Košarka

Žorić se razgoropadio i vodio Unicaju, Planinić standardno dobar, Bogdanović ulovio konstantu

Pripremio:Ivor Krapac • ponedjeljak, 03.12.2012.
Žorić se razgoropadio i vodio Unicaju, Planinić standardno dobar, Bogdanović ulovio konstantu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

S približavanjem kraja kalendarske godine, nastavlja se naporni ritam za hrvatske košarkaše u domaćim i stranim klubovima, a među svima njima, proteklih sedam dana će po jako dobrom napadačkom učinku pamtiti Luka Žorić, koji ima tu sreću da ga Jasmin Repeša može pratiti iz prve ruke. Naravno, sreća je u slučajevima kada je na visokoj razini, kao što se dogodilo prošlog tjedna. Zoran Planinić ne posustaje u Himkiju, Bojan Bogdanović uhvatio je konstantu u Feneru, a vrijedne izdvajanja su prve minute Marija Hezonje u prvoj Barceloninoj momčadi u nekoj službenoj utakmici...

Igrač tjedna

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je prošli tjedan upisala visoku pobjedu, ali i visok poraz, no Luka Žorić je sjajno odradio oba susreta. U svom daleko najboljem tjednu ove sezone ubacio je u dva susreta 43 poena i tako bio najučinkovitiji igrač Unicaje prošli tjedan. U porazu u Sieni kod Montepaschija igrao je 27 minuta i ubacio čak 29 poena (11/13 za dva, 7/10 slobodna) uz četiri skoka dok je nešto slabiji bio u visokoj pobjedi protiv Murcije. Tu je Žorić igrao 22 minute i ubacio 14 poena (6/7 za dva, 2/2 slobodna), uhvatio sedam skokova i podijelio dvije blokade.

Ugodno iznenađenje

Mario Hezonja (Barcelona): Prošli tjedan i utakmicu protiv Bešiktaša Mario Hezonja će zauvijek pamtiti. Bio mu je to debi u dresu Barcelone u službenoj utakmici i to u Euroligi na vrućem gostovanju u Istanbulu. Hezonja je dobro iskoristio ponuđenu mu priliku te je za 12 minuta provedenih na parketu ubacio pet poena (2/4 za dva, 1/2 slobodna), uhvatio dva skoka i ukrao jednu loptu. U rubrici poena stajalo bi sedam da nije koju desetinku zakasnio sa zakucavanjem nakon prodora preko cijelog terena, no vrijeme je već isteklo. Nakon debija u Euroligi, Hezonja je dobio poštedu i nije nastupio za Barcelonu B koja je bez njega visoko poražena na gostovanju kod Kneta.

Luka Babić (Cedevita): U euroligaškom porazu od Anadolu Efesa (81:73) u Domu Dražena Petrovića Babić nije bio na parketu, ali poslije nekoliko tjedana s manjom minutažom, zaslužio se naći u pozitivnoj rubrici u ovom pregledu zbog prikazanog u nedjelju na putu do pobjede nad Krkom (97:78) u ABA ligi. S prvim ulaskom na parket sredinom treće četvrtine, 21-godišnji Splićanin do kraja je odigrao svih 15 minuta i završio s 12 poena uz 3/3 za dvicu i 2/4 za tricu, dodajući i dva skoka. Za ono što je prikazao, poslije susreta dobio je i pohvalu trenera Ace Petrovića.

Visoka forma

Zoran Planinić (Himki): U Himkiju su već naviknuti da Zoran Planinić bude na 10 ili više poena i pet ili više asistencija koja god utakmica da se igra, a to su dobili i u tjednu za nama. U pobjedi nad Spartak Primorjem iz Vladivostoka (95:70) u ruskoj ligi išlo je do 11 poena i pet asistencija za 24 minute na parketu, dok je na putu do 77:53 protiv Mapooro Cantua u Euroligi Planinić završio s 14 poena, šest asistencija i četiri skoka, uz dvije osvojene i tri izgubljene lopte za 26 minuta u igri. Pritom nije bilo velike potrošnje lopti, protiv Spartaka s 5/9, a protiv Cantua sa 6/9 iz igre.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Klub iz Istanbula svoje je prošlotjedne obaveze odradio s polovičnim uspjehom, no Bogdanović je bio prilično konstantan. Na euroligaškom gostovanju kod Reala u Madridu bio je daleko najefikasniji igrač svoje momčadi. Igrao je gotovo 37 minuta i postigao 18 poena uz vrlo visoki postotak realizacije. Za dva poena šutirao je 4/5, a za tri poena 3/4. Dodao je tome dva skoka, dvije blokade, dvije izgubljene te dvije osvojene lopte. Njegovi ga suigrači nisu pratili pa je Fenerbahče poražen sa 77:61. U utakmici turskog prvenstva Bogdanović i suigrači nadigrali su na gostovanju Gaziantep s 86:69, a Hrvat je s 13 poena (šut iz igre 5/9) za 20 minuta bio drugi strijelac momčadi, a upisao je i jedan skok.

