Tenis

Video: Čilić i dalje najbolji, Vekić napreduje krupnim koracima

Piše: Vedran Babić • četvrtak, 22.11.2012.
Video: Čilić i dalje najbolji, Vekić napreduje krupnim koracima
Foto: FaH

Teniska sezona je završila i vrijeme je za rekapitulaciju učinka najboljih hrvatskih tenisača i tenisačica. Tko je razočarao, a tko ugodno iznenadio?

Marin Čilić (15.)

Renking na kraju 2011.: 21.
Omjer pobjeda i poraza: 39-19
Naslovi: 2 (Queen's, Umag)
Zarada: 1.186.306 $
Najveća pobjeda: 3. kolo Wimbledona (trava): Querrey 7:6 (6), 6:4, 6:7 (2), 6:7 (3), 17:15
Najveći kiks: 1. kolo Pekinga (tvrda podloga): Copil 6:3, 6:7 (0), 4:6

2012. godina Marinu Čiliću donijela je povratak u društvo 20 najboljih tenisača svijeta. Iako ga od desetoplasiranog na ATP ljestvici, Richarda Gasqueta, dijeli tek 305 bodova, Čilić je u zbilji puno dalje od Topa 10.

Da, osvojio je Queen's i Umag, igrao finale Münchena, polufinale Hamburga te četvrtfinala US Opena, Cincinnatija i Šangaja, no u dvobojima s tenisačima iz Topa 10 ostvario je samo jednu pobjedu i doživio devet poraza. Ne računajući tu pobjedu nad Johnom Isnerom u Madridu (tada je Isner bio deseti na svijetu), Čilić je u preostalih devet mečeva osvojio samo jedan set od njih 21! U karijeri je Marin 12 puta pobijedio igrače iz Topa 10, ali je izgubio čak 36 puta, što je 25% uspješnosti. Na kraju krajeva, u Queen'su, Münchenu i Hamburgu nije imao protivnika iz Topa 30, a u Umagu je imao samo jednog iz Topa 20 (Dolgopolov).

Zbog ozljede koljena 24-godišnji Čilić propustio je prva dva mjeseca sezone, a po povratku koncem veljače, trebalo mu je nekoliko turnira da uđe u ritam. Sredinom sezone spojio je nekoliko vrlo dobrih nastupa i to redom na turnirima iz kategorije 250 (München, Queen's i Umag, uz izuzetak Hamburga - 500). Na Roland Garrosu zaustavljen je u 3. kolu, na Wimbledonu u 4. kolu, a na Olimpijskim igrama u 2. kolu. Svoju najbolju priliku čak i za finale Grand Slama propustio je na US Openu.

Naime, u četvrtfinalu je vodio 6:3 i 5:1 protiv Murraya i igrao svoj najbolji tenis sezone. Iako, treba priznati da je Britanac do tog trenutka igrao neprepoznatljivo i s puno pogrešaka. Kod 5:2 i 5:4 Čilić je servirao za set, imao i jednu set loptu, u tie breaku je vodio 4-2, ali ni to mu nije bilo dovoljno da osvoji drugi set i dođe na korak od velike pobjede. Britanac, koji je kasnije osvojio turnir, je pronašao put povratka u meč i u preostala dva seta izgubio samo dva gema (3:6, 7:6 (4), 6:2, 6:0). U polufinalu bi Čilić, da je pobijedio, igrao protiv Tomaša Berdycha, što bi mu objektivno bila dobra prilika za prolazak u finale.

U samoj završnici sezone imao je Čilić teoretsku šansu za plasman na završni turnir u Londonu, no kiksao je na startu Pekinga, a ni u Valenciji i Parizu nije briljirao.

Na koncu, petu godinu u nizu Čilić je osvojio barem jedan turnir. Također, svaku od posljednjih pet godina završava među 25 najboljih tenisača svijeta. Iz te perspektive Marin ima određeni kontinuitet, međutim za korak naprijed i odlične rezultate na onim najvećim i najjačim svjetskim turnirima morat će još puno napredovati.

Ivan Dodig (73.)

