Košarka

Poznati odgovori na neka pitanja i dani darivanja u Domu sportova

Piše:Branimir Korać • utorak, 06.11.2012.
Poznati odgovori na neka pitanja i dani darivanja u Domu sportova
Foto: Bruno Karadža

Sedmo kolo ABA lige zaključeno je dramom u Domu sportova gdje je Cedevita nakon poklona Corsleya Edwardsa tricom Bracyja Wrighta stigla do pobjede. Tako se i službeno nastavljaju "dani darivanja" u Cedevitinim susretima, prvo je Cedevita "uručila poklone" Zadru, a sada je to Edwards učinio njoj...

Nakon sedmog kola ABA lige, nema više neporaženih momčadi. Za to su zaslužni Bracey Wright i njegovi suigrači koji su nekako izvukli pobjedu protiv Igokee i momčadi iz Aleksandrovca nanijeli prvi poraz. Uz Cedevitu pobjedu je upisala i Cibona i to na teškom gostovanju dok su Zadar i Split poraženi.

Neki su četvrto kolo ABA lige nazvali kolom istine i nisu bili daleko jer je dosta upitnika bilo u zraku uoči ovog kola. Može li Igokea nastaviti pobjeđivati i na četvrtini ABA regularne sezone imati omjer kakav bi imao Miami da igra ovu ligu? Može li Split nastaviti odličan niz na domaćem parketu? Može li Zadar potvrditi pobjedu nad Cedevitom i u Širokom Brijegu? Na ova pitanja odgovori su negativni. Pozitivni odgovori bili su vezani tek uz nastupe Cibone i Cedevite.

Da nisu Makedonci slavili u ponedjeljak navečer u Ljubljani, titulu iznenađenja kola odnijela bi momčad Cibone. Cibosi su u Podgoricu otputovali s dosta problema, u sastavu nisu bili Tomislav Zubčić i Justin Hamilton zbog ozljeda i visoka linija je ostala prilično oslabljena. Zato je među putnicima bio mladi Marko Arapović koji je tako sa 16 godina dobio priliku debitirati u ABA ligi. I tu priliku je iskoristio na odličan način, za četiri minute je ispucao dvije trice i obje pogodio.

Gostovanje u Podgorici za Cibonu je bilo teško i kada je imala jaču momčad, no ovaj put se u završnici ukazao Tweety Carter koji je do tada igrao relativno blijedu utakmicu, no kada je bilo najpotrebnije, bio je onakav kakvog ga u klubu žele. Bila je to još jedna teška, radnička pobjeda, ali pobjeda koja Cibonu dovodi na četvrto mjesto na ljestvici što bi u Domu Dražena Petrovića nakon dva startna poraza od novaka u ligi zasigurno odmah potpisali.

Derbi kola igran je u Domu sportova gdje je Cedevita ugostila do ovog kola stopostotnu Igokeu. Igokea je daleko od neke na papiru atraktivne ekipe, ali su u dosadašnjem dijelu sezone pokazali da su se najbrže i najbolje posložili te su apsolutno iznenađenje sezone. I da su u Zagrebu slavili, opet ne bi bilo nezasluženo, a za slavlje im je nedostajalo jako malo, ponovno neuvjerljivoj Cedeviti praktički su darovali pobjedu.

Imali su vodstvo, dva slobodna bacanja, ali oba su promašili, primili tricu sekundu prije kraja i upisali prvi poraz. Bracey Wright se tako prometnuo u Cedevitinog junaka iako je odigrao još jednu šuterski tihu utakmicu. Wright je dobar igrač, svestran, no šut je njegov forte, a ove sezone ga jako slabo služi. Ipak, pogodio je kada je najviše trebalo i možda mu ova pobjednička trica podigne šutersko samopouzdanje i u nastavku sezone bude pravi. Osim Wrightovog bljeska, svakako treba istaknuti i povratak Marka Tomasa koji praktički godinu dana vodi tešku borbu s ozljedama i sada je potpuno spreman. Njegova kvaliteta trebala bi puno značiti Cedeviti na svim frontama.

Sa zanimanjem se iščekivalo gostovanje Partizana u Splitu, u dvorani gdje je domaćin vrlo jak. Splićani teško gube pred svojim navijačima, ali protiv Partizana nisu prošli ispit i izuzetno talentirana momčad Duška Vujoševića odnijela je vrijedne bodove.

Domaćin može naricati nad slabim šuterskim danom, praktički ništa s vanjskih pozicija nije ulazilo i na kraju su bili kažnjeni. Uz tricu 2/18 teško je pobijediti bilo koga u ovoj ligi, a kamoli Partizan. No, u Splitu i dalje ne brinu, bez obzira na ovaj poraz i dalje slove kao momčad koju će teško bilo tko svladati u njihovoj dvorani, a to bi već morali biti dovoljno za solidan plasman na kraju sezone. Još posebno ako se situacija oko Darija Šarića riješi pozitivno po Splićane i dobiju ogromno pojačanje u nastavku sezone.