Krunoslav Simon (Unicaja): Poput klupskog mu kolege Luke Žorića, i Kruno Simon je odradio dvije dobre utakmice. U Sieni su tek on i Žorić bili raspoloženi i puno bolje je to izgledalo protiv Murcije kada su dobili podršku suigrača. Protiv Montepaschija je imao najveću minutažu na parketu te je za 35 minuta ubacio 16 poena (3/6 za dva, 2/4 za tri, 4/4 slobodna), podijelio šest asistencija i uhvatio pet skokova. Nakon velike minutaže u euroligaškom susretu, manje je igrao u prvenstvu te je odradio dobrih 19 minuta. Za to vrijeme je ubacio 11 poena (3/4 za dva, 1/2 za tri, 2/2 slobodna), uhvatio tri skoka i podijelio dvije asistencije.

Marko Popović (Žalgiris): Za Markom Popovićem su po jedan jako dobar, solidan i nešto slabiji nastup u tri prošlotjedne utakmice kluba iz Kaunasa. Ono najbolje ostvario je prošlog ponedjeljka u derbiju litavskog prvenstva, na putu do gostujućih 90:79 protiv Lietuvos Rytasa, s 20 poena i tri asistencije za 23 minute u igri, uz 5/6 za dvicu, 2/5 za tricu i 4/4 s crte slobodnih. U nedjeljnoj pobjedi nad češkim Nymburkom (90:70) u VTB ligi imao je 11 poena i pet asistencija za nešto više od 15 minuta na parketu, dok mu je najlošije išlo u najslabijem nastupu momčadi, sredinom tjedna, u domaćem porazu od Olympiakosa (77:63) u Euroligi. Za nepunih 17 minuta u tom susretu, Popović je ubilježio sedam poena sa slabih 2/9 iz igre, 1/5 za dvicu i 1/4 za tricu, bez većeg učinka i u drugim statističkim kategorijama.

Ante Tomić (Barcelona): Ante Tomić iz tjedna u tjedan pokazuje kako je uprava Barcelone povukla pravi potez kada ga je preotela Realu i dovela u svoje redove. Hrvatski centar se ustalio u rotaciji i redovno je među najboljim pojedincima u sastavu Xavija Pascuala. Prošli tjedan je dao svoj obol u dvije pobjede Barcelone i to u Istanbulu protiv Bešiktaša i u Barceloni protiv Cajasola. Protiv Bešiktaša je za 20 minuta ubacio devet poena (4/10 za dva, 1/2 slobodna), uhvatio četiri skoka, podijelio tri blokade i dvije asistencije. U ligaškom dvoboju je odradio 25 minuta i ubacio 13 poena (5/8 za dva, 3/5 slobodna) te uhvatio osam skokova.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): S 14 poena, četiri skoka i dvije asistencije, Ukić je bio među najboljima u pobjedi atenskih Zelenih u četvrtak u Euroligi, s 80:72 protiv gostujuće Union Olimpije. U nedjeljnoj visokoj pobjedi nad Peristerijem u grčkom prvenstvu, sa 76:41 za Panathinaikos, ubilježio je devet poena i dvije asistencije za 13 minuta na parketu, dok mu je najslabije išlo prošlog ponedjeljka na putu do ligaških 95:68 protiv Panelefsiniakosa, barem po poenima, kojih je imao tri za 23 minute u igri. No, istaknuo se sa sedam asistencija.

Lukša Andrić (Cedevita): Na putu do euroligaškog domaćeg poraza od Anadolu Efesa u četvrtak, s 81:73 za goste iz Istanbula, Andrić je svoje 24 minute iskoristio za 12 poena, šest skokova i dvije asistencije. U nedjeljnoj pobjedi nad Krkom (97:78) u ABA ligi nije bio sjajan odmah po ulasku na parket, u prvoj četvrtini, ali išlo je sve bolje u nastavku utakmice, sa 16 poena uz 4/9 iz igre i 8/8 iz slobodnih bacanja, šest skokova i četiri asistencije za 25 minuta na parketu.

