Košarka

Radošević raste iz tjedna u tjedan, visoka forma Damira Markote

Pripremio:Branimir Korać • ponedjeljak, 10.12.2012.
Radošević raste iz tjedna u tjedan, visoka forma Damira Markote
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Još jedan tjedan je iza hrvatskih košarkaša, a već smo navikli na dobre igre Luke Žorića, Damira Markote, Marka Popovića... Prošli tjedan je protekao u znaku borbenog Leona Radoševića, a ugodno iznenađenje je "bezbolan" dugo očekivani povratak na parket Darija Šarića...

Igrač tjedna

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Momčad iz Vilniusa je od prošlog ponedjeljka odigrala tri utakmice, a Radošević je bio dobar u sve tri. U gostujućem porazu od Himkija (80:69) u VTB ligi upisao je 15 poena i šest skokova, ali i četiri izgubljene lopte za 27 i pol minuta na parketu, dok je u domaćoj pobjedi nad Brose Basketsima (67:62) u Euroligi svoje 33 minute iskoristio za 11 poena, devet skokova, četiri osvojene i šest izgubljenih lopti, uz dvije blokade. Istaknuo se i u pobjedi nad Doneckom u VTB ligi, s 99:97 u produžetku, sa 16 poena, pet skokova, po dvije asistencije i osvojene lopte za 30 minuta na parketu.

Ugodno iznenađenje

Damjan Rudež (Zaragoza): Odličnu utakmicu odigrao je Damjan Rudež u 11. kolu španjolskog prvenstva. Zaragoza je nastavila s dobrim igrama te je u gostima bila bolja od Manrese 82:75, a Rudež je napadački odradio odličan posao i bio prvi strijelac gostiju. Hrvatski reprezentativac je ubacio 20 poena (3/4 za dva, 4/6 za tri, 2/3 slobodna). Jedini loš aspekt u njegovoj igri bile su izgubljene lopte, naime uspio je izgubiti pet lopti.

Dario Šarić (Cibona): Dugo očekivana prva službena ovosezonska Šarićeva utakmica dogodila se više od tjedan dana nakon što je potpisao za Cibonu, a Vukovi su je obilježili pobjedom nad Cedevitom (73:64). Za 20 minuta na parketu, 18-godišnji Šibenčanin već je dao ruku svojoj novoj momčadi, ubilježivši osam poena, pet asistencija i četiri skoka. Za početak, nešto veći problemi bili su na drugom kraju parketa, u obrani, i u šutu izvana, s 0/5 za tricu.

Visoka forma

Damir Markota (Bešiktaš): Prilično dobar tjedan je iza Markote iako je njegov klub u dvije utakmice upisao po jednu pobjedu i poraz. U Euroligi turska momčad nije mogla protiv CSKA u Moskvi, a Markota je za 25 minuta u igri zabio 12 poena (šut iz igre 4/10), dodao šest skokova i četiri asistencije te bio drugi strijelac svog kluba. U turskom prvenstvu Bešiktaš je slavio protiv Antalyje s 86:69, a Markota je za 23 minute na parketu postigao 13 poena te ovaj put bio treći strijelac momčadi. Iz igre je šutirao 3/7, s linije slobodnih bacanja 5/5, a još je upisao tri skoka i šest asistencija.

Zoran Planinić (Himki): Glavnom ovosezonskom adutu Himkija se proteklog tjedna dogodilo i dobro i loše. U prvu kategoriju spada nastup u pobjedi nad Lietuvos Rytasom (80:69) u VTB ligi, kada je Planinić predvodio svoju momčad s 20 poena uz 7/12 iz igre, sve za dvicu, a 6/7 iz slobodnih bacanja. Imao je i četiri asistencije, dva skoka, jednu osvojenu, ali i sedam izgubljenih lopti. Ipak, s lošije strane, u tom susretu imao je problema poslije jednog pretrpljenog udarca, iako je stisnuo zube i izdržao i završnicu utakmice. No, nije ga bilo u petak u euroligaškom ogledu u Ljubljani, okončanom sa 74:72 za Union Olimpiju, u Himkiju manje bitnoj prošlotjednoj utakmici kao niti u ponedjeljak protiv Azovmaša.

Luka Žorić (Unicaja): Luka Žorić nastavlja u dobrom ritmu i iza njega su još dvije dobre utakmice. Hrvatski reprezentativac dao je doprinos u pobjedi Unicaje na gostovanju u Berlinu te je bio među boljim pojedincima u porazu u prvenstvu protiv Blusensa. Protiv Albe je odradio 19 minuta te je ubacio 11 poena (3/3 za dva, 5/6 slobodna) i uhvatio pet skokova. Ostao je s nešto manjom minutažom zbog problema s osobnim pogreškama. Protiv Obradoira je odradio 27 minuta i ubacio deset poena (4/4 za dva, 2/4 slobodna) uz pet skokova i čak osam izborenih prekršaja.