Renking na kraju 2011.: 36.
Omjer pobjeda i poraza: 16-26
Naslovi: -
Zarada: 524.730 $
Najveća pobjeda: 3. kolo Queen'sa (trava): Tsonga 7:6 (3), 3:6, 7:6 (5)
Najveći kiks: 1. kolo Hertogenboscha (trava): Lorenzi 4:6, 4:6

Nastupi na posljednja tri turnira spasili su sezonu Ivana Dodiga. U 2011. godini Dodig je bljesnuo i došao do 36. mjesta ATP ljestvice. Očekivao se njegov daljnji iskorak i borba za ulazak u Top 30, no umjesto toga u 2012. dogodio se veliki pad. U početku sezone Ivan se mučio s ozljedom, a kasnije je počeo gubiti samopouzdanje i bodove.

Sve do Queen'sa u lipnju Dodig nije spojio dvije pobjede. Na tom londonskom turniru Dodig je dogurao do četvrtfinala, ostvarivši na tom putu najbolju pobjedu sezone (Tsonga). Nakon tog turnira čekao je sve do US Opena da bi došao do pobjede u glavnom turniru (izgubio u 2. kolu od Murraya).

Stvari u tom trenutku nisu izgledale dobro po 27-godišnjeg Međugorca. Bio je ispao iz Topa 100, no na tri posljednja turnira ipak je znatno popravio dojam inače loše sezone. Prvo je u Taškentu igrao polufinale tamošnjeg Challengera, a onda je na ATP turniru u Valenciji prošao kvalifikacije i glavnom turniru izborio polufinale. Porazio je Kohlschreibera, Hewitta i Čilića prije nego što je u borbi za finale u tri seta izgubio od kasnijeg pobjednika Davida Ferrera. Sezonu je Dodig zaključio još jednim polufinalom na Challengeru, u Bratislavi.

Na ta tri turnira Dodig je prikupio dovoljno bodova za povratak među prvih 100, točnije na 73. mjesto, što znači da je izboren izravni nastup u glavnom turniru prvog Grand Slama 2013., Australian Opena.

Iako u 2012. nije briljirao, daleko od toga, Dodig je u pojedinim mečevima ipak pokazao da može ugroziti (i pobijediti) puno bolje rangirane tenisače. Očito je i to da se ove godine teže nosio s pritiskom s obzirom na to da je dobrim igrama u prethodnoj godini skrenuo pažnju na sebe, a nije nevažno spomenuti i da je sve češće nastupao u konkurenciji parova pa mu je i to možda oduzelo dio koncentracije u pojedinačnoj konkurenciji.

Bilo kako bilo, u 2013. godini Dodig ponovno može nastupati bez pritiska jer praktički tijekom cijele sezone neće imati imperativ u smislu branjenja velike količine bodova.

Ivo Karlović (97.)

Renking na kraju 2011.: 56.
Omjer pobjeda i poraza: 16-17
Naslovi: -
Zarada: 345.527 $
Najveća pobjeda: 1. kolo Queen'sa (trava): Hewitt 6:3, 6:2
Najveći kiks: 1. kolo Houstona (zemlja): Reynolds 6:7 (5), 6:2, 3:6

Izuzev nekoliko bljeskova, i sezona Ive Karlovića bila je prilično razočaravajuća. Jedno polufinale i dva četvrtfinala na Touru preskromni su rezultati za "Diva sa Šalate", koji će za tri i pol mjeseca napuniti 34 godine. Shodno tome, pitanje je koliko će još njegovo tijelo moći podnositi napore kakve zahtjeva igranje na Touru, pogotovo ako rezultati budu sve lošiji.

U prvih deset mečeva sezone (uključujući fantastičnu epizodu u Davis Cup susretu s Japanom) Karlović je upisao sedam pobjeda. Uoči odlaska na sjevernoameričku turneju nalazio se na 41. poziciji ATP ljestvice, no onda je upao u veliku krizu. U sljedećih deset mečeva doživio je čak osam poraza. U Queen'su je porazio Hewitta pa izgubio od Lua, a u Wimbledonu je prošao Selu pa u četiri seta, uz vrlo dobru partiju, ispao od Murraya.

Zbog ozljede desnog skočnog zgloba propustio je Olimpijske igre i cjelokupnu sjevernoameričku turneju prije US Opena. Na posljednjem Grand Slamu sezone ispao je u 1. kolu (Wang), no do kraja sezone donekle je pronašao formu. U tom je periodu upisao četvrtfinale Metza i polufinale Moskve, dok je na Challengeru u Bratislavi izgubio u četvrtfinalu od Dodiga. Prije nastupa u Moskvi bio je 130. tenisač svijeta, a sada je 97. te je prilično sigurno da neće morati igrati kvalifikacije Australian Opena.


Petra Martić (59.)

