Ostali sportovi

Sustav natjecanja odbojkaškog prvenstva Hrvatske: pogodak ili promašaj?

Piše:Matej Milanović • četvrtak, 06.12.2012.
Sustav natjecanja odbojkaškog prvenstva Hrvatske: pogodak ili promašaj?
Foto: Mateja Gošćiej

Nakon devet odigranih kola prvenstva Hrvatske za odbojkaše iskristalizirala su se mišljenja o sustavu natjecanja te se vidi tko može što ponuditi na terenu...

Sustav natjecanja

Ove sezone je prvenstvo Hrvatske za odbojkaše podijeljeno na tri dijela. U prvoj fazi momčadi su podijeljene u dvije jakosne skupine, na temelju rezultata iz prošle sezone. Teoretski bi obje skupine trebale imati po osam momčadi, no aktualni prvak, Mladost Marina Kaštela, nastupa u Srednjeeuropskoj ligi, zbog čega se u natjecanje uključuje tek u drugoj fazi.

U drugoj fazi bit će četiri skupine, sastavljene na temelju plasmana u prvoj fazi. Tako će u skupini 1 igrati Mladost Marina Kaštela i tri najbolje momčadi iz prve skupine prve faze, dok će momčadi od četvrtog do sedmog mjesta u drugom stupnju natjecanja igrati u skupini 2. Slično će se dogoditi i s drugom jakosnom skupinom prvog dijela. Četiri najbolje plasirane momčadi igrat će u drugoj fazi u skupini 3, a momčadi od petog do osmog mjesta u skupini 4. U drugu fazu u skupinama 2, 3 i 4 prenose se bodovi iz prvog dijela, ali isključivo iz susreta s momčadima s kojima će igrati u drugoj fazi. U skupini 1, pak, obzirom na ulazak kaštelanske Mladosti, kreće se od nule.

U skupini 1 momčadi se bore za prve četiri pozicije u doigravanju. U skupini 2, kao i u skupini 3, ulozi su dvostruki. Posljednje dvije momčadi iz skupine 2 ne igraju doigravanje i u idućoj sezoni bi ligu trebale početi u drugoj jakosnoj skupini. S druge strane, dvije najbolje momčadi iz skupine 3 igrat će u doigravanju i dogodine bi sezonu trebale početi u prvoj jakosnoj skupini. Na kraju ostaje skupina 4, iz koje će dvije posljednjeplasirane momčadi ispasti u drugu ligu.

Kako momčadi komentiraju novi sustav natjecanja

Promjene sustava natjecanja u Hrvatskoj odbojci su uobičajena pojava. To najbolje potvrđuje izjava trenera Zagreba, Tomislava Mišina: "Ovo je treći sustav natjecanja u tri godine."

Općenito, o ovom novom sustavu natjecanja klubovi imaju različita mišljenja. Trener Karlovca, Jurica Marušić, negativno gleda na novi sistem i jednostavno je prokomentirao: "Teško je naći bilo koju pozitivnu stranu ovog sustava natjecanja."

Jedna od negativnih strana je sigurno kompliciranost sustava, kao što potvrđuje trener Centrometala, Jadranko Kirić: "Sustav jest kompliciran i netko tko prati sa strane teško sve to skupa pohvata. Odbojka nije baš previše praćena u medijima i još uz to treba previše puta objašnjavati sustav." Također, Kirić smatra da bi najbolji sustav bio s 12 momčadi u ligi.

I Ivan Rančić, trener aktualnog prvaka Hrvatske, Mladosti iz Kaštela, smatra da bi se trebao promijeniti broj momčadi u prvoj ligi: "Mislim da hrvatska odbojka mora hitno promijeniti sustav natjecanja. Smatram da bi o sustavu natjecanja trebali odlučivati isključivo treneri. Po meni bi liga trebala maksimalno imati osam klubova, iako sam najbliže ideji o ligi sa šest momčadi. Mišljenja sam da je to jedini spas za hrvatsku odbojku i da na tim temeljima možemo stalno igrati značajnu ulogu u europskoj odbojci u budućnosti."

