Košarka

Cibonini problemi razotkriveni i u Splitu, Cedevita nastavlja po principu toplo-hladno

Piše:Branimir Korać • utorak, 20.11.2012.
Cibonini problemi razotkriveni i u Splitu, Cedevita nastavlja po principu toplo-hladno

U devetom kolu ABA lige hrvatski klubovi upisali su dvije pobjede. Jedna je stigla u hrvatskom dvoboju između Splita i Cibone dok je drugu osigurala Cedevita slavljem protiv Szolnokija. Jedino su Splićani nakon ovog kola bili zadovoljni, Maljković je unatoč pobjedi bio nesretan prikazanim od strane Cedevite dok su u Ciboni i Zadru bili nezadovoljni i prezentacijom i rezultatom...

Deveto kolo ABA lige donijelo je na Gripama hrvatski dvoboj između Splita i Cibone. Nakon Cedevite u splitskom grotlu pala je i Cibona koja je protiv motiviranog domaćina pokazala šarenu lepezu problema s kojima se nosi. Justin Hamilton se tek polako vraća dok Tomislava Zubčića nije bilo na parketu, no ono što Cibonu brine je neučinkovit i nemaštovit napad koji je lakoćom zaustavljen.

Tweety Carter iz utakmice u utakmicu ne opravdava uloženo, stoga i ne čudi brza reakcija nakon poraza u Splitu i dovođenje Jermainea Andersona jer nominalno prvi razigravač Cibosa do sada je vrlo slabo izgrađivao napad, a niti šuterske dionice mu nisu bile nešto pretjerano uspješne.Još jednom je Cibona odigrala slabo i sterilno, s puno igre jedan na pet u kojoj je D.J. Strawberry opet podsjetio na Alana Andersonu u napadačkoj fazi, samo daleko od te Andersonove kvalitete i fizičke moći.

Oni najstariji Žižić i Kus te onaj iz klase najjeftinijih Jagodić-Kuridža, ponovno su pokazali najviše i jasno je da se neke stvari u Ciboni moraju pod hitno mijenjati. Najlakše bi sada bi napasti Veljka Mršića, no činjenica je da Mršić nema najbolje sastojke za ukusan kolač i s njim kao trenerom koji ima perspektivu treba biti strpljiv. Popriličan dio krivice za ovakva izdanja Cibone ipak leži na igračima, posebno razigravačima koji ne čine dobar posao u razigravanju momčadi.

S druge strane Splićani su još jednom pokazali visok voljni moment i zasluženo su slavili. Bez obzira što su već u ranoj fazi utakmice ostali bez svog najopasnijeg napadača Ivana Mimice, nisu posustali i velikom dozom borbenosti otišli su do pobjede.

Iskusna četvorka Subotić - Vujčić - Dijan - Vukušić odlično je pratila najraspoloženijeg igrača na parketu Josipa Sobina i njih petorica su u biti odnijeli najveći teret i svladali Cibonu.

Slijedom igara na svom terenu, očekuje se da Split proradi i u gostima i potvrdi kako je kvalitetna momčad. Često se napominje kako je Split mlada momčad koja zbog toga nema kontinuitet dobrih igara. međutim ta tvrdnja ne stoji u potpunosti jer je tu priličan broj iskusnih igrača koji su prošli puno toga i nalaze se u poznim igračkim godinama. Upravo oni moraju biti nositelji pritiska i na gostujućim parketima gdje Split može i mora igrati bolje kako bi potpuno potvrdio status opasne momčadi. Ne samo opasne momčadi na svom parketu.

Cedevita nikako ne može spojiti dvije dobre utakmice. Još jednom je nakon odlične utakmice u Euroligi, odigrala vrlo blijedo u ABA ligi. Nakon Caje Laboral je slijedio MZT, a zatim nakon sjajne predstave protiv Žalgirisa uslijedio je Szolnoki.

Za razliku od susreta s Budućnosti, Cedevita je barem upisala pobjedu, međutim Szolnoki nikako nije momčad koja ovom sastavu Cedevite smije i treba stvoriti ovakve probleme. Da nije u završnici susreta u igru ušao mladi Jusuf Nurkić i dao tu energiju i poticaj momčadi, Szolnoki bi možda i slavio.

Nurkić nije taj koji bi sada trebao rješavati utakmice, Cedevita ima i previše kvalitetnih igrača da se ne bi mogla nositi s Mađarima, međutim oni nisu dali ono što se od njih očekivalo i igrač pred kojim se tek nalazi lijepa budućnost morao je uzeti stvari u svoje ruke.

Ipak, pamtit će se pobjeda, ma koliko ona teška bila, a upravo ta pobjeda Cedevitu ostavlja u korak s Partizanom i Igokeom koji su se izdvojili na vrhu.

"Čestitam Budućnosti na košarkaškoj lekciji koju su nam dali. Ovo je viša razina košarke, mogla je razlika biti i veća. Moramo dobro proučiti i analizirati ovu utakmicu da vidimo kako se igra prava košarka", iskren je bio trener Zadra Ante Nazor nakon poraza kod Budućnosti.