Renking na kraju 2011.: 49.
Omjer pobjeda i poraza: 21-20
Naslovi: -
Zarada: 367.866 $
Najveća pobjeda: 2. kolo Roland Garrosa (zemlja): Bartoli 6:2, 3:6, 6:3
Najveći kiks: 1. kolo Indian Wellsa (tvrda podloga): Davis 2:6, 6:7 (7)

Iako je posljednjih nekoliko godina najbolja hrvatska tenisačica, Petra Martić i dalje ne napreduje (rezultatski i kvalitativno) brzinom kojom se očekuje. Petra je i ove sezone dosta oscilirala, čemu najbolje svjedoči omjer pobjeda i poraza (21-20). Nije joj pomogla ni ozljeda stopala zbog koje je nije igrala od Wimbledona do US Opena.

Ipak, u određenim segmentima Petra je napravila iskorak. Plasirala se u svoje prvo WTA finale (Kuala Lumpur) u kojemu je bila u obećavajućoj situaciji za pobjedu protiv Su-Wei Hsieh, ali je na koncu morala predati u trećem setu. Također je i po prvi put prošla u drugi tjedan nekog Grand Slama. Bilo je to na Roland Garrosu, na kojemu je izbacila Bartoli i Medinu Garrigues prije nego što je u osmini finala izgubila od Kerber. Na koncu, po prvi put u karijeri pobijedila je tenisačicu iz Topa 5. U Tokiju je porazila Petru Kvitovu.

U tom meču, ali i nekolicini drugih, Martić je pokazala da ima igru za obračun s tenisačicama iz samog svjetskog vrha, međutim tih mečeva ipak je bilo malo. Osim Kvitove i Bartoli, od "zvučnijih" tenisačica pobijedila je još Cirsteu, Peng i Janković, dok je protiv Stosur u Madridu izgubila, ali tek u tie breaku trećeg seta.

Osim ranije spomenutih, najbolji rezultati Petre Martić bili su polufinale Kopenhagena, četvrtfinala Budimpešte i Linza te osmina finala Tokija.

Ukoliko u 2013. godini ostane u potpunosti zdrava i lišena ozbiljnijih ozljeda, od Martić će se očekivati novi iskorak na svim razinama. Kvalitetu ima, ali očito ne i konstantu (barem ne još) za kontinuirano ostvarivanje velikih rezultata na onim najjačim turnirima i nadmetanje s onim najboljim suparnicama. Što se fizičkih aspekata tiče, Petra bi uoči nove sezone najviše trebala poraditi na fizičkoj snazi.

Mirjana Lučić (104.)

Renking na kraju 2011.: 116.
Omjer pobjeda i poraza: 34-27
Naslovi: -
Zarada: 178.159 $
Najveća pobjeda: 2. kolo Wimbledona (trava): Bartoli 6:4, 6:3
Najveći kiks: 2. kolo kvalifikacija Australian Opena (tvrda podloga): Larriere 1:6, 4:6

30-godišnja Mirjana Lučić nastavlja svoj "ples" na rubu Topa 100. Trenutno je izvan tog društva, na 104. mjestu. 2012. godinu uglavnom je provodila na ITF turnirima ili u kvalifikacijama WTA turnira.

Jasno je da je Lučić daleko od bilo kakve ozbiljnije prilike za velikim rezultatima, no ove je sezone ipak iznenadila porazivši Bartoli u 2. kolu Wimbledona. Na tom je turniru prošla kvalifikacije, a ispala je u 3. kolu od Vinci u dva tie breaka. Na Australian Openu nije prošla kvalifikacije, a na Roland Garrosu i US Openu ispala je u 1. kolu glavnog turnira.

Na ITF razini Lučić je igrala jedno polufinale i dva četvrtfinala, dok je na WTA turnirima igrala 2. kolo Charlestona i Strasbourga, Dallasa, Quebec Cityja i Osake. Jedini turnir na WTA razini na kojemu je ostvarila dvije pobjede u glavnom ždrijebu bio je baš - Wimbledon.

Donna Vekić (109.)

Renking na kraju 2011.: 392.
Omjer pobjeda i poraza: 43-12
Naslovi: (ITF Bangalore, ITF Fergana)
Zarada: 48.953 $
Najveća pobjeda: 1. kolo Taškenta (tvrda podloga): Rybarikova 7:6 (3), 6:3
Najveći kiks: Četvrtfinale ITF Seoul (tvrda podloga): Zhang 6:0, 5:7, 3:6

Donna Vekić nova je hrvatska sportska heroina i uzdanica. Iza nje je sezona golemog napretka, kako igračkog tako i rezultatskog. U 2012. godinu ušla je kao 392. tenisačica svijeta, a sada je na pragu ulaska u Top 100 (109.). Napredovala je, dakle, gotovo 300 pozicija.

