Košarka

Video: Lillardova rana kandidatura za novaka sezone, neki na putu od zvijezda do početnika

Piše:Branimir Korać • srijeda, 28.11.2012.
Video: Lillardova rana kandidatura za novaka sezone, neki na putu od zvijezda do početnika
Foto: EPA

Po mišljenju većine stručnjaka klasa NBA drafta 2012. bila je jedna od najboljih u dugom nizu godina. U ranoj fazi sezone nekolicina igrača se već istaknula i pokazala kako će vrlo brzo biti važni faktori u igri svojih momčadi, međutim postoje i oni koji su razočarali, od kojih se očekivalo više, međutim nisu se uspjeli probiti, barem ne zasad...

Rani kandidati za rookieja sezone

Damian Lillard (Portland Trail Blazers, 6. izbor) 37 minuta, 19.1 poen, 6.1 asistencija, 3.2 skoka

Trail Blazersi su godinama imali monopol na "draft nesreću", birali su krivo, nisu imali sreće i sa strepnjom su čekali ovogodišnji draft. Znali su da će biti visoko, znali su i da je draft jak, međutim postojao je određeni strah zbog prošlosti. Razmišljanja su bila podijeljena, a Paul Allen je maštao o centru za budućnost. Sve je vodilo tome da će Blazersi pokušati uzeti Andrea Drummonda, no onda je stigao Neil Olshey i vrlo brzo napravio odabir.

Damien Lillard: "Ne razgovaram sa sucima bez obzira kakvu odluku donijeli. Tko sam ja da razgovaram s njima i prigovaram? Ja sam tek došao, imam najniži kredit u momčadi jer sam rookie, što će promijeniti ako im prigovorim? Postoje stariji igrači koji mogu razgovarati s njima, ali to nije moj stil. Moje je da igram i usredotočim se na to kako učiniti momčad boljom, ne želim trošiti energiju na nešto na što ne mogu utjecati. Pritisak na suce da bih dobio bolju odluku? Zar stvarno vjerujete da bi poslušali Damiana Lillarda? Ne vjerujem, a mislim da ni vi ne vjerujete. Ovdje smo da bi igrali košarku, a ne da bi preko sudaca navlačili odluke u svoju korist."

Olshey je dugo na radaru imao Damiana Lillarda, razigravača s Weber Statea, sveučilišta koje nije elitno i iz tog razloga Lillard nije savršeno kotirao. To Olsheyja nije previše brinulo, u Lillardu je odmah prepoznao velikog radnika i potencijal. Budućnost pokazuje da je bio u pravu.

Od prvog dana u Portlandu Lillard je kupio navijače. Iako je bilo skepse i priče kako su dobili novog Jerryda Baylessa, Lillard ih je brzo razuvjerio i pokazao da je ipak značajno veći potencijal od spomenutog. Ljetnu ligu je obilježio odličnim igrama, a od prvog NBA susreta pokazuje ogroman potencijal.

Njegovim dolaskom Portland je napokon dobio razigravača koji može ponijeti predznak elitni. Takvog nije imao već godinama, bila je to pozicija koja je bila među najtanjima u momčadi, no to bi se trebalo promijeniti. Dodatni plus je i što je riječ o velikom radniku, potpunom igraču koji je dobar na obje strane parketa, ali je jednako tako svjestan da mora biti još puno bolji i spreman je to popraviti.

Susret protiv Dallasa bio je prvi u kojem je Lillard imao ogromnih problema. Blazersi su se mučili, a Lillard je imao vrlo lošu večer suočivši se sa stalnim udvajanjima. "Rekao sam mu kako ćemo video pogledati sutradan, međutim odlučno me pogledao i praktički naredio 'nema šanse, proučavat ćemo od ulaska u avion'. Cijelim putem smo vrtjeli video i proučavali situacije, stalno je zapisivao pogreške i vraćao nekoliko puta da ih prouči", rekao je pomoćni trener Blazersa David Vanterpool.