Par nedostataka novog sistema natjecanja iznio je i trener Siska, Igor Božičević: "Novi sustav natjecanja, kao i svaki sustav, ima svoje prednosti i nedostatke. Pod nedostacima bih istaknuo nesudjelovanje prvaka u prvoj fazi lige, iako je to po prošlogodišnjim propozicijama bilo predviđeno. Također, nelogično je da iz druge jakosne skupine prve dvije momčadi igraju u razigravanju za prvaka, a uopće ne znamo jesu li kvalitetniji od sedmog i osmog sastava iz prve jakosne skupine."

Predsjednik Gornje Vežice, Veljko Grozdanić, smatra da se ne može još reći je li sustav dobar, ili nije, ali smatra da postoji jedna evidentna negativna strana: "Za konačnu ocjenu treba pričekati kraj sezone. Ono što je izvjesno jest poskupljenje natjecanja. Sustav s 1. A i 1. B ligom, iako je i on imao svojih nedostataka jer su se obje lige protezale na cijelu Hrvatsku, čini mi se ipak primjerenijim u usporedbi s ovim novim, osobito s obzirom na kvalitetu klubova. Osim toga, troškovi 1. B lige bili su znatno niži od troškova druge jakosne skupine 1. A lige, koji su, s obzirom na broj utakmica, veći i od troškova prve jakosne skupine".

O financijskoj strani progovorio je i tajnik Rovinja, Klaudio Poropat: "U današnja vremena izrazito je teško voditi ekipu, natjecateljski pogon, a nadasve klub iz jedne sredine koja nema veleučilište i gdje je većina aktivnosti usredotočena na ljetni period. To je za nas, u svakom slučaju i bez obzira na sustav, iznimno složeno, a slične probleme imaju i ostali klubovi u Hrvatskoj, ne samo odbojkaški. Međutim, moramo biti iskreni i reći da je našem klubu koncentracija kvalitete u dvije skupine išla na ruku, iz razloga što smo unutar vlastitog igračkog kadra i sa ciljano dovedenim pojačanjima stvorili sastav koji se i ove godine bori za sam vrh te su napori klupske uprave opravdani. Ujedno nadamo se i da će biti prepoznati od strane nekih privrednih partnera koji su voljni marketinški iskoristiti našu popularnost i atraktivnost utakmica koje su sad na programu, a bez preslabih protivnika."

Trener Rovinja, Marin Ivanić, među onima je koji pozitivno gledaju na novi sustav: "Mislim da je promjena drastična, od 16 klubova na osam, no mislim da je bolje nego lani. Sve u svemu rekao bih da nije loše, samo je drastična promjena."

Trener Centrometala, Jadranko Kirić, osim prije navedene kompliciranosti sustava, smatra da ima i pozitivna strana: "Ovaj sustav tjera klubove na bolji rad i više ulaganja, što nije loše. "

Leonard Barić, trener Murse Osijek, smatra da je sistem pozitivan i da je idealan za razvoj mladih igrača: "Dopada mi se ovaj sustav. Sve su utakmice na nož, sve su jake. Malo mi je žao što su Rijeka i Vukovar u podređenoj situaciji, ali i u susretima s njima treba izvući maksimum za pobjedu. Ovakva je liga idealna za razvoj mladih igrača i mislim da će ova sezona ostati zapamćena po tim mladim igračima koji će dobiti priliku."

Na koncu, trener Siska, Igor Božičević, slaže se s Barićem da je pozitivna strana broj jakih utakmica: "Prednost ovog sustava je kontinuirano igranje jakih utakmica, samim time i kvalitetniji treninzi i jednostavnije motiviranje igrača, pogotovo onih iskusnijih. Kao prednost bih naveo i manji broj utakmica u odnosu na prethodni sustav natjecanja, ali samo zato što je to financijska olakšica za klubove."

