Nogomet

Sve je lakše kada postoji motiv

Piše:Branimir Korać • ponedjeljak, 19.11.2012.
Sve je lakše kada postoji motiv
Foto: FaH

16. kolo MAXtv Prve lige vratilo je Dinamu dvoznamenkastu prednost u odnosu na pratitelje. Za to je zaslužna njegova mladost, kako ona koja je započela golijadu protiv Zadra, tako i ona u Lokomotivi koja je zaustavila Hajduk...

Modri su u Maksimiru još jednom potvrdili da su dosta ispred ostatka lige, ali samo kada su u utakmici 100 posto i kada pokazuju želju za pobjedom. Protiv Zadra su imali motiv, poraženi su u prošlom kolu u Parku mladeži i Zadar ih je izbacio iz Kupa, te su u utakmicu krenuli onako kako bi trebali svaki puta krenuti. Često smo bili svjedoci izjava kako je igrače teško motivirati protiv slabijih protivnika u HNL-u, kako je teško igrati u sumornoj atmosferi pred nekolicinom znatiželjnika i te izjave ljute.

Svima bi trebalo biti u glavi kako rade "posao" koji vole i za mjesec dana zarade koliko prosječni hrvatski građanin zaradi za nekoliko godina. Jednako kao što radnik na minimalcu u proizvodnji "grize" svih osam sati da bi pošteno zaradio plaću, trebaju i igrači gristi da bi zaradili te njegove godišnje plaće. Zamislite da poslodavcu kažete "teško se motivirati, nisam mogao danas danas odraditi posao". Nema šetnje na terenu, nema biranja utakmica, nema olakog pristupa, to je profesionalizam, profesionalac se mora sam motivirati za utakmicu i igrati svaku kao da mu je posljednja.

Što se dogodilo kada je pristup bio pravi i igrači motivirani i željni pobjede? Zadar je lako svladan, konačnih 5:0 moglo je biti i uvjerljivije. Zar je potrebno ispasti iz Kupa i izgubiti u prvenstvu da bi se igrači "nabrijali" na sljedećeg protivnika?

Što smo vidjeli? Krasne pogotke mladih nada Matea Kovačića i Alena Halilovića, previde pomoćnog suca koji je poništio čini se regularan pogodak Zadrana te zaustavio Beqiraja u odlasku jedan na jedan s Gluićem kao i potvrdu razlike u kvaliteti.

Golova nije bilo na Poljudu gdje je Hajduk ugostio Lokomotivu koja je još jednom pokazala da Splićanima nikako ne leži. Odlični su bili vratari Blažević i Picak, Hajduk je za jedinu pravu šansu bio bliži pobjedi, ali i Lokomotiva je nešto pokušavala.

Picak se istaknuo instinktivnom obranom Sušićevog udarca glavom u prvom dijelu i upravo to je bila i najveća prilika na susretu. Najopasniji u gostujućim redovima je ponovno bio Andrej Kramarić koji pokazuje da je sazrio i da je sve bolji igrač. Nije čudno što se njegovo ime sve više spominje u Maksimiru.

Šteta što se u medijima dan kasnije nije više pisalo o igri, potencijalu i dobrim stvarima koje su viđene na ovom susretu. Pisalo se više o tome što je Caktaš izjavio i, naravno, to je došlo u prvi plan. Tko se danas još uopće sjeća Caktašovog driblinga, Picakove obrane, Andrijaševićevog zicera i Kramarićevih udaraca?

Zadovoljni mogu biti Riječani koji su u potopu na Kantridi bili bolji od Osijeka. Tim više što je Osijekova obrana ove sezone odlična, međutim Vargić je tri puta morao po loptu u mrežu.

Junak susreta bio je Danijel Cesarec, 29-godišnjak koji je vrlo mlad otišao iz HNL-a nakon dobrih igara u Marsoniji i dugo boravio u inozemstvu. U Grčkoj je stvorio ime i čelnici Rijeke povukli su pravi potez njegovim dovođenjem u projektu "nove Rijeke". Cesarec je pokazao svu svoju raznolikost, zabio je glavom, zabio je iz slobodnog udarca, bio uvjerljivo najopasniji igrač na terenu i nosi najveće zasluge za pobjedu Rijeke.

Osijek je još jednom završio utakmicu bez Stanka Mršića koji je zaradio novo isključenje, ponovno nakon okršaja sa sucem. Rekli bismo - ništa novo.

Ćiro Blažević bi vjerojatno dao sve da njegovi igrači pokaže barem dio Mršićevog temperamenta. Još jedna mlaka utakmica donijela je Zagrebu novi poraz, ovaj put na gostovanju u Koprivnici. Slaven Belupo je pobijedio "slučajnim golom" nakon što se lopta od Livakovićevih leđa odbila u mrežu.