Marko Popović (Žalgiris): U gostujućoj euroligaškoj pobjedi nad Emporio Armanijem (67:65) Popović je bio među raspoloženijima u momčadi iz Kaunasa. Ubilježio je 14 poena, dvije asistencije i četiri izgubljene lopte za 28 i pol minuta u igri, uz 3/4 za dvicu, 1/5 za tri poena i 5/5 iz slobodnih bacanja. Od 14 poena, 10 je ubacio u prvom poluvremenu, a preostala četiri, sve iz slobodnih bacanja, dok se Žalgiris vraćao u egal u trećoj četvrtini. U visokoj pobjedi nad Minskom (81:57) u nedjelju u VTB ligi nije bilo ni potrebno da hrvatski reprezentativac igra toliko puno. Na parketu je bio 14 i pol minuta i završio sa šest poena (2/4 za tricu), uz dva skoka i tri asistencije.

Na standardnoj razini

Krunoslav Simon (Unicaja): I dok je Kruno Simon predvodio strijelce Unicaje u domaćem porazu protiv Obradoira, na gostovanju kod Albe nije bio u tako dobrom ritmu. Simon je brzo ušao u probleme s osobnim pogreškama, ali je i imao prilično loš postotak ubačaja s vanjskih pozicija. Igrao je 17 minuta i ubacio osam poena (2/2 za dva, 1/5 za tri, 1/2 slobodna) uz tri asistencije. Protiv Blusensa je bio značajno bolji i za 27 minuta ubacio je 14 poena (2/4 za dva, 2/5 za tri, 4/5 slobodna) uz četiri skoka i tri asistencije.

Mario Hezonja (Barcelona): Iako je bio najbolji strijelac druge Barcelonine momčadi u domaćem porazu protiv Lleide, Mario Hezonja je imao i boljih predstava. Dobar učinak je pokvarilo pet izgubljenih lopti, ali i šut ispod 50 posto iz igre. Hezonja je odradio 24 minute i ubacio 17 poena (5/11 za dva, 2/6 za tri, 1/2 slobodna) uz dva skoka i četiri ukradene lopte.

Dontaye Draper (Real Madrid): Dontaye Draper nastavlja igrati na uobičajenoj razini. Prilično solidno odrađuje ulogu rezervnog razigravača, ne igra puno, a njegova igra je u nekim trenucima bolja od statističkih pokazatelja. To nije bio slučaj u euroligaškom porazu kod Cantua, tu je Draper za 11 minuta odigrao skromno i upisao je dva poena (0/1 za dva, 0/1 za tri, 2/2 slobodna) uz dvije osobne pogreške. Protiv Estudiantesa u španjolskom prvenstvu igrao je deset minuta i njegovim ulaskom Real je uspio podići intenzitet igre i stvoriti ključnu razliku. Ubacio je četiri poena (2/2 za dva, 0/2 za tri) i uhvatio dva skoka.

Drago Pašalić (Turk Telekom): U gostujućem porazu od Gaziantepa igrao je gotovo 35 minuta i postigao 13 poena. Za dva poena šutirao je 2/5, a za tri poena 3/7. Solidnom napadačkom učinku pridodao je još osam skokova, šest obrambenih i dva napadačka, te jednu asistenciju.

Stanko Barać (Anadolu Efes): U Euroligi Anadolu Efes poražen je na svom parketu od Caje Laboral s 91:76, a hrvatski centar dobio je samo šest i pol minuta. U strijelce se nije uspio upisati te je ostao na samo jednom skoku i tri izgubljene lopte. Prvenstvenu utakmicu devetog kola Efes je igrao u ponedjeljak navečer kod Kolejlilera, upisao neočekivani poraz, a Barać je za 15 minuta ubacio pet poena (2/6 za dva, 1/1 slobodna) uz četziri skoka, dvije asistencije i dvije blokade.

Rok Stipčević (Armani Milano): Zadarski razigravač je u tijesnom euroligaškom porazu svoje momčadi na vlastitom parketu od Žalgirisa dobio 11 minuta, što je iskoristio za tek tri koša (1/3), jedan skok i dvije izgubljene lopte, što će reći da prošli petak baš i neće pamtiti po dobru. Ligaški ogled sa Scavolinijem na rasporedu je u ponedjeljak navečer.