Na ITF turnirima u potpunosti se afirmirala (dva naslova i još tri finala), a veliki iskorak napravila je na WTA razini. U rujnu je u Taškentu prošla kvalifikacije (tri pobjede) i po prvi put izborila nastup u glavnom ždrijebu nekog WTA turnira. Uslijedile su još četiri pobjede i plasirala se u finale. Ondje je izgubila od Irina-Camelije Begu, no na tom putu eliminirala je redom sve tenisačice koje su bolje rangirane od nje, među njima Magdalenu Rybarikovu (54.) i Bojanu Jovanovski (64.). U tih sedam mečeva prije finala izgubila je samo jedan set i to od Eve Birnerove u polufinalu.

Na US Openu bila je na korak od plasmana kroz kvalifikacije u glavni turnir, a na ITF turniru u Kini ispala je u polufinalu od tada 31. tenisačice svijeta Su-Wei Hsieh, pruživši pritom vrlo dobar otpor (7:6 (6), 6:1).

Sve oko Donne Vekić organizirano je i vrlo profesionalno. Cijeli njezin tim podredio se samo jednome cilju - napraviti od Donne broj 1 na svijetu. Mlada Osječanka naporno radi i maksimalno se trudi. Ima golemi talent i, još važnije, volju za radom i napretkom. Važno je samo da u svoj toj silnoj želji ne "izgori" jer u 2013. očekivat će se novi iskorak. S obzirom na to da joj je tek 16 godina, u 2013. veliki bi uspjeh bio stabilizirati se unutar Topa 100 jer Donna će po prvi put osjetiti kako je to kontinuirano igrati na onim najvećim turnirima protiv najboljih tenisačica svijeta.

Davis Cup/Fed Cup kutak

Hrvatska Davis Cup reprezentacija ostvarila je svoj primarni cilj - izboriti nastup u Svjetskoj skupini i u 2013. godini. Taj cilj ispunili su u veljači kada su s 3-2 u gostima porazili Japan. Briljirao je Ivo Karlović, koji je odigrao dva tehnički možda i najkompletnija meča svoje karijere porazivši Nishikorija i Soedu. Uz to je zajedno s Dodigom slavio u igri parova.

U četvrtfinalu izabranici Željka Krajana izgubili su u Buenos Airesu od Argentine 4:1, ali se nipošto nisu osramotili. Čilić je u prvom meču vikenda pobijedio Davida Nalbandiana, no nakon toga Hrvati nisu osvojili ni bod. U igri parova Čilić i Karlović dobro su namučili Nalbandiana i Schwanka, ali su ipak izgubili 8:6 u petom setu. U prvom meču nedjelje umorni Čilić bio je lak zalogaj za Del Potra (1:6, 2:6, 1:6). U novoj sezoni Davis Cupa Hrvatska ponovno ide u goste. Ovaj put u Rim na noge Italiji.

Što se djevojaka tiče, one su imale samo jednu obvezu ove godine. Početkom veljače sudjelovale su na turniru grupe 1 euroafričke zone koji se održavao u Izraelu. 15 reprezentacija podijeljeno je u četiri skupine, a plasman u doigravanje Svjetske skupine 2 izborile su Velika Britanija i Švedska. Hrvatska je zajedno s Izraelom podijelila deveto mjesto.

U skupini su Hrvatice, vođene izbornicom Ivom Majoli, pobijedile Luksemburg te izgubile od Poljske i Rumunjske. U borbi za deveto mjesto pobijedile su BiH. U tom je dvoboju Donna Vekić ostvarila svoju prvu Fed Cup pobjedu. Osim nje, u sastavu su bile još Petra Martić, Ani Mijačika i Tereza Mrdeža. 2013. godine Hrvatska će nastupati na istom turniru i na istom mjestu (Eliat, Izrael), od 6. do 9. veljače.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.01.2013. u 20:42
    Moram priznat da sam ovim tekstom povećao svoje znanje što se tiče domaćeg tenisa.Svaka čast Babiću!
    Obrisan korisnik
  • interreg23.11.2012. u 10:41
    Odlicna, realna analiza nastupa svih nasih igrac(ic)a. Bravo!
    interreg