Sa svakim porazom Zagreb je sve bliže odlasku u 2. HNL, u Koprivnici su teško mogli računati na bodove, ali malo više "krvi" na terenu ne bi mu bilo na odmet. Iako je Blažević poznat po svojim metodama motiviranja, upitno je može li i on podići agresivnost kod igrača. Svjetla točka u cijeloj priči je mladi vratar Livaković koji je najmlađa "jedinica" u MAXtv Prvoj ligi, a i u Koprivnici je potvrdio kako je veliki potencijal.

Do vrlo važne pobjede u borbi za opstanak stigla je Cibalia koja je ugostila momčad Splita. Kako je dan ranije Inter svladao Istru, Vinkovčanima je bilo potpuno jasno da moraju slaviti protiv Splićana kako bi zadržali priključak s ostatkom društva. Pomoglo im je isključenje Glumca nakon čega su Vinkovčani uspjeli preokrenuti 0:1 u 2:1 i doći do pobjede bez obzira što je pobjeda mogla otići i na drugu stranu.

U već spomenutom dvoboju Intera i Istre, slavili su Zaprešićani i tako se bodovno izjednačili s gostima. Očekivalo se više od Puljana koji su u Zaprešić došli s određenim najavama i nadanjima, međutim na terenu je bila drugačija priča. Inter je slavio golovima Mirka Kramarića i Josipa Milardovića.

Utakmica kola

Iako ljestvica sugerira kako bi utakmica kola trebalo biti gostovanje Lokomotive na Poljudu, tu je titulu preoteo dvoboj na Kantridi. U teškim uvjetima po jakoj kiši i na teškom travnjaku Rijeka je odigrala jednu od svojih boljih utakmica ove sezone i odnijela pobjedu 3:1. U vrlo borbenoj utakmici osim četiri gola viđeno je i niz prigoda, domaćin je bio konkretniji i opasniji i na kraju je zasluženo slavio te se približio Hajduku na samo bod zaostatka.

Igrač kola

Najveće zasluge za pobjedu Rijeke odnosi Danijel Cesarec. Golgeterski instinkt pokazao je kod prvog pogotka kada je krasnim udarcem glavom prevario Vargića. Drugi put je natjerao Vargića na kapitulaciju iz slobodnog udarca, poslavši u mrežu i loptu i osječkog vratara. Nije samo postigao dva gola, Cesarec je i dobro odigrao te pokazao da se sve bolje snalazi u Scorijinoj koncepciji.

Pogodak kola

16. kolo nam je ponudilo nekoliko kandidata za pogodak kola. Teško se odlučiti između lijepih golova Halilovića, Kovačića i onog riječkog napadača iz slobodnog udarca, međutim ovaj put čast pripada najmlađem. Halilović je protiv Zadra povisio na 2:0 odličnom reakcijom nakon što je lijepo upošljen na desnoj strani kaznenog prostora. Nije razmišljao, primijetio je da je Gluić malo van gola i iz prve ga lobovao pogodivši gornji suprotni kut.

Izjava kola

"Očito nisam simpatičan mnogim našim sucima. Rekao sam Brezovcu neka ne glumi jer nije bilo prekršaja, a on je mene izbacio. Nikada u životu nisam nazvao niti jednog suca i zatražio pomoć i zato ne dam na sebe. Pa što ako sam prigovarao? Ovo je show i mogu i ja malo tu i tamo nešto napraviti. Ne mora on baš sve vidjeti." Bio simpatičan ili ne, Stanko Mršić je još jednom izbačen sa susreta. Temperamentan je, znaju to već i ptice na grani, ali nije da baš to nešto pomaže njegovoj momčadi.

Razočaranje kola

Nakon silnih najava o velikoj motiviranosti da se pokažu u dobrom svjetlu protiv Lokomotive, da joj uzvrate za posljednja dva poraza, igrači Hajduka izuzev trke i borbenosti nisu pokazali previše. Tek jedna prava velika prilika i još nekoliko slabašnih pokušaja Andrijaševića i Caktaša bili su u biti sve. Premalo u odnosu na igre u posljednje vrijeme i silan motiv protiv mlade momčadi Lokomotive. Nisu navijači Hajduka zadovoljni napustili Poljud.

Optimist kola

Zagreb je u teškoj situaciji, ali Ćiro Blažević se ne da. "Za sada su problemi isključivo rezultatske prirode. Važno je da ovu ekipu što prije dignem na razinu koja će joj omogućiti izlazak iz pozicije u kojoj se nalazi. Duboko sam uvjeren da ću u tome i uspjeti." Sretno.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.11.2012. u 16:21
    nadam se da će osvoitiKOI BOD U lp to bi trebao biti veliki motiv
    Obrisan korisnik