Tenis

Federerov vapaj neće nitko čuti, danas su u modi maratoni

Piše:Branimir Korać • petak, 23.11.2012.
Federerov vapaj neće nitko čuti, danas su u modi maratoni
Foto: EPA

Kako su izumrli drveni reketi, kratki dresovi, showmani i emotivci poput Ivaniševića i McEnroea, tako izumiru i servis-volej igrači. Roger Federer je upozorio na neravnopravnost u današnjem tenisu i pogodavanje sporim podlogama, međutim priča nije od jučer, a bit svega je - novac...

Vrijeme čini svoje i sportovi kao i sve ostalo evoluiraju. Tako je i s tenisom i današnji tenis ima sve manje dodirnih točaka s onim od prije 15 pa čak i deset godina. Ponajviše se to odnosi na raznovrsnost igranja na različitim podlogama jer je s vremenom došlo do različitih promjena tako da sve više izumiru one brze podloge na kojima su prednost imali igrači koji su voljeli odmah nakon servisa otići na mrežu.

Ozljede servis-volej igrača

Brojni igrači koji su njegovali ovaj stil igranja imali su priličnih problema s ramenom i leđima. Tim Henman, Goran Ivanišević, Richard Krajicek, Mark Philippoussis, Boris Becker, Pete Sampras, Patrick Rafter.... Svima je zajednička crta da su uglavnom imali vrlo slične ozljede.

Poeni su duži, mečevi su duži, igrači vrlo rijetko izlaze na mrežu, a u Top 30 ih je veliki broj koji će na mrežu izaći samo ako protivnik skrati lopticu, a imaju je izgleda stići.

Roger Federer je nakon završetka sezone progovorio o tome i rekao kako je to vrlo štetno za tenis. Kada takve riječi dođu iz usta velikog igrača kao što je Roger Federer, one imaju posebnu težinu, a koliko je to štetno ili nije ovisi o ukusu promatrača.

Dio pratitelja tenisa voli današnju igru i raznovrsnost udaraca s osnovne linije, međutim postoji i veliki broj onih koji žale za starim vremenima kada su mečevi bili kraći, sve je bilo brže, a igrači su "kampirali" na mreži. Uostalom teniski velikani novijeg doba poput Gorana Ivaniševića, Petea Samprasa, Borisa Beckera, Johna McEnroea, Richarda Krajiceka, Stefana Edberga, Patricka Raftera bili su igrači koji su obožavali izlaske na mrežu i nakon dobrog prvog servisa nisu niti slučajno ostajali iza.

John Lloyd tijekom Wimbledona 2005. godine: "Sporiji tereni u Wimbledonu znače da igrači koji su imali prednost na ovoj podlozi zbog odličnog servisa i voleja, više nemaju nikakvu prednost. Obično ti igrači nemaju posebnu igru s osnovne linije i padaju u prosjek. Servis-volej igra izumire. Danas možete u glavnom ždrijebu nabrojati pet igrača koji će tako igrati, prije 15 godina ih je bilo 50 posto ždrijeba. Danas to nije trava, danas je to kao da igrate na 'hardu' US Opena."

Danas je situacija potpuno drugačija. Vrlo je mali broj onih koji će nakon prvog servisa izaći na mrežu. Klasičan servis-volej igrač danas je Michael Llodra, Radek Štepanek također ne bježi od igre servis-volej, jednako tako niti Ivo Karlović, Feliciano Lopez i Gilles Müller nemaju ništa protiv takvog stila igre.

Međutim, u današnjem tenisu u Top 30 izuzev "vječito ozljeđenog" Mardyja Fisha nema niti jednog igrača koji bi došao u Wimbledon i igrao takav ili barem sličan tenis. Prije je to bilo nezamislivo.

Najveća razlika se osjeti na travnatoj podlozi gdje su prije dominirali igrači jakog servisa i dobrog voleja, a sada je situacija sasvim drugačija. Goran Ivanišević je posljednji tenisač koji je sa servis-volej igrom uzeo Wimbledon i to 2001. godine što je ujedno bio i posljednji vlak za takav tip igrača da nešto naprave.

Martina Navratilova, 2005. godine: "Tereni su prespori i to stvarno nema smisla. Ili moraju ubrzati podlogu ili moraju dozvoliti lakše loptice. S lakšim lopticama morate imati puno više osjećaja i tu do izražaja dolazi talent. S njima je lakše i odigrati volej, a s današnjim lopticama je prava umjetnost odraditi dobar volej. S njima nema potrebe biti agresivan i tražiti mrežu. Možeš jednostavno ostati iza i čekati."