"Svjestan sam da ću griješiti, šokirao bih se da ne griješim. Igram protiv najvećih igrača svijeta i mogu učiti. Kada izađem na teren, želim vidjeti zbog čega su toliko razvikani. Neću napraviti korak natrag samo zbog njihovog imena, ali sam siguran da ću od njih naučiti. Ja sam početnik, tek učim sheme napada i obrane u NBA ligi, imam dugačak i težak put pred sobom, ali sam spreman učiti", kaže Lillard.

Zasad mu ide jako dobro. U momčadi je koja će imati strpljenja i koja će izgurati njegove pogreške. U blizini mu je i otac koji ga je trenirao od dječačkih dana tjerajući ga da usavršava svoju igru i šut raznim zabranama kao što su igranje i šutiranje desnom rukom određenih tjedana, zabranom zakucavanja, što je Lillardu pomoglo u podizanju igre. Od prvog dana u Blazersima pokazuje se kao brz i svestran razigravač koji želi dostići svog uzora Derricka Rosea.

Najbolja utakmica: Minnesota 38 minuta, 28 poena (11/17 iz igre), osam asistencija, četiri skoka.

Michael Kidd-Gilchrist (Charlotte Bobcats, 2. izbor) 28 minuta, 11.4 poena, 6.6 skokova, 1.5 asistencija, 1.5 ukradena, 1.5 blokada

Charlotte Bobcatsi su s drugim izborom drafta uzeli Michaela Kidd-Gilchrista, zvijezdu Caliparijevog Kentuckyja. Kidd-Gilchrist je bio među onim igračima koji su vrlo brzo okarakterizirani kao igrači koji su potpuno spremni za NBA i vrlo brzo će imati utjecaj na igru svoje momčadi. Pokazalo se prema početku sezone da su takve najave bile ispravne.

Mike Dunlap, trener Bobcatsa: "Michael sluša kada mu nešto govorite, on je odličan učenik s velikom voljom za napretkom. Kada mu nešto kažete, on će to napraviti bez imalo razmišljanja. Postoje igrači koji će tražiti objašnjenje i po pola sata razglabati o vašoj odluci, a na kraju ćete znati da će sve napraviti po svome. Promijenit će se tek kada shvate da rade krivo. Međutim kod njega to nije slučaj, on uči i želi učiti."

Kidd-Gilchrist nije šuter, igrač koji će ubacivati 20+ poena svaku večer, ali je igrač poput Andrea Iguodale koji će svojoj momčadi donijeti svestranost, veliku energiju i odličnu obrambenu igru. Obrambena svestranost i brzina reakcije omogućuju mu čuvanje igrača na sve tri vanjske pozicije i to podjednako uspješno što je nešto što je posebno nedostajalo Bobcatsima.

Imao je malih problema u prvim susretima još uvijek se prilagođavajući i novoj momčadi i novom načinu igre, međutim kako sezona odmiče, tako je i igra Kidd-Gilchrista sve konstantnija. Bobcatsima je donio napadačku i obrambenu energiju, dobru reakciju skoku, međutim još uvijek ima malih problema s osobnim pogreškama koje skuplja malo olako.

"Oni koji su gledali naše dosadašnje utakmice mogu potvrditi da MKG raste iz utakmice u utakmicu. Izuzetno nam je važno sve ono što čini oko obruča. Odličan je skakač, radi one sitne stvari koje momčad čine boljom", komentirao je trener Bobcatsa Mike Dunlap nakon pobjede kod Dallasa u najboljoj Kidd-Gilchristovoj utakmici u dosadašnjem dijelu NBA karijere (25 poena, 12 skokova).

Upravo te sitne stvari koje MKG radi često prođu neprimijećeno i takvi igrači postanu podcijenjeni. Takav je slučaj i s njim. I u Kentuckyju je bio u sjeni, bilo je dosta negativnih komentara kada je izabran kao drugi izbor na draftu, tako je bilo i nakon prvih utakmica u Bobcatsima. Igrači se prečesto gledaju i procjenjuju isključivo kroz poene i ako to bude slučaj i kod njega, Kidd-Gilchrist bi mogao biti tek prosječan igrač u očima nekih promatrača. Međutim ono što momčadi donosi je puno vrjednije i zasad pokazuje da je s razlogom bio visoko na draftu i da je igrač za budućnost Jordanove momčadi.

