Košarka

Planinić glavni u Himkiju, prva prava prilika za Pilepića

Pripremio:Ivor Krapac • ponedjeljak, 19.11.2012.
Planinić glavni u Himkiju, prva prava prilika za Pilepića
Foto: EPA

S nova tri dobra nastupa u dresu Himkija, koji je ubilježio tri pobjede, Zoran Planinić pokazao je najviše od brojnih hrvatskih aduta koji su unatrag sedam dana bili u akciji u domaćim ili regionalnim košarkaškim ligama i u europskim utakmicama. Poslije skromne minutaže u prvom dijelu sezone, u jednom od dva prošlotjedna Bilbaova susreta istaknuo se Fran Pilepić, dok će Damjan Rudež po lijepome pamtiti španjolski prvenstveni dvoboj svoje Zaragoze i Cajasola iz Seville...

Igrač tjedna

Zoran Planinić (Himki): Redovito među najboljima u dresu momčadi iz Moskovske oblasti, Planinić nije iznevjerio očekivanja ni tijekom proteklih sedam dana. U domaćoj pobjedi nad Uniksom (85:74) u VTB ligi, prošlog ponedjeljka, vodio je Himki s 18 poena bez promašaja iz igre (5/5 za dvicu, 2/2 za tricu), a pridodao je i pet skokova i dvije asistencije za nešto više od 21 minute na parketu. U još jednoj domaćoj pobjedi, sa 71:70 protiv Fenerbahče Ülkera u četvrtak u Euroligi, odigrao je malo više od 27 i pol minuta i za to vrijeme ubilježio 11 poena (5/7 za dvicu, 0/2 za tricu, 1/1 iz slobodnih bacanja), tri skoka, dvije asistencije i po jednu osvojenu i izgubljenu loptu. Ovog ponedjeljka Himki je u VTB ligi kod kuće sa 77:67 bio jači od Kaleva, a Planinić je za nepune 32 minute u igri bio vrlo raznovrstan, s 14 poena, sedam skokova i šest asistencija, uz po dvije osvojene i izgubljene lopte. Imao je sveukupno samo dva promašaja, s 5/6 za dvicu, 1/1 za tricu i 1/2 iz slobodnih bacanja.

Ugodno iznenađenje

Fran Pilepić (Bilbao): Fran Pilepić je napokon počeo dobivati značajniju minutažu i to je uzvratio dobrim igrama. Posebno dobro odradio je utakmicu Eurokupa u Belgiji protiv Charleroija gdje je dobio 24 minute, najviše ove sezone, i ubacio 11 poena (1/1 za dva, 3/3 za tri) uz dva skoka. Dobra predstava iz sredine tjedna je nagrađena i značajnijom minutažom u prvenstvu, Bilbao je svladao Joventuta, a Pilepić je za 18 minuta ubacio pet poena (1/2 za dva, 1/3 za tri) te uhvatio skok i podijelio jednu asistenciju.

Damjan Rudež (Zaragoza): Odlično kolo je iza Damjana Rudeža koji je sa Zaragozom pregazio razočaravajući Cajasol s plus 31 i bio prvo ime susreta. Rudež je bio napadački najraspoloženiji igrač na parketu te je za 24 minute ubacio 21 poen (3/4 za dva, 4/6 za tri, 3/3 slobodna) i osim toga uhvatio je i četiri skoka što mu je jedna od najboljih utakmica otkako je iz Cibone preselio u Zaragozu.

Visoka forma

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Poslije razdoblja u kojem nije briljirao, iza Radoševića je vrlo dobar protekli tjedan. U pobjedi nad Kalevom (73:60) u Tallinnu u VTB ligi, prošlog ponedjeljka igrao je nešto manje od 24 i pol minute, s 11 poena uz 5/8 za dvicu i 1/1 iz slobodnih bacanja, šest skokova, po jednom asistencijom i blokadom, dvije osvojene i tri izgubljene lopte. Lietuvos Rytas je u četvrtak u Euroligi doživio poraz kod kuće, bilo je 71:62 za moskovski CSKA, ali hrvatski reprezentativni kandidat za to nije bio kriv. Svojih 28 i pol minuta iskoristio je za 17 poena (7/12 za dvicu, 3/4 s crte slobodnih), uz četiri skoka, asistenciju, dvije osvojene i tri izgubljene lopte.