Momčad s najvišim amplitudama u igri ove sezone je zasigurno Zadar. Zadrani su sposobni odigrati briljantnu utakmicu što su pokazali na gostovanju kod Cedevite, ali su sposobni i potpuno razočarati. U Širokom Brijegu su bili na pragu pobjede nakon tri četvrtine, a onda je uslijedio pad i odlazak u poraz.

Još jednu jako dobru utakmicu odradio je Romeo Travis koji opravdava uložena sredstva, ali kada nema adekvatne pomoći suigrača, Zadrani obično padaju. Ne treba zaboraviti da su u Široki Brijeg otputovali bez Vrbanca koji je najjača šuterska snaga i kada on ima svoj dan, vrlo teško ga je zaustaviti.

Što se tiče ostatka lige, najveće iznenađenje predstavlja poraz Union Olimpije na domaćem terenu protiv MZT-a. Sam trener Skopljana Aleš Pipan priznao je nakon susreta da je Olimpija odigrala očajnu utakmicu te su Makedonci uspjeli kreirati čudo. Radnički se polako oporavlja nakon lošeg starta te je svladao Krku, a sada će biti još jači nakon dolaska Ratka Varde. Crvena zvezda se poigrala na svom parketu sa Szolnokijem i također pokazala da se diže.

Utakmica kola

Derbi između Cedevite i Igokee je ispunio očekivanja po pitanju neizvjesnosti. Ne i po kvaliteti, ali susret je do posljednje sekunde bio neizvjestan. Bracey Wright je zabio tricu za pobjedu 78:76 i prekid Igokeinog niza što je Cedevitu ostavilo na ljestvici odmah iza vodećeg dvojca Igokea - Partizan.

Igrač kola

Wright je zabio tricu sekundu prije kraja za veliku pobjedu Cedevite, međutim po učinku titulu igrača kola odnosi Darko Planinić. Mladi hrvatski centar je ponovno predvodio Široki, ovaj put do pobjede protiv Zadra. Dok je njegova momčad igrala vrlo loše prvo poluvrijeme, Planinić je držao Široki iznad vode i pomogao da na padne u još veći zaostatak. Kasnije su se priključili još neki igrači i momčad iz Širokog Brijega je stigla do preokreta. Planinić je susret završio sa 16 poena, deset skokova i tri blokade.

Petorka kola

Demond Carter (Cibona): 18 poena, 4 skoka, valorizacija 18

Marko Šutalo (Široki): 23 poena, 5 skokova, valorizacija 23

Darko Planinić (Široki): 16 poena, 10 skokova, 3 blokade, 2 ukradene lopte, valorizacija 30

Romeo Travis (Zadar): 24 poena, 8 skokova, 3 asistencije, 2 ukradene lopte, valorizacija 30

Mark Worthington (Radnički): 15 poena, 9 skokova, 3 ukradene lopte, 2 asistencije, valorizacija 29

Izjava kola

Već je poznata priča o interpretaciji novih naputaka Fibe o suđenju što sucima daje praktički neograničenu moć i mogućnost kontrole utakmice. Postalo je prilično iritantno gledati utakmice gdje se i pogledi sviraju kao prekršaji, a s time se složio i Dušan Vujošević nakon pobjede u Splitu. "Ne mislim da su suci večeras sudili u nečiju korist, ali nije mi jasan kriterij gdje suci postaju nedodirljivi i kad postaju važniji i od igrača i od trenera i od svih sudionika. Ni jednog jedinog incidenta večeras nije bilo ni na parketu ni na tribinama, a suđeno je mnoštvo tehničkih, namjernih i svega ostalog. Mislim da su pogrešno shvatili interpretaciju pravila, suci bi tu trebali biti u funkciji igre, a ne obratno. Za ekshibicioniste su neki drugi prostori, a ne košarkaški. Košarka se igra s emocijama, zar su suci tu da ukinu emocije kod igrača i trenera? Ne smiju suci biti važniji od igre."

Poklon kola

Teško je neuvrstiti ovu kategoriju nakon što je Igokea izgubila kako je izgubila u Zagrebu. Gosti su u Zagrebu vodili 76:75 i imali dva slobodna bacanja koja bi u najgoru ruku omogućila igranje produžetka, ali bivši igrač Cedevite Corsley Edwards promašio je oba. U posljednjem napadu na drugoj strani Wright je iz teške situacije ubacio tricu za pobjedu Cedevite.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 16:21
    Kakvo suđenje majko mila, sramota, sramota da suci svaki kontkat sviraju faul, zgadila mi se košarka nakom jučerašnje tekme!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 14:03
    voljeli ili ne voljeli vujoševića, za ovu izjavu skidam kapu i naklon do poda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 12:31
    preskupa je momčad cedevite i preskup je božo trener, da bi se toliko mučili s jednom igokeom. ne razumijem da božo toliko forsira andrića pod košem, kad je očito da je bilan (iako 4 god mlađi) bolji, jači i pametniji igrač! splitu nitko ništa ne može predbaciti s obzirom da igraju za ništa. jedine... [više na forumu]
    Obrisan korisnik