Prva jakosna skupina

Gotovo svi klubovi se slažu da je Mladost Marina Kaštela, aktualni prvak, koji trenutačno igra Srednjeeuropsku ligu i koji će se uključiti tek u drugoj fazi, najveći favorit za titulu i u ovoj sezoni. Razloge za to najbolje je objasnio trener Rovinja, Marin Ivanić: "Imaju najveći budžet, najjače igrače i najjaču kvalitetu utakmica tijekom sezone."

Kao autsajdere, odnosno kandidate za mjesto u finalu, spominje se pet klubova: Centrometal, Mladost Zagreb, Mursa Osijek, Rovinj i Sisak. To su ujedno momčadi koje su se u dosadašnjem dijelu natjecanja odvojile od ostalih sastava prve skupine, Rijeke i Vukovara, za koje je izvjesno da će sezonu nastaviti u drugoj skupini i da ih očekuje težak posao u lovu na doigravanje i opstanak u prvoj jakosnoj skupini i iduće sezone.

Budući da je u skupini sedam momčadi, nemaju sve isti broj utakmica, no od momčadi koje su u lovu na prve tri pozicije u najlošijoj situaciji je Sisak, koji iz sedam utakmica ima 11 bodova. Od tih 11 bodova čak devet ih je ostvario u okršajima s Vukovarom i Rijekom, a u susretima s prva četiri sastava Sisak je skupio samo dva boda. Iznad Siska nalazi se trojac s 15 bodova, Centrometal, Mursa Osijek i Rovinj, jedini od trojca koji ima osam utakmica, dok ostale dvije momčadi imaju po sedam.

Od tih momčadi treba izdvojiti Centrometal, koji ima čak šest pobjeda, no čak je četiri od tih pobjeda ostvario u pet setova, što znači da je u tim utakmicama Centrometal za pobjedu uzeo dva, a ne tri boda. Na vrhu je, pak, Mladost, koja je u osam utakmica skupila 17 bodova. Mladostaši su već triput izgubili, ali su sva tri puta igrali peti set i tako dolazili do jednog boda, a samo je jedna pobjeda ostvarena u pet setova, dok su im sve ostale donijele puna tri boda.

Trener Centrometala, Jadranko Kirić, zadovoljan je ostvarenim rezultatima u dosadašnjem dijelu sezone: "Pred start prvenstva postavili smo si dva cilja. Minimalni cilj bio je osiguranje ostanka u kvalitetnijoj skupini 1.A lige i slijedeće sezone. Maksimalni cilj bio je ulazak među prve tri momčadi u prvom dijelu lige i nastup u skupini 1 druge faze. Dosadašnjim rezultatima smo zadovoljni. Prvi cilj smo već sad gotovo ispunili, a drugi cilj i dalje ostaje isti, iako čak pet momčadi može do ta prva tri mjesta i za njih će još puno trebati igrati i bit će svima teško ostvariti plasman među tri."

Leonard Barić, trener Osijeka, također je zadovoljan ostvarenim: "Glavni cilj sezone bio je pomladiti momčad. Otišla su nam četiri igrača u odnosu na prošlu sezonu i mi smo odlučili dati priliku mladima, iako ne na svim pozicijama. Smatram da je ova liga idealna da mladi stasaju i zato im treba dati priliku. Rezultatski cilj nam je dokopati se prve skupine u drugoj fazi prvenstva. U tom smislu nam raspored ide na ruku. Ako dobijemo domaće utakmice mogli bi ostvariti taj cilj, što bi generalno bilo iznad očekivanja koja smo imali pred sezonu."

Trener Siska, Igor Božičević, kratko je prokomentirao: "Naš osnovni cilj prije početka sezone bio je ostanak u prvoj jakosnoj skupini i rezultati su u granicama očekivanih."

