Košarka

Tjedan pospanih hrvatskih klubova i trenerskih turbulencija

Piše:Ivor Krapac • utorak, 27.11.2012.
Tjedan pospanih hrvatskih klubova i trenerskih turbulencija

U skladu s vremenom u posljednjih dan-dva, dobrim uglavnom samo za spavanje, i klubovi iz Hrvatske bili su pospani tijekom proteklog vikenda na košarkaškim parketima ABA lige. Cedevita, Cibona, Split i Zadar pamtit će 10. regionalno kolo po novim porazima, svatko sa svojom pričom...

Četiri utakmice, četiri poraza, po dva kod kuće i u gostima - u nekoliko riječi, tako je izgledalo 10. kolo ABA lige iz kuta gledanja klubova iz Hrvatske, a poslije tih nastupa, Cedevita još drži korak s vodećim kvartetom na ljestvici, dok su Cibona, Split i Zadar najmanje dvije pobjede iza. Od Cibosa u subotu poslijepodne, preko Splićana i Zadrana koji sat kasnije, navečer, pa do Cedevite u nedjelju u Beogradu, nije bilo dobrih vijesti ni za koga.

Najmanje dobrih vijesti bilo je za Veljka Mršića. Cibona nije prekinula niz poraza, a izgubljena utakmica od Crvene zvezde, koja je u Zagrebu potvrdila kvalitetu i nastavila svoju uspješnu seriju, donijela je oproštaj donedavnog trenera od klupe koju je preuzeo nekoliko dana nakon što su Vukovi zaključili prošlu sezonu osvajanjem hrvatskog prvenstva. Mršić je uspio srediti obranu, ali što zbog ozljeda u pripremama i na početku sezone, što zbog toga što Tweety Carter nije dao onoliko koliko je trener očekivao u organizaciji igre, napadački je bilo jako puno problema, a bilo je i previše poteškoća u skoku u razdoblju bez Tomislava Zubčića i Justina Hamiltona.

Koliko god opravdanje da su ih unazadile ozljede bilo na čvrstim nogama, Mršićeve riječi nisu previše zanimale velik broj onih koji su u subotu bili na tribinama Doma Dražena Petrovića, s palcem dolje i pozivima treneru Vukova da napusti klupu. "Ako netko misli da netko drugi to može raditi bolje, lako ćemo naći rješenje. Većina publike to misli, to se potencira već od prvog kola i to možemo riješiti", najavio je Mršić svoju ostavku, koju su u klubu ubrzo i prihvatili.

U Splitu i Zadru zasad nema trenerskih potresa, ali u subotu nije bilo ni veselja. Splićani su pritom nastradali jako neugodno, s 37 poena zaostatka u Širokom Brijegu, u utakmici koja je riješena vrlo rano.

Darko Planinić u reketu, a veći broj domaćih igrača s vanjskih pozicija predstavljali su prevelik izazov za indisponirane Žute, koji su na ovom gostovanju bili bez Mimice i Marinellija, uz raniji izostanak Tonija Katića, kojeg nema od početka sezone. S tanjim sastavom i uobičajenim problemima u gostujućim nastupima, za momčad Mladena Erjavca nije bilo nade već u drugoj četvrtini, u kojoj je Široki prvi put pobjegao preko 30 poena prednosti.

Teško nalazeći riječi za ono što je njegova momčad pokazala, Erjavec se poslije utakmice osvrnuo na brzi pad u prvih 20 minuta: "Primili smo 59 poena u prvom poluvremenu, što ću nakon toga više pričati?"

Dok su Žuti bili u Širokom Brijegu, Zadar je kod kuće pretrpio poraz od skopskog MZT-a, koji se sve više diže otkako je na klupu došao Aleš Pipan, prošlosezonski trener Zadrana. Uz Pipana, u subotu je kao povratnik u grad u kojem je nekad radio bio i iskusni centar Todor Gečevski, a i jedan i drugi otišli su sretni. Vodstvo domaćeg kluba i predstavnici navijača počastili su ih poklonima, a da to ne ostane sve, igrači Zadra su kroz tri četvrtine igrali toliko slabo da su Pipan, Gečevski i ostali MZT-ovci uzeli i ono važnije što se nudilo, slaveći s osam poena prednosti.