Damir Markota (Bešiktaš): Odličnu igru prikazao je u beogradskom Pioniru u euroligaškom porazu svog kluba od Partizana. Na parketu je bio nešto manje od 29 minuta te ostvario učinak od 16 poena, šest skokova i jedne asistencije. Za dva poena šutirao je 5/9, a pogodio je i dvije trice iz tri pokušaja. Svoj drugi prošlotjedni poraz Bešiktaš je doživio u domaćem prvenstvu kod Banvita, a Markota je i na toj utakmici bio vrlo dobar. Za tek 18 i pol minuta na parketu zabio je 12 poena te dodao pet skokova. Za dva poena je šutirao 4/6, a za tri poena 1/2.

Marko Popović (Žalgiris): U Domu Dražena Petrovića se u četvrtak navečer odvijao veliki triler, okončan sa 108:106 za Cedevitu poslije dva produžetka, a Popović je u njemu imao važnu ulogu na gostujućoj strani. U prvom ovosezonskom euroligaškom porazu svoje momčadi završio je s 19 poena za nešto više od 31 minute u igri, dodajući i po dva skoka i asistencije, po jednu osvojenu i izgubljenu loptu, uz pet prekršaja. Za dvicu je pucao 2/7, za tri poena 2/4, a iz slobodnih bacanja 9/12, s po jednim bitnim promašajem u 40. minuti, kod 82:82, a potom i u 45. minuti, kod 100:98 za Žalgiris. Nakon što je Mickael Gelabale zakucavanjem poslije skoka u napadu donio Cedeviti poravnanje na 100:100, Popović je imao u svojim rukama i loptu odluke u prvom dodatnom periodu. No, njegov pokušaj na ulasku u reket bio je prekratak, što je odvelo utakmicu u drugi, ujedno i posljednji produžetak.

Na standardnoj razini

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): U šestom kolu košarkaške Eurolige Panathinaikos je u svojoj dvorani savladao Real Madrid 79:68. U slavlju svoje momčadi Roko Ukić je sudjelovao s 11 poena, čemu je pridodao četiri skoka i jednu asistenciju. Uspješan tjedan Panathinaikos je zaključio pobjedom u domaćem prvenstvu protiv KAOD-a, a Ukić je susret promatrao s tribina.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Na euroligaškom gostovanju kod Himkija Fenerbahče je tijesno poražen sa samo poenom razlike, a Bogdanović je s 11 poena bio drugi strijelac svog kluba. Na parketu je proveo nešto manje od 25 minuta, iz igre je šutirao 5/12, a prikupio je i tri skoka. U prvenstvenu pobjedu protiv Tofaša ugradio je prilično dobar učinak od 12 poena, četiri skoka, tri ukradene lopte i jedne asistencije. Šut za dva poena nije ga služio (2/8), ali je precizan bio za tri poena (2/3).

Krešimir Lončar (Himki): Od dva prošlotjedna nastupa, Lončar je bio bolji u onom prvom, prošlog ponedjeljka u pobjedi nad Uniksom (85:74) u VTB ligi. Za nešto više od 16 minuta završio je s 10 poena, uz 3/5 za dvicu i 4/4 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao i tri skoka, dvije osvojene lopte i blokadu. U pobjedi nad Fenerbahče Ülkerom (71:70) u Euroligi, također na domaćem parketu, igrao je nešto više od 23 minute i za to vrijeme upisao četiri poena sa slabih 1/9 iz igre, sve za dvicu, a imao je i pet skokova, tri asistencije, dvije osvojene i tri izgubljene lopte. U ponedjeljak nije bio u sastavu svoje momčadi u pobjedi nad Kalevom (77:67) u VTB ligi.

Luka Žorić (Unicaja): Hrvatski reprezentativac imao je tijekom tjedna prilično neugodnu zadaću. Gostovanje u Tel Avivu mu je donijelo borbu s odličnom visokom linijom Maccabija s kojom se Žorić nosio dosta korektno. U vrlo čvrstoj utakmici je odradio 23 minute i ubacio osam poena uz šut 4/8 iz igre. Tome je dodao i pet skokova i tri blokade te tako dao dobar doprinos u velikoj pobjedi Unicaje. Za vikend nije bio tako raspoložen. Njegova momčad ugostila je Estudiantes i upisala poraz, a Žorić je za 19 minuta ubacio šest poena (2/3 za dva, 2/2 slobodna), uhvatio dva skoka i napravio pet prekršaja.