Najbolja utakmica: Dallas 42 minute, 25 poena (8/12 iz igre), 12 skokova.

Harrison Barnes (Golden State Warriors, 7. izbor) 28 minuta, 10.7 poena, 5.0 skokova, 1.3 asistencije

Harrison Barnes je uz Anthonyja Davisa igrač koji je s najvišim referencama igre na sveučilištu došao na NBA draft. Barnes je briljirao u dresu North Caroline, proglašavan je za igrača godine i s razlogom mu je predviđan izbor među deset na NBA draftu.

U konkurenciji za zakucavanje sezone

Barnes je vrlo rano privukao pozornost onih površnijih pratitelja NBA košarke sjajnim zakucavanjem koje će zasigurno biti u konkurenciji za zakucavanje sezone. Krilni igrač Warriorsa je protiv Minneosote dobio loptu oko slobodnog bacanja, zaletio se i divljački zakucao preko Nikole Pekovića koji je u ranoj fazi akcije shvatio da će blokada biti nemoguća misija.

Ono što je bilo upitno pokraj njega bila je spremnost za igru na ovako visokoj razini. U početku je dao razloga kritičarima, bojažljivo je krenuo, ali nakon nekoliko utakmica je počeo pokazivati sav potencijal.

"Hvala vam puno što mi vjerujete i što ste kreirali nekoliko akcija za mene", poručio je Barnes treneru Warriorsa Marku Jacksonu.

Jackson je od početka bio svjestan Barnesove kvalitete, međutim imao je problema s usađivanjem samopouzdanja. Dok je Barnes dominirao u NCAA-u, ubacivao i po 40 poena, sada je naišao na puno čvršće i glamuroznije protivnike i osjetio je po prvi put u karijeri nesigurnost.

"Harrison ima strašne predispozicije, ima igru sličnu Paulu Pierceu i može biti takav igrač. Malo je onih koji mogu braniti njegov šut s poludistance, sve je u samopouzdanju. Radimo na tome i znam da će biti pravi", dodao je Jackson.

Naznake onog što od njega možemo očekivati, Barnes je pokazao u četiri uzastopne utakmice protiv Atlante, Minnesote, Oklahome i Dallasa kada je u tom razdoblju bio na 17 poena u prosjeku uz dva double-double učinka. Pokazao je tada kako su Warriorsi u njemu dobili ono kvalitetno krilo kakvo su tražili godinama.

Ne treba očekivati kako će biti prva opcija u napadu, ipak su tu Stephen Curry i David Lee, međutim Barnes će definitivno učiniti Warriorse boljima i biti vrlo važna karika.

Najbolja utakmica: Dallas, 40 minuta, 20 poena (8/16 iz igre), 12 skokova.

Anthony Davis (New Orleans Hornets, 1. izbor) 29 minuta, 16.0 poena, 8.3 skokova, 2.2 blokade

Dugo nije jedan igrač uoči drafta privukao pozornost kao što je to bio Anthony Davis. Klasični zicer za prvi izbor na draftu još praktički od početka prošle sezone i bilo je samo pitanje gdje će završiti, odnosno koja će momčad dobiti prvi izbor na draftu.

Anthony Davis: "Sreća da ozljeda nije ozbiljnija. U tjedan dana sam čak tri puta iskrenuo zglob i na magnetskoj rezonanciji je pronađeno oštećenje. To je bilo očekivano, srećom nema stres frakture zbog koje bih još duže pauzirao. Znate cijelu priču s Grantom Hillom i zglobovima, ne želim završiti kao on."

Na kraju su to bili New Orleans Hornetsi što je izazvalo dosta kontroverze i oprečnih komentara čak i od dijela igrača koji su implicirali da je Hornetsima "namješteno" dobijanje Davisa.

