Nogomet

Dinamo neće opet kiksati, Zagreb (ne)spreman za pobjedu, Hajduku ne prijeti samo Kramarić

Pišu:Borna Rupnik, Ivan Dominik, Igor Šestak • subota, 17.11.2012.
Dinamo neće opet kiksati, Zagreb (ne)spreman za pobjedu, Hajduku ne prijeti samo Kramarić
Foto: Kristijan Komarica

Kako će izgledati repriza senzacionalne utakmice iz Kupa na Maksimiru, na koga osim Kramarića mora paziti Hajduk, mogu li Ćirini Pjesnici odnijeti bodove iz Koprivnice i hoće li Osijek kapitulirati na Kantridi?

Dinamo je uzdrman porazom u Splitu, Zadar ohrabren podvigom u Kupu. Kakav tijek utakmice očekivati na Maksimiru?

Borna Rupnik: Za razliku od dvoboja u Kupu, Dinamo si ovoga puta, nakon naučene lekcije, neće dozvoliti pad u završnici, a prije toga će slika na terenu vjerojatno biti vrlo slična. Modri u gotovo svakoj prvenstvenoj utakmici drže loptu i dominiraju, iz čega će se sigurno izroditi dovoljno prilika da momčad Ante Čačića stekne dovoljnu prednost da mirno privede utakmicu kraju. Poraz od Splita trebao bi poslužiti samo kako dodatni motiv, pogotovo kako se atmosfera u klubu ne bi još više pogoršala. Stoga nije isključena ni visoka pobjeda prvaka Hrvatske, bez obzira što Zadar ovoga puta stiže na Maksimir još uvjereniji u svoje sposobnosti.

Igor Šestak: U posljednjim sezonama Dinamo je navikao svoje navijače na slabije igre u kasnoj jeseni. Rani početak sezone redovito ostavlja traga na igri Dinamove momčadi i do sada maksimirski treneri nisu pronašli rješenje za taj problem. Isto se događa i ove sezone, a utakmice sa Zadrom u Kupu te Splitom u prvenstvu pravi su pokazatelj pada forme. No, smatram da će prvenstvena utakmica protiv Zadra ipak biti drukčija. Da će Modri pronaći dodatnu motivaciju u neočekivanim porazima koji su im se nedavno dogodili te da će ostvariti uvjerljivu pobjedu. Rasplet utakmice neće u velikoj mjeri ovisiti o Zadranima jer oni će teško moći parirati znatno kvalitetnijoj i iskusnijoj momčadi Dinama, bude li ona na visokom nivou.

Ivan Dominik: Unatoč nekolicini loših partija u posljednje vrijeme, Dinamo se u svom Maksimiru ne bi trebao pribojavati Zadrana, iako su ih ti isti Zadrani, također nedavno, šokantno izbacili iz Hrvatskog kupa. No, takav se presedan u nogometu rijetko događa te može biti splet okolnosti i sreće, iako je Zadar uvijek nezgodan i težak protivnik - pogotovo kod kuće. Međutim, Dinamo se također negdje mora "izvaditi" iz svoje krize u koju je upao baš porazom od Zadra, nakon čega su uslijedili porazi u Parizu i Splitu. Ali, i između tih se utakmica ugurala jedna pobjeda Modrih, ona protiv Istre u Maksimiru, kojom su Zagrepčani dokazali da nisu zaboravili pobjeđivati. Stoga treba očekivati, možda ne glatku, ali svakako pobjedu Dinama, koji zbog svog imena i prije svega kvalitete (koja je mnogo veća od Zadrove), ne bi smio dopustiti još jednu blamažu kakva se dogodila u Kupu. Jednom može biti slučajno i zato Dinamovci i susreta sa Zadrom ne bi smjeli očekivati ništa manje od pobjede.

Osim raspoloženog Andreja Kramarića, tko je najveća prijetnja Hajduku u dvoboju s Lokomotivom?

Borna Rupnik: Hajdukov trener Mišo Krstičević morao bi posebno pripaziti na braniča Ivora Borasa, braniča koji se ove sezone istaknuo s već četiri postignuta pogotka, čemu je dodao i dvije asistencije, što dokazuje da vrlo dobro sudjeluje u napadačkim akcijama Lokomotive. U organizaciji igre Bili bi morali prije svega zaustaviti Martinca te Antolića, koji je uvijek spreman na potez kojim može odlučiti utakmicu, a poseban motiv za dokazivanje imat će Trebotić i Zakarić, ukoliko dobiju priliku od svog trenera. Ukoliko pak zakaže Kramarićeva realizacija, ispred gola bi najopasniji mogao biti mladi Šitum.