Darko Planinić (Široki WWin): Malo-pomalo prilagođava se na ulogu nositelja igre, a takav je bio protiv Crvene zvezde predvodivši momčad s 22 poena (9/12 za dva), devet skokova i dvije asistencije. Dojam je pokvario s pet izgubljenih lopti, najviše u Širokom.

Rok Stipčević (Armani Milano): Vrlo dobru prvenstvenu utakmicu odradio je Zadranin tijekom vikenda, ali malo će to značiti njegovoj momčadi koja je ubilježila novi poraz. Na parketu je tako proveo 25 minuta, što mu je bilo dovoljno za 14 koševa, a zanimljivo da u tom vremenu nije imao niti jedan pokušaj za dva. Četiri ubačaja za tri iz sedam pokušaja, plus dva pogođena bacanja su dala konačan učinak, a također je ostvario i četiri skoka. Što se tiče euroligaških minuta, njih je imao deset, a uspio je zabiti tek tri koša.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Perić je u prvenstvenoj pobjedi svoje momčadi sudjelovao s 14 koševa (šut 6/12), od čega je četiri postigao u posljednjoj četvrtini kada se rezultat lomio u korist njegove momčadi, a sve to postigao je u ukupno 24 minute koliko je proveo na parketu.

Na standardnoj razini

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Sa slabijim učinkom u domaćem porazu od Žalgirisa (90:79) u litavskom derbiju, Radošević se vratio boljim izdanjima u izgubljenoj euroligaškoj utakmici od Partizana (75:74) u Beogradu. Protiv Žalgirisa je završio s dva poena, dodajući po četiri izgubljene lopte i prekršaja za osam minuta na parketu, dok je protiv Beograđana nepunih 27 minuta iskoristio za 15 poena, tri skoka i četiri asistencije, uz tri izgubljene lopte.

Damir Markota (Bešiktaš): U 8. kolu Eurolige Bešiktaš je u svojoj dvorani ponižen od Barcelone rezultatom 78:48, a u sivilo svoje momčadi uklopio se i Markota. Za 24 minute na parketu ostvario je učinak od četiri skoka i četiri poena uz vrlo loš šut iz igre 2/9. Crni tjedan Bešiktaš je zaključio porazom od Galatasaraya u domaćem prvenstvu rezultatom 64:60. Markota je u toj utakmici ipak bio daleko bolji nego u Madridu. Za 26 minuta postigao je 13 poena i dodao šest skokova. Za dva poena je šutirao 2/2, za tri poena 2/4, a precizan je bio i s linije slobodnih bacanja (3/3).

Fran Pilepić (Bilbao): Fran Pilepić je odigrao dvije slične utakmice prošli tjedan. Bilbao je u obje uvjerljivo slavio, a hrvatski reprezentativac je u obje ubacio po osam poena. Prvo je u Eurokupu svladan Lukoil, a u toj pobjedi Pilepić je sudjelovao 18 minuta uz šut 1/3 za dva te 2/2 za tri dok je u španjolskom prvenstvu svladana Manresa. Pilepić je ovaj put dobio 19 minuta šutiravši 2/3 za dva, 1/1 za tri te 1/1 s linije slobodnih bacanja, a uhvatio je i dva skoka i podijelio dvije asistencije.

Damjan Rudež (Zaragoza): Zaragoza je imala teško gostovanje kod Reala na kojem nije uspjela doći do iznenađenja. Damjan Rudež je bio među korektnijim pojedincima u svojoj momčadi, dobio je 19 minuta i ubacio osam poena (3/5 za dva, 0/2 za tri, 2/2 slobodna) uz dva skoka.

Dontaye Draper (Real Madrid): Real je prošli tjedan upisao dvije glatke pobjede, a stradali su Fenerbahče i Zaragoza. Draper je bio učinkovitiji u susretu sa Zaragozom gdje je dobio i značajno veću minutažu. Odradio je 18 minuta i ubacio sedam poena (1/2 za dva, 1/2 za tri, 2/2 slobodna) uz tri asistencije. Protiv Fenerbahčea je igrao tek devet minuta za vrijeme kojih je ubacio dva poena (1/2 za dva) i također upisao tri asistencije.