Kako bilo, bilo je jasno da New Orleans ima novu veliku zvijezdu, nedugo nakon odlaska Chrisa Paula. Davisova spremnost za NBA ligu bila je očita još na sveučilištu gdje je jednostavno dominirao u reketu i bilo je vrlo malo igrača koji su se mogli s njim nositi. Tijekom ljeta je dodatno podignuo spremnost pripremajući se s najvećim zvijezdama za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu te bi bilo ogromno iznenađenje da nije odmah ostavio veliki trag na igri Hornetsa.

Zasad ga koči ozljeda zgloba zbog koje je propustio posljednjih pet utakmica, međutim ono vrijeme što je proveo na parketu, pokazao je svu svoju kvalitetu i spremnost za igranje na ovako visokoj razini.

Davis je jedini u ovoj cijeloj rookie priči koji je u NBA došao sa statusom zagarantirane zvijezde u svojoj momčadi. Vrlo brzo se postavio kao glavni čovjek u Hornetsima, međutim to nije utjecalo na njegovo ponašanje. "On je zvijezda, ali se tako ne ponaša. Pogledajte sav prljavi obrambeni posao koji obavljaju, pitajte suigrače s koliko se poštovanja odnosi prema njima. Anthony je skroman mladić i samo takav može postati ono što će postati", rekao je trener Hornetsa Monty Williams.

Najbolja utakmica: Milwaukee 32 minute, 28 poena (10/14 iz igre), 11 skokova.

Dion Waiters (Cleveland Cavaliers, 4. izbor) 32 minute, 15.0 poena, 2.2 skoka, 2.9 asistencija, 1.3 ukradene lopte

Mnogi su ostali prilično iznenađeni kada su Cleveland Cavaliersi s četvrtim izborom uzeli Diona Waitersa. Iako je bio dobar u dresu Syracusea, Waiters je dugo tijekom sezone bio na rubu Top 10 izbora, međutim polako mu je rejting rastao i na kraju je izabran vrlo visoko.

Byron Scott: "Kod svakog promašaja se bunio tražeći prekršaj. Poludio sam. Rekao sam mu sutradan - kada god si tražio prekršaj u prvom poluvremenu protiv Philadelphije, nitko te nije niti dotaknuo. Pred njim je vrijeme i mora se izboriti za bolje šuteve i biti pametniji u napadu. Doći će s vremenom."

Trener Byron Scott mu je odmah dao slobodne ruke tako da Waiters u dosadašnjem dijelu sezone uzima već 14 šuteva iz igre u prosjeku s tim da je i dva puta uzeo više od 20 šuteva.

Možda nije pakleni šuter poput Bradleyja Beala, no Waiters je igrač koji je odmah iskočio u Cavsima koji se muče s ozljedom Kyriea Irvinga.

Ono što mu zasad predstavlja problem je preciznost. Još uvijek je na 37 posto ubačaja iz igre što čak i nije loše s obzirom da je četiri utakmice u nizu šutirao ukupno 16/67 odnosno 24 posto.

Waiters baš zbog te slobode u igri i količine akcija koje postoje za njega, ulazi u igru za novaka godine.

Najbolja utakmica: Los Angeles Clippers 33 minute, 28 poena (10/17 iz igre).

Ugodno iznenadili

Jeffery Taylor (Charlotte Bobcats, 31. izbor) 25 minuta, 7.6 poena, 2.4 skoka: Ozljedom Geralda Hendersona profitirao je "Šveđanin" Jeffery Taylor. Šuter s Vanderbilta došao je tiho u NBA ligu, bez velikih očekivanja, a tako je i započeo sezonu. Međutim nakon što je u prva četiri susreta igrao svaki put manje od 15 minuta, dobio je veću minutažu, a najbolje ju je iskoristio u posljednjim utakmicama. Bobcatsi su tu upisali tri pobjede i dva poraza, a Taylor je u svih pet utakmica bio dvoznamenkast i među najboljim igračima svoje momčadi. Za igrača izabranog u drugoj rundi drafta, prilično dobar početak NBA karijere. Najbolja utakmica: Atlanta 36 minuta, 16 poena (5/13 iz igre).