Nazorove riječi dobro pokazuju kakvu je utakmicu Zadar odigrao. Budućnost ga je u potpunosti nadigrala, visoko slavila i gosti nisu niti u jednom trenutku izgledali kao momčad koja bi mogla nešto napraviti u ovom susretu.

I Zadrani dosta osciliraju, praktički svi igrači u rosteru imaju previše toplo-hladno nastupa ove sezone i to se itekako osjeti na rezultatima. Iako Cedevita igra promjenjivo, iako Cibona ne djeluje uopće uvjerljivo, iako Split ne može dobiti nikoga (još uvijek) u gostima, Zadar je još uvijek hrvatska momčad s najmanje pobjeda u ABA ligi.

Što se tiče ostalih susreta, vidljivo je kako sve ozbiljnije izgledaju Radnički i Crvena zvezda. Obje momčadi upisale su pobjede na svom parketu i to uvjerljivo i bez većih problema. Igokea nije dopustila iznenađenje na svom parketu protiv MZT-a dok je Partizan u gostima svladao u euroligaškom dvoboju Union Olimpiju.

Utakmica kola

Najzanimljiviji dvoboj devetog kola ABA lige odigran je u Ljubljani gdje je Union Olimpija ugostila Partizan. Sam dvoboj momčadi koje nastupaju u Euroligi povlači status derbija, a viđenim u tom susretu taj status je i opravdan. Pred više od pet tisuća gledatelja odigran je neizvjestan dvoboj koji je na kraju otišao na stranu Partizana, a jednako tako mogli su slaviti i domaćini.

Igrač kola

Titulu igrača kola odnosi krilni centar Splita Josip Sobin. Sobin je bio najveći problem za Ciboninu obranu, odigrao je jako dobrih 28 minuta te je bio prvi strijelac, drugi skakač i drugi asistent u svojoj momčadi. Sobin je ubacio 17 poena uz šest skokova i četiri asistencije, a igrači Cibone na njemu su napravili šest prekršaja. Ovaj put nije imao problema s osobnim pogreškama kao što inače zna imati, jedino što je ostao problem preciznosti s linije slobodnih bacanja (3/7).

Petorka kola

Balasz Simon (Szolnoki) 27 minuta, 16 poena (2/4 za dva, 2/3 za tri, 6/6 slobodna), 2 skoka, 4 asistencije, val. 18

Marko Šutalo (Široki) 38 minuta, 23 poena (6/7 za dva, 3/6 za tri, 2/2 slobodna), 3 skoka, 2 asistencije, val. 28

Milan Dozet (Igokea) 26 minuta, 20 poena (7/8 za dva, 6/6 slobodna), 3 skoka, 2 asistencije, val. 23

Josip Sobin (Split) 28 minuta, 17 poena (7/9 za dva, 3/7 slobodna), 6 skokova, 4 asistencije, val. 27

Elton Brown (Crvena zvezda) 25 minuta, 15 poena (6/8 za dva, 3/6 slobodna), 12 skokova, 2 asistencije, val. 23

Izjava kola

"Ja sam toliko ljut na moju momčad. I na sebe, naravno. Ja sam čovjek koji je strašno samokritičan, tako da mi je teško i govoriti na konferenciji. Tko zna po koji put imali smo najozbiljniju moguću pripremu, najozbiljnije treninge, sastanke, video-analizu itd. I ne pomaže. Tako da je u mojoj glavi svašta. Što se tiče analize utakmice, bila je to klasična utakmica. Kad se uđe meko s podcjenjivanjem... Ja mislim da bi mi večeras i sa Zabokom, uz puni respekt Zaboka i bilo koje druge ekipe, imali isti problem", izjava Božidara Maljkovića pokazuje svo njegovo "zadovoljstvo" nakon pobjede protiv Szolnokija.

Minus kola

Košarkaši Širokog upisali su uvjerljiv poraz u Kragujevcu protiv Radničkog unatoč dobrom nastupu Marka Šutala i Darka Planinića. Međutim potpuno su podbacili Ivan Ramljak, Robert Rikić i Josip Naletilić koji su zajedno skupili valorizaciju -14, kombiniralo su šutirali iz igre 2/14 i izgubili deset lopti.

Foto: Maja Prgomet.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 13:49
    činjenica je da cibona nema baš dobre igrače i da je hamilton ozljeđen bio....ALI....ako si dobar ili perspektivan trener, vidjet će se ipak tvoj 'potpis' u igri ekipe! a ova cibona nema glavu ni rep! mršić je podjednako loš kao i neki igrači! treba se sad odmah riješiti warea, cartera ali i rozića... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 12:28
    Da razmisli Cibona da ove godine zaigra s juniorima kako su nekima govorili manje bi se sramotili.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 12:14
    Tada je trener bio Peras,a on uglavnom nije griješio u sastavljanju ekipe i dovođenju igrača.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 11:50
    JOŠ MI NIJE JASNO KAKO SU TE GODINE ( MISLIM NA CIBONU) POGODILI STRANCE. GORDON I ANDERSON. I PRIJE I POSLIJE UGLAVNOM TEŠKI PROMAŠAJI.....
    Obrisan korisnik