Miro Bilan (Cedevita): Anadolu Efes je u četvrtak u Euroligi nadjačao Cedevitu u Zagrebu (81:73), a Bilan je u tom susretu svojih 16 minuta iskoristio za šest poena i četiri skoka, uz četiri osobne pogreške. U nedjeljnoj pobjedi nad Krkom (97:78) u ABA ligi upisao je osam poena i tri skoka za 14 minuta na parketu.

Marko Tomas (Cedevita): Još uvijek tražeći formu nakon što je propustio pripreme i početak sezone sa svojom momčadi, Tomas je prošlog tjedna mogao biti zadovoljniji nastupom protiv Krke, sa sedam poena i četiri skoka za 21 minutu u igri, na putu do Cedevitine pobjede s 97:78 u zagrebačkom Domu sportova. U euroligaškom porazu od Anadolu Efesa (81:73) u Domu Dražena Petrovića na parketu je bio nešto manje od pet i pol minuta, bez poena i(li) skoka, s promašenim jedinim pokušajem iz igre, za tricu.

Goran Vrbanc (Zadar): Promjenljive forme, Goran Vrbanc bio je takav i u gostujućem porazu od Radničkog (92:79) u subotu u ABA ligi. Sveukupno, svojih 20 minuta iskoristio je za 11 poena, s 3/10 iz igre, 3/7 za tricu i 0/3 za dvicu, uz 2/2 iz slobodnih bacanja. Imao je i dvije izgubljene lopte.

Mario Delaš (Žalgiris): Delaš je u litavskom derbiju u gostima kod Lietuvos Rytasa počeo u petorci momčadi iz Kaunasa, a na putu do pobjede s 90:79 odigrao je 18 minuta i za to vrijeme imao po dva poena i asistencije, uz jedan skok u obrani. U euroligaškom porazu od Olympiakosa (77:63) na domaćem parketu ubilježio je po jednu promašenu dvicu i osvojenu loptu za nešto više od šest minuta u igri, dok je za kraj tjedna odigrao i malo više od 19 i pol minuta u domaćoj pobjedi nad češkim Nymburkom (90:70) u VTB ligi. U toj utakmici upisao je pet poena, dva skoka i asistenciju, uz 2/6 iz igre, 1/4 za dvicu i 1/2 za tricu.

Forma u padu

Pavle Marčinković (Cibona): Cibonin tjedan na parketu ostao je obilježen porazom od Union Olimpije u Ljubljani u nedjelju u ABA ligi, s 87:82 za suparničku momčad. Nakon što su Vukovi u trećoj četvrtini vodili i s 19 razlike, u završnici te dionice Marčinković je s nekoliko loših reakcija u previše brzopletim Ciboninim napadima pripomogao da se Olimpiji otvore vrata povratka, kroz koja su Ljubljančani kasnije i prošli. Sveukupno, za 10 minuta, koliko je proveo na parketu, krilni igrač momčadi Danijela Lutza imao je po dva poena, skoka i izgubljene lopte. U gostujućem porazu od Choleta u Eurokupu sredinom prošlog tjedna, sa 79:59 za francusku momčad, 23-godišnji Zadranin odigrao je 21 minutu i za to vrijeme ubilježio sedam poena i po tri skoka i izgubljene lopte.

Goran Suton (Cedevita): S malom minutažom i učinkom, Suton je za sobom ostavio tjedan s Cedevitinim domaćim porazom od Anadolu Efesa (81:73) u Euroligi i pobjedom nad Krkom (97:78) u regionalnoj ligi. Protiv Efesa je igrao 10 i pol minuta i za to vrijeme bio bez poena i šuta iz igre ili iz slobodnih bacanja, uz dva skoka i izgubljenu loptu. U ogledu s Krkom igrao je tri minute, ostajući bez poena s jednim promašajem za tricu, s po jednim napadačkim skokom i izgubljenom loptom u malo vremena što je bio na parketu.