Jae Crowder (Dallas Mavericks, 34. izbor) 19 minuta, 7.3 poena, 2.6 skokova, 1.2 asistencije: Još jedan igrač koji je profitirao ozljedom suigrača je Jae Crowder. Nakon ozljede Shawna Mariona, Crowder je zauzeo njegovo mjesto na parketu i pokazao kako je Dallas povukao dobar potez u tradeu kojim ga je doveo iz Clevelanda. Crowder je igrao odlično na Marquetteu, međutim bilo je dosta skepse oko njegove NBA budućnosti, međutim zasad je pokazao kako bi mogao imati solidnu karijeru. Velika borbenost je ono što ga karakterizira, a upravo to je ono što Rick Carlisle posebno cijeni. Ne treba čuditi ako Crowder do kraja sezone dođe i do 25 minuta u prosjeku po susretu. Najbolja utakmica: Los Angeles Lakers 21 minuta, 15 poena (6/12 iz igre), 4 skoka, 4 ukradene.

Kyle Singler (Detroit Pistons, 33. izbor 2011.) 26 minuta, 9.8 poena, 3.2 skoka: Kyle Singler i nije neko veliko iznenađenje, ali kako je prošlu sezonu proveo u Europi, dobre igre iz Dukea su djelomično pale u zaborav. Uzevši u obzir njegovu odličnu karijeru na sveučilištu, a zatim i u madridskom Realu, očekivalo se da bi mogao u Pistonsima brzo proigrati. To je i učinio i to vrlo brzo, a pokazalo se kako je odlazak u Real u konačnici bio pun pogodak. Singler je napravio taj "prijelaz" na najbolji način i igranje u europskoj košarci na najvišoj razini je pomoglo prilagodbi i na još višu razinu. Zasad se pokazuje sve važnijim kotačićem Pistonsa. Najbolja utakmica: Portland 36 minuta 16 poena, 10 skokova, 5 asistencija.

Aleksej Šved (Minnesota T-Wolves, neizabran) 23 minute, 9.5 poena, 3.9 asistencija, 2.6 skokova: Timberwolvesi su povukli odličan potez kada su nagovorili Alekseja Šveda na potpis trogodišnjeg ugovora. Atletski sjajni Rus ima sve predispozicije za uspjeh u NBA ligi i već u ranoj fazi ove sezone pokazuje visoku kvalitetu. U "europskoj" Minnesoti se odlično snašao, vrlo brzo pokazao da na njega treba računati. Šved se već dokazao na visokoj europskoj razini i u ruskoj reprezentaciji, a sada svoju kvalitetu dokazuje i na NBA razini. Najbolja utakmica: Golden State 33 minute, 22 poena (8/17 iz igre) 7 asistencija.

Brian Roberts (New Orleans Hornets, neizabran) 15 minuta, 7.5 poena, 2.5 asistencije: Ime Briana Robertsa također nije nepoznato pratiteljima europske košarke. I Roberts je kao njegovi prethodnici stvorio ime u Europi nastupajući u dresu Brosea gdje je zapažen od skauta New Orleans Hornetsa. Zahvaljujući tim dobrim nastupima, dobio je priliku okušati se u NBA ligi gdje je počeo pokazivati sav svoj talent. Roberts je u prve tri utakmice ove sezone igrao ukupno tek deset minuta, međutim nakon toga mu je minutaža porasla i zasluženo dobiva sve više prilike. Najbolja utakmica: Denver 24 minute, 17 poena (7/12 iz igre), 5 asistencija.

Nisu ispunili očekivanja

John Jenkins (Atlanta Hawks, 23. izbor) 4 minute, 1.5 poen, 1.0 skok: Vjerojatno najbolji šuter među novacima u novoj NBA sezoni zasad više ne igra nego što igra. Hawksi su ga dočekali raširenih ruku, išlo se toliko daleko da se govorilo kako će nadomjestiti šuterske dionice Joea Johnsona, no u prvih 12 utakmica odigrao je ukupno tek deset minuta. Samo četiri puta se našao na terenu i to najduže pet minuta u susretu protiv Orlanda.