Goran Suton (Cedevita): U akciji jedino na putu do euroligaške pobjede nad Žalgirisom (108:106) u dva produžetka, Suton je u tom susretu na parketu proveo nepunih 12 i pol minuta, završivši s osam poena i tri skoka, uz dvije izgubljene lopte. Većinu toga ubacio je kada je rezultatski bilo vrlo gusto, sa šest od osam poena u 40. minuti i u prvom produžetku.

Marko Tomas (Cedevita): U jedinom prošlotjednom nastupu u dresu momčadi u koju je došao ovog ljeta, Tomas je na putu do euroligaške pobjede nad Žalgirisom (108:106) poslije dva produžetka imao sedam poena, uz dva skoka, po jednu asistenciju i osvojenu loptu, uz pet izgubljenih. Šut iz igre nije bio pravi, s 1/2 za dvicu i 1/5 za tricu, tu se još najviše traži.

Darko Planinić (Široki WWin): Njegov slab šut za dva (4/10) bio je jedan od ključnih razloga za uvjerljiv poraz u Kragujevcu. Odigrao je ipak solidno ubacivši 12 poena uz sedam skokova u dvije asistencije. Iznudio je i devet osobnih za valorizaciju 17.

Marko Banić (Uniks): Od tri prošlotjedne Uniksove utakmice, Banić je igrao u onoj europskoj, a taj nastup bio mu je prvi u dresu kluba čiji je član od ove sezone. Na povratku poslije ozljede, u domaćoj pobjedi nad Telenet Oostendeom (83:72) u srijedu u Eurokupu na parketu je bio 10 i pol minuta, ubilježivši tri poena (1/2 za dvicu, 1/2 s crte slobodnih), dva skoka i asistenciju.

Forma u padu

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona je proteklog tjedna ubilježila dvije pobjede uz sličan doprinos Ante Tomića. Prvi je stradao u Euroligi Brose koji je pobijeđen s visokih plus 20, a hrvatski centar je za 23 minute ubacio šest poena (3/6 za dva, 0/2 slobodna) uz četiri skoka, četiri blokade, tri ukradene lopte i dvije asistencije. U Ligi Endesi Barcelona se mučila kod Fuenlabrade, a Tomić je proradio u završnici kada se rezultat lomio te je susret s odrađenih 28 minuta završio sa sedam poena (3/8 za dva, 1/1 slobodna), šest skokova i dvije asistencije.

Krunoslav Simon (Unicaja): Možda statistički tako ne izgleda, ali Kruno Simon je u Tel Avivu odradio solidan posao i u najvažnijim trenucima je bio dobar. Praktički svih sedam poena zabio je kada je to za Unicaju bilo najvažnije (2/2 za dva, 1/4 za tri), osim toga je imao i tri asistencije i dva skoka, ali i četiri izgubljene lopte. Prvenstveni dvoboj protiv Estudiantesa mu je bio jedan od najlošijih nastupa ove sezone, odradio je 26 minuta i ubacio pet poena (2/3 za dva, 0/5 za tri, 1/1 slobodna), podijelio tri asistencije i izgubio četiri lopte.

Dontaye Draper (Real Madrid): Poraz i pobjeda Reala u prošlom tjednu uz i dalje skromne predstave hrvatskog Amerikanca. Draper se nije posebno istaknuo u euroligaškom porazu kod Panathinaikosa gdje je dobio 17 minuta, ali nije napadački briljirao. Ubacio je tri poena (0/1 za dva, 1/5 za tri), a svijetle točke su tri asistencije i dva skoka. U prvenstvu je Real slavio kod posljednjeplasirane Manrese, a Draper je bio na terenu tek osam minuta i ponovno ubacio tri poena (1/3 za dva, 1/4 slobodna) te ukrao tri lopte.

Luka Babić (Cedevita): Bez minutaže u pobjedi u dva produžetka protiv Žalgirisa (108:106) u Euroligi, Babić je zaigrao u nedjelju navečer protiv Szolnokija u zagrebačkom Domu sportova u ABA ligi. Za osam minuta na parketu završio je s dva poena i tri skoka.

