Nogomet

Saša zasjenio Jadranski derbi i povratak Krunoslava Jurčića

Piše:Ante Dubravac • ponedjeljak, 03.12.2012.
Saša zasjenio Jadranski derbi i povratak Krunoslava Jurčića
Foto: Bruno Karadža

Jadranskim derbijem između Hajduka i Rijeke zaključeno je 18. kolo MAXtv Prve lige. Zahvaljujući Lovri Mediću Zagreb je došao do boda u Vinkovcima, Split je slavio na gostovanju u Zaprešiću dok je Krunoslav Jurčić svoj novi povratak u Dinamo obilježio pobjedom protiv Lokomotive.

Susreti između Hajduka i Rijeke uvijek privlače posebnu pozornost, a ovoga puta dodatno važnost dvoboju dala je činjenica da je to bila izravna borba za drugu poziciju na ljestvici. Unatoč tome to je Hajduk dominirao, Rijeka se uspješno branila te u samoj završnici prvoga poluvremena došla do vodstva. U nastavku domaćini brzo stižu do izjednačenja i kreću u lov na tri boda, ali gosti se ipak kući vraćaju s jednim bodom. Nakon susreta na zaiskrilo je među igračima pa je sudac Domagoj Ljubičić crvene kartone pokazao strijelcu Antonu Maglici i gostujućem kapetanu Dariju Kneževiću.

Nakon što je Zdravko Mamić odlučio da Ante Čačić više nema utjecaja na svlačionicu i da je razlaz jedino rješenje svoj treći mandat na klupi Modrih utakmicom protiv Lokomotive započeo je Krunoslav Jurčić. Do osme pobjede u osam dvoboja s Lokomotivom Dinamo je došao zahvaljujući pogotku Duje Čopa. I sam Jurčić je svjestan da se njegov povratak teško može smatrati šokom za svlačionicu: "Mora se šokirati ekipu, a moja pojava u svlačionici nije šok jer igrači mene već znaju. Probali smo življim treninzima."

Roy Ferenčina i dalje muku muči s velikim brojem ozlijeđenih igrača, ali je unatoč tome složio momčad koja je uspjela savladati Osijek u Koprivnici. U 25. minuti za 1:0 glavom je bio precizan Dario Čanađija, a u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela konačnih 2:0 postavio je Dejan Glavica. Ferenčina je posebno istaknuo karakter svoje momčadi: "Ono što je bilo izvanredno kod moje momčadi jest pristup igrača, želja i htijenje. Mladi igrači bacali su se na glavu."

Poslije slavlja protiv Dinama Miroslav Blažević ostao je neporažen i u Vinkovcima. Iako su domaćini poveli u 47. minuti pogotkom Petra Mišića osporavani i često napadani sin predsjednika kluba Lovro Medić u 83. minuti zabio je za konačnih 1:1. "Malo tko će uzeti bod u Vinkovcima protiv ove poletne momčadi, tako da sam jako zadovoljan bodom", rekao je Ćiro nakon utakmice.

S identičnim rezultatom završen je i dvoboj između Istre 1961 i Zadra. Domaćini nisu mogli ni zamisliti bolji početak susreta jer su već u prvoj minuti poveli nakon što je najstrožu kaznu sigurno realizirao Stipe Bačelić-Grgić. Međutim stvari su se za Istru 1961 počele komplicirati u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela kada je drugi žuti, isključujući crveni karton zaradio Slavko Blagojević. Brojčanu prednost Zadar je iskoristio u 72. minuti preko Stipe Perice koji je postigao pogodak za 1:1. Do kraja utakmice crveni karton je zaradio i Josip Ivančić, ali rezultatske promijene više nije bilo.

Golovima Rebića i Bellea nogometaši Splita su iz zagrebačkog predgrađa odnijeli sva tri boda koja su ima vrlo važna u borbi za drugu poziciju. Bila je to druga gostujuća pobjeda od dolaska novog trenera Zorana Vulića koji je očito razbio blokadu igranja izvan Parka mladeži jer prije njegovog dolaska Split u 11 kola nije ostvario niti jednu gostujuću pobjedu.

Igrač kola

Iako se niti jedan igrač nije posebno istaknuo titula najboljeg igrača kola ide u ruke Leonu Benku koji je svojim pogotkom osigurao bod Rijeci u Splitu. Da je imao malo više koncentracije mogao je doći i do drugog pogotka, ali je njegov udarac glavom iz dobre situacije zaustavio domaći vratar Blažević

Pogodak kola

U samoj završnici prvoga poluvremena u Splitu Leon Benko je prekrasno izveo slobodan udarac s dvadesetak metara i neobranjivo preko živog zida pogodio za vodstvo svoje momčadi. Bio je to njegov osmi prvenstveni pogodak čime se na ljestvici strijelaca izjednačio s Davorom Vugrincem.

Tragičari kola

Posao aktualnom prvaku dodatno su olakšali Mate Maleš i Dinko Trebotić koji su zakasnili na okupljanje svoje momčadi pa ih je trener Tomislav Ivković udaljio iz konkurencije za dvoboj s Dinamom. Osim što su oštetili klub Maleš i Trebotić su naštetili i sebi jer su propustili priliku da se u izravnom dvoboju na Modrima pokaži i eventualno skrenu pažnju na sebe.

Izjava kola

Trener Hajduka Mišo Krstičević posebno je istaknuo jedno ime nakon susreta. Riječ je o Ivanu Vukoviću: "Riskirao je svoju karijeru radi momčadi, ne bi to svatko učinio. Zahvalan sam mu na tome. On je cijelu sezonu nosio ovu momčad svojim golovima, asistencijama, vještinom i ponašanjem na terenu."

Zvijezda kola

Definitivno najveća zvijezda 18. kola MAXtv Prve lige bio je njemački ovčar Saša. Naime taj je nesvakidašnji gost utrčao na travnjak u Koprivnici pred kraj susreta i dobio veliki pljesak svih okupljenih. Unatoč tome što su ga neki igrači pokušali izvesti s terena Saša je odbijao poslušnost te je nakon kraćeg predstavljanja publici sam odlučio kada je vrijeme za povlačenje sa scene.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • admiracool04.12.2012. u 14:37
    s obzirom da Zadar u pravilu ne igra derbije, njegov igrač nikada ne može bit igrač kola... //
    admiracool
  • Obrisan korisnik04.12.2012. u 09:42
    zna se zašto nije,jer su igrali protiv istre,da je zabio dinamu bio bi igrač kola,a hajduk-rijeka je bio derbi kola i zato je benko igrač kola jel je donio vrijedan bod rijeci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.12.2012. u 07:54
    Pericu će pokupit Palermo ili Udinese. Tamo će ga naučit igrat i imamo napadača za budučnost.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2012. u 20:40
    Jebate, da dikobraz vidi dujinu frizuru bi pao mrtav od straha.
    Obrisan korisnik
  • Kit Karson03.12.2012. u 18:41
    Nemoj skretati pozornost na Pericu,uzet će nam ga Mamić ili Hajduk...ali kakav gol, ogradija je stopera Istre ka da je pionir, i zabija gol, a onaj bedak od Šuprahe jučer analizira da jeli faul...ajme...ajme...
    Kit Karson