Sljedeće godine dogodile su se drastične promjene, u All England Clubu su odlučili promijeniti travu, na podlogu je dodana veća količina pijeska i loptice su već 2002. godine drugačije odskakale.

U cijeloj priči je odskok loptice najbitniji, jer izlazna brzina loptice u biti je ostala ista. Loptice puno više odskaču i sada tenisačima dolaze u visinu lakta, a ne u visinu koljena kao nekada u Wimbledonu. Samim time, igrači nemaju potrebu juriti na mrežu i kratiti poen, mogu ostati na osnovnoj liniji i igrati igru koja im najviše odgovara. Prije je odskok bio puno manji, igralo se i sa značajno lakšim lopticama i igra s osnovne linije nije imala nikakvog smisla.

Međutim, ono što Federer uporno naglašava je neravnopravnost. U to vrijeme je još uvijek u Topu 100 bio veliki broj igrača koji su njegovali napadačku igru i takav stil igranja, no usporavanjem podloga oni su gubili tu svoju prednost i sve više su do izražaja dolazili igrači koji preferiraju zemljane terene. Servis-volej igrači su imali sve manje turnira za koje su mogli reći "super, idem na xy turnir, tu imam velike šanse, to je moj turnir". S druge strane igrači koji vole sporije podloge imali su pred sobom cijelu zemljanu sezonu s velikom prednosti u odnosu na "napadače", plus što im je omogućena ravnopravnost i na travi, a s vremenom i na ostalim podlogama.

Mardy Fish, 2009. godine: "Još uvijek mogu pogoditi jak servis i tako dobiti nekoliko besplatnih poena, ali je sve teže. Loptice su preteške, prije sam mogao servirati konstantno od 128 do 132 milje na sat, a danas sam pogodio jedan jedini servis na 130 milja na sat. Može se odservirati i brže, ali za to se mora poklopiti zaista savršeni udarac. Igrači ostaju iza jer znaju da će dostići lopticu i na osnovnoj liniji. Više nema razloga da budeš agresivan i napadaš."

Sve se to poklopilo s dolaskom jake nove španjolske garniture predvođene Rafaelom Nadalom i Davidom Ferrerom, s jačanjem južnoameričkog, prvenstveno argentinskog tenisa i sa sponzorima koji su dolazili s tim igračima. Dok je prije bilo nezamislivo da igrač koji preferira zemljanu podlogu prođe dalje od trećeg-četvrtog kola Wimbledona, danas takvi igrači i osvajaju Wimbledom. S druge strane onaj koji obožava travnatu podlogu i brze terene, gotovo da nema baš nikakve šanse u Roland Garrosu.

Sve je to evolucija tenisa i koliko god se to nama sviđalo ili ne, moramo to prihvatiti. Federer je istupio, ali mogu li njegove riječi navesti odgovorne na promjene? Teško. U svijetu tenisa ogroman, najveći utjecaj ima marketinška agencija IMG koja je s Federerom raskinula suradnju sredinom ove godine. Samim time Federer je izgubio dosta utjecaja u svijetu tenisa, a to potvrđuje i činjenica da nije pozvan na ekshibiciju u Abu Dhabiju krajem prosinca gdje će biti Novak Đoković, Andy Murray, Rafael Nadal i ostali veliki igrači. Objašnjenje o nepozivanju Federera prilično je tanko jer tvrde kako su zvali bivše osvajače ove ekshibicije. S druge strane, jasno je kako pravi razlog nepozivanja leži u raskidu suradnje Federera i IMG-a.

IMG drži u svom "vlasništvu" većinu ATP turnira i sve što Federer može je lobirati kod ostalih turnira da ipak učine nešto po ubrzavanju podloga, kako servis-volej igrači ne bi postali izumrla vrsta. Koliko je to moguće? Teško ostvariva misija.

Roger Federer, 2012. godine: ""Igrao sam na svim mogućim podlogama i bilo bi izvrsno kada bi tenis danas dobio nekadašnju raznovrsnost. Bilo bi puno zanimljivije kada bismo imali vrlo brze i vrlo spore podloge umjesto ovih sadašnjih koje postaju praktički jednake brzine. Sadašnja situacija daje svojevrsnu zaštitu onim najboljim igračima da će lakše doći do polufinala, međutim nisam siguran da bi to trebao biti cilj. Napadačka igra je vrlo važna, napravite terene bržima i bit će se teže braniti. Možda su današnji mečevi uzbudljivi, ali nema nikakve dvojbe da su vrlo teški. Nitko ne želi pogoditi 15 sjajnih udaraca i onda izgubiti poen zbog pogreške na 16. Brži tereni bi pomogli napadačima, igrači bi postali raznovrsniji, shvatili bi da nema ništa lošeg u izlascima na mrežu."