Lukša Andrić (Cedevita): U pobjedi nad Žalgirisom (108:106) poslije dva produžetka u Domu Dražena Petrovića u Euroligi, Andrić je za nešto više od 26 minuta na parketu bio raspoložen skakački, s devet uhvaćenih lopti, šest u obrani i tri u napadu. Tome je dodao i pet poena, imao je i dvije osvojene lopte, a kako često bude slučaj, i pet prekršaja. U dolasku do 91:86 protiv Szolnokija u ABA ligi je svojih 11 minuta iskoristio za četiri poena, s 0/3 iz igre, sve za dvicu, a 4/4 iz slobodnih bacanja. Pridodao je i tri skoka i dvije osvojene lopte, no nije impresionirao obrambenim učinkom.

Miro Bilan (Cedevita): Kao i u slučaju Lukše Andrića, i Bilan je za sobom ostavio nešto slabiji tjedan. U euroligaškoj pobjedi kod kuće protiv Žalgirisa u dva produžetka (108:106) završio je s tri poena i dva skoka za nešto više od 16 minuta na parketu. Na putu do nedjeljnih 91:86 protiv Szolnokija u ABA ligi igrao je 16 minuta i ubilježio 11 poena i pet skokova, ali s dosta problema u obrani.

Pavle Marčinković (Cibona): Momčad Veljka Mršića je proteklog tjedna pretrpjela dva gostujuća poraza, od Ratiopharm Ulma (83:68) u srijedu u Eurokupu i Splita (72:62) u subotu u ABA ligi. Marčinković je u Njemačkoj imao šest poena s 2/5 iz igre, sve za tricu, dodajući i dvije blokade za nešto više od 19 minuta na parketu, dok je na Gripama odigrao 22 minute i za to vrijeme ubilježio pet poena s po 1/3 za dvicu i tricu, uz četiri skoka.

Goran Vrbanc (Zadar): U porazu od Budućnosti u Podgorici, sa 76:60 u korist crnogorskog predstavnika u ABA ligi, Vrbanc je upisao sedam poena i dva skoka za 21 minutu na parketu. Za dvicu je pucao 2/3, za tri poena 0/2, a s crte slobodnih 3/4.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Bio je najveće razočaranje u momčadi protiv Radničkog. Igrao je 26 minuta i postigao svega dva poena uz šut 1/4 za dva i 0/2 za tri. Iako je dodao sedam skokova, valorizacija mu je na kraju bila negativna, minus dva.

Boris Barać (Široki WWin): Ivan Velić dao mu je samo tri minute protiv Radničkog tijekom kojih je upisao dva poena.

Mario Delaš (Žalgiris): Bez veće prilike za igru u euroligaškom porazu u Zagrebu, sa 108:106 za Cedevitu poslije dva produžetka, Delaš je za sedam minuta na parketu bio bez poena, s jednim promašajem za dvicu. Ubilježio je i po jedan skok i osobnu pogrešku.

Rok Stipčević (Armani Milano): Zadranin je proteklog tjedna dobio tek tri euroligaške minute, što je iskoristio za tri koša, i to iz tri pokušaja za tri poena. Što se tiče prvenstvenog nastupa, njegova momčad tek u ponedjeljak navečer igra dvoboj osmog kola u gostima kod Vanoli Cremone.

Mario Kasun (Montepaschi Siena): Baš kao što je to bio slučaj i kod Stipčevića, i Kasun je dobio tek tri euroligaške minute povjerenja, a njegov učinak bila su dva koša. Nešto više minuta, njih 14, dobio je u uvjerljivoj prvenstvenoj pobjedi Siene, a za to vrijeme upisao je šest koševa (šut 3/3).

Klupa, tribine, doktori...

Mario Hezonja (Barcelona): Mladi hrvatski košarkaš propustio je gostovanje druge Barcelonine momčadi kod Palencije zbog ozljede.

Toni Katić (Split): I dalje izvan stroja, Katić je propustio i domaću pobjedu Žutih nad Cibonom (72:62) u ABA ligi.

Dario Šarić: Prosinac je vrlo blizu, a Šarić ove sezone još nije bio na parketu.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Turk Telekom će svoju utakmicu šestog kola turskog prvenstva odigrati u ponedjeljak navečer na gostovanju kod Anadolu Efesa.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Za svoj klub ne nastupa još od kraja listopada zbog ozljede lakta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 14:11
    ma planinić je u životnoj formi! on je naš jason kidd:)) njega treba na koljenima moliti da zaigra na EP, jer pop je bek šuter, a ukić je 'lud u glavu':)
    Obrisan korisnik