Lukša Andrić (Cedevita): U porazu od Olympiakosa u Euroligi (84:62) Andrić je svojih 17 minuta iskoristio za tri poena s 1/5 iz igre, uz pet skokova, jednu osvojenu i tri izgubljene lopte. Cedevita je u nedjelju doživjela poraz od Cibone (73:64) u 12. kolu ABA lige, a u tom susretu Andriću je išlo bolje, s 13 poena, pet skokova i po dvije osvojene i izgubljene lopte za 18 minuta u igri.

Miro Bilan (Cedevita): Na putu do euroligaškog poraza od Olympiakosa, s 84:62 za goste iz Pireja, Bilan se za 13 i pol minuta istaknuo s 11 skokova, a upisao je i šest poena. Poslije poraza od Cibone (73:64) zaslužio je kritiku Ace Petrovića zbog nastupa od kojeg je Cedevitin trener očekivao više, a gledajući učinak, 23-godišnji Šibenčanin završio je s četiri poena i tri skoka za 16 minuta na parketu.

Krešimir Lončar (Himki): Od tri nastupa u proteklom tjednu, Lončar je bio dobar u onom prvom, prošlog ponedjeljka na putu do domaćih 80:69 protiv Lietuvos Rytasa u VTB ligi te trećem u domaćoj pobjedi protiv Azovmaša. Na parketu je bio 16 minuta i za to vrijeme imao 13 poena s 4/7 za dvicu i 5/6 iz slobodnih bacanja, uz dva skoka, tri izgubljene lopte i četiri prekršaja. U euroligaškom porazu od Union Olimpije u Ljubljani minutaža je bila nešto manja (11), a manji je bio i učinak, bez poena i šuta iz igre ili slobodnih bacanja, uz dva skoka, po jednu osvojenu loptu i blokadu i pet izgubljenih lopti. U ponedjeljak je odlično odradio susret protiv Azovmaša i za 12 minuta ubacio je 13 poena (6/9 za dva, 1/1 slobodna) uz tri skoka.

Mario Delaš (Žalgiris): U uspješnom tjednu za Žalgiris, s pobjedama nad Emporio Armanijem (67:65) u Milanu u Euroligi i kod kuće protiv Minska (81:57) u VTB ligi, Delaš je imao veću minutažu u onoj drugoj. Na putu do +24 protiv Minska na parketu je bio nešto više od 23 minute, ubilježivši osam poena, četiri skoka i dvije asistencije. U Milanu je igrao devet i pol minuta, bez poena, s 0/3 iz igre, uz dva skoka.

Forma u padu

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona je ubilježila dvije pobjede, a Ante Tomić je odigrao dva susreta s jednoznamenkastim brojem poena nakon dužeg vremena. Međutim i njegov nešto slabiji napadački učinak nije negativno djelovao na njegovu momčad koja je prvo u produžetku u Beogradu svladala Partizan, a zatim u lokalnom derbiju nadigrala i Joventut. Protiv Partizana je Tomić za 23 minute ubacio četiri poena (2/4 za dva) uz sedam skokova, ali i pet osobnih pogrešaka i tri izgubljene lopte. U susret s Joventutom je igrao 20 minuta i ubacio osam poena (4/7 za dva) uz pet skokova.

Fran Pilepić (Bilbao): Nikako se Pilepić ne uspijeva u potpunosti nametnuti treneru Fotisu Katsikarisu. I dok u Eurokupu još koliko toliko igra, u prvenstvu prilike dobiva na kapaljku. Prošli tjedan je igrao još manje nego ranije i sve što je u dvije utakmice uspio napraviti je podijeliti jednu asistenciju i promašiti tricu. Sve je to napravio na gostovanju kod Budućnosti u Eurokupu gdje je dobio devet minuta, a u prvenstvenom porazu od Cajasola dobio je tek dvije sekunde.

Roko Ukić (Panathinaikos): Košarkaši Panathinaikosa prošli tjedan su odradili samo euroligaški dvoboj protiv Fenerbahčea. Prvenstveni dvoboj s Panioniosom je odgođen za 19. prosinca. U susretu s Fenerbahčeom slavili su u ne baš kvalitetnoj utakmici u kojoj je Roko Ukić dobio 22 minute, međutim pamti i bolje prezentacije. Ubacio je četiri poena (2/5 za dva, 0/1 za tri) uz tri prekršaja i jedan uhvaćeni skok.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Nakon nekoliko vrlo uspješnih tjedana, u posljednjih sedam dana Bogdanović nije bio na najvišoj razini. Na euroligaškom gostovanju u Ateni u potpunosti se uklopio u sivilo svoje momčadi koju je Panathinaikos svladao sa 69:55. Bojan je na parketu proveo 22 i pol minute i iz igre šutirao vrlo slabih 2/11 te utakmicu završio sa samo šest poena, dva skoka i dvije asistencije. Fenerbahče se pobjedama vratio u domaćem prvenstvu protiv Banvita, a Bogdanović je u toj utakmici igrao 20 minuta i ostvario učinak od 11 poena, dva skoka i jedne asistencije. Iz igre je na toj utakmici šutirao nešto boljih 4/8.