Nešto manje zadovoljan je, pak, Marin Ivanić, trener Rovinja: "Očekivanja pred sezonu bila su završiti među tri najbolja u prvoj fazi i ući u prvu skupinu za drugu fazu. Za sad smo donekle zadovoljni, jer treba priznati da smo putem prosuli pet bodova, zato što sam nekoliko mladih igrača morao ustupiti kadetima i to smo platili. No, još smo u igri da ostvarimo cilj u prvenstvu, u kupu smo u dobroj situaciji da prođemo Vukovar i uđemo u polufinale, a u Europi smo uspjeli osvojiti jedan, povijesni, set."

Poredak:
Mladost Zagreb 17 (8 utakmica), Centrometal 15 (7), Mursa Osijek 15 (7), Rovinj 15 (8), Sisak 11 (7), Vukovar 4 (8), Rijeka 1 (7).

Druga jakosna skupina

Nakon devet odigranih kola u drugoj skupini tri su se momčadi odvojile na vrhu, a dvije su u borbi za četvrto mjesto. Na vrhu su Zagreb, Zadar i Daruvar s 22 boda. Zadar i Daruvar imaju po osam pobjeda, s dvije pobjede u pet setova i porazom bez odlaska u peti set, dok Zagreb ima sedam pobjeda, ali sa samo jedom pobjedom u tie-breaku i s oba poraza u pet setova.

U borbi za četvrto mjesto, i plasman u treću skupinu druge faze, su Karlovac i Šibenik. Karlovac ima 15 bodova, bod više od Šibenčana, a ključan bi mogao biti međusobni okršaj, koji je na rasporedu u zadnjem kolu, a kojem će domaćin biti Karlovac. Iza njih je Opatija, koja teoretski još ima šanse umiješati se u borbu za četvrto mjesto, no treba reći da je svih devet bodova osvojila u susretima s dvije posljednjeplasirane momčadi, Gornjom Vežicom i Splitom. Te dvije momčadi u drugoj fazi očekuje nastup u četvrtoj skupini, u kojoj će se morati grčevito boriti za opstanak.

Trener Zagreba, Tomislav Mišin, zadovoljan je sezonom do sada: "Zadovoljni smo dosadašnjim dijelom sezone. Očekivali smo biti među četiri i borbu za playoff. Mogli smo možda imati i koju pobjedu više, no na jednom smo treningu ostali bez dvojice iz prve postave i to nam je odnijelo pokoji bod."

Karlovcu je sezonski cilj plasman u doigravanje, kao što potvrđuje trener Jurica Marušić: "Pred početak sezone, posebno zbog odlaska Lea Andrića u Mladost iz Kaštela, cilj je bio biti među prve četiri momčadi, kako bi osigurali plasman u treću skupinu. Na koncu, sezona će biti uspješna ako izborimo doigravanje, a neuspješna ako ne budemo među sastavima koji će se boriti za naslov prvaka."

Iz financijskih razloga, puno skromnija očekivanja ima Gornja Vežica, čiji predsjednik Veljko Grozdanić ovako komentira ciljeve: "U uvjetima rezanja svih mogućih troškova natjecanja naša očekivanja prema rezultatima bila su, i ostala, skromna. Zato ćemo pozitivnim smatrati svaki rezultat kojim bi u konačnici ostvarili pravo ostanka u drugoj jakosnoj skupini. Dosadašnji rezultati i trenutno pretposljednje mjesto nisu iznenađenje, iako valja reći da smo očekivali koji set više. Prema tome naš cilj ostaje isti, osigurati financijska sredstva kako bi ligu odigrali do kraja i po mogućnosti ostvariti pravo ostanka u drugoj jakosnoj skupini.

Poredak:
Zagreb 22, Zadar 22, Daruvar 22, Karlovac 15, Šibenik 14, Opatija 9, Gornja Vežica 4, Split 0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 22:16
    nema sumnje da odbojci treba vrlo mali broj momčadi koje bi u ligaškom sustavu odlčivale o prvaku. ovo je sprdačina od sustava. imamo mali broj kvalitetnih igrača i po tome mali broj kvalitetnih ekipa. njima je da bi se razvijali potrebno što više što jačih utakmica. ovo je neviđeno smanjivanje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik