio je malo toga dobroga. Ubacio je tek četiri poena (2/5 za dva, 0/1 za tri), izgubio je čak šest lopti te jednu ukrao i podijelio jednu blokadu. Pozitivna stvar u cijeloj priči je da ovaj put nije imao problema s osobnim pogreškama kao u dosadašnjim susretima.

Dontaye Draper (Real Madrid): Dontaye Draper se i dalje drži svoje uloge "tihog čovjeka" u Realovoj momčadi pa je tako prošli tjedan ukupno odigrao 25 minuta i uputio jedan jedini šut prema košu i to neprecizan. U euroligaškom dvoboju protiv Cantua Draper je odradio 15 minuta, promašio tu jednu dvicu te uhvatio tri skoka. Ništa učinkovitiji nije bio niti protiv Murcije gdje je dobio deset minuta ovaj put bez šuta iz igre, ali s dva poena s linije slobodnih bacanja. To je bilo sve što je napravio u tom susretu.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Protekli tjedan nije donio dobru vijest ni za Lietuvos ni za Radoševića osobno. Momčad iz Vilniusa je u Euroligi na gostovanju u Bambergu doživjela poraz od Brose Basketsa (84:78), a hrvatski reprezentativni kandidat igrao je samo devet minuta i za to vrijeme ostao bez poena sa samo jednim pokušajem iz igre, promašenom dvicom. Imao je i po jedan skok i izgubljenu loptu, dvije blokade i tri osobne pogreške.

Luka Babić (Cedevita): U dobrom otporu i tijesnom euroligaškom porazu od Olympiakosa u Pireju (79:77), Babić je za 11 minuta na parketu bio bez poena, s tri promašena šuta iz igre, dva za dvicu, a pridodao je po dvije asistencije i izgubljene lopte, uz jednu blokadu.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Kao i u zagrebačkoj utakmici protiv Cibone, trica ga nije išla (0/4), kao ni šut za dva (1/4). S obzirom na reputaciju u momčadi, ostavio je najslabiji dojam u pobjedi protiv Zadra na Pecari. Imao je dva poena, četiri skoka, jednu asistenciju, jednu osvojenu i tri izgubljene lopte.

Klupa, tribina, doktori...

Marko Tomas (Cedevita): Tjedan za nama donio je pomak u slučaju Tomasa i njegove ozljede stopala, zbog koje je propustio početak sezone. Poslije priključenja treningu sa suigračima, tijekom narednih sedam dana mogao bi se prvi put naći i u Cedevitinom sastavu.

Dario Šarić: Nakon što je FIBA odredila da Zagrebu treba pripasti 550 tisuća eura odštete od zainteresiranog ponuđača, dogodio se prvi korak u rješenju slučaja 18-godišnjeg Šibenčanina, ali proteklog tjedna Šarić još nije bio na parketu.

Toni Katić (Split): Problemi s koljenom i dalje muče razigravača Žutih. Propustio je poraz od Partizana (79:72) na Gripama.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadrani su u subotu izgubili na gostovanju u Širokom Brijegu, bilo je 80:71 za Široki WWin, a Vrbanc je tu utakmicu propustio zbog ozljede koljena pretrpljene početkom prošlog tjedna na treningu.

Marko Banić (Uniks): I dalje pauzira zbog ozljede, još uvijek bez prvog nastupa u dresu momčadi iz Kazana.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Zbog ozljede lakta nije bio u kadru momčadi za utakmice protiv Caje Laboral u Euroligi i Antalyje u domaćem prvenstvu.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Utakmica turskog prvenstva između Turk Telekoma i Aliage Petkim na rasporedu je u ponedjeljak navečer.

Fran Pilepić (Bilbao): Fran Pilepić se potpuno izgubio u rotaciji Fotisa Katsikarisa. Bilbao je svladao Unicaju na svom parketu, a Pilepić jedva da je i osjetio utakmicu. Udijeljene su mu 53 sekunde za vrijeme kojih se nije uspio upisati niti u jednu statističku kategoriju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!