Igor Šestak: Osim sjajnog napadača koji se ove sezone u strijelce upisao već deset puta, a svoju je dobru formu potvrdio i golom za selekciju MAXtv Prve lige na Kantridi, Hajduku bi najveća prijetnja mogao biti vezni igrač Domagoj Antolić. 22-godišnjak je ove sezone upisao 13 nastupa i ima tek jedan gol i jednu asistenciju, ali je igrač koji bi igrom na najvišoj razini svojih mogućnosti mogao stvoriti probleme splitskoj momčadi. Od njega se očekuje da preuzme ulogu glavnog organizatora Lokomotivine igre te da svojim loptama hrani Kramarića, kao i krilne igrače. Već neko vrijeme nije odigrao veliku utakmicu, možda mu Poljud bude inspiracija za utakmicu sezone.

Ivan Dominik: Hajduk je u dobroj formi u posljednje vrijeme, ali još uvijek ga muče oscilacije te se ne može sa sigurnošću reći kako je trenutno nepobjediv u svom Poljudu. Pogotovo ne kad mu dolazi jedna fantastična mlada momčad kakva je Lokomotiva. Odlični Lokosi igraju odlično tijekom cijele tekuće sezone s nekim jačim usponima i padovima, ali se jedno ime nameće kroz čitav niz njihovih utakmica. Ime Andreja Kramarića, sjajnog mladog napadača, koji je ove sezone u Lokomotivi "procvjetao", počeo zabijati kao nekad u juniorima Dinama te (ponovo) privukao pažnju svih ljubitelja hrvatskog nogometa. No, iako se to tako voli prikazati, Kramarić nije sam, kao što ni nogomet nije individualni sport. Najveće opasnosti iz redova Lokomotive dolaze ponajviše od Dinamovih "klinaca" - Marija Šituma, Domagoja Antolića i drugih. Sjajnu obranu imaju Lokosi na čelu s dosad izvrsnim Ivanom Borasom te potom Barbarićem, Mesarićem, Bručićem, čak i Samatehom Još pripomoći mogu i Dinko Trebotić i Tomislav Martinac, a još kad stasaju Pavičić, Pjaca i slični... Lokomotiva ima ogroman potencijal, mnogi mogu zaprijetiti Hajduku uz Kramarića i mladost Bilih mora najozbiljnije shvatiti Ivkovićevu momčad jer ju ona definitivno može pobijediti.

Jesu li Ćirini Pjesnici spremni za pobjedu u Koprivnici?

Borna Rupnik: Premda pozicija na tablici to ne sugerira, vjerujem da Zagreb može sa sva tri boda napustiti Koprivnicu. Ćirina "galvanizacija" pokazala je dio rezultata već protiv Hajduka, a učinak "pozitivnog šoka" trenerske smjene, pogotovo pri dolasku tako važnog trenera u hrvatskom nogometu, morao bi se još osjetiti u taboru momčadi iz Kranjčevićeve. Osim toga, Slaven Belupo je već tri kola bez pobjede, a od početka rujna svladao je tek Cibaliju što pokazuje da mu nakon dobrog ulaska u sezonu nedostaje ubojitosti. Pjesnici imaju dovoljno pojedinačne kvalitete da se uspješno nose s Farmaceutima te bi uz dobru realizaciju mogli kući pjevajući.

Igor Šestak: Jesu. Zagrebova momčad zasigurno vrijedi više od posljednjeg mjesta na tablici i može se očekivati njen napredak u igri pod ravnanjem iskusnog Blaževića. Ćiro nije uspio igrače odvesti do pobjede nad Hajdukom, ali je uoči gostovanja kod Slaven Belupa imao tjedan dana za ispravljanje pogrešaka i prenošenje svojih ideja igračima. Momčad Roya Ferenčine već dugo ne pruža igre kakve je pružala na početku sezone. U prvih sedam kola osvojila je 18 bodova, a onda u narednih osam utakmica tek šest bodova. Ne podigne li naglo svoju formu, čini se kao odlična prilika za Pjesnike da upišu svoju treću ovosezonsku pobjedu.