Goran Suton (Cedevita): U slabom tjednu za Cedevitu, s porazima od Olympiakosa (84:62) u Euroligi i Cibone (73:64) u ABA ligi, Suton nije igrao puno, niti se puno istaknuo. Protiv Olympiakosa je na parketu bio 14 minuta i završio s tri poena, uz 1/6 iz igre, 1/5 za tricu, dodajući i tri skoka. Protiv Cibone je za četiri minute stigao tek promašiti jednu tricu i imati jedan prekršaj.

Pavle Marčinković (Cibona): U pobjedi nad Cedevitom (73:64) u ABA ligi Marčinković nije bio u rotaciji Danijela Lutza, dok je u visokom porazu od Spartaka (93:60) u Sankt Peterburgu, u utakmici Eurokupa, za nešto više od 22 minute imao šest poena, pet asistencija i tri skoka. Ubilježio je i dvije osvojene i pet izgubljenih lopti.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadrani su u subotu navečer kod kuće sa 72:54 nadjačali Szolnoki Olaj u dvoboju začelja u ABA ligi, a Vrbanc se nije uklopio u sveukupno pozitivnu sliku svoje momčadi. Za 18 minuta na parketu ubilježio je dva poena, s 0/7 iz igre (0/6 za tricu) i 2/2 iz slobodnih bacanja, uz po jednu asistenciju i izgubljenu loptu.

Klupa, tribine, doktori...

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Bivši Mrav novu obvezu, gostovanje kod prvaka Montepaschija, ima u ponedjeljak navečer, a s obzirom na to da njegova momčad nije sudionik europskih kupova, onda protekli tjedan nije ni nastupao.

Luka Babić (Cedevita): Od dvije prošlotjedne Cedevitine utakmice, Babić je bio u akciji u onoj prvoj, u domaćem porazu od Olympiakosa (84:62) u Euroligi. Igrao je osam i pol minuta i za to vrijeme imao dva poena, uz 1/4 iz igre i 0/1 iz slobodnih bacanja, a dodao je i po jednu asistenciju i izgubljenu loptu. U porazu od Cibone (73:64) nije ga bilo zbog ozljede koljena, koja bi mogla biti i ozbiljnija.

Marko Tomas (Cedevita): Zbog ozljede kvadricepsa lijeve noge, Tomas je propustio obje prošlotjedne Cedevitine utakmice.

Toni Katić (Split): Još uvijek nije na raspolaganju Mladenu Erjavcu. Propustio je i poraz Žutih od Radničkog u Kragujevcu (72:63).

Marko Banić (Uniks): Sezona obilježena ozljedom, zbog koje nije uhvatio formu i nije imao veliku minutažu ni kada je bio u momčadi, Baniću je donijela nastavak prisilne stanke i u tjednu za nama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina16.12.2012. u 21:35
    zašto se ne prati Buljana, jednog od najboljih igrača eurochallenga i zašto u vašim kombinacijama za EP nitko ne spominje Darka Planinića, najboljeg igrača ABA lige?
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik12.12.2012. u 22:58
    Gledajući igrače spomenute u komentarima i roster reprezentacije, ja mislim da je najveći problem nedostatak igračke inteligencije kod naših igrača. Uz to ide i kronični nedostatak muda. Previše sam utakmica odgledao da bi me itko razuvjerio, sa ovom generacijom igrača je nemoguće postići rezultat... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.12.2012. u 20:03
    Ispratite i Zorana Vrkića u grčkom Iraklisu...igra vrlo dobru sezonu !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.12.2012. u 12:39
    ja se nadam da su andriću od sljedećeg ljeta vrata repke zatvorena zauvijek. tomić, žorić, barać, radošević, lončar pa čak i bilan moraju biti ispred njega.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.12.2012. u 11:57
    Na EP je puno utakmica u malo dana , a niti jedna nije za odmoriti !! Pitanje je da li voditi Hezonju kao 12. igrača da osjeti prvenstvo . ŠARIĆ je sigurno unutra i to kao 7-8 igrač.
    Obrisan korisnik