Donatas Motiejunas (Houston Rockets, 20. izbor 2011.) 4 minute, 1.5 poen: Motiejunas je dugo igrač s jakim europskim pedigreom, a već u ranoj fazi karijere je projiciran kao igrač za NBA ligu. Prilagodba ide teško, u Rocketsima se nije izborio za minutažu i poslan je u NBDL. Dobio je priliku tek u jednom susretu i to u garbage timeu protiv Detroita kada je ubacio tri poena. U NBDL-u je brzo pokazao kako nije zaboravio igrati, išao i preko 30 poena te su ga Rocketsi vratili u roster nakon čega je odradio minutu protiv Toronta bez učinka. Zasad nije ispunio očekivanja, međutim sezona je dugačka.

Jeremy Lamb (Oklahoma City Thunder, 12. izbor) 5 minuta, 1.6 poena: Jeremy Lamb je sjajno kotirao uoči drafta, bio je jedan od najatraktivnijih igrača i želja mnogih navijača. Međutim dolazak u NBA ligu ga je prizemljio. Prvo je mijenjan iz Rocketsa u Thunder, a zatim se našao zabetoniran za klupu. Scott Brooks mu ne daje dovoljno prilika i nalazi se u vrlo teškoj situaciji. Ispred njega su sjajni igrači, međutim ostaje dojam kako je ipak trebao i morao dobiti koju minutu više. Pred ovim sjajnim igračem je težak put u momčadi u kojoj se neće tako lako probiti, zasad je daleko od onog što je očekivao.

Kendall Marshall (Phoenix Suns, 13. izbor) 4 minute, 1.0 asistencija: Od Kendalla Marshalla navijači Sunsa su očekivali čuda, govorilo se kako je nasljednik Stevea Nasha, međutim nije niti blizu rotacije i debelo je iza Gorana Dragiča i Sebastiana Telfaira. Marshall je kao 13. izbor na draftu ciljano doveden jer poput Nasha ima sjajne organizatorske sposobnosti, no zasad je ukupno odigrao tek 17 minuta, upisao tri šuta i tri promašaja te upisao ukupno pet asistencija. Daleko od onog što su od njega očekivali.

U ovu kategoriju stavit ćemo i dvojicu Europljana koji su dobili vrlo visoke ugovore, međutim samo slučajno zaigraju. Riječ je o Mirzi Teletoviću koji je nešto i igrao u početku sezone, a u posljednjim susretima nije dobio uopće priliku. Društvo mu pravi Joel Freeland koji se u Blazersima nije uspio nametnuti iako Blazersi imaju prilično tanku klupu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 07:09
    Inace me nerviraju ovakva prepucavanja i ne ukljucujen se u njih, ali moras bit tezi neznalica da reces da postoji iko bolji od Jamesa u ovome trenutku, pogotovo moras vec bit ozbiljno zabrinut za covika kad kaze da je Durant DALEKO najbolji. Durant ima tendenciju postat najbolji kroz koju godinu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.11.2012. u 04:02
    On je jedino DALEKO miljama od prstena i vrha i cisto sumnjam da ce ga vidjet tak skoro.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.11.2012. u 23:13
    Nisam baš siguran da bih se složio s ovim razočaranjima. Kak da pokažeš ono kaj znaš ak ne dobivaš priliku, bar desetak minuta po tekmi. I još nešto, ne bi se trebale očekivat iste stvari od npr igrača koji je izabran 5. i 25. Po meni je najveće razočaranje za sad Beal koji je uzet treći, imao puno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • balaspo28.11.2012. u 21:07
    Cekajte dogodine I darija sarica. Lebron ce mu salutirat u stavit mirno hahaha
    balaspo
  • Obrisan korisnik28.11.2012. u 20:31
    @Ruud Ne mislim baš najbolji,nego daleko najbolji,to je mala razlika.
    Obrisan korisnik