Ivan Dominik: Teško. Vrlo teško. Miroslav Blažević, čini se, otkad je stigao u Zagreb, više se bavi nekim drugim nogometnim i nenogometnim stvarima u Hrvatskoj, nego "buđenjem" posrnulih Pjesnika. Koji su, u Ćirinom, uvjetno rečeno, debiju na Zagrebovoj klupi, glatko poraženi od Hajduka. A gostovanje kod Slavena definitivno nije mjesto za "vađenje", pogotovo ne s ovakvom ekipom Zagreba, s takvim samopouzdanjem i igrom koje još uvijek nema. Barem ne s Ćirinim "potpisom". No, iako je imao malo vremena, Ćiro je možda i uspio u stvarnost pretvoriti nekoliko svojih ideja pa Zagrebaši možda i mogu ponuditi svoje bolje izdanje u Koprivnici. Ponuditi bolje izdanje - da, ali pobijediti u Koprivnici? Vrlo teško.

Osijek je u zadnja tri kola uzeo tek bod, a Rijeka igra "toplo-hladno". Hoće li Mršićeva obrana, najbolja u ligi, popustiti?

Borna Rupnik: Osijekova je obrana u posljednje vrijeme počela popuštati više nego što je to ranije bio slučaj, a na Kantridi bi konačni ishod moglo odrediti upravo razdoblje u kojemu momčad Stanka Mršića neće primiti gol. Rijeka je baš zbog svoje promjenjive forme silno željna novog slavlja i što dulje na semaforu bude 0:0, to će domaćin biti nervozniji, a Osijek bliže željenom rezultatu. Štoviše, nije isključeno ni da gosti ponekim brzim napadom šokiraju Rijeku. Sve to pod uvjetom da će Rijeka, prema očekivanjima, preuzeti maksimalnu moguću inicijativu te tražiti igru i pogodak, što bi prema sastavu svoje momčadi mogla i morala učiniti.

Igor Šestak: Pošto je prošlo kolo bilo "hladno", red je da ovo kolo za Rijeku bude "toplo". Momčad Elvisa Scorije izrazito je nepredvidiva te je zaista teško od nje nešto očekivati. Ove su sezone znali briljirati, kao u pobjedi 3:0 nad Dinamom, ali i potpuno razočarati, primjerice porazom u Vinkovcima s čak 4:1. Riječani osciliraju, ali čini se kako su trenutno ipak u nešto boljoj formi od Osječana. Sjajna obrana Slavonaca u prvih je devet kola primila četiri pogotka, a onda u idućih šest utakmica kapitulirala osam puta. Kako se bliži kraj jesenske polusezone, bedem pred Vargićem sve češće popušta i očekujem da Rijeka u nedjeljnoj utakmici osvoji sva tri boda.

Ivan Dominik: Premda Osijek sve više pada u formi i igri kako sezona odmiče, iako još uvijek igra vrlo lijep nogomet - ponajbolji u ligi - još uvijek je vrlo težak suparnik. Zna to i Rijeka, kojoj forma "toplo-hladno" protiv Osijeka može više odmoći nego pomoći. Obje ekipe nisu u svojim najboljim izdanjima i svaki je rezultat na Kantridi moguć, iako je Rijeka favorit zbog nešto boljih partija u zadnje vrijeme te, naravno, domaćeg terena. Stanko Mršić s Osijekom nedvojbeno radi odličan posao, pogotovo s obranom koja je i najbolja u ligi, međutim, teško se, nakon posljednjih rezultata, okladiti da mu ta obrana na Kantridi neće pokleknuti. Stoga, iako je Osijek obrambeno odličan, teško će sačuvati praznu mrežu na Kvarneru, ali pozitivan rezultat Osječana svakako nije nedostižna ili samo pusta želja.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • maxi17.11.2012. u 13:18
    nekako ne vjerujem da ce dinamove zvijezde uci ozbiljno u ovu utakmicu samo zato sto su izgubili u proslom susretu s tom ekipom, isto tako i ne kazem da nece pobjedit ali da ce razbit zadar nema sanse cak bi prije reko da ce zadar iznenadit prije nego dinamo razbije
    maxi
  • Obrisan korisnik17.11.2012. u 13:07
    Ovom komentaru dajem + samo zbog djela za Hajduk, a nadam se da će Zadar uspjeti odigrati barem solidno!!
    Obrisan korisnik
  • nido17.11.2012. u 11:52
    Ma Zadar ce danas popiti 5-6 komada sigurno. A ne znam oce li Lokosi uspjeti odrzat dobre igre s Hajdukom, tesko, mislim da dolazi Ajdukova pobjeda...
    nido