Mario Kasun (Montepaschi Siena): Odmah treba reći kako Kasun više nije dio Montepaschija, no u proteklom tjednu ipak je upisao oproštajne minute, i to one euroligaške. Naime, riječ je o tek pet minuta provedenih na parketu koje je iskoristio za tek dva koša. Za sada nije poznato gdje će Vinkovčanin nastaviti karijeru, ali prema svemu sudeći bit će to jedan od hrvatskih klubova.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Nakon što se vratio košarci nakon mjesec dana izbivanja zbog ozljede, minutažu uglavnom dobiva "na kapaljku". Anadolu Efes je u Euroligi gostovao u Zagrebu kod Cedevite i slavio s 81:73, a Barać je dobio 14 minuta te postigao pet poena uz šut iz igre 2/3. Istaknuo se još sa šest skokova i dvije asistencije. Iako je tada dobro iskoristio minutažu, u utakmici domaćeg prvenstva igrao je samo devet minuta te uspio postići tri poena iz slobodnih bacanja i upisati jedan skok.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Za razliku od prethodnih utakmica u kojima je uglavnom ostvario vrlo dobar ili odličan učinak, Pašalić proteklog vikenda nije bio učinkovit. Turk Telekom je s 81:78 nadigrao Olin Edirne, a hrvatski je igrač za 25 minuta uspio postići tek četiri poena uz vrlo slab postotak realizacije. Za dva poena pogodio je tek dva od osam pokušaja, dok je za tricu upisao dva promašaja. Slabom šuterskom učinku dodao je šest skokova i jednu asistenciju.

Krešimir Lončar (Himki): U nešto slabijem tjednu od prethodnih, Lončar je bolji nastup imao u četvrtak u Euroligi, na putu do pobjede nad Mapooro Cantuom (77:53) na domaćem parketu, s četiri poena i sedam skokova za odigranih nepunih 16 minuta u tom ogledu. Početkom prošlog tjedna Himki je kod kuće bio jači od Spartak Primorja iz Vladivostoka (95:70) u ruskom prvenstvu, a hrvatski košarkaš je na parketu bio osam minuta i za to vrijeme ubilježio dva poena i po jedan skok i blokadu, uz dvije izgubljene lopte. Jedine poene zabio je iz slobodnih bacanja (2/2), dok iz igre nije ni pucao.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Šut mu je opet bio mizeran, pa s 1/5 za dva i 0/3 za tricu nije opravdao 24 minute i mjesto u početnoj petorki. Dodao je četiri skoka i dvije asistencije, ali manjak njegovih poena jedan je od razloga što Široki ne može izvući pobjede u neizvjesnim utakmicama.

Boris Barać (Široki WWin): U Beogradu je protiv Crvene zvezde odigrao možda najslabiju partiju ove sezone i dodatno produbio osobnu krizu forme. Šutirao je 0/3 za dva, 0/2 za tri poena, upisao tek asistenciju i skok. Otkad je ispao iz startne petorke, kao da je dodatno psihološki potonuo.

Klupa, tribine, doktori...

Toni Katić (Split): Žuti nisu imali Katića na raspolaganju ni prošlog vikenda, na putu do pobjede nad podgoričkom Budućnosti (71:69) na Gripama.

Dario Šarić (Cibona): Šarić je u srijedu potpisao za Cibonu, ali u nastavku tjedna nije bio registriran, pa je propustio poraz Vukova u Ljubljani u ABA ligi.

Marko Banić (Uniks): U ozljedom "prošaranoj" sezoni, Banić nije bio u sastavu ruske momčadi u dvije prošlotjedne utakmice, s pobjedama nad Panioniosom (82:73) u Eurokupu i Krasnje Kriljom (69:56) u VTB ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.12.2012. u 10:00
    osobno mislim da bi nam repka na EP-u trebala izgledati ovako:play: planina, ukić, popbek: simon, hezonjakrilo: bogdanović, tomaskrilni: žorić, šarićcentar: tomić, lončar, radoševićovo bi bila najbolja kombinacija iskustva i mladosti a i koncepcijski bi mogli odgovoriti na sve izazove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.12.2012. u 09:50
    ne znam po koji put ovo pišem....ali DO KADA će te pratiti Hr igrače koji po kvaliteti (odnosno bolje rečeno po svojoj NEkvaliteti) NE zaslužuju biti niti na širem spisku repke od 24 igrača?! kakav marčinković, markota, draper, rudež, delaš, pašalić. b.barać, ramljak, suton, andrić i vrbanc?! jeste... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.12.2012. u 08:45
    Šarić će biti naša četvorka koja šutira. Markota je dobar ove sezone, valjda se riješio svojih privatnih mušica. Delaš još mora raditi i treba malo pozitivne drskosti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.12.2012. u 07:50
    Repeša mora izmisliti četvorku koja je opasna izvana (trica) . Koliko vidim to su jedino Markota i Delaš. Centara imamo za izvoz, ali moderno visoko krilo niotkuda.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2012. u 23:31
    doci ce i to na svoje..imali smo krizu koja je duze potrajala ,ali dize se Hrvatska...opet ce ona biti na tronu!
    Obrisan korisnik