Glavni razlog je ponovno novac. Prema tvrdnjama iz ATP-a, sam ATP nema prevelikog utjecaja na to koliko će biti brza koja podloga. Postoje norme o vrstama podloga, a na organizatorima je odluka koliko brzu podlogu žele. ATP je već najavio kako će provesti određeni monitoring nad turnirima i pokušati spriječiti "izjednačavanje podloga" i konstantno usporavanje kojemu se ne vidi kraj. No te najave su stare već gotovo godinu, nekih velikih pomaka nije bilo, a to najviše pogoduje organizatorima, sponzorima i tenisačima kojima odgovara takav tenis.

Novac koji je u tenisu u igri je prilično velik i sponzori i organizatori žele u završnicama turnira gledati one najeksponiranije i najpoznatije svjetske igrače. Danas se u samom vrhu nalaze većinom igrači kojima sadašnja situacija prilično odgovara, igra na mreži im baš i nije posebno zanimljiva jer jednostavno dominiraju s osnovne linije i lakoćom kontroliraju situaciju. S takvom igrom imaju velike šanse na sporijim turnirima doći daleko što veseli i organizatora i sponzore.

"Nerealno je tražiti da vratimo staru podlogu jer je prebrza. Prije smo vikendom imali mečeve po sat vremena, sada imamo mečeve od dva sata i više, jednostavno imamo više tenisa i to na najvišoj razini", otvoreno je priznao predsjednik turnira u Rotterdamu.

Vrlo slično razmišljaju i organizatori ostalih turnira. Računica je jednostavna. Najbolji igrači u završnici + vremenski duži mečevi = više novca. Ravnopravnost? Kakva ravnopravnost? Ako ti najviše uspjeha donosi servis-volej igra, treniraj i nauči igrati s osnovne linije. To je današnja poruka. Umjesto šarenijeg kalendara i turnira za sve, to je jednostavniji put.

Queen's Club će ostati oaza za igrače koji se ne boje mreže, za igrače koji će inercijom nakon prvog servisa istrčati na mrežu završiti poen. Barem još neko vrijeme. Nekada je to bio Wimbledon, međutim današnji Wimbledon to više nije. Šteta što Pippo Volandri ima već 31 godinu, da je desetak godina mlađi možda bi doživio i drugi tjedan Wimbledona, barem kako je krenulo. Dvorana? Zaboravite, 2009. godine je izbačen tepih iz kalendara ATP Toura. Teniski romantičari i ljubitelji brzih i kratkih izmjena mogu zaboraviti tenis kakav je nekada bio. Danas su u modi gemovi od 10-15 minuta, poeni s 15-20 izmjena, mečevi na dva dobivena seta od dva do dva i pol sata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2013. u 06:51
    svi sportovi evoluiraju pa tako i tenis.Sta je kome bolje to je nešto drugo. Da nemaju uspjeha vjerojatno bi se i dans igrali kratki poeni.al očito ljudima iz tenisa ide
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.12.2012. u 09:43
    hvl bogu da je dosadni tenis od jednog udarca (ace0 ILI DVA (VOLEJ ) pri kraju . To nije bio tenis vec silovanje ociju . Danas se igra atomski tenis gdje i serveri ali pogotovo najtalentavonaji i najkompletniji tenisaci dolaze do izrazaja , sto je sasvim logicno i neophodno . Dakle, na stranu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • eldottore1929.11.2012. u 18:28
    dobro zbori fedex...
    eldottore19
  • rios29.11.2012. u 10:26
    S vremenom slice kao udarac također gubi na značenju jer su podloge doslovno preravne i "prepitome" da bi efektnost ovog udarca došla do izražaja, osobito ako ga igrate s manjom rotacijom i više visine, kao što to radi Čilić. tada protivnik doslovno sjedne na loptu i vi ste izgubili poen... [više na forumu]
    rios
  • rios29.11.2012. u 10:25
    Što se tiče usporavanja podloga njima je tenis definitivno dobio na popularizaciji za veći broj ljudi, tu ne ubrajam RH i HTV koji ima sluha samo za nogomet i sportove koji "su u trendu", ali je i izgubio na identitetu jednog od najljepših, najraznovrsnijih i najumjetničkijih sportova... [više na forumu]
    rios