Zadar je živnuo u posljednjih 10 minuta, nakon što su u završnu četvrtinu ušli s 19 poena zaostatka, ali to buđenje dogodilo se prekasno.

Cedevita je u Beogradu odigrala utakmicu kakve su u Europi bile česte sredinom 90-tih u borbi za najveće trofeje, tvrdu, neefikasnu i ne previše gledljivu, a poslije takvog susreta, zadovoljniji su mogli biti domaći Partizan i njegovi navijači, s pobjedom s 58:55. Odluka je pala Partizanovom serijom od 11:0 između 32. i 37. minute, kojom su okrenuli zaostatak od četiri poena u vlastitih +7, pa izdržali u završnici utakmice.

Bila je to druga i posljednja utakmica Jakše Vulića otkako je kao privremeni trener naslijedio Božidara Maljkovića, obje su završile s pobjedom suparnika, a dan kasnije, u Cedeviti su objavili povratak Ace Petrovića na njihovu klupu.

Partizan sada ima omjer 8-2, a jednako toliko je u prvih 10 kola zabilježila i Igokea, koja je do osme pobjede stigla u Mađarskoj, s 82:78 protiv Szolnokija. Budućnost je na domaćem parketu proslavila 80:78 protiv Radničkog, u susretu poslije kojeg se trener Kragujevčana Miroslav Nikolić žalio na suđenje, a Krka je u slovenskom dvoboju kod kuće nadjačala Union Olimpiju.

Utakmica kola

Među nekoliko izjednačenih koji su odigrani proteklog vikenda, susret Budućnosti i Radničkog u podgoričkoj Morači bio je napet do posljednje sirene, a slavlje je pripalo domaćoj momčadi. Mučeći se s nekoliko promašenih slobodnih bacanja u završnici utakmice, Budućnost je stigla do 80:78, a pomogli su im uhvaćeni skokovi u napadu nakon tih promašaja, koji nisu dali gostima veću nadu da će pobjeda pripasti njima. Mala nada postojala je u završnim trenucima, kada je Steven Marković probao tešku tricu sa sirenom - no, na žalost Radničkog, taj šut za pobjedu nije im ušao.

Igrač kola

Široki je protiv Splita bio šuterski vrlo raspoložen, završivši utakmicu s 13/26 za tricu, ali nitko nije bio tako razigran kao njihov glavni adut pod košem. Darko Planinić je za 24 minute ubilježio 26 poena, sa 7/11 za dvicu i 12/13 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao i 10 skokova, sedam napadačkih. Nitko drugi u njegovoj i suparničkoj momčadi nije zabio više od 14.

Petorka kola

Clifford Hammonds IV (Igokea) - 12 poena, 12 asistencija, tri skoka

Boris Bakić (MZT) - 19 poena, pet skokova, šest osvojenih lopti

Edo Murić (Krka) - 20 poena, šest skokova, četiri asistencije

Gjorgi Čekovski (MZT) - 18 poena, 11 skokova, tri asistencije

Darko Planinić (Široki WWin) - 26 poena, 10 skokova

Izjava kola

Ante Nazor je poslije domaćeg Zadrovog poraza od MZT-a bio vrlo ljut, ističući da je nastup kakav su imali u subotu navečer teško probavljiv. "Ovako se ne bori za dres kluba, ovo je bahatost i sportska neodgojenost. Očigledno imamo neke probleme unutar momčadi koje trebamo riješiti između sebe. Letargija se uvukla u svlačionicu, neću sada prozivati pojedince, ali moramo vidjeti što to nekoga muči kada se neće zagraditi ili se neće baciti za loptom", osvrnuo se Nazor poslije utakmice nakon koje su Zadrani na pretposljednjem mjestu, s pobjedom više od Szolnokija.

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 15:05
    samo jedno ime siroki :)) i jedna mala ispravka, split je izgubio 37, a ne 27 poena razlike
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 12:43
    ma kad će se više taj katić oporaviti?? pa cijelu prošlu sezonu nije igrao....jel' on neozbiljan ili doktori koji su ga operirali?
    Obrisan korisnik